Egyházi fenntartású intézmények vezetőinek találkozója egyetemünkön

Prof. Dr. Trócsányi László rektor kezdeményezésére szeptember 19-én az egyházi egyetemek és főiskolák rektorai látogattak a Károlyi-Csekonics-palotába. Az egyeztetésen Prof. Dr. Trócsányi László rektor meghívására Csák János kulturális és innovációs miniszter, Dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár és Dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár találkozott a meghívott 15 egyházi felsőoktatási intézmény vezetőjével, köztük intézményünk képviselőivel is.

Az egyeztetésen Csák János miniszter a szakmai tájékoztatás megtartása után a meghívott vendégekkel egy kerekasztal-beszélgetés formájában az egyházi fenntartású intézmények jelenéről és jövőjéről is egyeztetett.

Prof. Dr. Trócsányi László rektor köszöntőjében leszögezte: az egyházi felsőoktatás a magyar alkotmányos identitás részét képezi. Felidézte: az első magyar egyetem alapítólevelét 1367-ben Nagy Lajos király a pápához terjesztette fel. A XVI. századtól a reformációnak is köszönhetően megjelentek a kollégiumok, teológiai akadémiák, katolikus és református jogi akadémiák gazdagították a magyar felsőoktatást. 1945-ben a lelkész- és papképzés kivételével megszüntették az egyházi felsőoktatást. A rendszerváltozás új lehetőséget adott az egyházaknak.

Rektor úr hangsúlyozta, hogy egy egyházi felsőoktatási intézmény kiemelt szerepet játszik a fiatalok pályára bocsátásában, ezért nem lehet világnézetileg semleges, válaszolnia kell a kor kérdéseire. Rektor úr az egyházi egyetemek fontos küldetésének nevezte, hogy szellemi kisugárzásuk legyen a magyar társadalomban (Magyarországon és a Kárpát-medencében). Az egyházi intézményeknek a jövőre nézve olyan feladatai vannak, mint a lemorzsolódás csökkentése, a tehetséggondozás megerősítése, a tudományos életben való még aktívabb részvétel, illetve az útmutatás a világ bonyolult kérdéseiben. Rektor úr kiemelte az egyházi intézmények vezetőinek felelősségét, melynek során az intézményeknek a tudásuk legjavával szükséges hozzájárulnia az oktatáshoz, a társadalom építéséhez.

Csák János miniszter az egyházi intézményrendszer fontosságáról szólva kiemelte: a magyarság mint keresztény nemzet történetét végigkísérte a hit, és ennek fontosságát hangsúlyozva ezzel a találkozóval is egy félévente összehívott szakmai egyeztetés rendszerét szeretné megteremteni. Kiemelte, hogy a nemzet egyik gyökere a sorsa, és az egyházak a magyar történelem során mindig ott voltak az élvonalban, amikor a nemzet konfliktusba keveredett vagy amikor építkezett. Politikai erők jönnek-mennek, de az egyházak állandók, és Magyarország nem létezik nélkülük.

A Miniszter úr vezetésével működő Kulturális és Innovációs Minisztérium szakterületei közé tartozik az innováció, a kultúra, a családpolitika, a kutatás, a tudomány, a gyermekjólét mellett a felsőoktatás is. A minisztériumhoz tartozó területek mindegyike meghatározó a magyar gazdaság jövője és a társadalom jövőbeni helyzete szempontjából. Az oktatásnak a gazdaság igényeit is támogatnia kell, illetve hozzáférést kell biztosítania ahhoz a tudáshoz, kultúrához, szakértelemhez, amellyel a jövő kutatói és fejlesztői találkoznak. A felsőoktatás feladata a szakmai tudásátadáson kívül annak az értékrendnek az átadása is, amellyel gyarapodik az ország.

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép