Megkezdődött a tanév a Károlin

Szeptember 12-én hivatalosan is megkezdődött az oktatás a Károli Gáspár Református Egyetemen. A magyar felsőoktatásban egyedülálló módon növekszik és gazdaságilag is stabil lábakon áll az egyetem – hangzott el a tanévnyitó ünnepségen szeptember 5-én, a budapesti fasori református templomban. Az ünnepségen egyetemi polgárrá fogadták az elsőéves hallgatókat, valamint kitüntetéseket és díjakat adtak át.

A tanévnyitón részt vett Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára, Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, valamint Hegyi László, egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

Az egyetem tanévnyitója istentisztelettel kezdődött, amelyen Márkus Tamás András egyetemi lelkész hirdetett igét. A lelkipásztor úgy fogalmazott: „az egyházon belül az emberek képesek egységben élni. Bármennyire különbözőek is, eltérőek lehetnek a gondolataik, az életpályájuk, a céljaik, a karrierjük, de közös bennük, hogy kapcsolatban vannak az Atyával.” Márkus Tamás András egyetemi lelkész hangsúlyozta: a keresztyének ajándékba kapják az identitást, csak annyi a dolguk, hogy elfogadják. „Építhetünk karriert, kereshetünk pénzt, mégsem ez határozza meg a keresztyén identitást, mert az nem megérdemelt, hanem kegyelemből való” – tette hozzá.

A tanévnyitón a fenntartó Magyarországi Református Egyház nevében Dr. Huszár Pál, a Zsinat világi elnöke köszöntötte az Egyetem tanárait és hallgatóit.

Prof. Dr. Balla Péter rektor köszönetét fejezte ki az egyház zsinata elnökségének és tanácsosának, valamint a Dunamelléki Református Egyházkerületnek a támogatásért.  Rektor úr bejelentette, hogy a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság a maximálisan megadható időtartamra, azaz újabb öt évre, 2020. december 31-ig akkreditálta az egyetemet.

Örömtelinek nevezte, hogy ebben az esztendőben is magas a képzésüket megkezdő hallgatók létszáma, ugyanakkor komoly kihívást jelentő feladat, hogy belvárosi vagy tömegközlekedéssel jól megközelíthető, oktatási célra alkalmas épületet találjanak. „Hosszabb távon enyhíti majd gondjainkat egy gyönyörű, értékes épület, a Károlyi-Csekonics palota használatának lehetősége.” Az épületet a kormány a Magyarországi Református Egyház tulajdonába adta, és hozzájárult ahhoz, hogy az ingyenesen tulajdonba adott épületet a Károli oktatási célra hasznosítsa. A Bölcsészettudományi Kar Benda Kálmánról elnevezett szakkollégiuma a Dunamelléki Református Egyházkerület épületében kezdheti meg működését a következő tanévben.

Prof. Dr. Balla Péter elmondta: a 2016/2017-es tanévre összesen 3.028 hallgatót vettek fel, ami közel 10 százalékkal több a tavalyi létszámnál. A Bölcsészettudományi Karra 1.519, az Állam- és Jogtudományi Karra 976, a Tanítóképző Főiskolai Karra 533, míg a Hittudományi Karra 40 diák nyert felvételt. „A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is dolgozunk azon, hogy képzéseink kínálatát bővítsük” – tette hozzá. Az egyetem négy karának vezetését változatlanul Dr. Sepsi Enikő, Prof. Dr. Zsengellér József, Dr. Szenczi Árpád és Dr. Törő Csaba látják el. Dr. Sepsi Enikő és Dr. Szenczi Árpád lejáró mandátumát újabb három évre megerősítette az egyetem szenátusa. Dr. Szenczi Árpád dékánt 60. születésnapja alkalmából az erre az évfordulóra megjelent tanulmánykötettel köszöntötte Rektor úr.

Prof. Dr. Balla Péter szólt arról is, hogy a Károli korábbi és jelenlegi hallgatói közül négyen indultak a riói olimpián: Szilágyi Áron és Decsi Tamás kardvívó, Szabó Gabriella kajakozó, valamint Telegdy Ádám úszó. Közülük ketten, Szilágyi Áron és Szabó Gabriella olimpiai arannyal tértek haza a nyári ötkarikás játékokról.

Rektor úr Egyetemünk oktatóinak is gratulált kiváló tudományos teljesítményükhöz. „Közös eredményeinket az is mutatja, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem a HVG 2016-os diploma-különszáma szerint az országos egyetemi rangsorban oktatói kiválóság tekintetében a 11., hallgatói kiválóság tekintetében a 12. helyet foglalja el.”

Az Egyetem tanévnyitóján kitüntetéseket és címeket is átadtak. Az Egyetem legrangosabb kitüntetését, a Pro Universitate díjat Dr. Vargha András egyetemi tanárnak adományozta a Szenátus, míg Berkesi Sándor karnagy az Egyetem díszpolgára címet kapta.

A Szenátus Károli Emlékérmet ítélt oda a Magyar Művészeti Akadémia részére, melyet Dr. Kucsera Tamás Gergely főtitkár vett át. A Ferencváros Önkormányzatának ítélt Károli Emlékérmet Dr. Bácskai János polgármester vehette át. Ugyanezt a díjat juttatta a Szenátus Dr. Somodi Ildikó főiskolai docens asszonynak.

A Károli Egyetem Támogatója díjban részesült a Leuveni Katolikus Egyetem. A kitüntetést Dr. Demmy Verbeke könyvtárvezető vette át. Ugyanebben a kitüntetésben részesült Philipp Wegenast úr, valamint az Újpest-Belsővárosi Református Egyházközség is, amelynek képviseletében Loránt Gábor lelkipásztor vette át az elismerést.

A Károli Gáspár Református Egyetem Rektorának Elismerő Oklevelét Dr. Komlósi Piroska, Dr. Papp Anette és Dr. Pap Ferenc egyetemi docensek, valamint Dr. Kovács Zsolt Csaba gazdasági igazgató vehették át.

Professzor emeritus címet kapott Prof. Dr. Keserü Katalin, Dr. Gergely András és Dr. Kun Miklós.

Idén az Egyetem 24 hallgatója részesül köztársasági ösztöndíjban.

Az ünnepség végén az elsőéves hallgatók fogadalmat tettek, majd képviselőikkel történt ünnepélyes kézfogás után az Egyetem vezetése az Egyetem polgáraivá fogadta őket.Forrás: parokia.hu, KRE

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések