Először rendeztek sakkbajnokságot egyetemünkön

Első alkalommal rendezték meg a Károli Rapid Sakkbajnokságot egyetemünkön, melynek a Károlyi-Csekonics-palota Szivarterme adott otthont. A patinás versenyhelyszín kiválasztásáért még a Magyar Sakkszövetség képviselői, Kapás Róbert, Akóts Gábor és Horváth Csaba is elismerését fejezte ki.

Hallgatóink sikere a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencián

2023. április 3-án az Állam- és Jogtudományi Szekció rendezvényeivel megkezdődött a hazai felsőoktatás idei legnagyobb hallgatói tudományos seregszemléje, a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia. Az Állam- és Jogtudományi Szekciót a győri Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kara rendezte, ahol egyetemünk hallgatói is kiváló eredményeket értek el. A szekció záróünnepségén Prof. Dr. Smuk Péter, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar dékánja ünnepélyes keretek között átadta a stafétabotot  Prof. Dr. Miskolczi-Bodnár Péter dékán részére, hiszen 2025-ben egyetemünk Állam- és Jogtudományi Kara rendezi az Állam- és Jogtudományi Szekciót.

Utazz fenntarthatóbban! – Zichó Viktor volt a Károli Szabadegyetem vendége

Pakisztáni expedíciójáról mesélt a Károli Szabadegyetem áprilisi rendezvényének vendége, Zichó Viktor. A Pakisztáni bikepacking és hegymászás - Utazás fenntarthatóbbancímű előadás során a korábban energetikai mérnökként dolgozó Viktor először arról mesélt, miért is hagyta ott jól jövedelmező irodai munkáját és fordult a kalandok, kihívások felé. Pakisztáni útjának részleteit videós illusztrációkkal kiegészítve osztotta meg a közönséggel. Expedícióját a környezettudatos, fenntarthatóbb utazás szempontjai mentén mesélte el, olykor meghökkentő példákat sorolva, hogy micsoda ellentmondások húzódnak a környezetvédelemre felhívó üzenetek és a valódi tettek között.

Idén első alkalommal adták át a Szenczi Molnár Albert Díjakat

A Prof. Dr. Trócsányi László rektor kezdeményezésére alapított Szenczi Molnár Albert Díj célja, hogy erkölcsileg és anyagilag is támogassa a Károli Gáspár Református Egyetem kutatási és oktatási eredményeit. Idén első alkalommal, április 24-én került sor a díjak átadására a Károlyi-Csekonics-palotában. A református lelkészről, nyelvtudósról, műfordítóról elnevezett elismeréseket 37 oktatónk vehette át: 23 fő pályázat útján és 14 fő külön bírálati folyamat nélkül részesült a díjban. A díjazottak a kitüntető cím mellett 24 hónapon keresztül meghatározott összegű külön juttatásban részesülnek.

Tavaszi Sportnap a Károlin

Egyetemünk 2022 óta még fokozottabb figyelmet fordít hallgatóink és munkavállalóink fizikai jóllétének támogatására, az újjáalakult egyetemi sportiroda szervezésében immár második alkalommal került megrendezésre a félév nagyszabású sporteseménye, a Károli Sportnap, melynek idén tavasszal a Margitszigeti Atlétikai Centrum adott otthont. A sportnapon számos sportágban és csapatsportban kipróbálhatták magukat a résztvevők, a klasszikus csapatjátékoktól kezdve széles kínálattal várták a hallgatókat, munkavállalókat. Az eseményen a dunai evezés mellett kötélhúzó versenyt, tizenegyesrúgó bajnokságot is rendeztek, labdarúgó-, streetball- és strandröplabda kupát, különböző challange-játékokat, ergométeres evezést, laser runt, de az e-sport szerelmesei sem maradtak magukra, valamint az Edzőcipőben lelki utakon címmel szervezett programon a mozgás lelkiségét élhették meg mindazok, akik a futás vagy gyaloglás során szerettek volna elmélyülni, elcsendesedni.

Mit adhatnak számunkra a mesék? – megjelent a Károli Podcast legújabb adása

A Károli Podcast tizenharmadik epizódjában Dr. Hermann Zoltánnal, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar egyetemi docensével, a Gyermek- és ifjúsági irodalom szakirányú továbbképzési szak szakfelelősével beszélgettünk a mesék szerepéről és azoknak az olvasóra és hallgatóra gyakorolt hatásairól.

Károli Sportnap a Margitszigeten

Április 20-án 9 órától kerül megrendezésre a tavaszi Károli Sportnap, amelynek ezúttal a Margitszigeti Atlétikai Centrum ad otthont. Az egész napos rendezvényen több sportágban és csapatsportban is kipróbálhatják magukat a résztvevők, valamint a szervezők további érdekes programokkal várnak mindenkit.

Táncház az Aranytízben

Április 20-án a Károli Sportnap keretein belül elsőként kerül megrendezésre egyetemünk szervezésében egy nagyszabású táncház, melyre szeretettel várják az intézmény hallgatóit és munkavállalóit egyaránt. A sportnap esti kísérőprogramja 19 órától az Aranytíz Kultúrházban (1051 Budapest, Arany János u. 10.) várja az érdeklődőket, ahol vonós és moldvai csángó zenekarok szolgáltatják majd a zenét, tánctanárok segítségével pedig néhány tánclépést is megtanulhatnak a résztvevők.

Húsvéti vesperás a Ráday Házban

A Károli Gáspár Református Egyetem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel közösen liturgikus alkalmat szervez, melynek során a Károli hallgatói, oktatói, valamint a Zeneművészeti Egyetem egyházzenész hallgatói közös zsoltáros áhítatot, ökumenikus húsvéti vesperást énekelnek.

Átadták a 36. OTDK Humán Tudományi Szekciójának díjait a Károlin

Április 14-én az ünnepélyes eredményhirdetéssel ért véget a 36. OTDK Humán Tudományi Szekció programja az Erkel Színházban. A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar által szervezett Humán Tudományi Szekcióban 43 tagozatban 421 pályamunkát mutattak be a hallgatók. Ebből 39 fő határon túli versenyző, középiskolások pedig 6 pályamunkával neveztek a konferenciára. Az intézmény bölcsészkara számára nem jelentett ismeretlen feladatot a konferencia színvonalas megrendezése, hiszen 2015-ben a Társadalomtudományi Szekciót is sikeresen megszervezte. Az egyetem méltó módon, egyházi intézményi jellegét is kifejezve vitte tovább e hagyományt idén is.

Megkezdődött a 36. OTDK Humán Tudományi Szekció a Károlin

Az ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette a 36. OTDK Humán Tudományi Szekció, melynek idén a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara ad otthont. A humán tudományok ifjú képviselői az Erkel Színházban gyűltek össze, ahol Weiszburg Tamás, az OTDT elnöke köszöntötte őket, és ünnepi beszédében elmondta, hogy az OTDK hét évtizede alatt a konferencia szellemisége mit sem változott: a rendezvény ünnep minden résztvevő számára határokon innen és túl, egy lehetőség mindazoknak, akik a kötelező tananyagon túl többet szeretnének tenni szakmai előmenetelükért. Elmondása szerint, aki résztvevője a konferenciának, az már nyertese is egyben, hiszen nem a helyezések számítanak elsősorban, hanem a verseny elsődleges célja, hogy a hallgató megmutassa, hol tart a szakmai, tudományos kutatásában, a rendezvény egyfajta tükörként szolgálhat. Elnök úr a szakmai beszélgetések, az új ismeretségek, barátságok kialakításának fontosságára hívta fel a hallgatóság figyelmét, szerinte ezek a legfontosabbak minden szakmai konferencián.

Fenntarthatóbb utazásra invitáljuk az áprilisi Károli Szabadegyetem résztvevőit

Április 24-én 18 órakor folytatódik a Károli Szabadegyetem, melynek meghívott vendége Zichó Viktor energetikai mérnök és extrém sportoló lesz, aki Pakisztáni bikepacking és hegymászás - Utazás fenntarthatóbbancímű előadásával várja az érdeklődőket. A Károlyi-Csekonics-palotában megrendezésre kerülő rendezvény-sorozat áprilisi alkalmán Zichó Viktor az utazásai mögött meghúzódó tudatosságról és az így szerzett élményeiről mesél. Pakisztáni expedíciója során 7800 kilométert utazott húsz nap alatt szárazföldön, szinte kizárólag vonattal és busszal, amivel körülbelül 58%-kal kevesebb károsanyag-kibocsátást okozott a légi utazáshoz képest. A két és fél hónapos kerékpáros és hegymászó expedíció alatt összesen 3 PET palackot használt el, és 1 db alumínium italosdobozt, míg amikor csak megtehette, helyi élelmet vásárolt helyi termelőktől és a csapvizet vagy forrásvizet saját maga tisztította. Hozzávetőleg 1500 kilométert bringázott és két hatezres hegyet mászott meg, amiken a csúcsmászás sikere az időjárásváltozás és egészségügyi okok miatt végül elmaradt. A túra során elsődleges célja az ökoturizmus hirdetése és a megfelelő felkészülés, felszerelésteszt volt a Himalája Traverz Expedícióra.

KAPSZLI Pszichológiai Napok - Mérleghinta

Április 14-16. között újra megrendezésre kerül hazánk legnagyobb háromnapos, ingyenes pszichológiai konferenciája, a KAPSZLI Pszichológiai Napok, mely idén a Károli 30 emlékév keretében szerveződik.

A húsvét üzenete – Káposztás Gábor vezető egyetemi lelkésszel beszélgettünk

A húsvét a keresztények legfontosabb vallási ünnepe, hiszen a feltámadás valósága és öröme adja a kereszténység lényegét. A húsvét örök üzenetéről beszélgettünk Káposztás Gáborral, a Károli Egyetemi Lelkészség és Lelkigondozói Szolgálat vezető egyetemi lelkészével a Károli podcast legújabb adásában. A beszélgetés során szóba került a húsvétot megelőző böjti időszak, a tudatos megállás és pihenés fontossága, a befelé fordulás megélése, illetve a húsvét reményteljes üzenete a kapcsolatok helyreállításáról.

Hálaadás és felelősség – jótékonysági koncert a Zeneakadémián

„Örvendezzetek ti igazak, az Úrban; a hívekhez illik a dicséret. Dicsérjétek az Urat citerával; tízhúrú hárfával zengjetek néki. Énekeljetek néki új éneket, lantoljatok lelkesen, harsogón. Mert az Úr szava igaz, és minden cselekedete hűséges” – a 33. zsoltár soraival nyitotta köszöntő beszédét Trócsányi László rektor a Károli Gáspár Református Egyetem szervezésében március 31-én megtartott jótékonysági koncerten. A Károli Gáspár Református Egyetem alapításának 30. évfordulójára, a Károli 30 emlékév programsorozat részeként szervezett telt házas koncert az emlékezés és hálaadás mellett a társadalmi felelősségvállalás jegyében zajlott. A Zeneakadémia Nagytermében a szíriai földrengés károsultjainak megsegítésére szerveztek adománygyűjtést, az eladott támogatói jegyekből és a helyszíni adományokból csaknem hárommillió forint gyűlt össze, melyet a Magyarországi Református Egyház segítségével a szíriai Aleppói Református Egyházközségen keresztül juttatunk el a bajba jutott testvéreknek.

Virágvasárnap – Jézus Jeruzsálembe való bevonulását ünnepeljük

Virágvasárnap a húsvét előtti vasárnap neve, a húsvétot megelőző negyvennapos böjt utolsó hetének, a nagyhétnek a kezdete a keresztény ünnepkörben. Jézus ezen a napon ment fel Jeruzsálembe, hogy a húsvéti pászkavacsorát tanítványaival együtt költse el.

Megtartotta alakuló ülését a Károli-egyetem rektorának Tanácsadó Testülete

Egy egyetem vezetésének szüksége van arra, hogy időről időre kikérje azon bölcs, tapasztalattal rendelkező személyek véleményét, akik szimpátiával, barátsággal és segítőkészséggel viszonyulnak Egyetemünk iránt.  Trócsányi László rektor április 29-én találkozott az általa felkért Tanácsadó Testület tagjaival. A Rektori Tanácsadói Testület tagjai a különböző tudományterületek neves képviselői: a magyarországi tudományos élet, az egyház, a gazdaság, jog, valamint az egészségügy meghatározó szereplői, kimagasló szakemberei.

Ezért érdemes a Károlit 1. helyen jelölni! – a sorrendmódosításra július 7-ig van lehetőség

A felvételi jelentkezési adatok feldolgozása befejeződött, a www.felvi.hu honlap E-felvételi felületén ellenőrizheted adataidat, pótolhatod a felvételi jelentkezés benyújtását követően megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen vagy többletpontokat igazoló dokumentumokat. A felvételi eljárás során egyetlen alkalommal lehetőséged van a jelentkezési sorrend módosítására is, de csak a jelentkezéskor megadott szakok elbírálási sorrendjén változtathatsz, új képzést már nem lehet rögzíteni.

A Tripolisztól a Fehér Házig – könyvbemutató a Károlin

A Károli Gáspár Református Egyetem rektora és a Magyar Napló Kiadó tisztelettel meghívja Önt Cinkotai János A Tripolisztól a Fehér Házig című könyvének bemutatójára 2022. május 9-én, hétfőn 14 órára a Károlyi-Csekonics Palota dísztermébe (1088 Budapest, Reviczky u. 6.).

Egyetemünkre látogatott Otaka Masato japán nagykövet

Prof. Dr. Trócsányi László rektor meghívására április 21-én intézményünkben tett látogatást Otaka Masato japán nagykövet és delegációja. Őexcellenciáját Prof. Dr. Trócsányi László rektor, Dr. habil. Horváth Géza, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja és Dr. Nagy Judit nemzetközi dékánhelyettes fogadta. A látogatás alkalmával Nagykövet úr a Keleti Nyelvek és Kultúrák Intézetének oktatóival is találkozott, illetve Nagykövet úr előadásán a keleti nyelvek és kultúrák szakos hallgatók is részt vettek.

Tudás, sport, egészség - sportfejlesztéssel kapcsolatos egyeztetések indultak egyetemünkön

Prof. Dr. Trócsányi László rektor meghívására Deutsch Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, az MTK sportegyesület elnöke és Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem volt rektora is részt vettek egy megbeszélésen, amelynek témája az egyetemi sportélet, az egészséges életmód kialakításának fontossága, az egyetemi közösség erősítése a sportélet tekintetében, valamint a sport és tanulás közötti pozitív hatásmechanizmusok volt.

Áprilisban ismét KAPSZLI Pszichológiai Napok!

Metamorfózis - A következő fejezet címmel ismételten megrendezi a KRE KAPSZLI háromnapos pszichológiai konferenciáját, a Pszichológiai Napokat 2022. április 22-24. között! A rendezvény már évek óta Magyarország legnagyobb ingyenes pszichológiai konferenciája, és idén is ehhez méltó programmal készül.

A német nyelvet népszerűsítő rendezvény középiskolásoknak egyetemünkön

Németország, Ausztria és Svájc nagykövetségeinek és kultúraközvetítő szervezeteinek kezdeményezésében 2022. március 28. és április 2. között került megrendezésre a Wunderbar Fesztivál. Ez egy olyan egész hetes országos rendezvénysorozat, melynek célja a német nyelv minél szélesebb körben való népszerűsítése.

Stipta István professzor köszöntése

A 70 éves Stipta István professzor tiszteletére ünnepséget szervezett a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara 2022. április 11-én.

Húsvéti üdvözlet

„…az Úr angyala leszállt a mennyből és odalépve elhengerítette a követ” (Mt 28,2)

Meghívó a Károli Közösségi Napok nyitó istentiszteletére

Egyetemünkön 2022. április 19. és 22. között kerül megrendezésre a Károli Közösségi Napok (tavaszi tréninghét). A programsorozat kezdetén, az összegyetemi nyitó istentiszteletre 2022. április 19-én, kedden 9 órakor kerül sor a Budapest-Pozsonyi Úti Református Egyházközség templomában, melyre egyetemünk munkavállalóit és hallgatóit is szeretettel várjuk.

A Károli továbbra is a legnépszerűbb egyetemek egyike

Az általános felvételi eljárásban február 15-ig jelentkezhettek elektronikus úton a továbbtanulás előtt állók a hazai felsőoktatási intézményekbe. Az Oktatási Hivatal által közzétett adatok alapján 99.192-en nyújtottak be érvényes jelentkezést a 2022 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre.

Károli Közösségi Napok (Tavaszi tréninghét)

2022. április 19. és 22. között kerül megrendezésre egyetemünkön a Károli Közösségi Napok (tavaszi tréninghét). Az összegyetemi Nyitó áhítatra 2022. április 19-én, kedden 9 órakor kerül sor a Budapest-Pozsonyi Úti Református Egyházközség templomában. Igét hirdet Nt. Somogyi Péter lelkész, a Dunamelléki Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője.

Sikeresen zárult az INCHE Europe Conference 2022

2022. április 6-8. között, közel 80 fő részvételével került megrendezésre az International Network for Christian Higher Education Europe Conference 2022, amelynek egyik főszervezője és házigazdája a Károli Gáspár Református Egyetem volt. A vendégek többek között az Amerikai Egyesült Államokból, Bulgáriából, Hollandiából, Szlovákiából, Ukrajnából, Németországból, Csehországból, Litvániából, az Egyesült Királyságból, Horvátországból, Oroszországból, Romániából, Írországból és Nepálból érkeztek.

A magyar költészet napja – interjú Géher István László egyetemi docenssel

Géher István László egyetemi docenssel, a Károli Gáspár Református Egyetem tanárával Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulója alkalmából tanításról, kreatív írásról, poézisről, a költőnő istenképéről, istenes verseiről, a „nehezen mondhatóról beszélgettünk.

Virágvasárnap - Jézus Jeruzsálembe való bevonulását ünnepeljük

Virágvasárnap a húsvét előtti vasárnap neve, a húsvétot megelőző negyvennapos böjt utolsó hetének, a nagyhétnek a kezdete a keresztény ünnepkörben. Jézus ezen a napon ment fel Jeruzsálembe, hogy a húsvéti pászkavacsorát tanítványaival együtt költse el. Mind a négy evangélium beszámol róla, hogy Jézus szamárháton, az ünneplő tömeg között vonult be Jeruzsálembe. A tömeg Jézus elé, az útra terítette felsőruháit, mások lombos ágakat vágtak le a fákról, azt szórták eléje az útra, míg mások pálmaágakat lengettek. Az ünneplő nép így kiáltott: „Hozsánna! Áldott, aki az Örökkévaló nevében jön! Áldott legyen Izrael királya!” (János 12:13)

Hiánypótló tudományos konferenciát tartott egyetemünk

Elsőként szervezett tudományos konferenciát Magyarországon a napjainkban oly aktuális és az egész magyar társadalmat foglalkoztató, a Magyarországgal szomszédos országban zajló háborúval kapcsolatosan Háború a XXI. században címmel a Károli Gáspár Református Egyetem és a Magyar Jogász Egylet. A hiánypótló konferencia a 2022. február 24-én kirobbant háborút az egyetem képzési profiljába illeszkedő tudományterületek oldaláról, jogi és történeti szempontból vizsgálta.

Áprilisban ismét ökoest

A KRE-ETK Teremtésvédelmi Műhely (Ökogyülekezeti Mozgalom) és a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület április 20-án rendezi közös ismeretterjesztő előadás-sorozatának következő eseményét, melynek címe: Redukcionista gondolkodás (avagy a parlagfűháború tanulságai).

Meghívó a „Háború a XXI. században” jogi-történeti konferenciára

A Károli Gáspár Református Egyetem és a Magyar Jogász Egylet vezetése tisztelettel meghívja Önt a Háború a XXI. században című jogi-történeti konferenciára, melyre 2022. április 7-én, 10 órától a Budapesti Ügyvédi Kamara dísztermében (1055 Budapest, Szalay u. 7.) kerül sor.

Egyedülálló tárlatvezetésen vettek részt hallgatóink

Egyedülálló tárlatvezetésen vehették részt károlis hallgatóink L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának meghívására március 11-én a Nemzeti Múzeumban. A tárlatvezetés kezdetén Főigazgató Úr köszöntötte a károlis hallgatókat. Az Ars et virtus. Horvátország-Magyarország: 800 év kulturális öröksége című  időszaki kiállításon 25 egyetemi hallgató tekinthette meg és bővíthette ismereteit a horvát-magyar kulturális és művelődéstörténeti kapcsolatokat széleskörűen és szemléletesen mutató kiállítás alkalmával.

Május elseje keresztyén szemmel

A munka ünnepével kapcsolatban készített interjút a Református Lapja Dr. Békési Sándorral, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának nyugalmazott tanszékvezető docensével.

Megjelent a HIT Talk podcast legújabb epizódja

A magyar reformátusság huszadik századi története a megszakítottságok és az újrakezdések története. Háborúk, forradalmak, területi csonkítások és rendszerváltások során egyházkormányzók, lelkészek, presbiterek, gyülekezeti tagok szembesültek a dilemmával: miként lehet a legjobban ragaszkodni a tiszta evangéliumhoz? Hol vannak a gyakran ellenséges hatalommal való egyházmentő együttműködés és az elvtelen kollaboráció határai? Egyáltalán, léteztek-e egyáltalán fekete-fehér döntések és életutak a huszadik században?Ezekre a kérdésekre keresték a választ a HIT Talk új epizódjában. Beszélgetőpartnerek:

Így véd meg minket a koronavírus elleni vakcina – az MTA animációja

Mára a járvány elleni hatékony védekezéshez többféle védőoltás vált elérhetővé, melyek működése eltérő alapelvekre épül, azonban az általuk kiváltott immunreakció, mely felkészíti a szervezetet a későbbi vírusfertőzés elleni védekezésre, megegyezik.

Emlékérmet kapott Prof. Dr. Csoma Zsigmond egyetemi tanár

A Magyar Néprajzi Társaság április 21-i választmányi ülésén Pro Ethnographia Minoritatum emlékérmet ítélt oda Prof. Dr. Csoma Zsigmondnak, a Károli Gáspár Református EgyetemTörténettudományi Intézet, Koraújkori Történeti, Gazdasági- és Művelődéstörténeti Tanszék egyetemi tanárának.

Hallgatóink sikere a XXXV. OTDK-n

A tudományos diákköri (TDK) mozgalom a magyar felsőoktatás legszélesebb bázisú, legátfogóbb tehetséggondozási formája, az önképzés, az elitképzés és a tudóssá nevelés színtere. Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) szervezésében 2021. március 29-én kezdődtek meg a XXXV. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) rendezvényei – ezúttal a kialakult járványhelyzet miatt rendhagyó módon, online formában.

Isten éltesse a Földünket!

Minden év április 22-én ünnepeljük a Föld napját. Az időpont arra utal, hogy 1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított el a Föld védelmében, melyhez megindításakor több mint 25 millió amerikai csatlakozott, ma pedig szinte az egész Földre kiterjedt az általa kezdeményezett mozgalom. Magyarország 1990-ben csatlakozott ehhez a környezetvédelmi jeles naphoz, azóta tartanak a Föld napjával kapcsolatos eseményeket, rendezvényeket. Kezdetben a földi élet kialakulását, a Föld születésnapját ünnepelték e napon, mára a környezet- és természetvédelem egyre aktuálisabb kérdéseire hívja fel a figyelmet a megemlékezés.

Biblia neked – interaktív bibliakiadás fiataloknak

A Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának egyetemi docense,Dr. habil. Pecsuk Ottó is részt vett az Ifjúságépítők, a Harmat Kiadó, a Kálvin Kiadó, a Fiatalok Krisztusért Alapítvány és a Magyar Bibliatársulat két éven át tartó együttműködésében, melynek eredményeként márciusban megjelent a Biblia neked című különleges, interaktív, fiataloknak szánt ifjúsági Biblia.

Versenyfelhívás

Kányádi Sándor versmondó és versillusztrációs verseny a felsőoktatási intézmények hallgatóinak.

Megjelent a HIT Talk podcast 8. része

Ma, amikor – járványidőszakot kivéve – a magyar egyetemisták is repülővel utaznak külföldi Erasmus-ösztöndíjuk helyszínére, nehéz elképzelni koraújkori elődeik viszontagságait. A korabeli magyarországi diákok ugyanis esetenként nem élték túl a hosszú és fáradságos utat, de a kulturális különbségekkel is meg kellett küzdeniük. Feljegyzések tanúskodnak arról, hogy a holland egyetemeken tanuló diákok nehezen birkóztak meg a magyar gyomor számára szokatlan sok hallal, zöldséggel, de a bort is hiányolták a sörivó országban.

Bethlen 100 tudományos konferencia

2021. április 14-én a Magyarságkutató Intézet online tudományos konferenciát szervez „Bethlen 100” címmel, a pontosan száz évvel ezelőtt (1921. április 14-én) gróf Bethlen István által alapított kormányra emlékezve. Az online konferencia bemutatjaazon államférfi életpályát,aki számára a nemzeti érdekek, a nemzeti tradíciók, a nemzeti felemelkedés jelentették a legfőbb igazodási pontot.

Egyetemünkön kiemelkedő a nyelvvizsgával rendelkezők aránya

Az Oktatási Hivatal által készített friss tanulmány alapján általánosságban elmondható, hogy minden ötödik alapszakos hallgató azért nem kapta meg a diplomáját, mert nem szerezte meg időben a nyelvvizsgát. A kutatás azon egyetemisták és főiskolások eredményeit vizsgálta és elemezte, akik a 2009/2010-es és a 2011/2012-es tanév között kezdték meg tanulmányaikat, néhány évvel később pedig sikeres záróvizsgát tettek. Összességében a hallgatók 77-79 százaléka teljesítette a diploma megszerzéséhez előírt nyelvi követelményeket.

Egyházi és közösségi gyümölcsösök skót-magyar együttműködésben

Mióta 2018-ban Magyarország nyerte az European Christian Environmental Network Roman Juriga-díját, fokozatosan növekedik a külföldi együttműködések száma. 2019-ben a Skót Egyház, a Magyarországi Református Egyház az Ökogyülekezeti Mozgalommal (ma: KRE Teremtésvédelmi Műhellyel), az Eco-Congregation Scotland-dal, valamint a The Orchard Project-tel együttműködve elindították az Őshonos gyümölcsfák skót–magyar együttműködési programot (Church and Community Orchards Twinning).

Károlis oktatók előadása a Babes-Bolyai Tudományegyetemen

2021. április 12-16. között rendezi meg a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Kara a „Nemzetközi hét” programsorozatát, mely keretein belül Egyetemünk Hittudományi Karának és Tanítóképző Főiskolai Karának oktatói is több előadást tartanak.

ISTEN A XXI. SZÁZADBAN – virtuális fotókiállítás

A KRE Egyház és Társadalom Kutatóintézetén belül tevékenykedő RefCOO 2019-ben kiírt fotópályázata során arra volt kíváncsi, hogy századunk embere hol keresi Istent a látható világban. A beérkezett művek nemcsak kivitelezésükben voltak sokszínűek: 334 fotó született vidéken és nagyvárosban, indusztriális képek, makró- és természetfotók, klasszikus és modern sajtófotók. A legfiatalabb alkotó 11, míg a legidősebb 80 éves volt.

Károlis siker az ELTE népdaléneklési versenyén

Az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Ének-zenei Tanszéke idén hatodik alkalommal rendezte meg országos népdaléneklési versenyét tanár, tanító, óvodapedagógus, csecsemő- és kisgyermeknevelő szakos hallgatók számára. Az online formában lebonyolított megmérettetésre 2021. április 8-án került sor, amelyen KRE TFK négy hallgatóval képviseltette magát. A versenyzők felkészültségét mutatja, hogy a bírálóbizottság két első, három második és négy harmadik díjat adott ki.

Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia

Az IPCC (Kormányközi Éghajlatváltozási Testület) mintájára frissen megalakult Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC) tudományos online konferenciát hív össze, amelynek alapvető célja az Első Nemzeti Éghajlatváltozási Értékelő Jelentés megírásának megalapozása.

Megkezdődtek a Károli Közösségi Napok

Egyetemünk idén tavasszal 2021. április 6-9. között rendezi meg a Károli Közösségi Napok („Tréninghét”) elnevezésű összegyetemi programsorozatot – a járványhelyzetre való tekintettel ezúttal kizárólag online formában. A közösségi napok témája „(Újra)tervezés és újraindítás”.

Tavaszi Tréninghét - „(Újra)tervezés és újraindítás”

Egyetemünk idén tavasszal 2021. április 6-9. között rendezi meg a Károli Közösségi Napok („Tréninghét”) elnevezésű összegyetemi programsorozatot – a járványhelyzetre való tekintettel ezúttal kizárólag online formában.
A közösségi napok témája „(Újra)tervezés és újraindítás”.

Egyetemünk sikeres akkreditációja

A Magyar Akkreditációs Bizottság Testület 2021/3/VI/4. számú határozata alapján a MAB az intézményakkreditációs vizsgálat eredményeként a Károli Gáspár Református Egyetemet akkreditálja, az intézmény akkreditációja 5 évig, azaz 2026. március 26-ig hatályos.

Nagyszombat – a várakozás napja

Nagyszombat a húsvétvasárnapot megelőző nap a keresztyén ünnepkörben. A nagyszombati történetekből tudjuk meg Jézus temetésének körülményeit:

Nagycsütörtök - az utolsó vacsora napja

Nagycsütörtök az utolsó vacsora napja, amikor Jézus megmossa a tanítványok lábát, majd előre jelzi közelgő halálát. A tanítványokkal elköltött közös vacsorán Jézus magára vonatkoztatja az étkezésben megjelenő kenyér és bor jelét:

Módosított felvételi beszélgetések és alkalmassági vizsgák

A koronavírus miatti veszélyhelyzet során a felsőoktatási intézményeket, hallgatókat, valamint a 2020. évi általános felsőoktatási felvételi eljárást érintő intézkedésekről is döntést hozott Magyarország Kormánya.

A Károli a 8. legnépszerűbb egyetem

Nagy örömünkre szolgál, hogy a 2020. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás nyilvánosságra hozott jelentkezési statisztikái alapján Egyetemünk a 8. legnépszerűbb felsőoktatási intézmény Magyarországon az összes jelentkező számát tekintve!

Elhunyt Erdélyi István

88 éves korában elhunyt Dr. Erdélyi István archeológus professzor, a népvándorláskori régészet szaktekintélye, Egyetemünk egyik alapítója, a BTK egykori dékánhelyettese.

Rektori tájékoztató a felsőoktatás átalakításáról

Tisztelt Oktatók, Munkatársak, Hallgatók!
A felsőoktatás átalakításának részeként tervezetten a Neumann János Egyetem is átalakul, melynek során a Pedagógusképző Kar és a Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Óvoda a Károli Gáspár Református Egyetem részévé válik.

Új képzést indít a KRE BTK Szabadkán

A szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K) által nyújtott képzések száma a 2019/2020-as tanévtől bővülni fog, mely bővítéshez Egyetemünk is hozzájárul kihelyezett mentálhigiénés segítő szakirányú továbbképzése indításával.

Megnyílt a Károli Könyvműhely és Ajándékbolt

2019. április 8-án, a Tavaszi tréninghét keretein belül nyitotta meg kapuit Egyetemünk első könyv- és ajándékboltja, a „Károli Könyvműhely és Ajándékbolt” a nagyközönség előtt. Az ünnepélyes megnyitón köszöntő beszédet mondott Prof. dr. Balla Péter rektor; Prof. Dr. Zsengellér József stratégiai rektorhelyettes; Dr. habil. Sepsi Enikő, a BTK dékánja; illetve Gyenes Ádám, a Károli Könyveket is gondozó L'Harmattan Kiadó ügyvezetője.

Károli a TOP 10-ben

Nagy örömünkre szolgál, hogy a 2019. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás nyilvánosságra hozott jelentkezési statisztikái alapján Egyetemünk a 10. legnépszerűbb felsőoktatási intézmény az összes jelentkező számát tekintve!

Károlis hallgatói fotózás – felhívás

Kipróbálná magát egy igazi fotózáson?
Az elmúlt években több hallgatói fotózást tartottunk, amelyet idén tavasszal szeretnénk újra megrendezni.

Kettős könyvbemutató Egyetemünkön

Horváth János közgazdász professzor életét és munkásságát ismerhetik meg az érdeklődők a L’Harmattan Könyvkiadó és a Cvikker Média által közösen szervezett könyvbemutatón április 26-án, csütörtökön, 17 órától a KRE-BTK Buda Béla teremben (Díszterem).

Károlis hallgatói fotózás – felhívás

Kipróbálná magát egy igazi fotózáson?
Az elmúlt években több hallgatói fotózást tartottunk, amelyet idén tavasszal szeretnénk újra megrendezni.

Egyetemünkön járt Böjte Csaba

A Károli Közösségi Napok – Tavaszi tréninghét keretein belül Egyetemünkön járt Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, aki április 6-i látogatása alkalmával a szeretetet erejéről és fontosságáról beszélt a Károli közösségének. 

A Roma Oktatási Alap ösztöndíjfelhívása

Ismét lehet jelentkezni a Roma Oktatási Alap ösztöndíjára. A támogatás legfőbb célja, hogy segítse a felsőoktatásban tanuló roma hallgatókat abban, hogy identitásukban megerősödjenek, tanulmányaik eredményeképp pedig elismert, hasznos tagjaivá váljanak a felnövekvő diplomás roma közösségnek.

Gyász: Elhunyt Dr. Herczeg Pál

Rövid és hirtelen betegség nyomán Dr. Herczeg Pál professor ermeritus életének 78. évében hazatért Teremtő Urához.

Prof. David Titterington újra a Károlin

A londoni Királyi Zeneakadémia orgona tanszékének vezető tanára 2017. április 24-29-ig mesterkurzust tart hazánkban Az orgona évszázadai a reformáció előtt és után címmel.

Hallgatóink sikere a XXXIII. OTDK-n

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) szervezésében 2017. március 23-án Győrben, a Széchenyi István Egyetemen kezdődtek meg a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) rendezvényei.

Pál Feri atya előadása a KAPSZLI Pszichológiai Napokon

Vidám, felszabadult pillanatokban lehetett része annak, aki ellátogatott Pál Ferenc Szorongástól az önbecsülésig című előadására április 9-én, a KRE pszichológia szakos hallgatói köre által szervezett KAPSZLI Pszichológiai Napok utolsó napján. A minden évben megrendezésre kerülő ingyenes három napos rendezvény ezúttal a kapcsolataink, vagyis a „társas játékaink” témáját járja körül különféle aspektusokból, betekintést nyújtva abba, milyen szinteken befolyásolja életünket a párkapcsolatunkkal, társadalmi csoportokkal, más generációkkal, a családunkkal, vagy éppen az önmagunkkal való viszonyunk.

Rangos elismerést kapott Szakály Sándor

Prof. Dr. Szakály Sándor a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történettudományi Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat legmagasabb fokú elismerésében, Bugát Pál Emlékérem kitüntetésben részesült.

Károlis hallgatói fotózás – felhívás

Az elmúlt években több hallgatói fotózást tartottunk, melyet idén tavasszal szeretnénk újra megrendezni.
Olyan károlis hallgatók jelentkezését várjuk, akik büszkék arra, hogy egyetemünk hallgatói és szívesen részt vennének májusi fotózásunkon.

Első károlis flashmob

2017. április 3-án, hétfőn a Károli Közösségi Napok (Tréninghét) keretein belül került sor Egyetemünk életében az első összegyetemi flashmob-ra, melyen 100 károlis hallgató vett részt mind a négy Karunkról.

Öt hónap a Calvin College-ban

Az Erasmus+ program 30 évvel ezelőtt, 1987-ben indult el, és az elmúlt 3 évtized alatt mintegy 9 millió egyetemi hallgató vett részt benne. Magyarországon 2004 óta lehet pályázni erre a nem mindennapi ösztöndíjra, mely lehetőséggel 13 év alatt mintegy 65.000 fiatal élt – köztük Milovszky Krisztina harmadéves anglisztika szakos hallgatónk is, aki 5 hónapot töltött az egyesült államokbeli Calvin College falai között, az Erasmus ICM támogatású program keretén belül.

Pünkösdi Zenés Vigília

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) idén is megszervezi a Pünkösdi Zenés Vigíliát 2016. május 12-én (csütörtökön) 15 és 21 óra között. 
 
Helyszín: MEÖT kápolna és udvar – 1117 Budapest, Magyar tudósok krt. 3.
 
A Pünkösdi Zenés Vigília célja, hogy főként budapesti keresztyén fiatalokat és egyetemistákat összegyűjtsön ökumenikus közösségben és együtt imádkozzon, hallgasson keresztény könnyű zenét. Az alkalmon a MEÖT tagegyházak dicsőítő ifjúsági zenekarai szolgálnak.
 
Igehirdetés: Steinbach József református püspök
Igehirdetés kezdete: 18 óra
 
További információ az eseményről: www.meot.hu

Elhunyt Veszelka Tamás

2016. április 17-én, vasárnap hajnalban, életének 42. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt a Budapesti Református Egyetemi és Főiskolai Gyülekezet lelkésze. A presbitérium kérése, hogy hordozzuk imádságban a gyászoló családot, szeretteit, barátait. 

Temetéséről később intézkednek.

A kép forrása: parokia.hu

HR-konferencia és Z-generációs állásbörze

 

Egyetemünk, a Gábor Dénes Főiskola, a Kodolányi János Főiskola, az Óbudai Egyetem és a Zsigmond Király Főiskola támogatásával valósulhatott meg a „PannonDiák HR-konferencia és Z-generációs állásbörze” 2016. április 14-én a Gábor Dénes Főiskola földszintjén.
 
A konferencia és állásbörze célja, hogy a felnövekvő generációk képviselői, a jelenleg felsőoktatásban hallgatók és a humán erőforrással foglalkozó vezetők, szakértők az üzleti élet döntéshozói egy közös platformon találkozhassanak. A szakmai konferencián nemcsak dunántúli, budapesti vagy országos hatáskörű cégek érkeztek standjaikkal, hanem olyan előadásokat is hallhattak a résztvevők, melyek a pályakezdés, pályaválasztás témakörét is érintették.
 
Az első előadást Garamvölgyiné Gáspár Andrea tartotta, az Oktatási Hivatal képviseletében a hallgatói szerződés jogi hátteréről és a duális képzésről. 
Második előadás témája a kapunyitás, az ekkor kialakuló pánik, az önbizalom, az önértékelés, melyekről Dr. Hevesi Kriszta egészségfejlesztő szakpszichológus beszélt a nagyelőadóban. Ahogy ez elhangzott, sokan képesek arra, hogy egy bizonyos életszakaszig minden energiájukat összpontosítsák, majd a váltás során nem tudják, mit kellene tenniük. 
A pszichológiai előadás után Katona Gábor ismertette a különböző generációk jellemzőit, a munka világában hasznosítható készségeket és a generációs feszültségeket. 
 
Az előadásokkal párhuzamosan a cégek képviselői fogadták az érdeklődőket, emellett próba AC, jogi tanácsadás, próbainterjú magyar és angol nyelven, és grafológus is elérhető volt a rendezvényen.

 

KRE Erasmus Buddy Programme

 

A KRE-BTK HÖK és a Károli Gáspár Református Egyetem Erasmus Irodája pályázatot hirdet.

KRE Erasmus Buddy Programme 2016/17 őszi félévre keres új Buddy-kat. A KRE Erasmus Buddy Programme egy önkéntes program, mely az egyetem nappali tagozatos hallgatói számára nyitott. Az önkéntes munka lényegében 2-3 beérkező Erasmusos hallgató segítése a tavaszi félév során.

A segítség több rétű lehet: telefonszám igénylés, szállás elfoglalása, repülőjegy intézés, ideiglenes diákigazolvány megújítása, BKK bérlet váltás stb. A programban részt vevő hallgatók önkéntes alapon vállalják a rájuk bízott hallgatók segítését a félév egésze folyamán. 
És hogy miért éri meg egy féléven keresztül önzetlenül segíteni másoknak?

„Mert. . .

- a nyelvgyakorlás, nyelvfejlesztés elkerülhetetlen. :)
- amennyiben Buddy-ként jól helytállsz, az Erasmus Iroda 45 óráról szóló önkéntesigazolást ad neked a félév végén, melyet a későbbiekben Köztársasági Ösztöndíj pályázathoz, munka kereséshez, valamint MA felvételihez csatolhatsz.
- az Erasmus+ tanulmányi- és/vagy szakmai gyakorlat pályázás, valamint a Campus Mundi ösztöndíj programra való jelentkezés esetén előnyt élvezel, hiszen kiegészítő szempont az Erasmus Buddy Programme-ban való részvétel”

Amennyiben Ön beszél angolul, németül vagy akár spanyolul, franciául legalább B2-es szinten és szívesen segítene másoknak, úgy várjuk a jelentkezését. A jelentkezés 2 részből áll:

1.      Előpályázat: 2016. április 22. 12:00.

A következő kérdőív figyelmes kitöltése; valamint egy angol nyelven írt motivációs levélből, melyet aEz az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre kell elküldeni. 
A kérdőív és a motivációs levél megküldésének határideje 2016. április 22. 12:00.
 
2.      Felvételi elbeszélgetés: 2016. április 26-27. 

Azok a hallgatók kapnak értesítést e-mailben, akiknek az előpályázatuk pozitív értékelést kapott.


A program szervezői várják a jelentkezéseket. 
 
Sikeres pályázást kívánva: 
Erasmus Iroda és KRE-BTK HÖK

Fedél nélküliek kiállítása a Károlin

 • Megdöbbentő életsorsok, hihetetlen gazdag gyűjtemény a Kiállítás Fedél Nélkül, amely az ismeretlen alkotók életművének bemutatását tűzte ki célul. A tárlat, melyet a Károli Egyetem Pszichológiai Intézet Interperszonális és Interkulturális szakiránya a Menhely Alapítvánnyal közösen szervezett, 2016. április 20-ig tekinthető meg a Pszichológia Intézet 205-ös termében, valamint a terem előtti folyosón. A Fedél Nélkül újság 2004 óta hirdeti meg minden hónapban művészeti pályázatát, melyre kizárólag hajléktalan emberek jelentkezhetnek próza, vers és kép kategóriákban. Az alapítvány kategóriánként 3-3 alkotást díjazott, ezekből az alkotásokból állt össze a kiállítás anyaga.

  Egy-egy megformázott arc, élethelyzet, testtartás a szavaknál is többet mond jelenkori állapotunkról, arról az egyenlőtlen világról, amiben élünk. A képek önmagukért és az alkotó emberért beszélnek – sok-sok élethelyzetet láthatunk magunk körül, az utcán sétálva belebotlunk a hajléktalan emberekbe. Nem gondolnánk, hogy mennyi értékes, tehetséggel megáldott személy van közöttük, akik közül sokan ugyanolyan életet éltek, mint mi.

  A gyűjtemény gazdagsága korántsem fejezi ki igazi erejét ennek a kiállításnak. A Menhely Alapítvány 300 szerzőt és több mint 6000 pályaművet tart nyilván, ezzel Európa legnagyobb, hajléktalan emberek munkáit tartalmazó archívumával rendelkezik. A Pszichológia Intézetben megtekinthető páratlan válogatás e különleges gyűjtemény képeiből áll. Nem lehet elmenni mellettük csak úgy, hatással vannak a látogatókra, ahogy ezt a folyosón és a 205-ös teremben tapasztalhattuk. Egyetemünk most olyan lehetőséget ad számunkra, amellyel közelebb kerülhetünk az utcán élők lelki világához és rájöhetünk, hogy nem is olyan távoliak: ugyanolyan hús-vér emberek, mint mi, akik pusztán nem tapasztaltuk meg az ő nincstelenségüket.

  A képekre néma licitálási lehetőség is nyílik, ez a képek alatt kihelyezett kapcsolatfelvételi lehetőséget biztosító kártyákkal valósul meg. Bár a legtöbb kép színes, mégis egy világunkra oly jellemző szürke, nyomasztó, de annál valóságosabb képpel szembesülünk. Április 20-ig tehát nemcsak egy különleges élmény részesei lehetünk, hanem a képekre való licitálással segítségre szoruló embertársainkon is segíthetünk.

 • Reformáció 500 fotópályázat

  1517. október 31-én Luther Márton kitűzte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, mely reformok sorozatát eredményezte az élet minden területén. A reformáció nem pusztán a 16. század emléke. Egy közös örökség mindannyiunknak, melynek nélkülözhetetlen eleme a megújulás. 

  A Reformáció Emlékbizottság nevében nyílt fotópályázatot hirdet a reformáció 500 éves jubileumára készülve az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő. A pályázat célja a Kárpát-medencei és az egyetemes protestantizmust bemutató, a reformációt és annak hatását megjelenítő, a reformáció 500 éves jubileumához kapcsolódó fotóművészeti alkotások készítése, virtuális fotógyűjtemény kialakítása.

  A felhívás kódja: REB-16-FOTO

  A pályázat beadásának határideje: 2016. április 30.

  A támogatás felhasználási időszaka: 2016. március 25 – 2017. május 31.

  A pályázat témája: a megújulás lendülete, a lelki-szellemi akadálymentesítés és a hitújítás.

  A vallási témájú alkotások mellett pályázni lehet olyan pályaművekkel is, amelyek üzenete tágabb értelemben kapcsolódik a reformációhoz.

  A pályázat kategóriái:
  Műemlékfotók
  Portrék, eseményfotók
  Természetfotók
  Művészfotók

  A pályázat útján elnyerhető támogatás 100% intenzitású, vissza nem térítendő támogatás, támogatási előleg formájában. Az elnyerhető támogatás összegének alsó határa 50 000, felső határa 150 000 forint. A pályázat benyújtásához saját forrás nem szükséges.

  További részletek és a pályázati felhívás itt olvasható.

  A Reformáció 500 programsorozat honlapja ide kattintva érhető el.

Budapest Ösztöndíj Program

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala Budapest Ösztöndíj Program (BÖP) keretében pályázatot hirdet.
 
A Program célja:

 • A pályázatot elnyerő felsőoktatási képzésben résztvevő ösztöndíjasok betekintést nyerjenek a Fővárosi Önkormányzat tevékenységébe, megismerjék a helyi közigazgatás rendszerét;
 • A diplomamunka megírásához biztosított szakmai anyagok, kutatási és konzultációs lehetőségekkel járuljon hozzá a felsőoktatásban megszerzett elméleti tudás gyakorlatban történő alkalmazásához.

A Program keretében a nyertes pályázók a diploma megszerzése előtt – 2016 szeptemberétől, illetve 2017 februárjától 10 hónapon keresztül – szakmai anyagok, kutatási és konzultációs lehetőségek biztosítása által segítséget kapnak diplomamunkájuk elkészítéséhez. 
 
Az ösztöndíj mértéke: bruttó 50.000,-Ft/hó/fő
Jelentkezési határidő: 2016. április 15.
Elbírálás határideje: 2016. május 31.
 
A szakdolgozati témák, a pályázati adatlap, valamint a Budapest Ösztöndíj Program részletes szabályait tartalmazó 44/2008. (IX.10.) sz. önkormányzati rendelet megtalálható a www.budapest.huoldalon.
http://budapest.hu/Documents/Bp Ösztöndíj Program 2016/pályázati kiírás BÖP 2016.docx

BUDAPEST ÖSZTÖNDÍJ PROGRAM

 

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pályázatot hirdet, melynek célja, hogy

 • a pályázatot elnyerő felsőoktatási képzésben résztvevő ösztöndíjasok betekintést nyerjenek a Fővárosi Önkormányzat tevékenységébe, megismerjék a helyi közigazgatás rendszerét;
 • a diplomamunka megírásához biztosított szakmai anyagok, kutatási és konzultációs lehetőségekkel járuljon hozzá a felsőoktatásban megszerzett elméleti tudás gyakorlatban történő alkalmazásához.

A Program időtartama 10 hónap, a Program kezdési időpontja: 2015. szeptember, keresztféléves képzés esetén 2016. február.
 
Az ösztöndíj mértéke: bruttó 50.000 Ft/hó/fő
Jelentkezési határidő: 2015. április 30.
A részvétel feltételeiről a lenti „pályázati kiírásban” lehet tájékozódni, illetve az alábbi dokumentumok szükségesek még a pályázatban való részvételhez.
 
Pályázati kiírás – Budapest Ösztöndíj Program
Pályázati adatlap
Szakdolgozati témakörök – Budapest Ösztöndíj Program
Nyilatkozat


Károlis sikerek a Szép magyar beszéd versenyen

Az Esztergomban 2015. április 24-én megrendezett, Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd versenyének 43. országos döntőjén hallgatóink kiváló eredményeket értek el: Nagy Roland (történelem MA szakos hallgató) Kazinczy-érmet szerzett, Naszák Szilvia (magyartanár – magyar mint idegen nyelv tanára MA szakos hallgató) pedig különdíjat nyert.

A hallgatók felkészítő tanára Dr. Sólyom Réka (Magyar Nyelvtudományi Tanszék).

A versenyről az esztergomi televízió is beszámolt filmösszefoglalóban, illetve cikkben:

http://www.rtve.hu/index.php/component/k2/item/8950-heti-hirosszefoglalo (03:10 perctől)

http://www.rtve.hu/index.php/component/k2/item/8952-orszagos-kazinczy-dontot-tartottak-esztergomban

Szeretettel gratulálunk az eredményhez!


„250 éves a Dei delitti e delle pene – Konferencia Ceasare Beccariaról“ tudományos konferencia

A Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogtörténeti, Jogelméleti és Egyházjogi Tanszéke, az Országos Kriminológiai Intézet és a Magyar Jog- és Államtudományi Társaság közös szervezésében konferenciát tartottak 250 éves a Dei delitti e delle pene – Konferencia Ceasare Beccariaról címmel 2015. április 22-én, 10 órai kezdettel az Országos Kriminológiai Intézetben.

Dr. Törő Csaba, a KRE ÁJK dékánja köszöntőjében üdvözölte a megjelenteket és felkérte Dr. J. Tóth Zoltánt, a KRE ÁJK Jogtörténti, Jogelméleti és Egyházjogi Tanszék tanszékvezető egyetemi docensét, hogy jelentse be, hogy a Dei delitti e delle pene 250 éve történt megjelenése alkalmából a konferencia teljes anyagából kötet készül, ami szeptemberben fog megjelenni.

A konferenciát a KRE Állam- és Jogtudományi Karának oktatója, Prof. Dr. Stipta István nyitotta meg, aki jogtörténetileg átfogó képet adott Beccariáról, műveiről, a korról, amelyben munkálkodott és az őt, valamint művét elismerő számtalan történelmi személyiségről. Többek között kifejtette azt is, hogy 1764 miért olyan fontos mérföldkő a történelemben, Beccaria ekkor adta ki ugyanis a büntetőjogi főművét Dei delitti e delle pene címmel.

Prof. Dr. Mezey Barna, az ELTE rektora Bentham, Howard és Beccaria hármas hatásáról értekezett a büntetés-végrehajtásban, beszélt ugyanakkor a korabeli börtönviszonyokról is, amit a javítással és a társadalomba való visszatéréssel hozott szoros kapcsolatba.

Prof. Dr. Finszter Géza, az NKE RTK, Rendészetelméleti tanszék tanára és az MTA Állam- és Jogtudományi Bizottságának elnökhelyettese a büntetőjog humanizálódásáról beszélt. Meglátása szerint a jó jogalkotás az, ahol megszólal mind a társadalom, a politika és a szakma, megfelel a hasznossági elvnek és mindeközben tartalmazza az értékelveket egyaránt. Véleménye szerint a politikai, társadalmi és szakmai konszenzus hiánya érzékelhető a mai jogalkotói kultúránkból is.

A konferencián a továbbiakban előadást tartott Prof. Dr. Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság volt elnöke, a MJÁT elnöke, Dr. Fejes Zsuzsanna, az NKE KTK dékánhelyettese, MJÁT alelnöke, Dr. Sárik Eszter, az OKRI tudományos munkatársa, Dr. Bolyky Orsolya, az OKRI tudományos munkatársa, Dr. Tóth J. Zoltán, a KRE ÁJK Jogtörténti, Jogelméleti és Egyházjogi Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, MJÁT alelnöke, Dr. Deres Petronella, a KRE ÁJK Büntetőjogi, Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszék vezetője és Dr. Békés Ádám, a PPKE JÁK Büntető Anyagi, Eljárási és Végrehajtási Jogi tanszék adjunktusa.


Könyvbemutató

Sepsi Enikő Le "théâtre" immobile de János Pilinszky – lu dans l'optique de Mallarmé, Simone Weil et Robert Wilson (Párizs, L'Harmattan, 2014. november) és Pilinszky János mozdulatlan színháza Mallarmé, Simone Weil és Robert Wilson műveinek tükrében (Budapest, L'Harmattan-KRE, Károli Könyvek sorozat, 2015) c. könyvét bemutatja Georges Banu és Visky András a MITEM keretében, 2015. április 25-én 17.30-kor a fesztiválklubban (nézőtéri büfé).
 
További információ: www.mitem.hu
 
A könyv több, eddig kiadatlan, A süket pillantásához fűződő Wilson-dokumentumot, levélrészletet, Ann Wilson  munkajegyzetét is közli (a magyar kiadás Louis Aragon nyílt levelét az akkor már halott Bretonnak címezve A süket pillantása párizsi bemutatója kapcsán, stb.)


Nemzetközi konferenciát tart a Bölcsészettudományi Kar

2015. november 20-21. között kétnapos, angol nyelvű nemzetközi konferenciát tart a BTK Initiation into the Mysteries címmel.  A konferenciát a Bölcsészettudományi Kar A misztika fogalmai és hagyományai az Európai gondolkodásban kutatócsoportja szervezi. 

 
A rendezvény elsődleges célja diszkusszió, figyelembe véve a misztika eltérő hagyományait az európai eszmetörténetben. A konferencia a keresztény tradíción túl valamennyi olyan területet felöleli, ahol a misztikába való bevezetés fogalma szerepet játszik.
 
A konferencia munkanyelve angol. A beérkezett absztraktból konferenciakötetet tervezünk megjelentetni angol nyelven a L’Harmattan France-Hongrie Kiadó gondozásában.
 
Az absztraktok és az önéletrajzok leadási határideje: 2015. május 15.
Beküldési cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
A konferencia angol nyelvű, részletes felhívása itt érhető el.


„Emberi jogok és Alkotmányosság” tudományos konferencia


Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter
(fotó: Stuhl Ágnes/KRE) 

Dr. Czine Ágnes alkotmánybíró, a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) címzetes egyetemi tanára és Dr. Törő Csaba, Egyetemünk Állam- és Jogtudományi Karának (ÁJK) dékánja kezdeményezésére, az Alkotmánybíróság és a KRE ÁJK közös szervezésében tudományos konferenciát tartottak Emberi jogok és Alkotmányosság címmel, 2015. április 16-án, 9 órai kezdettel a Református Zsinati Székházban.
A konferencia célja az volt, hogy az Alkotmánybíróság és a hagyományos jogászi hivatásrendek oldaláról mutassa be az emberi jogok érvényesülésének egyes kérdéseit.

Prof. Dr. Balla Péter, Egyetemünk rektora
(fotó: Stuhl Ágnes/KRE)

Prof. Dr. Balla Péter, Egyetemünk rektora köszöntőjében kiemelte: a mai konferencia szervezése is azt példázza, hogy az egyetem gyakorlatias és sokoldalú jogi képzést nyújt.
A konferenciát a rendezvény fővédnöke, Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter nyitotta meg. Megnyitó beszédében köszönetét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a mai konferencia egy újabb lehetőséget nyújt az együttgondolkodásra.  Továbbá aggodalmának adott hangot a tömegtájékoztatás által generált féligazságok miatt, amelyek - mint folytatta - hosszútávon tartós félrevezetéshez vezethetnek. Miniszter úr feltette a kérdést, hogy van-e, és mit jelent társadalmunk számára az erkölcsi minimum kérdésköre, emellett hogyan oldható fel az univerzális emberi jogok és a kulturális identitáshoz való jog ellentéte. Záró gondolatában megjegyezte, hogy a mai nap a holokauszt magyar áldozatainak az emléknapja, ezért lényeges elgondolkodni a felelősségvállalás fogalmáról is: „A magyar alkotmányosságban megvan az erő ahhoz, hogy elkerüljük az olyan tragédiát, amire most emlékezünk.”
 
A konferencián a továbbiakban az ügyvédi és az ügyészi hivatásrendek jeles képviselői mellett többek között előadást tartott Dr. Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság elnöke, Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, Dr. Miskolczi Barna miniszteri biztos, Dr. Lajtár István legfőbb ügyészségi tanácsos, közjogi legfőbb ügyész helyettes, a KRE címzetes egyetemi tanára.

A rendezvényen készült további fotók itt megtekinthetőek.

Dr. Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság elnöke
(fotó: Stuhl Ágnes/KRE)


Károlis sikerek a XXXII. OTDK Társadalomtudományi Szekciójában

A XXXII. OTDK Társadalomtudományi Szekcióját 2015. március 30. és április 1. között a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) Bölcsészettudományi Kara rendezte meg.
A társadalomtudományi szekcióban 326 dolgozatot neveztek 30 felsőoktatási intézményből, köztük 3 határon túli intézményből 20 pályamunkát.

A díjátadó ünnepségen összesen 114 díjat adtak át, beleértve a különdíjakat is.

Egyetemünket a társadalomtudományi szekcióban három Kar (BTK, HTK, TFK) képviselte összesen 29 hallgatóval. A Károlisok jó eredménnyel zárták a megmérettetést, három 1., 2. és 3. helyezést is hallgatóinknak ítélt a zsűri, emellett 6 különdíjat is hallgatóink vihettek haza.

A KRE-s díjazottak tagozatonként:

Filmtudomány:
     Különdíj: Lips Adrián – BTK (témavezető: Dr. Sepsi Enikő)

Filozófia I. tagozat: Filozófiatörténet és kontinentális filozófia:
     Különdíj: Élő Csenge Enikő (témavezetők: Dr. habil. Kendeffy
     Gábor – Dr. Vassányi Miklós)

Filozófia II. tagozat: Analitikus filozófia:
     3. díj: Chris Kalaitzidis – BTK (témavezetők: Dr. habil. Kendeffy
     Gábor – Dr. Vassányi Miklós)

Média- és kommunikációtudomány II. tagozat:
     3. díj: Pásztori Zsuzsanna – BTK (témavezető: Dr. Demeter
     Márton)

Művelődéstörténet és -elmélet és Tudomány- és technikatörténet:
     1.    díj: Miklós Eszter – BTK (témavezető: Dr. Tóth Anna Judit)
     2.    díj: Horváth Tamás Illés – BTK (témavezető: Dr. habil.
           Romhányi Beatrix - Dr. Sarnyai Csaba Máté - Dr. Bubnó
           Hedvig)

Szociológia I. tagozat:
     2.    díj: Földesi Judit – BTK (témavezető: Dr. Török Emőke)
     Különdíj: Szilágyi Ádám – BTK (témavezető: Dr. Bocz János és
                 Dr. Török Emőke)
                 Harmati Barbara – BTK (témavezető: Dr. Albert Fruzsina)
                 Földesi Judit – BTK (témavezető: Dr. Török Emőke)

Vallás- és hittudomány I. tagozat:
     1.    díj: Péntek Dániel Gábor – HTK (témavezető: Prof. Dr.
            Zsengellér József)

Vallás- és hittudomány II. tagozat:
     1.    díj és prezentációs különdíj: Veress Dávid – BTK
           (témavezető: Dr. Vassányi Miklós)
     2.    díj: Imriné Erdei Ildikó – BTK (témavezető: Dr. Vassányi
            Miklós)
     3.    díj: Welczenbach Luca – BTK (témavezető: Dr. Sarnyai Csaba
            Máté)
     Különdíj:
          Kövi Franciska – BTK (témavezető: Dr. Vassányi Miklós)
          Czentnár Simon – HTK (témavezető: Dr. Békési Sándor)

Az ünnepélyes eredményhirdetés az OTDK rendezői staféta átadásával zárult. A két év múlva esedékes konferencia társadalomtudományi szekcióját az Eötvös Loránd Tudományegyetem rendezi. A stafétát Dr. Orosz Éva, az ELTE rektorhelyettese és Dr. Juhász Gábor, az ELTE TáTK általános és oktatási dékánhelyettese vette át.


A díjazottaknak, témavezetőiknek és a résztvevőknek ezúton is gratulálunk!


XXXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi Szekció

A XXXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi Szekciója 2014. március 31. és április 2. között került megrendezésre a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A versenyen Magyarország valamennyi jogi és államtudományi képzést nyújtó egyetemi kara, illetve a Sapientia Egyetem vett részt 30 tagozatban, 300 versenyzővel.

A KRE ÁJK 23 dolgozattal, 24 versenyzővel, 10 konzulenssel, 22 opponens hallgatóval és 7 zsűritaggal vett részt a megmérettetésen.

A Kar elért eredményei az eddigi legjobb OTDK-szereplést hozták.

A helyezések és díjak, illetve nyerteseik a következők:

Magyar Állam- és Jogtörténeti Tagozat 1. díj Nagy Péter (konzulens: Prof. Dr. Stipta István)

Polgári Jog 3. Tagozat 2. díj + az Országos Ügyvédi Kamara különdíja László Csilla (konzulens: Dr. Grad-Gyenge Anikó)

Munkajog 1. Tagozat 3. díj Rácz Ildikó (konzulens: Dr. Kun Attila)

Kriminalisztika és Büntetés-végrehajtási Tagozat 3. díj Juhász Ágnes Orsolya (konzulens: Dr. Deres Petronella)

Büntetőjog 3. Tagozat 3. díj Fodor Balázs (konzulens: Dr. Deres Petronella)

Közigazgatási Jog 1. Tagozat KEKK KH különdíj Héder Ákos - Vass Anita (konzulens: Dr. Rixer Ádám)

Kriminalisztika és Büntetés-végrehajtási Tagozat BM különdíj Bognár Alexandra (konzulens: Dr. Deres Petronella)

Büntetőjog 2. Tagozat HM különdíj Drahota Anett (konzulens: Dr. Deres Petronella)

Munkajog 2. Tagozat Legjobb opponensi díj Németh András (konzulens: Dr. Kun Attila)


A díjazottaknak, konzulenseiknek, résztvevőknek sok szeretettel gratulálunk!


Dr. Grad-Gyenge Anikó
a kari TDT elnöke


Istenfogalom és istenérvek a világ filozófiai hagyományaiban konferencia

Időpont: 2014. május 9-10.
Helyszín: Károli Gáspár Református Egyetem
Bölcsészettudományi Kar
(1088 Budapest, Reviczky utca 4.)

A konferencia célja filozófus, teológus és vallástudós specialisták részvételével áttekinteni, mit értenek az emberiség jelentősebb vallási és filozófiai hagyományai Isten fogalma alatt, hogyan bizonyítják Isten létét, milyen kritikával élnek e bizonyításokkal szemben, és milyen orvoslatokat kínálnak e cáfolatokkal szemben. Az eszmecsere fókusza az Európán túli filozófiai tradíciókra is kiterjed.


Szervezők:

Dr. Kendeffy Gábor, Dr. Vassányi Miklós,
Boldog Dalma konferencia-koordinátor

MEGNYITÓ (KRE BTK 319-es terem)

8:45-9:00  Köszöntőt mond Dr. Sepsi Enikő a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, a Művészettudományi és Szabadbölcsészeti Intézet intézetvezetője.

A részletes program itt érhető el.


Meghívó - Ránki András: Liszt Ferenc magyar koronázási miséje

A Károli Gáspár Református Egyetem BTK Szabadbölcsészet Tanszéke

Szeretettel vár minden kedves érdeklődőt a 

Móksa Szabadbölcsész Önképzőkör

következő előadására:

Ránki András: Liszt Ferenc magyar koronázási miséje

Az I. Ferenc József magyar királlyá koronázására komponált Missa coronationalis különleges helyet foglal el Liszt életművében. Az 1867-ben lezajlott ceremónián bemutatott műben összekapcsolódik a liturgikus funkció és nemzeti zenei jelleg. Éppen ez az, ami miatt mind a társadalmi környezet, mind a 19. századi egyházzenei viták tekintetében kérdéseket vet föl. A kompozíció politikai és esztétikai pozicionálásának kérdését, lehetőségeit a zenei anyag elemzésén keresztül mutatjuk föl, ami lehetővé teszi, hogy a művet a zenetörténet későbbi fejleményeinek összefüggésében is vizsgáljuk.

Időpont: 2014. április 29. kedd 17.30 

Helyszín: KRE-BTK (Reviczky u. 4.) Díszterem

 

Az előadás ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk

Neptun karbantartás

nepTisztelt Oktatók, Hallgatók!

A Neptun szerver karbantartási munkálatok miatt a 2014. április 14. du-n előreláthatólag 14:00 óráig nem elérhető.

 

Megértésüket és türelmüket köszönjük.

 

 

Neptun Support

Ír Kulturális Nap

AZ ÍR KÖZTÁRSASÁG NAGYKÖVETSÉGE ÉS A KÁROLI GÁSPÁR REFORMÁTUS EGYETEM

meghívja Önt közösen rendezett Ír Kulturális Napjára.


Vegyen részt az ír kultúráról szóló ismeretterjesztő előadásokon, hallgasson autentikus ír
népzenét, és tanuljon ír néptáncokat!


Időpont és helyszín:

április 26. péntek, 14-18 óra;

Károli Gáspár Református Egyetem,
Bölcsészettudományi Kar, 1088 Budapest, Reviczky u. 4., I. emelet, DíszteremCsatoljuk a részletes programot. Az eseményen ingyenes a részvétel.

Kérjük, hogy lehetőleg április 24-ig regisztráljon a következő e-mail címen:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Vízilabda MEFOB 2013

A Magyar Vízilabda Szövetség, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség és a Semmelweis Egyetem 2013. március 23-án és 24-én tartotta az I. Magyar Egyetemi-és Főiskolai Vízilabda Bajnokságot a Császár-Komjádi Béla Sportuszodában. A rendezvény fővédnöke Prof. Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora és Faragó Tamás, olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó volt. Az elsőként megrendezett vízilabda bajnokság célja részben az volt, hogy felhívják a figyelmet az egészség fontosságára, illetve arra, hogy nem lehet időben elkezdeni foglalkozni annak megóvásával. Másrészről azt is szerették volna bemutatni a hallgatóknak, hogy nem kell választaniuk a sportolás és a tanulás között, hiszen a felsőoktatásban is remek lehetőségek vannak a kibontakozásra. A kilenc résztvevő egyetem egyike volt a Károli Gáspár Református Egyetem frissen összeállt csapata is.

Dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke, Faragó Tamás olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, és a főszervezők Jancsó Máté és Kasza Ádám.

A mérkőzések érdekessége az volt, hogy Faragó Tamás kísérleti szabályait alkalmazták. Ezek szerint a játék 25 méteres pályán zajlott (33 helyett), kisebb, 4-es méretű labdával (5-ös helyett), szűkebb, 5+1 fős létszámmal (6+1 helyett), futó órával, amiben 4x10 perces negyedek voltak (4x8 perc nettó játékidő helyett), kontrafault lehetősége nélkül, és a hét méteren kívülről lőtt gólok dupla pontozásával.

A verseny első napján, szombaton zajlottak a csoportmérkőzések, vasárnap pedig a helyosztók, majd a döntők. A rendezvény komolyságát olyan játékvezetők bizonyították, mint Benedek Tibor, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Steinmetz Ádám, aki a PPKE edzői szerepét is betöltötte vagy akár Gergely István, mint a BCE edzője.Gergely István a kétszeres olimpiai bajnok játékvezető szerepben.

Egyetemünk csapatát kilenc hallgató alkotta, név szerint Czeiner Márton (BTK), Gór-Nagy Miklós (ÁJK), Gyetvai Zalán (ÁJK), Kiss Ádám (ÁJK), Metzger Péter Barnabás (ÁJK), Osváth Olivér (ÁJK), Papp Viktor Bence (ÁJK), Schmidt Márk (ÁJK) és Szána Miklós (BTK).A Károli csapata az első napon: Metzger Péter, Schmidt Márk, Kiss Ádám, Gyetvai Zalán, Papp Viktor Bence, Osváth Olivér, Czeiner Márton, Szána Miklós (fentről-lefelé, balról-jobbra)

Az első megmérettetés elé szombat reggel tíz órakor álltak a fiúk, amikor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tizenhét fős csapatával játszottak. Gyetvai Zalán, a csapat kapitánya a meccs után elárulta, hogy végig mezőnyjátékosok álltak a kapuban, ami nagy hátrányt jelentett a küzdelemben, így a végeredmény 24-16 lett.


Elkezdődött az első meccs.

Támadásban a Károli csapata.

Gyetvai Zalán.

Osváth Olviér

Metzger Péter remekül szerepelt a kapuban is.


Interjú az első meccs után a csapatkapitánnyal.

„Nagyon nehéz dolgunk volt a már több közös edzésen résztvevő BME ellen. Sajnos a Ferencváros vízilabda csapata nem engedte el játékosait erre a bajnokságra, így nem volt kapusa a csapatunknak, tehát az egész tornán mezőnyjátékosok álltak a kapuban, ami nagy hátrányt jelentett az összes csapattal szemben. Ettől függetlenül, a csapat nagyon kitett magáért, küzdöttünk, hajtottunk, de ez így egy 24-16-os vereséget jelentett nekünk.”

A délutáni mérkőzést a Pécsi Tudományegyetem ellen vívta a hattagúra szűkült károlis csapat, a szurkolók táborát Prof. Dr. Balla Péter Rektor Úr is erősítette, teljes vállszélességgel támogatva a játékosokat mind lélekben, mind az eredmény megfelelő jegyzésében, azonban csere hiányában, egy heroikus küzdelemben 22:16-os vereséget szenvedtek fiaink. A második meccs után ismét megszólaltattuk a csapatkapitányt.

Kiss Ádám

A Károli teljes erővel ostromolta a BME kapuját.


Egy szép labdaátadás.

Metzger Péter

„Ezen a meccsen is hihetetlen erőket mozgósítottunk, és mindent beleadva sikerült egy szoros mérkőzést vívnunk. Külön kiemelném a meccsen Schmidt Márkot, aki életében soha sem vízilabdázott, a szűkös létszám miatt kellett egy nappal a bajnokság előtt bevenni a csapatba. Ezen a mérkőzésen ő állt a kapunkban, kellemes meglepetést okozva teljesítményével.”

Azonban vasárnap reggel a nemzeti válogatott Gór-Nagy Miklóssal kiegészülve játszott már a csapat a hetedik helyért a rendező Semmelweis Egyetem csapata ellen. Bisztritsányi Dávid erre a napra vállalta az edzői szerepet a partról irányítva, s ezzel stabilitást adva a játékosoknak, melyet ezúton köszön neki az egész csapat. A második napra a szurkolótábor is gyarapodott, a fiúk pedig hősiesen küzdöttek, szinte végig irányítva a mérkőzést. A harmadik negyedben a SOTE átvette a vezetést, de a mieink időben kapcsoltak, az ellenfél pedig elfáradt – edzőjük, Katona Csaba szerint főképp lelki-szellemi téren.

“Egyszerűen képtelenek voltunk a 7 méteren kívülről lövő Gór-Nagy Miklóst megfogni. Ez talán annak is betudható, hogy a srácokban nagyon benne maradt az, hogy a csoportmérkőzések során csupán egyetlen gólon múlt a továbbjutás, és emiatt már képtelenek voltunk olyan motivációt találni amiből meríthettünk volna erőt a mérkőzés megnyeréséhez. Éremért jöttünk, de ez most sajnos nem így sikerült.”

A végeredmény 21:19, KRE-SE, ezzel a Semmelweis Egyetem a nyolcadik, a Károli a hetedik helyen zárta az első egyetemisták és főiskolások között megrendezett vízilabda bajnokságot, és a csapat máris megkezdte a felkészülést a következőre.

A torna győztes BCE, az ezüstérmes BGF, és a bronzérmes BME.

Díjátadás a győzteseknek.

Didek Melinda

Képgaléria

Százak voltak kiváncsiak az I. Magyar Egyetemi- és Főiskolai Vízilabda Bajnokságra.

 Gyors csapatmegbeszélés.

 Melegítés közben.

Gyetvai Zalán a lövés pillanatában.

 Melegítés közben.

 Fotós: Kovács Gergely Botond

Videók

Vágó: Kutai Gergely és Kovács Gergely Botond


Meghívó - Kremlinológiai Intézet

 

A KÁROLI GÁSPÁR REFORMÁTUS EGYETEM
KREMLINOLÓGIAI INTÉZETE
és
A  BARANKOVICS  ISTVÁN  ALAPÍTVÁNY

tisztelettel meghívja Önt

1940: a „furcsa háború” és a szokatlan döntések éve

című kerekasztal-beszélgetésre, amely a második világháború titkos történetével foglalkozó sorozatunk része.

Időpont:
2013. április 19., péntek 15.00 óra
 MOM Kulturális Központ.
(1124 Budapest, Csörsz u. 18.)

Az egybegyűlteket köszönti:
Pokorni Zoltán országgyűlési képviselő, a XII. kerület polgármestere


A megjelentekhez szól:
Mészáros József habilitált egyetemi tanár, a Barankovics István Alapítvány elnöke


A kerekasztal résztvevői:
Horváth János egyetemi tanár, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés korelnöke
Németh István habilitált egyetemi tanár, Eszterházy Károly Főiskola
Fejérdy Gergely tudományos főmunkatárs, Magyar Külügyi Intézet
Kapronczay Károly egyetemi tanár, Semmelweis Orvostörténeti Könyvtár és Levéltár
Ritter László történész


Házigazda és moderátor:
Kun Miklós habilitált egyetemi tanár,
a KRE Kremlinológiai Intézetének vezetője


A kerekasztal-beszélgetés végén levetítjük Molotov szovjet kormányfő,
külügyi népbiztos 1940-es berlini látogatásán készült fotóit
.


Mindenkit szeretettel várunk!

Meghívó

A DÉLKELET–EURÓPA KUTATÓINTÉZET - BUDAPEST

TISZTELETTEL MEGHÍVJA

2013. április 17-én (szerdán) 17.00 órakor a
XI. DÉLKELET–EURÓPA tudományos tanácskozására:

POLGÁROSODÁS A MONARCHIA IDEJÉN I.
A BÁNSÁG


Helyszín:
KÁROLI GÁSPÁR REFORMÁTUS EGYETEM
Díszterem
1088 Budapest, Reviczky u. 4.

     Köszöntő
Gergely András Polgárosodás a Monarchia idején
Surányi Csaba A Bánság demográfiai térképe
     Előadások  
Pejin Attila A határőrvidéktől a polgárosodásig
Sebe Kata A temesvári zsidóság a Monarchia idején
Németh Ferenc Magyar-örmény családok Bánát közéletében a 19. században
Orcsik Károly Polgárosodás a vajdasági svábok körében
     Kerekasztal  
Elnök Gergely András történészprofesszor, KRE

*****

     Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

      RSVP: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
     DÉLKELET–EURÓPA KUTATÓINTÉZET  http://www.southeast-europe.org
     
     Előadásvázlatok és tanulmányrészletek a 2013. április 17-i
     XI. DÉLKELET–EURÓPA tudományos tanácskozáshoz

Pejin Attila: A határőrvidéktől a polgárosodásig

    A Bánság (Bánát) története végkifejletében lehetne akár egy újabb trianoni narratíva: amikor ugyanis napjainkban a Bánságról beszélünk, általában ki kell hangsúlyoznunk, melyikről van szó: a romániai, avagy a szerbiai Bánságról. Ebben a tanulmányban nem a terület újabb kori történetével foglalkozunk, sőt azzal a problémakörrel sem, amelybe ennek a területi egységnek, illetve fogalomnak a megjelenése, majd további fejlődése, áttagolódása tartozik. Bennünket elsősorban az a cél vezérelt, hogy összefoglaljuk, mi módon fejlődött a vidék a török hódoltság után, a határőrvidéki korszaktól egészen a kiegyezésig, vagyis a határőrvidék maradványainak végleges felszámolásáig, kiemelve a „felemásságot”, hiszen Bécs a Bácskához hasonlóan itt sem engedte vissza szívesen az általa visszafoglalt területeket a magyar vármegyerendszernek; egy részüket kénytelen-kelletlen igen, más részüket viszont – a török felé elmozduló határ őrzésének szükségességére hivatkozva – megtartotta, illetve a határőrvidék részeként kezelte. Mindeközben elsősorban a „szerbiai Bánság”-ra koncentráltunk (Torontál és Temes vármegyékbe tagolt területek), igyekeztünk azonban elkerülni a kontextusból való kiragadás csapdáját. Szerettük volna újólag felhívni a figyelmet a Nagykikindai kerületre, amely kiváltságainál fogva némileg másmilyen fejlődési irányt vett, valamint a bánsági városok (Nagybecskerek, Versec, Nagykikinda, Pancsova) helyzetére, szerepére. Külön foglalkoztunk a Bánság etnikai összetételével, amely a 18. (részben a 19. sz. eleji) telepítéspolitikával függ össze.

Orcsik Károly: Polgárosodás a vajdasági svábok körében

  A sváb lakta települések földrajzi elhelyezkedése a Bácskában, a Bánságban és a Szerémségben kedvezett a polgárosodásnak, mivel több délvidéki városban, - mint Újvidék, Zombor, Temesvár, Arad, Nagybecskerek, Versec, Zimony és Ruma - jelentős számú németajkú lakosság összpontosult. Mivel e városokat is jobbára német lakta települések ölelték körül, ezért a migránsok számával csak tovább nőtt a fenti városok sváb lakossága. Emellett több homogén, sváb lakta községben a nagybirtokos parasztság köréből kerültek ki az iparosodás – elsősorban kender-, dohány és cukorfeldolgozás, sörfőzés és téglagyártás - zászlóvivői. Ezen települések tehát a századfordulón rohamléptekkel haladtak a városiasodás felé. A vajdasági sváb polgárság súlypontját az iparosok és kereskedők alkották, nem pedig a köztisztviselői és a tanári réteg. Mindezen tényezők hozzásegítettek ahhoz, hogy a vajdasági svábok esetében a polgárosodás nem feltétlenül járt együtt az asszimilációval, mint az a dunántúli vagy a Buda-környéki németajkú lakosság körében oly jellemző volt a századfordulón.

Sebe Kata : Polgárosodás a Monarchia idején: A temesvári zsidóság

  Temesváron az Osztrák-Magyar Monarchia idején jelentős számú zsidó népesség élt. Az 1868/69. évi zsidó kongresszus után, amikor a magyarországi zsidó hitközségekben szakadás történt, a temesvári hitközség a kongresszusi (neológ) irányzathoz csatlakozott; 1871-től azonban ortodox közösség is működik a városban. A Monarchia idején a zsidó közösségi élet virágzott Temesváron – több zsinagógát építettek, illetve több izraelita iskolát is alapítottak a korszakban. A zsidók jelentős szerepet játszottak Temesvár gazdasági és kulturális életének fejlődésében. Az izraelita hitközségből nagynevű ipari cégek vezetői, orvosok, ügyvédek, professzorok, újság- és folyóirat-kiadók, bankárok kerültek ki. A város zsidóságát is intenzív asszimilációs folyamat jellemezte – többek között nyelvi asszimilációról, gyakori névmagyarosításról, vegyes házasságokról beszélhetünk. Az asszimilálódott zsidók sajátos jellemzője a minőségileg (az iskolai teljesítmények tekintetében) jobb iskolázottság. A XIX. század második felében Temesvár ipara nagy átalakuláson ment át, melynek eredménye a kézműipar hanyatlása és a gyáripar hatalmas fellendülése.

     A TANULMÁNY VÁZLATA
    
A temesvári zsidó hitközség történetének fontosabb momentumai, kiemelkedő vallási vezetői
     Az asszimiláció folyamata, a polgári rétegeken belüli érvényesülés
     Iskolázottság, a beiskolázást elősegítő tényezők
     A zsidó vállalkozók jelentősége Temesvár iparosodásában

Németh Ferenc: Magyar-örmények Bánát közéletében a 19. században

   A 18. század második felétől kezdődően egyes erdélyi magyar-örmény családok, – mint magyar anyanyelvű, etnikai eredetű társadalmi csoportok –, mindenekelőtt a Kissek (Ákonczok), Dánielek, Karácsonyiak, Gyertyánffyak, stb. nemcsak gazdasági érdekeltséget és vagyonszerzési lehetőséget láttak a török kiűzése után, elmocsarasodott, lepusztult s csaknem lakatlan Bánátban, hanem érvényesülési lehetőséget is. Különösen a déli megyék, (közöttük Torontál megye) 1779. évi visszacsatolását követően, amikor is Nagybecskerek székhellyel visszaállították a megyei adminisztrációt. Ez újabb lendületet adott a magyar-örmény családoknak, akik anyagilag megerősödve, nemcsak a közjót szolgálták, hanem személyes érvényesülési lehetőséget is láttak a rendeződő alvidéki állapotokban. Tevékenységükkel jelentősen hozzájárultak e térség 19. századi gazdasági és kulturális fejlődéséhez. Nem kerülhették el az intenzív polgárosodás folyamatait sem a 19. század második felében. A vármegyei karriert szabályosan végigjáró örmények utóbb a magyar dzsentri réteg tipikus életpályáját választották, ehhez a réteghez hasonultak, asszimilálódtak. A 20. század elejére már szinte teljesen egybemosódtak a közöttük lévő határok.

*

     A TANULMÁNY VÁZLATA (tézisek):

     A magyar-örmény családok „beépülése” Bánát közéletébe;
     - a beodrai Karácsonyiak
     - az ittebei és eleméri Kissek (Ákonczok)
     - a szamosujvárnémeti Dánielek
     - a bobdai Gyertyánffyaknak
     -a hajniki Boborok
     - az eleméri Pappok 
     - az écskai Lázárok
     Magyar-örmény karrierek, karriersémák, vegyesházasságok, asszimilálódás, polgárosodás
     A torontáli magyar-örmény családok hozzájárulása a déli végek gazdasági és művelődési életének
     19. századi felvirágzásához.

*

     A konferencia zárásaként elhangzik


           Liszt Ferenc Szent Dorottya (E-dúr, 1877.)

           Zongorázik

           Taksz Lilla

*

     A konferencia előadói 

Németh Ferenc 1956 Bóka (Bánát) Az irodalomtudományok doktora. Egyetemi docens a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. 2007 2013 az újvidéki Forum igazgató-főszerkesztője,

Orcsik Károly (Zenta, 1978) teológus, egyháztörténész (MSc. Róma, 2006 Pápai Gergely Egyetem)
Tanít: Teológiai-Kateketikai Intézet, Szabadka; Gál Ferenc Hittudományi Főiskola, Szeged.

Pejin Attila (történész, 1993-tól múzeumvezető Zentán)

Sebe Kata (Eötvös Loránd Tudományegyetem)


Elhunyt Dr. Belényi Gyula

Közlemény

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy  2013. március 23-án elhunyt Dr. Belényi Gyula, Egyetemünk professzora, kiváló történész, habilitált MTA doktor. Személyében rendkívül nagy tudású, a hallgatók körében méltán népszerű egyetemi tanárunkat vesztettük el.  Dr. Belényi  Gyula 2000. február 1. óta oktatott Egyetemünkön. A Bölcsészettudományi Kar Történettudományi Intézetének Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszékén először docensként, majd egyetemi tanárként dolgozott, és törzstagja volt új Történelemtudományi Doktori Iskolánknak is.  Emlékét hálával őrizzük Egyetemünkön.


Kremlinológia Intézet - Meghívó kerekasztal beszélgetésre

A Károli Gáspár Református Egyetem
Kremlinológiai Intézete
és
a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola

tisztelettel meghívja Önt a
"A Katyni Tragédia Utóélete"
című
kerekasztal beszélgetésre

2012. május 3-án, csütörtök 14.00 órai kezdettel

Színhely: KRE Bölcsészettudományi Kar
Díszterem

(1088 Budapest, Reviczky u. 4.)

További információk


MCC roadshow a KRE BTK-n - április 25. 15-17 óra

Szívesen részt vennél

készségfejlesztő vitakurzuson
vagy egy tréningen, aminek témája
„protokoll a diplomáciában”?


Gyere el és próbáld ki magad!

A vitakurzusok, illetve a tréningek az alábbi időpontokban és
helyszíneken kerülnek megrendezésre:


PPKE BTK- 2012. április 16., 14.00 órától

ELTE AJK - 2012. április 17., 18.00 órától

BME - 2012. április 18., 14.00 órától

BME - 2012. április 19., 14.00 órától

ELTE BTK - 2012. április 20., 15.00 órától

BCE, E épület - 2012. április 23., 16.30-tól

ELTE TÁTK- 2012. április 24., 12.20-tól

KGRE - 2012. április 25., 15.00 órától

NKE KTK - 2012. április 26., 15.00 órától

NKE RTK - 2012. április 27., 15.00 órától

Örömünkre szolgál, hogy áprilisban az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0028 kódszámú „Együttműködés a legjobbak tehetséggondozásáért” projekt kapcsán a Te egyetemedre is ellátogathat és bemutatkozhat a Mathias Corvinus Collegium.

Jelentkezz az alábbi linken:
https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dE91YjNPNWUyQXdOQmpFWTNsQlZ6U3c6MQ#gid=0

Bízunk benne, hogy Te is kedvet kapsz és csatlakozol hozzánk!
A további részletekről e-mailben tájékoztatunk!

A Mathias Corvinus Collegium tevékenysége

MCC Roadshow információk


Szeretethíd 2012 -Jelentkezz önkéntesnek!

  2012. május 18–20. között ismét Szeretethíd! A Magyar Református Szere-tetszolgálat idén is hívja és várja a segíteni és tenni vágyó önkénteseket.

Keress feladatot, hívd a barátaidat, építsd Te is a Szeretethidat! Legyél Te is résztvevője az egész Kárpát-medencén átívelő önkéntes napoknak!
A legkülönfélébb közhasznú és szociális feladatokat, szolgálatokat fogjuk el-végezni a Szeretethíd keretein belül.

További információk


Munkajogi TDK

Munkajogi
TDK

Finnország, hideg, Erasmus Intensive Program –

avagy élménybeszámoló egy kéthetes külföldi
egyetemi kurzusról

április 20. péntek 14
00
, 101-es terem

A Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék Kutatóműhelyének tagjai meghívnak minden kedves Érdeklődőt, akik kíváncsiak arra, hogy milyen volt az a kéthetes kurzus, amelyen a Kutatóműhely öt hallgatója és két oktatója vett részt márciusban Finnországban, Ouluban!

Az előadás keretében minden hallgató röviden beszámol a kint folytatott szakmai munkájáról bemutatva azt a témát, amellyel foglalkozott. Ezt követően következik egy élménybeszámoló fényképekkel tarkítva, melynek keretében az előadók válaszolnak a közönség kérdéseire.

Várunk mindenkit szeretettel:

Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék Kutatóműhelye

Konferencia: Bod Péter háromszáz éve

Nemzetközi konferencia – International conference

"BOD PÉTER HÁROMSZÁZ ÉVE"
KONFERENCIA NAGYENYEDEN ÉS
MAGYARIGENBEN


Mottó: A tudomány hogy hasznos?  Ha mással közlöd: ha titkolod, nem sokat ér. (Bod Péter 1712-1769)

Konferencia programja


Húsvéti üdvözlet

„Mert hiszen a mi húsvéti bárányunk a Krisztus, megáldoztatott érettünk."
 (1 Korinthus 5:7)

 Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánunk!

 KRE - Rektori Hivatal
 2012 Húsvét


Szellemiség, hagyomány, köznevelés tudományos konferencia

Szellemiség, hagyomány, köznevelés tudományos konferencia

Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kar, Nagykőrös 2012. április 12.

tervezett program:
plenáris ülés (Gulyás Lajos Terem) - ezalatt a Tudományos Diákköri Szekció a fsz. 1-es teremben ülésezik

10.00 Antal - Lundström Ilona Karácsony Sándor és Kodály Zoltán elveinek tükröződése a modern
pedagógiai filozófiában
10.30 Heltai Miklós A néphagyomány Karácsony Sándor pedagógiájában
11.00 Berecz András Népmese a hagyománypedagógiában
11.30 Beszprémy Katalin A népi hagyományok oktatásának fontossága az iskolai
12.00 Lovász Irén Hagyománypedagógia és lelki egészségnevelés
12.30 Takács Zsolt  Hagyománypedagógia a gyakorlatban - a győri példa
   
13.00 ebédszünet  
   
14.00 Szenczi Árpád A NAT szellemtudományos háttere
14.30 Lázár Imre Kodály és Karácsony öröksége és az antropológia pedagógiai jelentősége
15.00 Tarné Pávich Zsuzsanna Németh László pedagógiájának tantervelméleti kérdései
15.30 Lehoczky Mária „…Újat és ót...” előhozván – a vallásos nevelés gyakorlatából
16.00 Dávid István A Kodály-pedagógia egyházzenei előzményei
16.30 Hargita Péter Kodály Zoltán Nagykőrösön
17.00 Váradi Ferenc Beszámoló a TDK szekcióülés munkájáról
17.30 Miklóssy Endre „Kodály és Karácsony találkozása a hegytetőn”

 

Támogatók:  
Magyarországi Református Egyház
Doktorok Collegiuma
Nagykőrösi
Karácsony Sándor
Közéleti Kör                                                 
                   
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
www.ujszechenyiterv.gov.hu
06 40 638 638          
A projekt az Európai Unió
támogatásával valósul meg.
TÁMOP-4.2.2.B-10/1-2010-0006

                                                                

További információk


Az önkormányzati szerkezetváltás - konferencia meghívó

A Károli Gáspár Református
Egyetem Állam- és Jogtudományi
Kar


tisztelettel meghívja Önt

Az önkormányzati szerkezetváltás
című konferenciára.

Időpont: 2012. április 18. (szerda)
14.00-17.30 óra

Helyszín: Újpest Városháza Díszterem
1041 Budapest István út 14.

Levezető elnök:
Dr. Temesi István,
egyetemi docens;
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Közigazgatás-tudományi Kar
Közigazgatási Tanszék

Kérjük részvételi szándékát
2012. április 12-ig
jelezze a
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
címen.


További információk

A konferencia támogatója:


Bennett-előadás

A Károli Gáspár Református Egyetem Történettudományi Intézete,
a Hadtörténetírás Alapítvány és
a MTA-HIM-SZTE-MOL Magyar Medievisztikai Kutatócsoport

tisztelettel meghívja

Dr Matthew Bennett
(Senior Lecturer, Royal Military Academy Sandhurst)


'Men, Money, Motivation and Mercenaries
during the Crusading era c.1100 - c.1300'

című előadására.

Az előadás helyszíne:
KRE BTK
(1088 Budapest, Reviczky u. 4.,
227.terem)

Időpontja:
2012. április 27., 14.00 óra

Országos Kazinczy Szép magyar beszéd verseny 2012 eredményei

KÖZLEMÉNY

Országos Kazinczy Szép magyar beszéd verseny 2012 eredményei

 


A felsőoktatási intézmények Kazinczy Ferencről elnevezett Szép magyar beszéd versenyének 40. országos döntőjét 2012. március 30-án a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelvtudományi Tanszéke rendezte. A verseny szervezői a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Kazinczy–díj Alapítványi Bizottság, az ELTE Fonetikai Tanszéke és a Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszéke voltak. A verseny célja az anyanyelvi nevelés és a beszédkultúra fejlesztése. A szövegolvasó verseny megrendezésével arra szeretnék ösztönözni a résztvevőket, hogy növekedjék a magyar nyelv kiejtési szabályait figyelembe vevő, kifejező beszéd iránti igényesség.
Péchy Blanka (1894–1988) színművésznő Kazinczy Ferencről elnevezett díjat alapított 1963-ban olyan hivatásos beszélők (színészek, énekesek, a média szereplői), valamint pedagógusok és az ifjúság számára, akik példamutatóan szép nyelvhasználatuk (elsősorban kiejtésük) révén sokat tesznek a magyar nyelv ápolásának ügyéért. A Péchy Blanka halálát követően létrehozott Kazinczy–díj Alapítvány – Péchy Blanka Emlékére évente ad át Kazinczy-érmet a pedagógusjelöltek számára rendezett szépkiejtési verseny győzteseinek.

Az országos döntőn a hazai és a határainkon túli felsőoktatási intézmények azon hallgatói vettek részt, akik a helyi versenyeken a legjobbaknak bizonyultak, összesen negyvenegyen.

A versenyt dr. Sepsi Enikő, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja nyitotta meg. A résztvevőket köszöntötte dr. Gósy Mária, az ELTE Fonetikai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a bírálóbizottság elnöke, és dr. Fóris Ágota, a Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszékének vezetője. Tudományos előadást tartott dr. Markó Alexandra (ELTE Fonetika Tanszék) „Hangsúlyok a felolvasásban és a spontán beszédben” címmel. Ezután következett a szabadon választott szövegek bemutatása. A délutáni szekcióban a kötelező szöveget olvasták fel a versenyzők.

2012-ben az első tizenegy versenyző kapott Kazinczy-érmet, név szerint a következők: Lénárd Valentina (KRE TFK, Nagykőrös), Hajdú Fanny (ELTE BTK, Budapest), Tomcsányi Árpád (PPKE BTK, Piliscsaba), Lakos Boglárka (Corvinus Egyetem, Budapest), Szabó Adrienn (ELTE TÓFK, Budapest), Szabó Ágnes (ELTE BTK, Budapest), Simon Viktória (KRE BTK, Budapest), Belágyi Hanna (NyME Benedek Elek Pedagógiai Kar, Sopron), Báthory Kinga (Eszterházy Károly Főiskola, Eger), Pólyi Izabella (Konstantin Filozófus Egyetem, Nyitra), Kovács Edit (Apor Vilmos Katolikus Főiskola, Vác).

A bírálóbizottság tagjai voltak: dr. Gósy Mária, elnök (ELTE Bölcsészettudományi Kar, MTA Nyelvtudományi Intézet), Barra Mária (Barra Kommunikációs Intézet), Dr. Bóna Judit (ELTE Bölcsészettudományi Kar, Fonetikai Tanszék), dr. Havas Judit (Petőfi Irodalmi Múzeum), dr. Markó Alexandra (ELTE Bölcsészettudományi Kar, Fonetikai Tanszék), dr. Merényi Hajnalka (ELTE TÓFK), dr. Molnár Ildikó (Mozgássérültek Pető András Nevelő- és Nevelőképző Intézete), Nábrádiné dr. Jurasek Ibolya (Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Vitéz János Kar), Sólyom Réka (KRE Bölcsészettudományi Kar, Magyar Nyelvtudományi Tanszék).

A Károli Gáspár Református Egyetem négy versenyzőt indíthatott, közülük ketten nyertek érmet: Lénárd Valentina a nagykőrösi Tanítóképző Főiskolai karról, felkészítője dr. Madarász Imréné, a Bölcsészettudományi Karról pedig Simon Viktória, felkészítője Sólyom Réka.
Részletes információk a programról: www.kre.hu/nyelveszet

További információ kérhető:
Dr. habil. Fóris Ágota
tanszékvezető egyetemi docens
Károli Gáspár Református Egyetem
Magyar Nyelvtudományi Tanszék
1088 Budapest, Reviczky u. 4.
Mobil: +36 30 9470-233
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Budapest Ösztöndíj Program

  Budapest Ösztöndíj Program

  Budapest Főváros Önkormányzatának Főpolgármesteri Hivatala
  Budapest Ösztöndíj Program keretében pályázatot hirdet.


A Budapest Ösztöndíj Program célja:
- A pályázatot elnyerő felsőoktatási képzésben résztvevő ösztöndíjasok
betekintést nyerjenek a Fővárosi Önkormányzat tevékenységébe, megismerjék a
helyi közigazgatás rendszerét;
- A diplomamunka megírásához biztosított szakmai anyagok, kutatási és
konzultációs lehetőségekkel járuljon hozzá a felsőoktatásban megszerzett
elméleti tudás gyakorlatban történő alkalmazásához.

Az ösztöndíj mértéke: bruttó 50.000,-Ft/hó/fő
Jelentkezési határidő: 2011. május 15.
Elbírálás határideje: 2011. június 30.

A szakdolgozati témák, a pályázati adatlap, valamint a Budapest Ösztöndíj
Program részletes szabályait tartalmazó 44/2008. (IX.10.) sz. önkormányzati
rendelet megtalálható:
http://www.budapest.hu/engine.aspx?page=news&artname=20110407-cikk-bposztondijprg


Színházi meghívó

Károli Gáspár Református Egyetem
Genesius Egyetemi Színpad
bemutatja

 

Kislány a pokolban - monodráma

2011. május 4-én19 órai kezdettel
Bölcsészettudományi kar, díszterem.

Író: Sárdi Mária
Előadja: Budai Tünde KRE hallgató
dramaturg-rendező: Kriszt László KRE hallgató

Ismertető:
"Kora délután volt, amikor megérkeztünk. A láger kapujában akkor zenekar
játszott, csupa csíkos ruhás nő.
Gyerek fejjel úgy gondoltam ahol zenével fogadnak, az nem is lehet olyan
rossz. Rosszul gondoltam"

Második világháború, Magyarország, Budapest. A zsidókat gettóba zárják vagy
Németországba hurcolják.
Egy 15 éves kislány aki megjárja a poklot Bergenbelsenbe. Tizenötezer
gyermek közül alig százan élték túl.
Sárdi Mária egy volt közülük.

 


 

Mese az Állatkertről - abszurd dráma

2011. május 11-én 19 órai kezdettel Bölcsészettudományi kar, díszterem.

Közreműködnek:
Farkas Erik színművész
Kovács Molnár József színművész

Író: Edward Albee
dramaturg-rendező: Kriszt László KRE hallgató


Ismertető:
A történet a New York- i Central Park egyik padján játszódik, ahová Peter,
az irodista minden vasárnap elmenekül családja elől. Itt találkozik
Jerryvel, a csavargóval,
a két, világtól és önmaguktól elidegenedett fickó beszélgetésbe kezd.
Társalgásuk durva és meglepő befejezéshez vezet.
(A történet akár most is játszódhatna, itt minálunk Magyarországon!)

Támogatók:
Károli Gáspár Református Egyetem, Fészek Művészklub,
www.mindenamiszinhaz.hu;  www.junion.hu weboldalak.
Programvezető: Dr: Sepsi Enikő Dékán, Egyetemi Docens 

Előadás a japán állami ösztöndíjakról

Sirakabe Szumitaka, a Japán Nagykövetség másodtitkára előadást tart a japán állami ösztöndíjakról 2011. május 4-én (szerdán) 16:00 órától a Japanológia Tanszék 318-as tantermében.

A tájékoztatón a 35 éven aluli fiatalok számára meghirdetett Kutatói ösztöndíjról, valamint a 17-21 év közötti fiatalok számára kiírt Egyetemi Alapképzés ösztöndíjról kaphatunk részletes felvilágosítást.
A pályázati anyagok beérkezési határideje május 25.
Az írásbeli vizsga időpontja: június 15.
A szóbeli vizsga időpontja: június 28-29.
Az ösztöndíj-lehetőségekről részletes információ található a Japán Nagykövetség honlapján: http://www.hu.emb-japan.go.jp/hun/culture/scholarship.htm

Azösztöndíjra nem japán szakos hallgatók is pályázhatnak!
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!


A KRE Japanológia Tanszékének VI. Japanológia konfrenciája

A KRE Japanológia Tanszékének
VI. Japanológia konfrenciája:
Japán, Kína, Korea: Kölcsönhatások
- Múlt, jelen, jövő

  2011. április 27.
Helyszín: KRE BTK Díszterem
Budapest, VIII. kerület, Reviczky u. 4. I. emelet


 

A Károli Gáspár Református Egyetem Japanológiai Tanszéke évek óta rendez konferenciákat a magyarországi japanológiai kutatások témáiról és eredményeiről. Ez alkalommal Japán és szűkebb környezete, nevezetesen Kína és Korea kapcsolatrendszerével, a kelet-ázsiai régió politikai és kulturális kölcsönhatásaival foglalkozik a konferencia. A térséggel foglalkozó (japanológus, sinológus, Korea-kutató, nemzetközi kapcsolatokat kutató) szakemberek, kutatók, oktatók, doktoranduszok tartanak előadásokat, akik különösen ezen aspektusból vizsgálnák a régió történetét (akár az egészen korai időktől), kultúráját, közös gyökereit, hasonló fejlődését, modernizációs modelljét, és a jelen alakuló együttműködési stratégiáit. A cél ezzel egyrészt a jelen egyik aktuális kérdésének, a regionális együttműködés kelet-ázsiai lehetőségének vizsgálata az előzmények és a jelen feltételrendszerében, másrészt a magyarországi távol-keleti kutatás különböző műhelyei közötti együttműködés kialakítása és fejlesztése.


További részletes program itt.


Könyvbemutató - Nem Léptek a hóban

 

Tisztelettel ajánljuk szíves figyelmükbe az
Interkulturális Kutatócsoport és Fordítóműhelyalábbi programját:
Könyvbemutató: Nem Léptek a hóban
Időpont:2011. április 19. 18.00
Helyszín: Francia Intézet Budapest I. Fő utca 17.

A Ráció Kiadónál megjelent kötet magyar fordításának bemutatóján részt vesznek dr. Sepsi Enikő és Kovács Veronika, fordító.

A rendezvény magyar nyelvű.


Fórumbeszélgetés a MRE 2011. évi 1%-os kampányfilmjéről

MEGHÍVÓ

Károli Gáspár Református Egyetem

és a Református Közéleti és
Kulturális Központ
szeretettel és tisztelettel hívja

fórumbeszélgetésre

a MRE 2011. évi 1%-os kampányfilmjéről


Időpont:
2011. április 15., 10 óra

Helyszín: Károli Gáspár Református Egyetem, 1088 Budapest, Reviczky utca 4.

Program:
10.00 Megnyitó Szakmai bevezetőt tart Pásztory Ádám, MRE kommunikációs igazgató
10.30 Kerekasztal beszélgetés szakértők részvételével:
Dr. Komlósi Piroska, egyetemi docens, pszichológus, kommunikációs szakértő
Dr. Tari János, egyetemi docens, filmrendező
Dr. Bozsonyi Károly, egyetemi docens, szociológus
Dr. Várady Ferenc, főiskolai adjunktus, PR szakértő
Megyer Örs, az Önszabályozó Reklám Testület elnöke
Gerényi Gábor, kommunikációs tanácsadó, az Index egykori főszerkesztője
Pindroch Ferenc, a TV2 főtanácsadója (korábban Hír Tv riporter)

Szeretettel várjuk az érdeklődőket és a sajtó képviselőit!

Elérhetőség:
Református Közéleti é Kulturális Központ
1146 Budapest, Abonyi u. 21.
Tel: 1-460-0700
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.rkkk.reformatus.hu

Prof. Dr. Lee Martin McDonald professzor előadása

 2011. április 7-én csütörtökön 10 órakor nyilvános előadást tart a KRE HTK-n (IX. ker., Ráday u. 28.) a II. em. Exhortációs teremben Prof. Dr. Lee Martin McDonald professzor, a kanadai Acadia Divinity College nyugalmazott elnöke és újszövetséges professzora.

 A bibliai kánon kialakulásának témakörében tart angol nyelvű előadást, melyet a helyszínen fordítunk.

 Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Prof. Dr. Balla Péter
tanszékvezető egyetemi tanár
Újszövetségi Tanszék


Pályázati felhívás – Harangok napja, Nemzeti Sírkert videoklip-pályázat

Pályázati felhívás – Harangok napja, Nemzeti Sírkert videoklip-pályázat

 A Budapesti Temetkezési Zrt. pályázatot hirdet a Fiumei úti Nemzeti Sírkert kulturális és történelmi értékei címmel.

A pályázat benyújtásának határideje: 2011. május 15. vasárnap
Pályázat témája:
a Fiumei úti Nemzeti Sírkert kulturális és történelmi értékei.

A pályázat megkötései:
- Maximum 3 perc hosszúságú legyen
- A Fiumei úti Nemzeti Sírkertről szóljon
- Liszt Ferenc bármely zenéjének aláfestésével (amely lehet remix is, bármilyen stílusban)
- A klipnek nincs stílusbeli megkötése
- A klip a kegyeleti jogokat nem sértheti
- A témára való tekintettel (sírkert) nem lehet humoros feldolgozás

Info: Pénzes Kristóf
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
06 20 466 6864 (hétköznap)

További részletek:

Pályázati kiírás

Vetítési engedély

Nevezési lap 


Egy aspektus – Trianon az egyetemi oktatásban

Sorozatindító előadás az ELTE BTK kari tanácstermében Budapesten

 
Zsúfolásig megtelt a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának tanácsterme, amelynek három felkért előadója Jeszenszky Géza, a Corvinus Egyetem magántanára, korábbi külügyminiszter, Majoros István, az ELTE BTK Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti tanszékének vezetője és Popély Gyula, a Károli Gáspár Református Egyetem, és a komáromi Selye János Egyetem tanára volt.
A "Trianon az egyetemi oktatásban" címmel szervezett Aspektus-vitaklub sorozatindító rendezvényén viszont az előadók előtt az intézmény vezetője és határon túli politikusok kaptak szót. Ők Trianon mai, aktuális hatásaira hívták fel a figyelmet. Elsőként Dr. Dezső Tamás, az eseménynek helyet adó intézmény vezetője, az ELTE BTK dékánja, köszöntötte a megjelenteket, bemutatta a 376 éves intézményt, s elmondta, hogy az ELTE számára Trianon az ELTE fenntartását, illetve működtetését biztosító birtokok elvesztését jelentette. Dr. Dezső Tamás ezután Duray Miklósnak adta át a szót.

A felvidéki magyar politikus szerint "a nyugatiak nem nagyon értik, mi történik itt velünk, magyarokkal", mert "Trianon miatt minden másként alakult, ahogy alakulhatott volna". Szerinte tudatosítani kell, hogy Trianon során "úgy kerültünk piacra, hogy ott szétkapkodtak bennünket, és nem azért, mert kelendők voltunk, hanem azért, mert szétkapkodhattak".  A magyarok 1920 óta "nem élnek normális körülmények között sem Magyarországon, sem pedig a környező országokban” – tette hozzá. Élénken él az emlékezetében, amikor Budapesten fia felsóhajtott, hogy itt végre hangosan beszélhet magyarul az utcán. Ez otthon, Pozsonyban nincs így. Trianon "következmény nélkül maradt, akik belőlünk nyerészkedtek, semmit nem fizettek érte nekünk" - állapította meg a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának emblematikus politikusa.

Dr. Sepsi Enikő, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja elmondta, jóllehet az egyetem most lett nagykorú, idén tölti be 18. életévét, a jogelőd intézmények, illetve a 480-as éves református felsőoktatás komoly örökség, különösen az egyesült Kárpát-medencei Református Egyház létrejötte óta. A Kárpát-medencei Generális Konvent döntése alapján a kötelező határon túli osztálykirándulásokhoz a szálláshelyeket, a kulturális örökséget bemutató adatbázist készít. A Trianont magyar és egyetemes történelmi vonatkozásokban tárgyaló, valamint annak hatástörténetét, gazdaságtörténeti, egyház- és társadalomtörténeti, ill. művelődéstörténeti aspektusait felvonultató egyetemi curriculumukon túl fontos, hogy egyetemük és egyházuk tudományos ülésszakok keretében tárgyalta és nemzetközi szakmai közegben tárgyalja ezt a máig ható problémát, melyek közül a 2003-as rendezvényt éppen az este vendége, Popély Gyula professzor szervezte. Kiemelte a Confessio 2010/2-es számának nemzetközi vonatkozásait, illetve Kosza Ida, a Pszichiátriai Rehabilitációs Világszövetség  alelnökének tanulmányát, miszerint a nemzet kollektív tudattalanjában élő trauma  miatt a magyarok kudarcelviselő képessége mostanra radikálisan lecsökkent. A Lágymányosi Ökumenikus Központban, a nagyszebeni Healing of Memories Alapítvány által két héttel ezelőtt rendezett konferencia is az örökség feltárását, a sebek gyógyulását segítette elő. 
A következő hozzászóló, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Répás Zsuzsanna ismertette, hogy milyen konkrét lépéseket tett a magyar kormány az utóbbi tíz hónapban, hogy Trianont a gyakorlatban is orvosolja. Répás Zsuzsanna két ilyen aktusra hívta fel a figyelmet: Magyarországon először a nemzeti összetartozásról, majd az egyszerűsített honosításról hoztak törvényt. A helyettes államtitkár asszony kitért arra, hogy ma is vannak olyan politikai erők, amelyek "zsigeri indulatokra építve próbálnak éket verni a magyarok és a határon túli többségi társadalmak közé”. Ezt követően megállapította, hogy az anyaországnak kötelessége támogatni a más országban élő magyarokat.

A vitaest moderátora az Aspektus klub szervezője Gecse Géza, ezt követően Pásztor Istvánnak adta meg a szót, aki az autonómia elérését jelölte meg a határon túli magyar közösségek fő céljaként. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint a versenyképes nemzetstratégia kialakításakor nem kerülhető meg, hogy a trianoni békediktátummal ne szembesüljünk. Alighanem Duray Miklós egyik példája gondolkodtathatta el, amikor kijelentette, hogy „a vajdasági magyaroknak a trianoni béke aláírása óta egy pillanatra sem jutott eszükbe, hogy ne az egyetemes magyar nemzet részeként határozzák meg saját magukat. El kell érni, hogy a határon túli magyar közösségek olyan tekintélyt vívjanak ki maguknak, hogy a többség, a jogrendbe illesztve, rájuk bízza intézményeik önigazgatását, ez pedig maga az autonómia” - hangsúlyozta. Majd hozzátette: a határon túli magyarok számára fontos, hogy az oktatás, a tájékoztatás és a művelődés tekintetében maguk irányítsák intézményeket. Most arra készülnek, hogy a Vajdaságban 45 iskolában és 30 művelődési intézményben átvegyék az alapítói jogokat. Mint fogalmazott, a kisebbségi létben is "meg kell próbálni normális közösségi életet élni", vagyis „merni kell az utcán magyarul beszélni, mert attól, hogy behúzzuk fülünket-farkunkat, a helyzetünk egy jottányit sem fog javulni".

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke szerint a vajdasági magyarok autonómia-törekvéseikkel számukra is jó példát mutattak. Trianon sebeinek a gyógyítására a kettős állampolgárság intézménye a jó megoldás. Toró T. Tibor szerint a közjogi viszony rendezése a kisebbségi magyarok számára a közösségi autonómia kivívása lenne, amely tekintetben a vajdasági magyarok minden magyar nemzeti közösséget megelőznek a Kárpát-medencében – hangsúlyozta.
Az intézményvezetők és politikusok bevezetője után a már bemutatott előadók következtek. Jeszenszky Géza kiemelte: az 1904-1906-os politikai válság ébresztette rá az angolokat arra, hogy Magyarországon a nemzetiségi politikával "nincs minden rendben". Ehhez jött akkoriban az a külpolitikai konfliktus, amelynek során Nagy-Britannia egyre inkább szembekerült Németországgal, amely viszont akkor az Osztrák-Magyar Monarchia, s így Magyarország szövetségesének számított. A magyar elit és Magyarország emiatt még inkább elvesztette az angolok szimpátiáját. Beszélt arról, hogy ha Trianonban a határvonalat szlovák viszonylatban nem ott húzták volna meg, ahol ma is húzódik, hanem az etnikai válaszvonal mentén, ahogy abban Bartha hadügyminiszter Milan Hodza szlovák politikussal, később Csehszlovákia miniszterelnökével megállapodott, akkor ma a szlovák-magyar viszony olyan jó lenne, mint a horvát-magyar.
Popély Gyula, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára azt mondta: "a csehek a történelem szerencsefiai voltak a XX. század első két évtizedében", mert valójában több területet kaptak, mint amivel számoltak. Az Osztrák-Magyar Monarchia létezése is használt a cseheknek azzal, hogy a birodalomba integrálásukkal megvédte őket az egyre erősödő Németországtól. A csehszlovák államot létrehozó két politikus, Tomas Masaryk és Edvard Beneš - akiket a történész "az antanthatalmak fizetett ügynökeinek nevezett" - úgy gondolták, hogy létrehozandó államuknak az a legelőnyösebb, ha minél tovább tart az első világháború, és a "totális győzelem" gyümölcsként a lehető legnagyobb területű önálló csehszlovák államot alakíthatják meg.
Majoros István elmondta: a történészek között van olyan vélekedés, amely szerint Trianonhoz az is hozzájárult, hogy a győztesek, köztük Franciaország keveset tudott hazánkról.

A Mai Magyarország című, Párizsban 1891-ben megjelent könyv szerzője, Raoul Chélard maga is leírja könyve bevezetőjében, hogy az európai országok közül Magyarország a legkevésbé ismert Franciaországban. Ezért is írta meg és jelentette meg az említett könyvet. Az első világháború előtt aztán számos tanulmány születik Magyarországról, főleg a Questions diplomatiques et coloniales című folyóiratban. Az itt megjelent tanulmányok és az említett könyv egyaránt pozitív képet rajzol országunkról, s létezett egy magyar lobby is, jóllehet kisebb és gyengébb, mint a francia szlavisták csoportja. Információk tehát voltak Magyarországról, ezért Trianon okait nem itt, hanem a német kérdésben kell keresnünk. A német békeszerződésbe nem az eredeti francia elképzelések kerültek be, mert a Franciaország kompromisszumokra kényszerült, s úgy vélte, a biztonsága nincs garantálva. Ezért amit Párizs elvesztett a Rajnánál, azt a Dunánál próbálta megszerezni – koalíciós támogatással. Ezért a győztesek a közép-európai rendezést a történelmi Magyarország rovására valósították meg, s ebben a stratégiai megfontolások játszottak szerepet.

Gecse Géza ezt követően beszámolt arról, hogy 1999 óta működik a Határok nélkül vitaklub, amit most az ELTE BTK Új-és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszékére támaszkodva Aspektus néven újjáalakítottak. Ebben a munkában leginkább az ELTE és a Károli Bölcsészettudományi, valamint a Pázmány Jogi Kara mellett a Corvinus Egyetem hallgatóságára és a budapesti középiskolásokra számítanak. A havi rendszerességgel szervezett Aspektus-vitaklub olyan fórum, aminek fő célja, hogy a határon inneni és határon túli világot egységben vizsgálja. Az Aspektus-vitaestek tervezett témakörei közül néhány:  Mennyire erősítik Magyarországot a határon túli magyar közösségek? Hogyan tanítsuk Trianont, az egyetemek mellett például az általános- és középiskolákban? A politika mellett a kultúrát is legalább ennyire fontosnak tartják, s ezért tervezik, hogy lesz vitaest Közép-Európa színház- és rajzfilmművészetéről is.
További részletek: http://www.gecse.eu/110323_A.htm

 

 

Nyilvános vendégelőadások a HTK-n

Nyilvános vendégelőadásokra kerül sor a KRE HTK-n:

 

2010. április 27-én kedden 10 órakor Jan van der Graaf, Egyetemünk díszdoktora tart előadást Luther teológiájáról,

 

2010. április 28-án szerdán 9 órakor Dr. Rekha Chennattu indiai teológiai professzor tart előadást újszövetségi témában.

 

Mindkét előadásra a HTK-n (IX. ker., Ráday u. 28.), az I. emeleten kerül sor. A keddi előadás helyszíne a III. évfolyam tanterme, a szerdai előadás helyszíne az I. évfolyam tanterme.

 

Az előadásokat a helyszínen fordítjuk. Minden érdeklődőt szeretettel várunk. 

Dr. Balla Péter

rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes


Egyetemi Nap - április 29.

Tájékoztatjuk Egyetemünk közösségét, hogy 2010. április 29-ére
a rektori teendőkkel megbízott rektorhelyettes a hallgatók kérésének eleget téve
Egyetemi Napot rendelt el, mely alkalommal az
EHÖK várja rendezvényeire az egyetemi hallgatóságot és az érdeklődő oktatókat.

 A rendezvények hirdetéséről az EHÖK gondoskodik.