Elhunyt Bánffy György színművész

Elhunyt Bánffy György színművész, a KRE Társadalmi Tanácsának tagja

Fájó szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy elhunyt Bánffy György Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a József Attila Színház és az Evangéliumi Színház művésze, a Károli Gáspár Református Egyetem Társadalmi Tanácsának tagja. A művészt pénteken, életének 84. évében, tragikus hirtelenséggel érte a halál Korfu szigetén. 

Bánffy György 1927. június 19-én született Budapesten, Hunyadi-Buzás György néven. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1950-től a Nemzeti Színházban, 1953-tól egy évig az Állami Bábszínházban, majd 1954-1960 között az Operettszínházban játszott. 1960-tól Pécsett ért el nagy sikereket, 1971-től közel négy évtizeden át a József Attila Színház tagja volt.

Sok száz színdarabban, több mint ötven játékfilmben nyújtott emlékezetes alakítást. A magyar nyelv szerelmese volt, színészek generációit oktatta a szép kiejtésre. Jellegzetes orgánumát minden magyar televíziónéző ismerte, szavalataival, előadóestjeivel számos magyar verset tett ismertté és közkedveltté.

A közönség egyebek mellett Goethe Faustjaként, Rostand Cyranojaként, Shakespeare Lear királyaként, Othellóként, a Liliomfi Szilvay professzoraként vagy Miller Pillantás a hídról című művének Alfierijeként emlékezhet rá. Örökre emlékezetes marad Széchenyiként Siklós Olga A legnagyobb magyar című monodrámájában. Egyik utolsó, felejthetetlen alakítása Freud megformálása volt Terry Johnson Freud éjszakája, avagy Dalín a szekrénybe című darabjában.

A XX. század második felének meghatározó, nagy színésze volt, nagyszerű mester, kiváló kolléga és felejthetetlen barát - olvasható a József Attila Színház méltatásában.

Az egyik legszebben beszélő színészként 1978-tól a Zeneművészeti Főiskola beszédtanára, 1990-től az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke. 1971-ben érdemes művész, 1983-ban a kiváló művész minősítéssel ismerték el munkásságát. 1989-ben Kazinczy-díjat, 1999-ben Magyar Örökség-díjat, 2001-ben Kossuth-díjat kapott a magyar nyelvi kultúra fejlesztése terén szerzett elévülhetetlen érdemeiért, irodalmi értékeink kiváló tolmácsolásáért, emlékezetes színészi alakításaiért, egész életútja elismeréseként. 2008-ban, 80. születésnapja alkalmából a magyar nemzet megmaradása érdekében kifejtett tevékenységéért a Tőkés László díjat vehette át. 2010-ben megkapta a Magyar Szabadságért-díjat.
Olyan filmekben játszott, mint a Magasiskola, a 141 perc a befejezetlen mondatból, Az ötödik pecsét, a Mephisto, a Redl ezredes, az És mégis mozog a föld, a Tüske a köröm alatt vagy a Tiltott terület, amelyet 1969-ben díjaztak a Velencei Filmfesztiválon is, 2006-ban pedig a Rokonokban. A Magyar Televízió sorozatában Benedek Elek meséit tolmácsolta.

1985 és 1994 között országgyűlési képviselő is volt. Közben 1989-ben belépett az MDF-be, és a második ciklusban a párt frakciójában és több parlamenti bizottságban dolgozott. Ő volt a Magyar Vadászok Országos Szövetségének elnöke is 1990-1995 között.
Bánffy György hívő keresztény családból származott, és ezt egész életén keresztül büszkén vállalta. Alapító tagja volt a református, az evangélikus és az unitárius egyház támogatásával létrejött Evangélium Színháznak. A tavaly nagy sikerrel bemutatott Madách: Az ember tragédiája című műben az Úr szerepét alakította. Családi örökségként képviselte azt a keresztény alapon nyugvó szemléletet, amellyel akár színészként, akár politikusként, akár tanárként végzett szolgálatot, mindig szem előtt tartva a közösség érdekeit.

Családjának őszinte részvétünket fejezzük ki Isten vigasztaló kegyelmét kérve. Életéért, szolgálatáért hálát adva emlékét megőrizzük.

Fotó: MTI


Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések