Gyermek gyászcsoport-vezető képzés Beregszászon

A képzést Albert Éva pedagógus és mentálhigiénés szakember, valamint gyermek gyászcsoportvezető és -oktató tartotta. Beregszászon immár másodszorra valósulhatott meg a mentálhigiénés szakemberek ilyen irányú továbbképzése. A program első napján a képzés elméleti hátterét tárgyalták, különös tekintettel a gyermekek gyászának specifikus sajátosságaira, amelyek lényegesen eltérnek a felnőttek gyászától. Ezen ismeretek elsajátítása alapvető fontosságú a megfelelő támogatás nyújtásához. A második napon a résztvevők gyakorlati foglalkozásokon vettek részt, ahol a gyermekek gyászfeldolgozását segítő technikákat sajátélményű formában próbálták ki. Ez a módszertan lehetővé teszi, hogy a csoportvezetők mélyebb megértést nyerjenek a gyermekek belső folyamatairól, mivel saját maguk is átélhetik az egyes feladatok hatásait.

A kiképző személyes indíttatásból fordult a gyermekek gyászának témája felé, miután saját családi tapasztalatai révén felismerte a gyászfeldolgozás nehézségeit. Magyarországon korábban az egyéni pszichoterápia volt az egyetlen elérhető lehetőség, amely nem minden gyermek számára bizonyult megfelelőnek. Egy külföldi rokona révén hallott elsőként arról, mennyire hatékony segítséget kaphattak a gyermekei a gyászfeldolgozó csoporttól. Érdeklődése ekkor fordult a módszer felé, s mentálhigiénés tanulmányai kezdetével elutazott Finnországba egy gyászkonferenciára, ahol támogatást és szakirodalmat kapott a módszerhez. Albert Éva hazatérése után alaposan áttanulmányozva az elméleti anyagot, magyarra fordította a szakirodalmat azzal a céllal, hogy gyászfeldolgozó csoportot indítson félárva gyermekek számára.

Az elmúlt évek alatt számos konferencián és szimpóziumon mutatta be a módszert, valamint rendszeresen tart kurzusokat segítő hivatásban tevékenykedő szakemberek számára. A háborús helyzetben a képzés kiemelt jelentőséggel bír Kárpátalján, mivel jelentős támogatást nyújthat a gyermekek és családjaik gyászfeldolgozásában. Reményeink szerint tavasszal újabb csoportot indíthatunk, hogy ezzel is segíthessünk a hozzánk forduló kliensek és klienscsoportok lelki egészségének megőrzését.

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép