29 éves a Károli

A Károli Gáspár Református Egyetem 2022. február 24-én ünnepli 29. születésnapját. Ebből az alkalomból összegyűjtöttünk 29 érdekességet az elmúlt 29 évből. Idézzük fel együtt intézményünk történetének egy-egy meghatározó, érdekes pillanatát, illetve néhány kevésbé ismert tényt.

1. A Magyarországi Református Egyház Zsinata 1993. február 24-i ülésén, az alábbi ige szellemében döntött a Károli Gáspár Református Egyetem megalapításáról: „Elvész az én népem, mivelhogy tudomány nélkül való.” (Hóseás 4,6).

Az egyetem nevére tett javaslatok a Károli Gáspár név mellett a következők voltak: (ábécé sorrendben): Apáczai Csere János, Ráday Pál, Ravasz László, Szegedi Kis István, Szenci Molnár Albert, Tótfalusi Kis Miklós, Török Pál. A május 5-i Zsinat 35 igen, 23 nem és 7 tartózkodás mellett megerősítette a Károli Gáspár nevet.

2. A Károli Gáspár Református Egyetem 1993. évi alapításakor három karral, a Hittudományi Karral, a Tanítóképző Főiskolai Karral és a Bölcsészettudományi Karral indult meg az egyetemi oktatás. Az Állam- és Jogtudományi Kar 1998-ban, míg legfiatalabb karunk, a Szociális és Egészségtudományi Kar 2019-ben jött létre.

3. Állam- és Jogtudományi Karunk 1998 szeptemberében indult, de a Károli-egyetemnek már ezt megelőzően, 1994-től volt jogászképzése a szegedi, József Attila Tudományegyetemmel (mai nevén Szegedi Tudományegyetem) közösen Kecskeméten.

4. A Károli Egyetem címerében az 1Mózes 1:3 bibliai igevers olvasható: „Akkor ezt mondta Isten: Legyen világosság! És lett világosság.” (RÚF 2014) A kezdeti címer 2012-ben nyerte el ma is használatos formáját. A címerben megjelenő 1855-ös évszám a Pesti Református Teológiai Intézet, (később Budapesti Református Teológiai Akadémia) alapítási évére utal, mely a Hittudományi Kar jogelődje.

Egyetemünk kezdeti címere (bal oldalon) 2012-ben nyerte el végső formáját (jobb oldalon).

5. Egyetemünk latin megnevezése: Universitas Ecclesiae Reformatae in Hungaria de Casparo Károli Nominata

6. Egyetemünk öt kara közül kettőnek változott meg a neve az évek során:

  • Bölcsészettudományi Karunk névváltoztatására 2018-ban került sor, mivel a kar képzési profilja működésének 25 éve alatt jelentősen kiszélesedett, és a bölcsészettudományi képzések mellett egyre jelentősebbek lettek a kar társadalomtudományi képzési területhez tartozó szakjai is, ezért a kar nevében is megjelent a szélesebb képzési kínálat jelzése, így lett Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar.
  • A Tanítóképző Főiskolai Kar elődjét 1839-ben alapították (Tanítóképezde), 1990-es újraindulása után (Nagykőrösi és Dunamelléki Református Hitoktató és Tanítóképző Főiskola) 1993-ban lett a Károli Gáspár Református Egyetem egyik alapító kara. 1993-ban már Tanítóképző Főiskolai Kar néven folytatta oktatási tevékenységét, majd 2021. augusztus 1-je óta Pedagógiai Kar néven működik tovább.

7. Intézményünk két szakkollégiummal is várja a hallgatókat: az Állam- és Jogtudományi Kar Bocskai István Szakkollégiuma, illetve a Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium. A BTK 2017-ben indult szakkollégiumának névadója Benda Kálmán akadémikus (képünkön), az Eötvös Collegium egykori diákja, Széchenyi-díjas történész, a Dunamelléki Egyházkerület volt levéltárosa, aki nyolcvanévesen lett a Károli Gáspár Református Egyetem első rektora 1993-94. között.

8. A Szociális és Egészségtudományi Kar egyetemünk legfiatalabb kara, mely 2019-es elindításával az egészségtudományi képzési terület beemelésével kiterjesztette képzési portfólióját. A Szociális és Diakónia Intézet korábban a Tanítóképző Főiskolai Kar része volt, az újonnan megalapított kar elindításával azonban átkerült az intézet a nagykőrösi székhelyű kartól. A SZEK két intézettel, az Egészségtudományi Intézettel, valamint a Szociális és Diakónia Intézettel működik.

9. A Ráday utca 28. szám alatt található patinás épület eredetileg katonai kaszárnyának épült, de később üzemelt kórházként, majd dohánygyár működött benne. Miután a dohánygyár a külvárosba költözött, a Dunamelléki Református Egyházkerület lett az új tulajdonosa az egykori dohánygyári épületnek. Az egy évig tartó átépítés után, 1912. november 2-án ünnepélyes keretek között adták át az épületet, amely már a teológiai akadémia hallgatóinak, tanárainak is helyet adott, megnyílt az internátus is.

2019-ben a Hittudományi Kar átmenetileg egy másik oktatási helyszínre költözött a II. kerületi Csopaki utcába, majd három év után, 2022 szeptemberétől újra a Ráday utcában folytatódik az oktatás a Hittudományi Karon, illetve hallgatóink az épületegyüttesben található, minden igényt kielégítő kollégiumban kapnak ismételten elhelyezést.

10. A Károli Gáspár Református Egyetem rektorainak névsora a kezdetektől napjainkig:

  • Prof. Dr. Benda Kálmán (1993-1994)
  • Prof. Dr. Ujfalussy József (1995-1999)
  • Prof. Dr. Tenke Sándor (2000-2002)
  • Prof. Dr. Kovács Eszter (2002-2004)
  • Prof. Dr. Szűcs Ferenc (2004-2009)
  • Prof. Dr. Vargha András (2009-2010)
  • Prof. Dr. Balla Péter (2010-2019)
  • Prof. Dr. Zsengellér József (2019-2020)
  • Prof. Dr. Czine Ágnes (2020-2022)
  • Prof. Dr. Trócsányi László (2022-)


11.
Intézményünk összesen 867 munkavállalót foglalkoztat: oktatóink száma 488, a nem oktatói állományban 374 fő tartozik, valamint egyetemünkön 5 lelkész végez szolgálatot.[1]

(A nagyobb méretért kattintson a képre!)

12. Folyamatosan vezették be a NEPTUN Egységes Tanulmányi Rendszert intézményünkben, először az Állam- és Jogtudományi Kar, legutoljára pedig a Bölcsészettudományi Kar állt át a „digitális leckekönyv” használatára 2005-ben. A hallgatói létszámadatok változását 2008-tól az alábbi grafikon mutatja be:

(A nagyobb méretért kattintson a képre!)

13. Intézményünk az alábbi, határon túli képzési helyszíneken is hirdet képzéseket: Marosvásárhely (Románia), Illyefalva (Románia), Szabadka (Szerbia), Léva (Szlovákia), Beregszász (Ukrajna).

14. A Károli-könyvek sorozat első kötete 2011-ben, 11 évvel ezelőtt jelent meg, s konkrétan egy Bagdy Emőke professzor asszony születésnapjára készített tanulmánykötet volt: A klinikai pszichológia horizontja – tisztelgő kötet Bagdy Emőke 70. születésnapjára. A L’Harmattan Kiadóval közös Károli Könyvek sorozatszerkesztője, valamint a Károli Könyvműhely létrehozója Prof. Dr. Sepsi Enikő.

15. A KAPSZLI, a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakos hallgatóiból alakult önképző köre még 2004-ben jött létre. A kezdeti évek alatt többször átalakultak, 2007 és 2012 között alakult ki a szervezet célja, identitása, amely azóta is pszichológiai témájú előadások és konferenciák szervezésével foglalkozik. Célkitűzése, hogy a pszichológiai ismereteket a szakmabeliek mellett a laikusok részére is minél szélesebb körben, ingyenesen eljuttassa.

16. A KultX Rádió fiatal, 2014-ben indult, otthona a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának rádióstúdiója. A műsorkészítők az Egyetem hallgatói és oktatói közül kerülnek ki. A rádió életében részt vevő egyetemi hallgatók nagy része a képzésük során találkozik először a rádióval, majd többen ezt követően élnek – az egyetem bármely hallgatója számára biztosított – lehetőséggel.

17. A Károli Magazin első száma 2018 őszén jelent meg, egyetemünk 25 éves jubileumának évében, az azóta negyedévenként megjelenő magazin legutóbbi lapszáma a magazin történetének 10. kiadványa volt.

(A Károli Magazin első lapszáma.)

 

18. Az elmúlt időszakban több épülettel is bővült egyetemünk:

  • A röviden csak D25 néven emlegetett oktatási épületünk átadójára 2014. október 7-én került sor (1146 Budapest, Dózsa György u. 25-27.), ebben az épületben jelenleg a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, valamint a Szociális és Egészségtudományi Kar hallgatói tanulnak.
  • A Tanítóképző Főiskolai Kar 2019-ben vehette birtokba a 1042 Budapest, Árpád út 161-163. cím alatt található épületet, ahol a kar a budapesti képzési helyszínnel meghirdetett képzésein tanulhatnak hallgatóink.
  • A BTK képzési helyszínei 2020 szeptemberétől tovább bővültek a Károlyi-Csekonics-palotával (1088 Budapest, Reviczky u. 6.).
  • A Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kara 2020. július 31. napján kivált a Neumann János Egyetem szervezetéből, és a Károli Gáspár Református Egyetem szervezetébe olvadt be, így vidéken is új képzési helyszínnel bővült intézményünk (6000 Kecskemét, Kaszap utca 6-14.)


19.
2016-ban a Károli Gáspár Református Egyetem egy baba-mama szobával bővült, aminek köszönhetően egyetemünk kismamái zavartalanul félre tudnak vonulni csemetéikkel. A szoba a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézetében található és az Intézet oktatóinak, dolgozóinak, illetve hallgatóinak a munkája révén, az Egyetem vezetőségének a segítségével valósult meg.

 

20. 2017. április 3-án, a Károli Közösségi Napok (Tréninghét) keretein belül került sor egyetemünk életében az első összegyetemi flashmobra, melyen 100 károlis hallgató vett részt mind a négy karunkról, a próbafolyamatok több hétig tartottak. A Kálvin téren megrendezett esemény rengeteg járókelő figyelmét keltette fel és remek hangulatban zajlott.

21. Intézményünk megtalálható a közösségi média felületein:

  • Facebook-oldalunk 2011. november 8-án jött létre, jelenleg 12 422 ember kedveli; 12 790 ember követi.
  • YouTube-csatornánk 2011. november 15-én jelent meg, jelenleg 275 videó tekinthető meg az oldalon.
  • Instagram-oldalunk 2016 januárjában jött létre, a mai napig 394 bejegyzés olvasható rajta, jelenleg 2224 követője van.


22.
2011-ben került sor az első Tréninghétre az egyetemen, mely a későbbiekben Károli Közösségi Napok - Tréninghét néven minden tavaszi és őszi félévben megrendezésre kerül intézményünkben. A Károli Közösségi Napok keretében a hallgatók olyan szakmai, karrierépítési, lelki és egészségfejlesztő programokon vehetnek részt, amely túlmutat egyetemi tanulmányaik keretén. A Tréninghét keretében az intézmény munkavállalói is számos programon vehetnek részt, különféle tréningeken képezhetik magukat.

(A Tréninghét első hallgatói plakátja 2011-ből.)

23. 2019. április 8-án, a Tavaszi tréninghét keretein belül nyitotta meg kapuit egyetemünk első könyv- és ajándékboltja, a Károli Könyvműhely és Ajándékbolt a nagyközönség előtt.

A Károli Könyvműhely és Ajándékbolt a 1085 Budapest, Horánszky utca 26. szám alatt található, a Benda Kálmán Szakkollégium földszintjén.

24. Az egyetemen működő Teremtésvédelmi Műhely bár jelenlegi nevén csupán 2020. január 1-jétől működik, története 2010-re nyúlik vissza, hiszen a Magyarországi Református Egyház teremtésvédelmi csoportjaként, Ökogyülekezeti Mozgalom néven 2010-ben alakult. 2018 szeptemberétől az egyetemen, az Egyház és Társadalom Kutatóintézetben folytatta a munkát, mely azóta is szakmai hátteret biztosít intézményünk fenntarthatósági törekvéseinek megalapozásában. Választható kurzusok, szemináriumok keretében a hallgatóknak is lehetőség van megismerkedni és elsajátítani a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatos lehetőségeket.

A mozgalom megalakulásáról, feladatairól, céljairól az alábbi videóból is tájékozódhatnak:

25. Intézményünk sportos egyetem, kiemelkedő figyelmet fordít a sportolási lehetőségek minél változatosabb kínálására. 9 különböző csapatsport űzhető egyetemünkön, 18 féle szabadidősport közül válogathatnak hallgatóink, köztük olyan sportolási lehetőség is rendelkezésükre áll, mint a vitorlázás és kisgéphajó oktatás (motorcsónak). A csapatsportok terén előkelő eredményekkel büszkélkedhetnek csapataink, hiszen strandkézilabda csapatunk 4x-es országos bajnok, illetve 3x-os Budapest bajnok; röplabda csapatunk 4x-es Budapest bajnok, valamint kézilabda csapatunk 2x-es Budapest bajnok.

26. Az Állam- és Jogtudományi Kar tudományos folyóirata, a Glossa Iuridica 2009-ben indult útjára elektronikus felületként, majd 2014-től nyomtatott formában, évente két alkalommal jelenik meg. 2017 óta a folyóirat az MTA IX. Osztályának hazai folyóiratlistáján a legmagasabb, ”A” minősítéssel rendelkezik.

27. A 2021/2022. tanévben 61 országból összesen 219 külföldi hallgató érkezett egyetemünkre tanulni.


28. Pedagógiai Karunk Akkreditált Kiváló Tehetségpontként működik: a minősítést a 2020/2021. évi akkreditációs folyamat eredményeként nyerte el, akkor még Tanítóképző Főiskolai Kar néven. A kar vezetése és közössége elkötelezett a tehetséggondozó, fejlesztő munka, a tehetséggondozás színvonalának folyamatos fejlesztése iránt. Magas minőségű, színvonalas képzést és kutatást támogató környezetben biztosítja a tudományos diákköri tevékenység működtetését.

29. A podcast egyre kedveltebb műfaj a műsorkészítés terén, hiszen nincs térhez és időhöz kötve annak meghallgatása. Megjelenése a 2000-es évek első feléhez köthető, népszerűsége azonban – legalábbis Magyarországon – kétségtelenül az utóbbi időkben nőtt meg jelentősen. Intézményünk immár három podcast-sorozatot is kínál az érdeklődőknek:

  • RefCOO Kutatóműhelyének történelmi podcastje a TörténÉszOsztók című podcast, melyben vitás történelmi kérdésekről beszélgetnek történészekkel. Az eddigi adások meghallgathatók itt.
  • A HIT Talk a Hagyomány-Identitás-Történelem református egyháztörténeti konferenciasorozat podcast adása, melyet a magyar református művelődés- és egyháztörténet témájában a Reformáció Öröksége Műhely és a Hittudományi Kar Egyháztörténeti Intézete készít. Az eddigi adások meghallgatók ide kattintva.
  • Intézményünk legújabb podcast-sorozata a Pedagógiai Kar által készített PedKaszt, melyben a kar oktatói beszélgetnek meghívott vendégeikkel olyan emberi és szakmai kérdésekről, amelyeknek meghatározó szerepük van a közösségek életében, az emberi kapcsolatok formálásában, a pedagógusok tevékenységének gazdagításában. Az adások ide kattintva hallgathatók meg.

 

 

 

 

 

[1] Az adatok 2022. február 16-i állapotot tükrözik.

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép