Várady Tibor professzor volt a Károli Szabadegyetem februári vendége

2023. február 22-én 18 órakor Prof. Dr. Várady Tibor vajdasági magyar származású jogtudós, jogász, kisebbségjogi szakértő, egyetemi tanár és író, Jugoszlávia korábbi igazságügyi minisztere volt a Károli Szabadegyetem vendége. Az est folyamán Prof. Dr. Trócsányi László rektor kérdezte meghívott vendégünket a Hogyan esett szét Jugoszlávia – és mi következett utána? című témában.

A kerekasztal-beszélgetés témája elsősorban arra fókuszált, hogy Jugoszláviában másként alakult a rendszerváltás, mint a többi kelet-európai országban. Ennek hátterét járta körül a beszélgetés olyan témaköröket fókuszba állítva, hogy létezik-e közös identitása a délszláv népeknek, akiket ugyan nyelvi korlátok nem választanak el egymástól, viszont számos kérdésben – köztük a vallási hovatartozásukat illetően – számottevő különbségek jellemzik őket. Jugoszlávia megalakulásáról, a közös egységről és Sándor király szerepéről is szó esett, majd a beszélgetés Tito szerepére összpontosult, aki politikai döntéseivel az országon belüli nemzetek közötti egyensúlyt részesítette előnyben s döntéseiben nem a szovjet kommunizmus mintáját szerette volna követni. Várady Tibor saját példáján szemléltette, hogy Tito idejében mit is jelentett az ország nyitottsága: Professzor úr volt az első kelet-európai diák, aki a Harvardon tanulhatott. Tito halála után azonban nemcsak a kommunizmus, hanem a délszláv nemzetek közötti egyensúly is megingott. A nacionalizmus előtérbe kerülésével az átalakulás, vagyis rendszerváltás országváltássá, pontosabban az ország szétesésévé módosult, amelyben jelentős szerepe volt Milošević személyének is.

A pódiumbeszélgetés során szó esett Nyugat-Európa szerepéről, Jugoszlávia szétesése után az utódállamok jelenlegi eredményeiről, a korábban domináns szerepben lévő Szerbia háttérbe szorulásáról. Professzor úr a Vajdaság és a Délvidék elnevezések különbségéről és problematikájáról, valamint Koszovó sajátos helyzetéről is beszélt. A térségben a kisebbségi jogok kérdése továbbra is rendszeresen felmerül. A pódiumbeszélgetés végén a résztvevők kérdéseket is feltehettek a témát illetően, melyekre Várady Tibor professzor úr válaszolt.

A beszélgetés visszanézhető az egyetem YouTube-csatornáján ide kattintva.

 

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép