Nagy István agrárminiszter lesz a Károli Szabadegyetem vendége

Június 3-án tartja évadzáró rendezvényét a Károli Szabadegyetem. A nyári szünet előtt agrárgazdasági témák kerülnek napirendre, az ismeretterjesztő rendezvénysorozat vendége Nagy István agrárminiszter lesz, akivel Trócsányi László rektor, az est házigazdája beszélget Múlt, jelen és jövendő – Az agrárium szerepe a 21. században címmel a Károlyi-Csekonics-palota báltermében (1088 Budapest, Múzeum u. 17.).

Hogyan segíti a hazai jog az áldozatokat? – megjelent a Károli Podcast legújabb adása

Nemtől és kortól függetlenül többféle módon válhat az ember áldozattá. Az utóbbi néhány évben egyre nagyobb hangsúlyt kapott az áldozatiság témája mind a társadalomban, mind a jogban egyaránt. De mikortól számít valaki áldozatnak a magyar jogban? A #Károli Podcast tizenötödik epizódjában Prof. Dr. Domokos Andreával, az Állam- és Jogtudományi Kar tudományos dékánhelyettesével, a Bűnügyi Tudományok Intézetének intézetvezetőjével, a Bűntetőjogi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárával beszélgettünk az áldozatiság jogi oldaláról.

Kutatási eredményeiket mutatták be a KIDA hallgatói

A Károli Interdiszciplináris Akadémia (KIDA) 2023. évi modulzáró poszterkonferencia eseményén a képzés legkiválóbb hallgatói tarthatták meg szakértői előadásaikat abban a témában, melyet az elmúlt egy évben kutattak az Akadémia keretei között.  Ahhoz, hogy a KIDA tehetséggondozói program hallgatói továbbléphessenek a második évfolyamba, a vizsgafeladat egy kutatási projekt kiválasztása és a konzultációkkal kísért kutatások első hónapjai alapján egy poszter összeállítása volt.

20 éves a Mentálhigiénés képzés a Károlin

A Pszichológiai Intézet Pszichológiai Továbbképző Központjában immár két évtizede folyik a hallgatók képzése a Mentálhigiénés segítő szakirányú továbbképzési szakon. A képzési programnak Budapesten kívül Illyefalván, Léván, Beregszászon és Szabadkán is vannak évfolyamai.

Scheiber Sándor-díjat kapott Egeresi László egyetemi docens

Az első teljes Bibliai héber-magyar szótár megírásáért Scheiber Sándor-díjat kapott Egeresi László, a Hittudományi Kar Ószövetségi Tanszékének egyetemi docense. Az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem (ORZSE) néhai vezetőjének emlékére alapított elismerést Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára adta át május 24-én, Budapesten.

Kincskereséssel egybekötött egyetemlátogatás

A Károli Junior Akadémia szervezésében kincskereső játékot hirdettek a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Német Nyelv és Irodalom Tanszéke által korábban megrendezett Denk Deutsch! német nyelvi verseny résztvevőinek a Károlin.

Kun Miklós professzor előadásával folytatódott a Károli Szabadegyetem

Kun Miklós telt házas előadásával folytatódott a Károli Szabadegyetem május 22-én. A Károlyi-Csekonics-palotában tartott rendezvényen Trócsányi László rektor köszöntötte egyetemünk professor emeritusát, aki 2003-ban kezdett tanítani az intézményben, 2005-ben pedig Professzor úr vezetésével jött létre a Kremlinológiai Intézet, mely új történeti tudományágat teremtett a hazai történetírásban.

Japán delegáció érkezett a Hyogo Egyetemről

2023. május 22-én Dr. Yuanyuan Gong, Ph.D. és Prof. Carmen Tamas látogattak egyetemünkre a Hyogo Egyetemről. A látogatás célja a két intézmény közötti tudományos kapcsolatok és a hallgatói, oktatói mobilitások előmozdítása volt.

Egyetemünk adott otthont a II. Magyar-Üzbég Rektori Fórum nyitóeseményének

2023. május 17–19. között a Magyar Rektori Konferencia szervezésében rendezték meg a II. Magyar-Üzbég Rektori Fórumot Budapesten. A háromnapos rendezvényre érkező üzbég rektori delegáció fogadására egyetemünkön, a Károlyi-Csekonics-palotában került sor május 17-én. A nyitóeseményen köszöntő beszédet mondott Trócsányi László rektor és Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke. A nyitórendezvényen állófogadás és a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékeinek néptáncbemutatója várta a résztvevőket. Az egyetem vezetése személyesen is fogadta Komiljon Karimov urat, az Üzbég Köztársaság felsőoktatási, tudományos és innovációs miniszterhelyettesét.

Károlis kiválóságainkat köszöntöttük

Május 16-án a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia díjazott károlis hallgatóit és felkészítő tanárait köszöntötte az egyetem vezetése a Károlyi-Csekonics-palota Báltermében. Trócsányi László rektor elismerő okleveleket adott át az egyetem négy karáról az összesen 47 helyezést elért vagy különdíjban részesült károlis hallgatónak és konzulenseiknek.

Bemutatták a 2022/2023. tanévi ÚNKP kutatási eredményeket

2023. május 16-án tartották a 2022/2023. tanév intézményi Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) konferenciáját a Károli Gáspár Református Egyetemen, ahol a program ösztöndíjasai bemutatták a támogatott időszak alatt végzett kutatási eredményeket.

Megalakult a Koreai Tanszék a Károlin

A Károli Gáspár Református Egyetem korábbi célkitűzéseként valósult meg a Keleti Nyelvek és Kultúrák Intézetén belül a Koreai Tanszék megalapítása, az ünnepségre május 15-én került sor a Károlyi-Csekonics-palota Szivartermében. A rendezvényt Szedzsong koreai király születésnapjára időzítették, hiszen az egykori király maga is sokat tett hazájában az oktatásért és a tehetséggondozásért, valamint az ő nevéhez fűződik a koreai írásmód megalkotása is.

Református intézményvezetői találkozó a Károlin

A hazai református középfokú köznevelési intézmények vezetői részére szervezett szakmai találkozót egyetemünk május 12-én a Károlyi-Csekonics-palotában.

Hit, kegyelem, akarat konferencia

A Károli Gáspár Református Egyetem Hit és kegyelem az egyházatyáknál és a kora újkori teológiai vitákbankutatócsoportja tisztelettel meghívja Önt, a Hit, kegyelem, akarat. Teológiai és filozófiai megközelítések az ókorban és a kora újkorban című konferenciára, amelyre 2023. május 22-én és 23-án 9:00-tól a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán  kerül sor.

Megalakul a Jog és Szabadság Kör a Károlin

Az európai és tágabb értelemben a nyugati gondolkodás jelenlegi betegsége annak a szellemi alázatnak a hiányából fakad, amellyel civilizációs örökségünk előtt kellene adóznunk – hangsúlyozta Sándor Lénárd, az Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi Jogi Tanszékének egyetemi docense az amerikai Federalist Society-hez kapcsolódó International Law and Liberty Society (ILLS) franciaországi Nointel-ben szervezett nemzetközi konferenciáján, ahol felkérték a magyarországi Jog és Szabadság Kör (Hungary Law and Liberty Circle) megalapítására és működtetésére. A Jog és Szabadság Kör a Károli Gáspár Református Egyetemen belül, közvetlenül a rektor alá tartozó egységként fog működni. 

Kun Miklós történész előadásával folytatódik a Károli Szabadegyetem

Május 22-én 18 órakor folytatódik a Károli Szabadegyetem a Károlyi-Csekonics-palotában. A rendezvénysorozat meghívott vendége Kun Miklós Széchenyi-díjas magyar történész, a Károli Gáspár Református Egyetem professor emeritusa. A Hanyatlás a szovjet birodalomban Brezsnyev idején (1968-1981)című előadása során Professzor úr azokat a kérdéseket járja körül, hogy miért futottak zátonyra a Hruscsov megbuktatása utáni szovjet reformkísérletek? Mit jelentett a Brezsnyev-doktrína? Melyik fél járt jobban a helsinki megállapodást követően: a Szovjetunió vagy a Nyugat? Mire költötték az olaj- és gázexport bevételét a Kreml urai? Kik voltak a gerontokraták?

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép