Vallási és nemzeti identitás a Károli Közösségi Napokon

A Károli Közösségi Napok nyitóprogramjaként április 2-án Folytonosság és változás – a vallási és nemzeti identitás régen és most címmel tudományos, interdiszciplináris konferenciát tart egyetemünk a Ráday Házban.

Böjti vesperás a Ráday Házban

Húsvétra készülve, böjt harmadik hetében vesperás alkalmat tart egyetemünk a Ráday Házban március 6-án, 18 órakor.

Jótékonysági koncert a szíriai földrengés károsultjainak megsegítésére

A Károli Gáspár Református Egyetem jótékonysági koncertet szervez március 31-én a Zeneakadémián a szíriai földrengés károsultjainak megsegítésére. A koncert jegybevételéből és a helyszíni adományokból befolyt összeget a Károli Gáspár Református Egyetem és a Magyarországi Református Egyház a szíriai Aleppói Református Egyházközség segítségével juttatja el a nehéz helyzetbe került testvérekhez. Aleppó lakói és a református testvérek éveken át álltak a bombázások és a harcok középpontjában, a szíriai polgárháború leghevesebb harci övezetében, amikor február 10-én Aleppó városát és lakóit hatalmas erejű földrengés rázta meg, emberéletekben pótolhatatlan veszteségeket és borzalmas pusztításokat okozva.

Hallgatói kvízest a Károli 30 emlékév keretében

A Károli Gáspár Református Egyetem alapításának 30. évfordulójához kapcsolódóan, a Károli 30 emlékév keretében a Közkapcsolati és Kommunikációs Igazgatóság kezdeményezésére tegnap este Hallgatói kvízestet szervezett az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat.

Az űrkutatás témáját járta körül a márciusi Károli Szabadegyetem

Dr. Ferencz Orsolya űrkutató, űrkutatásért felelős miniszteri biztos volt a vendége a Károli Szabadegyetem márciusi rendezvényének. Az Űrkutatás – kik és miért? című előadás témája kapcsán laikusként talán úgy gondolhatjuk, az űrkutatás nem érint bennünket, azonban az előadás végén világos választ kaptunk arra nézve, hogy milyen aktuális kérdéseket feszeget a téma társadalmunk számára is, hiszen az űrkutatás civilizációnk fennmaradására is befolyással van.

Az űrkutatás lesz a témája a márciusi Károli Szabadegyetemnek

Március 27-én 18 órakor folytatódik a Károli Szabadegyetem. A rendezvénysorozat következő vendége Dr. Ferencz Orsolya villamosmérnök, űrkutató,  űrkutatásért felelős miniszteri biztos, aki az Űrkutatás – kik és miért? címmel tart előadást.

Jelentkezési felhívás a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogramban való részvételhez

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj (MSÖ) célja a magyarországi felsőoktatási intézményekben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező olimpiai/paralimpiai versenyrendszerben sportoló azon hallgatók támogatása, akik tanulmányaik ideje alatt eséllyel rendelkeznek arra, hogy olimpiai/paralimpiai versenyszámban Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai/ paralimpiai érmet szerezzenek.

Zenés beszélgetés keretében mutatták be az Áldáskívánás c. művet

Kottabemutató keretében ismerhették meg az érdeklődők a Károli Gáspár Református Egyetem alapításának 30. évfordulójára komponált Áldáskívánás négyszólamú vegyeskarra és orgonára című zeneművet. Az alkotást március 23-án a Károlyi-Csekonics-palota Báltermében Prof. Dr. h. c.Gárdonyi Zsolt zeneszerző zenés beszélgetés keretében mutatta be.

Megjelentek a 2023. évi OTKA felhívásai

Elérhetőek a Kulturális és Innovációs Minisztérium (a továbbiakban: KIM) által meghirdetett, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból megvalósuló és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (a továbbiakban: NKFIH) által kezelt 2023. évi OTKA pályázati felhívások.

Gárdonyi Zsolt Áldáskívánás című művének kottabemutatója

A Károli Gáspár Református Egyetem alapításának 30. évfordulójára komponált Áldáskívánás négyszólamú vegyeskarra és orgonára címmel zeneművet Gárdonyi Zsolt zeneszerző, orgonaművész, a Károli Gáspár Református Egyetem díszpolgára. A kórusmű olyan verseket önt zenébe a Károli-Bibliából, amelyek a zeneszerző számára különös jelentőségűek. Az alkotás középtengelyében a református egyház jeligéje áll, a bibliai idézeteket a református köszöntés, az Áldás, békesség! megzenésítése foglalja keretbe.

Átadták az egyetem akkreditációjáról szóló tanúsítványt

2023. március 9-én Az akkreditáció szerepe a sikeres felsőoktatásban című konferencia keretében adták át a Károli Gáspár Református Egyetem részére azt a tanúsítványt, amely a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság 2021/3/VI/4. számú határozata alapján a Károli Gáspár Református Egyetemet 2026. március 26-ig akkreditálta. A konferencián Prof. Dr. Szuchy Róbert oktatási rektorhelyettes vett részt és ünnepélyes keretek között vette át Prof. Dr. Csépe Valériától, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnökétől a tanúsítványt.

Lezajlott a középiskolások számára rendezett német nyelvi verseny döntője

Március 10-én zajlott a „Denk Deutsch” német nyelvi verseny döntője és díjkiosztója, melyet jelenlétével megtisztelt Őexcellenciája Dr. Jean-François Peroz, Svájc nagykövete, Dr. Stefan Waizer követ-tanácsos, az Osztrák Nagykövetség képviseletében, Dr. Christian Autengruber, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója, Dr. Trippó Sándor, a Goethe Intézet szakreferense, valamint Balogh Beáta főszerkesztő, a Minden nap németül című újság tulajdonosa, kiadója. A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Német Nyelv és Irodalom Tanszéke és a Károli Junior Akadémia együttműködésében megvalósuló ünnepélyes díjkiosztón egyetemünket Prof. Dr. Szuchy Róbert oktatási rektorhelyettes, Prof. Dr. Furkó Péter tudományos rektorhelyettes, Prof. Dr. Balla Péter hitéleti rektorhelyettes, Dr. habil. Horváth Géza, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja, Dr. Jankó-Badó Andrea, a Junior Akadémia Igazgatója és Dr. habil. Szentpétery-Czeglédy Anita, a Német Nyelv és Irodalom Tanszék vezetője képviselte.

Állami kitüntetések nemzeti ünnepünk alkalmából

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár állami elismeréseket adott át az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából a Pesti Vigadóban március 14-én.

Őexcellenciája Hong Kyu Dok bemutatkozó látogatása egyetemünkön

2023. március 9-én Őexcellenciája Hong Kyu Dok, a Koreai Köztársaság új magyarországi nagykövete tett bemutatkozó látogatást a Károli Gáspár Református Egyetemen. Nagykövet úr 2023 januárja óta tölti be posztját, a látogatásra In Sukjin, a Koreai Kulturális Intézet igazgatójának a kíséretében érkezett a Rektori Hivatalba.

Német nyelvi verseny középiskolás diákok számára

A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Német Nyelv és Irodalom Tanszéke a Károli Junior Akadémiával együttműködésben „Denk Deutsch” címmel német nyelvi versenyt szervezett középiskolás diákok számára. A háromfordulós verseny két nehézségi szinten került meghirdetésre azzal a céllal, hogy a német nyelv és kultúra iránt érdeklődő, jó képességű diákok számára versenyzési lehetőséget biztosítson, és a különösen tehetséges fiatalokat támogathassa az egyetem.

A Károli továbbra is a legnépszerűbb egyetemek egyike

Az általános felvételi eljárásban február 15-ig jelentkezhettek elektronikus úton a továbbtanulás előtt állók a hazai felsőoktatási intézményekbe. Az Oktatási Hivatal által közzétett adatok alapján közel 126.500-an jelentkeztek a 2023 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre.

Miért jó hálásnak lenni? – a hála fontosságáról beszélgettünk

Sok mindenért lehetünk hálásak nap mint nap, akár a legapróbb dolgokért is. Gyakran azonban elfelejtjük kifejezni, megfogalmazni önmagunk számára, hogy miért is vagyunk hálásak a nap végén, holott ez a folyamat a mentális egészség egyik kulcsa lehet. A hála rendszeres megélése hozzájárulhat az életminőség javulásához, erősítheti az értelmes élet tudatát és az is fejleszthető, milyen gyakran éljük át a hála érzését. A Károli Podcast aktuális epizódjában Dr. Ferenczi Andreával, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Pszichológia Intézet, a Személyiség- és Egészségpszichológiai Tanszékének adjunktusával beszélgettünk a hála szerepéről a mindennapi életünkben.