Egyetemünkre látogatott Otaka Masato japán nagykövet

Prof. Dr. Trócsányi László rektor meghívására április 21-én intézményünkben tett látogatást Otaka Masato japán nagykövet és delegációja. Őexcellenciáját Prof. Dr. Trócsányi László rektor, Dr. habil. Horváth Géza, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja és Dr. Nagy Judit nemzetközi dékánhelyettes fogadta. A látogatás alkalmával Nagykövet úr a Keleti Nyelvek és Kultúrák Intézetének oktatóival is találkozott, illetve Nagykövet úr előadásán a keleti nyelvek és kultúrák szakos hallgatók is részt vettek.

A Károli Gáspár Református Egyetem és a Japán Nagykövetség együttműködése, szakmai kapcsolata csaknem három évtizedre nyúlik vissza, hiszen intézményünk japán szakjának elindításában a nagykövetség a kezdetektől támogató segítséget nyújtott, s így válhatott az elmúlt 27 évben a KRE Keleti Nyelvek és Kultúrák Intézete a hazai Japán-kutatás, Kelet-Ázsia-kutatás és oktatás egyik meghatározó műhelyévé.

A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Japanológia Tanszékén 1994-ben indult az első nyelvi előkészítő évfolyam, 1995 szeptemberétől a tíz féléves, egyetemi végzettséget adó tanárképes japán szakos képzés, 2006-tól pedig a kétszintű képzési rendszerben a Keleti nyelvek és kultúrák alapszak japán szakiránya, amelyről egyetemünkön a diszciplináris Japanológia mesterszakra van továbblépési lehetőség.

Japán szakon jelenleg 20 főállású oktatóval folyik a képzés, az oktatók kutatási területeinek köszönhetően a képzés széles spektrumot ölel fel és kínál az ide jelentkező hallgatóknak: alapképzésen a hallgatói létszám évfolyamonként 100-140 fő körül mozog, mesterképzésben évfolyamonként 15-20 fő vesz részt.

A tanszék eredményei között kiemelkedő fontosságú a 2015-ben megjelent Japán-magyar nagyszótár szerkesztése, amely a 2000-ben megalapított lexikográfiai műhely egyik mérföldköve. A lexikográfiai műhely keretében, a nyelvészeti, lexikográfiai kutatások részeként, az Oszakai Idegennyelvi Egyetem Magyar Tanszékével és a Budapesti Gazdasági Főiskola Keleti Kommunikációs Intézetével fennálló együttműködés keretében folytak a Japán-magyar nagyszótár szerkesztésének munkálatai szintén a Japán Nagykövetség támogatásában. A Japán–magyar nagyszótár szerkesztőbizottsága 2016-ban magas kitüntetésben részesült, megkapta a japán külügyminisztérium kitüntetését is.

A Japán Nagykövetség és a Japán Alapítvány a tanszék könyvtárának és technikai felszereltségének fejlesztéséhez, az oktatói létszám bővítéséhez, vendégoktatók meghívásához, valamint a tanszék kiadványainak megjelentetéséhez is támogató segítséget nyújtott: 2004-ben a tanszék elnyerte a Japán Kormány kulturális támogatását, melynek köszönhetően a tanszék többek között a multimédiás nyelvi laborral gazdagodott, a könyvtár pedig a japán szak indítása óta eltelt időben a - különböző támogatásoknak köszönhetően - jelenleg körülbelül 8000 kötettel rendelkezik.

A Keleti Nyelvek és Kultúrák Intézetének, valamint a Japanológia Tanszék oktatói elhivatottságát és szakértelmét dicséri, hogy hallgatóink gyakorlati tudás birtokában lépnek ki az egyetemről, számos alumni hallgatónk oktat közép- és felsőoktatási - hazai és japán - intézményekben, nyelviskolákban, illetve japán érdekeltségű cégeknél helyezkednek el, de többen publikálnak, fordítási/műfordítási munkát is végeznek.

Az intézet számos nemzetközi kapcsolattal rendelkezik, egyre több japán egyetemmel köt különböző egyetemközi vagy karok közti egyezményeket.

A kiváló tanulmányi eredményeket elérő hallgatók ennek köszönhetően egyre nagyobb számban tudnak Japánba utazni. Hallgatóinknak lehetőségük van arra is, hogy nyári diákmunka keretében fejlesszék japán nyelvtudásukat Japánban. Emellett a japán cégek hazai fiókvállalataival való kapcsolatoknak köszönhetően a hallgatók tanulmányaik alatt a japán vállalatok működésével is megismerkedhetnek.

A Japán Alapítvány 1997-től bízta meg egyetemünket, illetve a tanszéket a Nemzetközi Japán Nyelvi Alkalmassági Vizsga lebonyolításával, melyet immár évente két alkalommal intézményünk bonyolít le a Magyarországon és a környező országokban japánul tanulók számára.

A tanszék 20 éves jubileuma alkalmából tartott konferenciát megtisztelte jelenlétével Kató Kikuko, a magyarországi Japán Nagykövetség követtanácsosa, ideiglenes ügyvivője, aki nyitóbeszédében elismeréssel szólt az egyetemünkön folyó japán kutatásokról és oktatásról, kiemelte, hogy a magyarországi japán nyelvtanulás és Japán-kutatás legfontosabb intézményeinek egyikeként a KRE számtalan területen hozzájárul a Japán-kutatáshoz, a történelemtől az irodalmon és társadalomtudományon át egészen a fordításelméletig.

A Károli Gáspár Református Egyetem 2011-ben Károli Emlékérem adományozásával fejezte ki háláját a Japán Nagykövetség felé az addig kapott rengeteg támogatásért. Az április 21-i látogatás alkalmával a Károli Gáspár Református Egyetem vezetősége, illetve a Japán Nagykövetség is reményét fejezte ki a további gyümölcsöző együttműködésekre, további szakmai kapcsolatok elmélyítésére vonatkozóan.

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép