Egyetemünk is társszervezője volt a Vallás és reintegráció című konferenciának

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam és Jogtudományi Kara és a Büntetés-végrehajtási Szervezet Tudományos Tanácsa Vallás és reintegráció címmel konferenciát tartott november 22-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika Főépületének Széchenyi Dísztermében. A konferencia ötletgazdája Tihanyi Miklós, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Rendészettudományi Karának egyetemi docense, aki egyúttal egyetemünk Állam- és Jogtudományi Karának Büntetőjogi Tanszékén oktat alternatív tárgyat a büntetés-végrehajtási intézetekben történő vallásgyakorlásról.

A rendezvény kezdetén Christián László r. dandártábornok, az NKE oktatási rektorhelyettese köszöntötte a megjelenteket. A referátumot Domokos Andrea, a konferencia társszervezője, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánhelyettese tartotta. Valláserkölcsi nevelés egykor és ma című előadásában felhívta a figyelmet a 100 évvel korábbi és a mai büntetőpolitika hasonló törekvéseire. A bűnelkövető segítése, a társadalomba történő visszavezetése fontos feladata az államnak, a társadalomnak és az egyháznak. Utalt arra, hogy a nagy formátumú református büntetőjogász elődök több mint száz évvel korábban megfogalmazták a humánus büntetőjog, a valláserkölcsi nevelés és az utógondozás szükségességét. Napjainkban a büntetőpolitika egyik legfontosabb célja a reintegráció, amelyben rendkívül nagy szerepe van az egyháznak, a börtönlelkészeknek.

Köbel Szilvia, az Állam- és Jogtudományi Kar habilitált egyetemi docense A Börtönlelkészi Szolgálat alapjogi vetülete című korreferátumában felvázolta 1990-től a jogállami garanciák kiépülését. Beszélt a lelkiismereti és vallásszabadság jogi rendszeréről a fogvatartott egyén, vallási közösség és az állam összefüggésében. Utalt egy 1993-as alkotmánybírósági határozatra, mely szerint a lelkiismereti szabadság és a vallásszabadság külön nevesített joga azt ismeri el, hogy a lelkiismereti meggyőződés, és ezen belül, adott esetben a vallás az emberi minőség része, szabadságuk a személyes szabad kibontakozáshoz való jog érvényesülésének feltétele.

Valamennyi előadás megjelenik a Belügyi Szemle tematikus különszámában.

  

 

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép