Prof. Dr. Bagdy Emőke lesz a Károli Szabadegyetem következő vendége

A nyári szünet után, szeptember 28-án, 18 órától folytatódik a Károli Szabadegyetem a Károlyi-Csekonics-palotában.

A Prof. Dr. Trócsányi László rektor által elindított ismeretterjesztő rendezvénysorozat következő vendége Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervízor, a pszichológiatudomány kandidátusa. A pódiumbeszélgetés során a Korszellem és pszichológus hivatás című témában beszélget Prof. Dr. Bagdy Emőkével pályatársa, Dr. F. Földi Rita klinikai szakpszichológus, neuropszichológus, intézményünk Fejlődés és Neveléslélektani Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense.

A pódiumbeszélgetés központi témája a pályaszocializáció, azon belül is a hivatás művelésében megjelenő személyiség. Professzor asszony a témaválasztás kapcsán kifejtette, hogy „mesterem, Mérei Ferenc szakember nevelő munkája során megtapasztaltam, hogy a hivatás művelésében a személyiségi tényező, a kapcsolat kezelésének mikéntje főképp a humán szolgáltató szakmák területén szinte fontosabb, mint a magas szintű szaktudás”.

Prof. Dr. Bagdy Emőke 20 éves felsőoktatási vezetői tapasztalat birtokában alapította meg és indította útjára a Károli Gáspár Református Egyetemen 2000-ben a Pszichológiai Intézetet és a pszichológia szakot. A rendkívüli népszerűségnek örvendő pszichológia szak megalapítása során a pszichológus képzésben is a szakmai személyiség kiművelésére helyezte a fókuszt, hiszen a szolgáló, edukatív, reedukatív-korrekciós, újranevelő, oktató-nevelő pedagógiai, gyógyító orvosi és segítő-gyógyító pszichológusi munkában is jelentős szerepe van a személyiségi alkalmasság fokozásának, az interperszonális érzékenység növelésének. A szakmai önismeret fejlesztése, az önreflektív lelki munka és szupervízió megkerülhetetlen sarokkövei lettek egyetemünk pszichológusképzésének is.

A 18 órakor kezdődő pódiumbeszélgetést – a nagy sikerre való tekintettel – 17 órától ismét vezetett, történelmi séta előzi meg, melynek keretében az érdeklődők a Károlyi-Csekonics-palota gyönyörűen felújított belső tereit tekinthetik meg. A Károli Szabadegyetem rendezvényére a belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken található jelentkezési felületen lehetséges:

http://www.kre.hu/szabadegyetem/regisztracio/

 

 

Prof. Dr. Bagdy Emőke 1963-ban nyert felvételt az Eötvös Loránd Tudományegyetem pszichológia szakára, ahol 1968-ban diplomázott. 1972-ben védte meg bölcsészdoktori disszertációját. Később a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen (HIETE) klinikai szakpszichológus végzettséget szerzett. 1982-ben lett a pszichológiai tudományok kandidátusa, 1995-ben habilitált a Kossuth Lajos Tudományegyetemen. Habilitációs értekezésének címe: A hivatás-személyiség fejlesztése, pályaszocializációs modellkísérlet. 1996-ban az általa Magyarországon meghonosított szupervízió szakon szupervízori oklevelet szerzett. 2016-ban alkalmazott egészségpszichológusi szakképesítést nyert el.

2000-ben a Károli Gáspár Református Egyetemen megalapította és elindította a pszichológia szakot. Az alapítástól 2004-ig tanszékvezetői, 2005-2010 között intézetvezetői tisztséget töltött be. 2010-től az egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszékének professor emeritája.

Szakmai munkája elismeréseként 2013-ban Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben és Prima Primissima díjban részesült. Egyetemünk vezetése 2012-ben Pro Universitate díjjal jutalmazta, emellett az Egyetem Rektorának Elismerő Oklevelét két alkalommal is – 2007-ben és 2021-ben – megkapta.

 


fotó: Bankó József / Paradignow Photography 

 

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép