Bizony, Isten fia volt ez! – nagypénteki gondolatok

Nagypéntek a húsvét előtti pénteki nap és az a nap, amelyen Jézus kínszenvedésére és kereszthalálára emlékezünk. Mindemellett a 2017-es esztendő óta nagypéntek munkaszüneti napnak is számít Magyarországon. Engedje meg minden kedves olvasó, aki ezt a rövid írást olvassa, hogy feltegyek egy rövid kérdést. Egy személyes kérdést, melyre próbáljunk a magunk csendjében és magunk számára választ adni: „Mit jelent számomra nagypéntek?”

Ha az evangéliumok híradását olvassuk, akkor a nagypénteki történetben többféle szereplőt és többféle viszonyulást is felfedezünk. Látjuk azokat a szereplőket, akik csúfolják, gúnyolják a kereszten szenvedő Jézust. Akadnak, akik azért várakoznak, mert valami nagy szenzációt, valami nagy csodát akarnak látni Jézustól. Vannak, akik távolról, vannak, akik közelebbről s vannak, akik egész közelről figyelik az eseményeket. Jelen vannak olyan szereplők, akik korábban is szerették és most is szeretik Jézust és együttéreznek vele, akiknek megesik a szívük Jézus Krisztus szenvedése láttán. S lehetne még más szereplőket is sorolni.

Jézus Krisztus, a bűntelen, nagypénteken felvitte a keresztre a világ bűnét. A bűntelen szenvedett és adta életét a bűnösért. Ő vette fel és hordozta el mindazt a kínt, ami az Ő kegyelmes és szeretetből fakadó áldozatvállalása nélkül minden szereplőre, minden emberre várna. Az őt gyalázókra, a szenzációt várókra, a csendes vagy hangos megfigyelőkre stb. egyaránt. Talán így válik igazán érthetővé most számunkra ez az üzenet, hogy „úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert Isten nem azért küldte el a Fiút a világba, hogy elítélje a világot, hanem hogy üdvözüljön a világ általa” (Jn 3,16–17).

Kedves Olvasók! Tegyük fel most ismét ezt a kérdést magunknak: „Mit jelent számomra nagypéntek? Mit jelent számomra Jézus Krisztus áldozata?

Ő azért adta önmagát, hogy nekünk életünk lehessen általa! Kívánom, hogy tudjuk őszinte szívvel és hittel vallani azt, amelyre a keresztnél lévő római százados is jutott: Bizony, Isten Fia volt ez! (Mt 27,54).

Káposztás Gábor
vezető egyetemi lelkész

Kép: Harry Anderson: Crucifixion

Kép: Harry Anderson: Crucifixion

 

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép