Oktatásszervező

A Károli Gáspár Református Egyetem
Károli Interdiszciplináris Akadémia (KIDA)
munkatársat keres
oktatásszervező (Budapest, Múzeum utca)
munkakörbe tartósan távollévő munkatárs pótlására határozott idejű szerződéssel.

 

Feladatok, amelyek az új munkatársunkra várnak:

 • Adminisztratív tevékenység ellátása (megbízási szerződések, beszerzések, hallgatói dokumentumok, hallgatói jelenlét, Neptun, jegyzőkönyvvezetés)
 • Kapcsolattartás az Egyetem hivatalaival, vendégelőadókkal (szervezési és adminisztrációs ügyekben), részvétel vezetői megbeszéléseken, mentortanárok segítése,
 • Szervezési feladatok: kurzusok beosztása, felvételi időszak adminisztrációs és szervezési feladatai, szakzárás segítése (modulzáró konferencia szervezése), félévente tanulmányi út szervezése.

 

Kompetenciák, amelyeket az új munkatársunktól várunk:

 • Legalább Felsőfokú, BA szintű végzettség
 • 1-3 év munkatapasztalat (Hallgatói Önkormányzati munka is számít)
 • Középfokú angol nyelvtudás szóban és írásban
 • Office alkalmazások (World, Excel, Outlook) gyakorlott használata
 • Internetes alkalmazásokban való jártasság
 • Pontos és precíz munkavégzés
 • Rendszerező és szervező képesség
 • Erkölcsi bizonyítvány

 

Előnyt jelent:

 • Felsőoktatásban szerzett adminisztratív tapasztalat (Hallgatói Önkormányzati munka is)

 

Amit az új munkatársunknak kínálunk:

 • Munka Törvénykönyve szerinti, teljes munkaidős, (elsőre) tartósan távollévő helyére határozott idejű foglalkoztatás, 3 hónap próbaidővel
 • Teljesítménnyel arányos, versenyképes jövedelem
 • Szemüvegvásárlási támogatás
 • Egyetemi környezet
 • Empatikus, segítőkész csapat, fiatalos munkafelfogással
 • Közigazgatási határon kívüli lakóhely esetén napi munkába járás és hazautazás 100 %-os költségtérítése tömegközlekedés esetén
 • Cafeteria juttatás az Egyetem szabályozása szerint
 • 50%-os belföldi vasúti utazási kedvezmény (38/2024. (II. 29.) Korm. rendelet alapján)

 

Munkavégzés helye:

 • 1088 Budapest, Múzeum utca 5.

 

Jelentkezés módja:

Magyar nyelvű, fényképes önéletrajzát és motivációs levelét bruttó fizetési igényének megjelölésével, valamint a levél tárgyában aKIDA oktatásszervező”pozíció feltüntetésével várjuk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.

Pályázata benyújtása előtt kérjük, olvassa át az irányadó adatkezelési tájékoztatót, amelyet megtalál az alábbi linken.

Tájékoztatjuk, hogy amennyiben pályázatot nyújt be, úgy hozzájárulását adja a pályázatban foglalt személyes adatainak a fenti tájékoztatóban foglaltak szerinti kezeléséhez.

A pozíció betöltéséhez 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány szükséges.

 

Károli Könyvek a 95. Ünnepi Könyvhéten

A 95. Ünnepi Könyvhét keretében 2024. június 13–16. között várják a könyvbarát érdeklődőket a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó területén. A három helyszínen több mint 150 kiállító várja a látogatókat, köztük a Károli Könyvműhely és a L'Harmattan Kiadó.

A Károli nemzetközi irodája ismét buddykat keres!

A KRE Buddy program önkéntes, nemzetközi hallgatótársakat segítő mentorprogram, amelyre az egyetem nappali tagozatos hallgatói jelentkezhetnek. Az önkéntes munka 3-5 nemzetközi hallgató segítéséből áll, akiknek a megérkezés és a beilleszkedés segítésén túl, a tanulmányi adminisztratív ügyek kibogozásán át, a programok szervezéséig sok mindennel támogathatod Magyarországon és a Károlin tartózkodását. A Buddyknak kötelező a részvétel a GoBuddyk által szervezett egyes programokon és a BuddyCare havi egyszeri találkozóin.

Veretlenül nyerte meg a bajnoki címet a Károli

Június 19-én, Velencén rendezték meg az idei Magyar Egyetemi-Főiskolai Bajnokság (MEFOB) strandkézilabda döntőjét, ahol női csapatunk 100%-os győzelemmel nyerte meg az idei kiírást – sorozatban ötödször. A Kuhn Márton vezette károlis csapat négy mérkőzésén is 2:0 győzelmet aratott, így veretlenül nyerték meg az idei bajnokságot.

Megállapodást kötött egyetemünk Nagykőrös Város Önkormányzatával

Prof. Dr. Trócsányi László rektor és Dr. Czira Szabolcs polgármester 2023. június 22-én ünnepélyes keretek között írta alá a Károlyi-Csekonics-palotában azt a megállapodást, amely értelmében Nagykőrös Városa a Pedagógiai Kar székhelyeként szolgáló Nagykőrös, Hősök tere 5. szám alatti épület tulajdonjogát átadja a Károli Gáspár Református Egyetemnek.

Magyar siker a HS MCC Munkajogi Perbeszédmondó Versenyen

2023. június 15-17. között Budapesten, a Károli Gáspár Református Egyetemen rendezték meg a nyolcadik Nemzetközi Munkajogi Perbeszédmondó Versenyt, a Hugo Sinzheimer Moot Court Competitiont (HS MCC). Az európai munkajogi versenyre mintegy huszonöt egyetemről, tizenhárom országból érkeztek joghallgatók (Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Szlovénia). A versenynek idén az egyetem Károlyi-Csekonics-palotája adott otthont, amely méltó és professzionális környezetet teremtett a versenyzésnek. Tizenkét ország csapata alperesi és felperesi pozíciókban is megmérettette magát, míg a tizenharmadik ország, idén Olaszország – mint a jogesetet szolgáltató ország – hallgatói bírói pozícióban versenyeztek. Az Állam- és Jogtudományi Kar Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék szervezésében megvalósuló eseményen mintegy száz résztvevő volt jelen, köztük neves európai egyetemek joghallgatói és neves munkajogász oktatók, szakemberek.

Harmadik alkalommal rendezték meg a Kányádi-versenyt egyetemünkön

Mi sem szimbolizálhatná jobban a nemzeti összetartozás napjával összefonódott Kányádi Sándor versmondó és versillusztrációs versenynek a célját, mint a költő Kőnyomat című verse, amely hitvallás az értékek elpusztíthatatlansága, örökérvényűsége mellett: „a kövek beépíthetők / a kövek összezúzhatók / porrá őrölhetők / de attól még a kő kő marad”.

Megkezdődött a 8. Nemzetközi Munkajogi Perbeszédmondó Verseny

Június 15-én megkezdődött a 8. Nemzetközi Munkajogi Perbeszédmondó Verseny, a Hugo Sinzheimer Moot Court Competition (HS MCC) egyetemünkön. Az európai munkajogi versenyre 13 országból érkeztek joghallgatók és neves munkajogász professzorok, oktatók. A rendezvény első napján a Károlyi-Csekonics-palota impozáns aulájában ünnepélyes megnyitó keretében vette kezdetét a háromnapos verseny.

Online magyar-török összehasonlító jogi konferencia

Első alkalommal kerül megrendezésre az ankarai Yildirim Beyazit Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem közös szervezésében a Challenges and opportunities for the private law in the 21st century című online magyar-török összehasonlító jogi konferencia június 15-16-án.

Idén a Károli ad otthont a Nemzetközi Munkajogi Perbeszédmondó Versenynek

2023-ban Budapesten, egyetemünkön rendezik meg a 8. Nemzetközi Munkajogi Perbeszédmondó Versenyt, a Hugo Sinzheimer Moot Court Competitiont (HS MCC). Az európai munkajogi versenyre 13 országból érkeznek joghallgatók, akik idén a Károlyi-Csekonics-palotában versenyeznek három napon keresztül június 15-17. között. Az Állam- és Jogtudományi Kar Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék szervezésében megvalósuló eseményre mintegy 100 résztvevőt várnak, köztük neves európai egyetemek joghallgatóit és neves munkajogász professzorokat, oktatókat.

Együttműködési megállapodás az Országgyűlés Hivatalával

Trócsányi László rektor és Such György, az Országgyűlés Hivatalának főigazgatója 2023. június 5-én írta alá azt a megállapodást, amely számos új lehetőséget kínál oktatóink, kutatóink és hallgatóink számára. A megállapodás lehetővé teszi, hogy egyetemünk polgárai szélesebb körben megismerhessék és elérhessék az Országgyűlési Könyvtárban rendelkezésére álló nyomtatott és elektronikus adatbázisokat, a kutató-elemző munkájukhoz szükséges forrásokat. A könyvtár – kedvezményes beiratkozási feltételek mellett –  lehetőséget biztosít a TDK pályázatot készítő és PhD hallgatók számára a könyvtári szakreferenssel történő személyes kapcsolatfelvételre, melynek során mód nyílik a hallgatókkal történő folyamatos konzultációkra, a velük való elmélyült foglalkozásra.

Harmadik alkalommal rendezték meg a Kányádi-versenyt

A kulturális értékeink iránti tisztelet, a kortárs magyar költészet egyik legnagyobb alakjaként számontartott Kányádi Sándor eszmei hagyatéka megőrzésének jegyében alapította a Kányádi Sándor versmondó és versillusztrációs versenyt 2020-ban egyetemünk Pedagógiai Kara a Kányádi család támogatásával. Idén harmadik alkalommal rendezték meg a versenyt a kar budapesti képzési helyszínén. A verseny fővédnöke Havas Judit Artisjus-díjas előadóművész, az irodalomtudományok doktora, a Pedagógiai Kar oktatója.

Egyetemünkre látogatott Xie Fei kínai filmrendező

Május 23-án egyetemünkre látogatott Xie Fei, a nemzetközileg is elismert, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Arany és Ezüst Medve-díjjal jutalmazott kínai filmrendező, aki egyben a Pekingi Film Akadémia professzora. A látogatás a Károli 30 emlékév, és az idén először megrendezésre került Imázsia Kínai Filmnapok keretében valósult meg.

Károlis szerzők könyvei a 94. Ünnepi Könyvhéten

Sok szeretettel vár minden könyvbarátot június 8–11. között a 94. Ünnepi Könyvhét keretében a L'Harmattan Kiadó, a Károli Könyvműhely és Könyvpont Kiadó közös, 11-es számú pavilonja a Vigadó téren (Duna-korzó)!

26. alkalommal rendezték meg a Simonyi-versenyt

A Magyar Nyelvtudományi Társasággal együttműködve, egyetemünk Pedagógiai Karának szervezésében május 20-án zajlott le a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny digitális döntője mintegy 140 tanuló és 120 felkészítő pedagógus részvételével. A versenyzők tanúbizonyságát adták annak, hogy magas szinten művelik a magyar nyelvet, és kiválóan tájékozódnak a digitális térben. A 100 pontos feladatsort mindegyik évfolyam kitűnően teljesítette. A határon túli – különösen az Erdélyből érkezett – versenyzők kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

A Károli Junior Akadémia támogatásával rendezték meg a Jane Haining versenyt

A Károli Gáspár Református Egyetem 2016 óta – 2022-től a Károli Junior Akadémia keretében – támogatja a Református Pedagógiai Intézet (RPI) és a budapesti Skót Misszió által nagy sikerrel szervezett Jane Haining Angol Nyelvi Emlékversenyt. Idén 474 indulóval és 73 döntőbe jutott versenyzővel rendezték meg a verseny döntőjét a Skót Misszió Vörösmarty utcai épületében. A versenyen Dr. Jankó-Badó Andrea, a Károli Junior Akadémia igazgatója is részt vett.

A KRE Nemzetközi irodája ismét Buddykat keres

A KRE "Buddy program" egy önkéntes, nemzetközi hallgatótársakat segítő mentorprogram, amelyre az egyetem nappali munkarendű hallgatói jelentkezhetnek. Az önkéntes munka 3-5 nemzetközi hallgató segítéséből áll, akiknek a megérkezés és a beilleszkedés segítésén túl, a tanulmányi adminisztratív ügyek intézésén át, a programok szervezéséig sok mindennel lehet támogatni a Magyarországon és a Károlin tartózkodásukat.

Modellértékű megállapodás a Károli-egyetem sportéletének fejlesztése érdekében

A Károli Gáspár Református Egyetem együttműködési megállapodást kötött a Sportegyesületek Országos Szövetségével (SOSZ), valamint a Budapesti Honvéd Sportegyesülettel, a BVSC- Zugló Közhasznú Egyesülettel, a Ferencvárosi Torna Clubbal (FTC), a Magyar Testgyakorlók Köre Budapesttel (MTK), az Újpesti Torna Egylettel (UTE) és a Vasas Sport Clubbal a Károli-egyetem sportéletének fejlesztése érdekében.

Második rendezvényét tartotta a Károli Szabadegyetem

Június 23-án, második rendezvényével várta az érdeklődőket a Károli Szabadegyetem. A havonta jelentkező ismeretterjesztő rendezvénysorozat meghívott vendége ezúttal Dr. Pintér Sándor belügyminiszter volt, aki A Belügyminisztérium működése békében, pandémiában és háborúban című témában beszélgetett az est házigazdájával, Prof. Dr. Trócsányi László rektorral.

Negyedik nyári táborát rendezi idén a Benda Kálmán Szakkollégium

A Benda Kálmán Szakkollégium negyedik alkalommal rendezi meg nyári táborát, s ezen belül most először indítja el Nyári Egyetem programját, amely évek múlva – a szervezők reményei szerint – a magyar református értékvilág megőrzésében megkerülhetetlen szerepet kap.

Második előadásával várja az érdeklődőket a Károli Szabadegyetem

Folytatódik a Károli Gáspár Református Egyetem ismeretterjesztő előadássorozata, a Károli Szabadegyetem. A hiánypótló rendezvénysorozat közérthető, tudományos és egyben aktuális témákkal foglalkozó előadással és pódiumbeszélgetéssel várja a Károli Közösség tagjain túl mindazon érdeklődőket, akik nyitottak a világra és a mindennapi életüket átszövő kérdések mélyebb megértésére vágynak.

Trócsányi László a Magyar Örökség Díj átadásán méltatta a Vizsolyi Bibliát

Laudációjában Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora úgy fogalmazott, a Biblia első teljes magyar nyelvű kiadása nemzeti kultúránk egyik legértékesebb kincse, amely egyértelműen megalapozta és mindmáig meghatározta a magyar nyelvhasználatot, így egyszerre szimbóluma és tárgyiasult része magyar önazonosságunknak.

Nagy érdeklődés övezte a Károli Könyveket a 93. Ünnepi Könyvhéten

2022. június 9–12. között széles kínálattal, könyvheti újdonságokkal, 25%-os kedvezményes könyvvásárral és író-olvasó találkozókkal, dedikálási lehetőséggel várta a 93. Ünnepi Könyvhéten a L'Harmattan Kiadó és a Károli Könyvműhely pavilonja az érdeklődőket. Prof. Dr. Sepsi Enikő, a Könyvműhely létrehozója, a Károli Könyvek sorozatszerkesztője szervezésében az ünnepi könyvhétre megjelent kötetek mellett a Károli Könyvek sorozat korábbi kiadványait is megtalálhatták az érdeklődők a standon, s így a 2011 óta működő Károli Könyvműhely számos témában megjelent kötetével ismerkedhettek meg a kilátogatók.

A felsőoktatás jövőjéről és aktuális kérdésekről egyeztetett Trócsányi László rektor

Prof. Dr. Trócsányi László rektor Csák János kulturális és innovációs miniszterrel egyeztetett a magyar felsőoktatás jövőjéről és aktuális kérdéseiről. Az újonnan létrehozott Kulturális és Innovációs Minisztérium szakterületei közé tartozik az innováció, a kultúra, a családpolitika, a kutatás, a tudomány, a gyermekjólét mellett a felsőoktatás területe is.

Pünkösdi gondolatok

„…erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek, és tanúim lesztek…” (ApCsel 1,8)

Károli Könyvek a 93. Ünnepi Könyvhéten

Sok szeretettel vár minden könyvbarátot a 93. Ünnepi Könyvhéten a L'Harmattan Kiadó és a Károli Könyvműhely 11-es számú pavilonja 2022. június 9–12. között a Vigadó téren (Duna-korzó)!

Továbbra is elérhető az Isten a XXI. században című virtuális kiállítás

A KRE Egyház és Társadalom Kutatóintézet, RefCOO Kutatóműhelye még 2019-ben írt ki fotópályázatot, ahol arra keresték a választ, hogy századunk embere hol keresi Istent a látható világban. A pályázatra beérkezett 334 fotóból 26 pályaművet választott ki a zsűri, melyek továbbra is megtekinthetők a fotókiállítás honlapján: i21sz.hu, illetve egyetemünk weboldalának legalján található fekete sávban is állandó helyet kapott a Hasznos linkek menüben. (lásd lentebb a csatolt ábrát)

A Collectio Hoppaliana terem ünnepélyes megnyitása

Május 25-én ünnepélyes keretek között nyitották meg a Collectio Hoppaliana nevet viselő termet, mely Dr. Hoppál Mihály DSc, Prima- és Széchenyi-díjas néprajzkutató által a KRE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar könyvtárának adományozott gyűjteményét őrzi majd. A  gyűjtemény – amely a hungarológia, magyar néprajz, összehasonlító folklorisztika, etnoszemiotika, vallás- és mitológiakutatás, illetve a samanológia számos területét felölelő anyagot foglal magába – a könyvtár nyitvatartási idejében látogatható, kutatható.

A szabadság lesz a témája a 10. Csillagpont Református Ifjúsági Találkozónak

Több mint száz programmal várja a fiatalokat az idei Csillagpont 2021. július 27-31. között. A Kárpát-medence legnagyobb református ifjúsági fesztiválja ezúttal is Debrecenben kerül megrendezésre. A találkozón Egyetemünk idén is részt vesz: a Lehetőségek Piacán megtalálható lesz intézményünk standja, de az Egyház és Társadalom Kutatóintézet több műhelye is képviselteti magát a rendezvényen.

Károlis sikerek a 126. Atlétikai Magyar Bajnokságon

2021. június 26-27. között rendezte meg a Magyar Atlétikai Szövetség a 126. Atlétikai Magyar Bajnokságot Debrecenben, ahol egyetemünk hallgatói kiemelkedő eredményeket értek el.

Egyetemi vízilabda bajnokság a KRE részvételével

Egyetemünk több év kihagyás után ismét részt vesz a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség és a Magyar Vízilabda Szövetség által szervezett vízilabda Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokságban, amelyre 2021. július 3-4. között kerül sor a Miskolctapolcai Strandfürdőben és a miskolci Kemény Dénes Uszodában.

Változás a BTK Hallgatói Önkormányzatának élén

A 2021. június 23-i egyetemi szenátusi ülésen, napirend előtt Dr. habil. Czine Ágnes rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes asszony az Egyetem vezetése és a Szenátus közössége nevében megköszönte Ragány Dánielnek a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának elnökeként tett áldozatos munkáját. Ragány Dániel 2019-2021 között volt a BTK HÖK elnöke, tisztségében Czibor Réka váltja.

Habilitációs oklevelek átadása

A 2021. június 23-i egyetemi szenátusi ülésen, napirend előtt került sor a közelmúltban sikeresen habilitált két oktatónk számára a habilitációs oklevél átadására.

A Károli is csatlakozott a Tanítsunk Magyarországért programhoz

A Károli Gáspár Református Egyetem is csatlakozott az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztérium, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, valamint a Klebelsberg Központ együttműködésében létrejött közös kezdeményezésű, kortárs mentorálási tevékenységen alapuló, Tanítsunk Magyarországért programhoz.

Felvételt hirdet a Benda Kálmán Szakkollégium

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar hallgatóinak szakmai előmenetele támogatása céljából alapított, a hallgatók körében nagy népszerűségnek örvendő Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium a 2021/2022-es tanévre felvételt hirdet.

Jelöld első helyen a Károlit!

A felvételi eljárás során egyetlen alkalommal van lehetőség a jelentkezési sorrend módosítására is, de csak a jelentkezéskor megadott szakok elbírálási sorrendjén lehet változtatni, új képzést már nem lehet rögzíteni.

Károlis hallgatók nyertes videópályázata

A budapesti Lengyel Intézet a V4-es lengyel elnökség és a Visegrádi Együttműködés 30. évfordulója alkalmából videópályázatot hirdetett meg 15-25 év közötti fiatalok számára. A Nekem a V4 - Mit jelent számomra a Visegrádi Együttműködés? című videópályázat célja egy olyan videó elkészítése volt, amelynek témája a Visegrádi Együttműködés 30 éve. Olyan filmeket vártak, amelyek bemutatják, mit jelent alkotók számára a Visegrádi Együttműködés, hogyan foglalnák össze a V4-ek 30 évét.

Kültéri kiállítás emlékeztet a szovjet fogságba került honfitársainkra

A pokol bugyrai… „Málenkij robot” – Kényszermunka a Szovjetunióban sorsokban elbeszélve című kültéri kiállítás nyílt június 19-én, a független Magyarország napja, nemzeti emléknap alkalmából. A kiállítás megnyitásának dátuma egyben emlékeztet arra is, hogy harminc éve, 1991. június 19-én az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarországot.

Károlis kiválóságainkat köszöntöttük

A Károli Gáspár Református Egyetem vezetése ünnepi rendezvény keretében köszöntötte a XXXV. Országos Tudományos Diákköri Konferencián díjazott hallgatókat és felkészítő tanáraikat június 9-én.

Júniusban ismét Ökoest!

Június 16-án kerül sor a KRE Teremtésvédelmi Műhely és a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület közös ismeretterjesztő előadássorozatának harmadik, online eseményére, amely egyben a tavaszi sorozat utolsó alkalma is.

Egyetemünk oktatóinak előadása a Balatonföldvári Széchényi Napokon

2021. június 18. 14:00 - 2021. június 20. 20:00 között kerül megrendezésre a Balatonföldvári Széchényi Napok (Földvári Napok), melynek keretein belül Egyetemünk Történettudományi Intézetének (TTI) több oktatója is előadást tart. A háromnapos programsorozat keretében kulturális és ismeretterjesztő programokkal kívánnak emlékezni és emléket állítani a települést alapító Széchényi családnak.

Hetven évvel ezelőtt tartóztatták le Pógyor Istvánt - film az elfeledett református hősről

Antináci és antikommunista; a két háború között népszerű diákszervezet, a Keresztyén Ifjúsági Egyesület (KIE) nemzeti titkára; Európai Uniót tervező, széles látókörű magyar hazafi – de mindenekelőtt mély hitű református ember. Pógyor Istvánt hetven évvel ezelőtt, 1951. június 7-én tartóztatta le az Államvédelmi Hatóság, majd hamis vádak alapján hosszú börtönbüntetésre ítélték. Soha többet nem szabadult, a bántalmazások következtében 1953-ben rabságban halt meg.

Június 4. – A nemzeti összetartozás napja

Dr. Bognár Zalán, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Történettudományi Intézet Új- és Jelenkori Történeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense A trianoni békeszerződés emléknapja alkalmából írt gondolatait olvashatják a trianoni békeszerződés 101. évfordulóján.

Átadták a március 15. alkalmából odaítélt kitüntetéseket

Június 3-án Budapesten, a Karmelita kolostorban adták át a március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából odaítélt állami kitüntetések egy részét, amelyeket korábban a koronavírus-járvány miatt nem kaphattak meg az érintettek. Az Áder János köztársasági elnök által adományozott elismeréseket Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át az egyházi, a külhoni magyar, a magyarországi nemzetiségi élet kiválóságainak a magyar állam nevében.

Tóth J. Zoltán egyetemi tanári kinevezése

Dr. Palkovics László, az innovációért és technológiáért felelős miniszter – a fenntartóval egyetértésben – tett javaslatára Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke 2021. június 1. napjával egyetemi tanárrá nevezte ki Dr. Tóth Zoltánt. Az erről szóló határozat itt található.

Harangzúgás és imádság járvány után

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia arra kérik egyházukat és híveiket, hogy június 6-án, vasárnap délelőtt emlékeztessenek a harang szavával az elhunytakra, a járvány okozta veszteségeinkre. Legyen ez a harangzúgás a hálaadás kifejezője is azért, hogy megmaradtunk, hogy Isten segítségével újat kezdhetünk.

Pógyor István, az elfelejtett református hős – dokumentumfilm a 70 éve letartóztatott ifjúsági vezetőről

Antináci és antikommunista; a két háború között népszerű diákszervezet, a Keresztyén Ifjúsági Egyesület nemzeti titkára; Európai Uniót tervező széleslátókörű magyar hazafi – de mindenekelőtt mély hitű református ember. Pógyor Istvánt hetven évvel ezelőtt, 1951. június 7-én tartóztatta le az Államvédelmi Hatóság, majd hamis vádak alapján hosszú börtönbüntetésre ítélték. Soha többet nem szabadult, a bántalmazások következtében 1953-ben rabságban hunyt el. 

Megszűnik a veszélyhelyzet Magyarországon

A veszélyhelyzetet 2020. március 11-én rendelték el az ország teljes területére a tömeges megbetegedést okozó koronavírus-járvány megelőzése érdekében, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében.

Kiváló sportolóink eredményei

Ebben a félévben is pályázhattak tehetséges sportolóink sporttevékenységért járó ösztöndíjra.

Már elérhető a Csillagpont idei programkínálata

Idén Debrecenben kerül megrendezésre a Csillagpont református ifjúsági találkozó július 23-27. között. A fesztivál, amelynek központi témája a közösség, a főelőadások mellett több mint 100 kulturális, közéleti, tudományos, pszichológiai, zenei és sportprogrammal várja a 14 és 35 év közötti Kárpát-medencei református fiatalokat. A korábbi alkalmakhoz hasonlóan Egyetemünk idén is képviselteti magát a Debrecenben zajló ifjúsági találkozón.

Károlis delegáció indul a 30. nyári Universiade játékokra!

Egyetemünk Rektora, Prof. Dr. Balla Péter fogadta azt a két hallgatót, akik bekerültek a magyar egyetemi válogatottba és képviselik majd hazánkat és intézményünket a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség által szervezett 2019. évi nyári Universiadén július 3-14. között Nápolyban.

Szeptembertől új rektor vezeti Egyetemünket

Áder János köztársasági elnök úr – az emberi erőforrások miniszterének a Fenntartóval egyetértésben tett javaslatára – 2019. szeptember 1. napjától 2024. augusztus 31. napjáig terjedő időtartamra Prof. Dr. Zsengellér József tanszékvezető egyetemi tanárt, jelenlegi stratégiai rektorhelyettest bízta meg a rektori feladatok ellátásával Egyetemünkön.

Reformátusok Szárszói Konferenciája

Augusztus 22-25. között immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Reformátusok Szárszói Konferenciája, amelynek témája: Keresztyéndemokrácia?! Összeegyeztethetőek-e a modern világgal a demokratikus és keresztyén értékek?

Rektori látogatás Japánba

Prof. Dr. Balla Péter rektor Sümeghy Gyula nemzetközi igazgató kíséretében 2019. május 24-31. között Japánba látogatott.

Brazil delegáció a Károlin

2018. június 25-én az ABRUEM (Brazil Állami és Önkormányzati Egyetemek Szövetsége) 21 főből álló, összesen 11 brazil felsőoktatási intézményt képviselő delegációja tette tiszteletét egyetemünkön.

Hajnáczky Tamás könyvbemutatója az Ünnepi Könyvhéten

Hajnáczky Tamás, a Károli Gáspár Református Egyetem cigányügyi referensének, az Egyház és Társadalom Kutatóintézet tudományos segédmunkatársának György Sándorral (Napi Történelmi Forrás főszerkesztő-helyettes) és Kanyó Ferenccel (Napi Történelmi Forrás főszerkesztő-helyettes) közösen szerkesztett „Történelmi útvesztők” című tanulmánykötetének a bemutatására az Ünnepi Könyvhéten kerül sor.

Apáczai Csere János-díjjal tüntették ki Szabó Andrást

„A megszerzett tudás mellett a közösséghez tartozás a legfontosabb értékek egyike, az iskolai közösség pedig a gyerekek, a szülők és a pedagógusok közös munkájának gyümölcse, amely csak akkor lehet sikeres, ha mindenki részt vesz benne, és mindenki hozzáteszi a saját értékeit” - mondta Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a pedagógusnap alkalmából tartott díjátadón a Pesti Vigadóban.

Tanévzáró vacsora 2017

A hagyományokhoz híven a tanév utolsó szenátusi ülését követően, 2017. június 21-én került megrendezésre Egyetemünk Tanévzáró vacsorája – ezúttal a Feneketlen-tó partján, a Hemingway Étteremben.

Futsal sikerünk

A 2016/2017. tanévben egyetemi futsal csapatunk, a KRE Főnixek a III. helyezést érte el, így bronzérmes lett az ELTE Bölcsész Bajnokság C ligájában. 

Dr. Pap Ferenc emlékezése Herczeg Pál professzorra

Több mint egy hónapja tanulgatjuk, hogy Herczeg Pál nyugalmazott teológiai professzorról múlt időben kell beszélnünk. Minden egyes „volt” fájdalmasan hangzik, és elbizonytalanít, hogy valóban nem nyelvbotlásról van-e szó. Minden egyes „volt” rámutat a földi élet és életmű végérvényes befejezésére és lezárására, amely élet emlékét és eredményeit immár őriznünk és továbbadnunk szükséges.

Atlétikai sportsikereink

2017. május 27-28. között rendezték meg a magyar atlétikai Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságot (MEFOB) a Miskolci Atlétikai Centrumban. A megmérettetésen női kategóriában Sajtos Anna (KRE BTK) 2. helyezést ért el a 200 méteres futás döntőjében, valamint Együd Luca (KRE TFK) 3. helyezett lett 400 méteres futásban.

Dr. Sepsi Enikő könyvének bemutatója – Kép, jelenlét, kenózis

Irodalom és színházelmélet iránt érdeklődőknek, költészetet kedvelőknek, misztikusoknak és szemlélődőknek, Istent keresőknek és Istent megtalálóknak – többek között nekik ajánlja Bogárdi Szabó István református püspök Sepsi Enikő új, Kép, jelenlét, kenózis a kortárs francia költészetben és Valère Novarina színházában című könyvét.

Nemzetközi szimpózium a Hittudományi Karon

 

2015. június 28-július 1. között négy napos nemzetközi konferenciát szervez „Various Aspects of Worship in Deuterocanonical and Cognate Literature” címmel Egyetemünk Hittudományi Kara  és a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola.
A konferencia előadásai két helyszínen tekinthetők meg:
KRE Hittudományi Kar (1091 Budapest, Ráday u. 28.)
Sapientia Főiskola, Díszterem (1052 Budapest, Piarista köz 1.)
 
Az angol nyelvű konferencia programja itt érhető el.


Károlis siker a Prezentációs Díj-versenyen

 

A XXXII. OTDK lezárását követően immár hagyományosan a Magyar Tudományos Akadémián került megrendezésre az OTDT TDK Prezentációs Díj-verseny június 16-án, ahol a Bölcsészettudományi Kar másodéves hallgatója, Veress Dávid (Vallástudomány MA) aranyérmet nyert.
A versenyen az OTDK 16 szekciójából 1-1 versenyző indult, aki a maga szekciójában a prezentációs díjat elnyerte. A verseny az MTA kistermében került megrendezésre.
 
A prezentációs díjat olyan OTDK-versenyzők nyerhették el, akik kiváló dolgozatot írtak, illetve kiválóan prezentálták is azt. Veress Dávid a KRE BTK által rendezett Társadalomtudományi Szekcióban nyerte el a prezentációs különdíjat, így jutott tovább a szekciók fölötti versenyre (témavezetője Dr. Vassányi Miklós).


A díjhoz szívből gratulálunk!


Zlinszky János halála

 

Megrendüléssel értesültünk Zlinszky János professzor, volt alkotmánybíró, a római jog kiváló szakértőjének haláláról. A jogtudomány területén maradandót alkotó Zlinszky János példaként szolgál a következő jogásznemzedékek számára. Zlinszky János pályafutását a bolsevik diktatúra igyekezett megtörni, de az ország valamennyi egyeteméről történt kitiltása és kitelepítése ellenére kitartó szorgalmával felülemelkedett a nehézségeken. Munkájában a tökéletességre törekedve ácsként, később vállalati jogászként és ügyvédként dolgozott. Marton Géza örökségét folyamatosan ápolva csak ötvenöt évesen kapott lehetőséget a római jog oktatására. Kiemelkedő egyetemi oktatóként és vezetőként diákok ezreinek jövőjére volt hatással. Több mint háromszáz tudományos közlemény szerzője, számos tudományos társaság tagja és kitüntetés birtokosa volt. Alkotmánybíróként elévülhetetlen érdemeket szerzett az új magyar demokratikus jogállam megszilárdításában és az alkotmányos kultúra megteremtésében, a magyar magánjog megújítását az új Polgári Törvénykönyvet megalkotó Polgári Jogi Kodifikációs Szerkesztőbizottság tagjaként mozdította elő. Zlinszky Jánosnak a római jog kutatása és megismertetése terén játszott kiemelkedő szerepéért, az erkölcs és jog összhangja érdekében végzett munkásságáért, valamint iskolateremtő szerepvállalásáért Trócsányi László miniszter 2014. szeptember 8-án a Deák Ferenc-díjat adományozta.


Forrás: kormány.hu
(IM)


Szilágyi Áron Európa-bajnok


Forrás: MTI/Beliczay László 

Egyetemünk pszichológia szakos hallgatója, Szilágyi Áron nagyszerű vívással, sérülése ellenére aranyérmet nyert a montreux-i Európa-bajnokságon.

Szívből gratulálunk!

A döntőig vezető versengésről részletesen itt lehet olvasni.


Már lehet jelentkezni a 10. Szélrózsára!

2014. július 16-20. között rendezik meg immár 10. alkalommal a Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozót. A kétévente megrendezésre kerülő eseménynek idén Soltvadkert ad otthont, központi témája pedig a „szárnyalás” lesz Ézsaiás könyve 40. részének 31. verse alapján: „De akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok…”. A találkozóra már megkezdődött a regisztráció, bővebb információval a rendezvény honlapja szolgál: www.szelrozsatalalkozo.hu.

A találkozón Egyetemünk is képviselteti magát a Lehetőségek Piacán.


Áldott Pünkösdi Ünnepet kívánunk!


A Károli Gáspár Református Egyetem Vezetősége minden kedves hallgatójának, munkavállalójának és partnerének áldott Pünkösdi Ünnepet kíván.


Pályázati felhívás - Köztársasági ösztöndíjra

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJRA

Tájékoztató a 2014/2015. tanévi köztársasági ösztöndíj pályázati felhívásához


Az oktatásért felelős miniszter köztársasági ösztöndíjat adományoz - tanévenként - a felsőoktatási intézmények kimagasló teljesítményt nyújtó hallgatói részére.
 
A köztársasági ösztöndíj adományozásának rendjét és feltételeit a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Nftv.) 64. § (5) bekezdése valamint a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2 007. (III. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) tartalmazza.
 
A Kormányrendelet értelmében az oktatásért felelős miniszter által adományozott köztársasági ösztöndíjra szóló pályázatot a felsőoktatási intézmény írja ki. A 24. § (4) bekezdése alapján az intézménynek a pályázásra kellő időt biztosítva, a benyújtási határidőt legalább 30 nappal megelőzően, az intézményben szokásos módon közzé kell tennie a pályázati felhívást.

A köztársasági ösztöndíjban részesíthető hallgatók száma - a 2013. október 15-i állapotot rögzítő statisztikai adatközlés szerint, a Kormányrendelet 24. § (2) bekezdésének megfelelően - az államilag támogatott teljes idejű alapképzésben, mesterképzésben valamint egységes, osztatlan képzésben részt vevő hallgatók számának 0,8%-a, (17fő) de intézményenként legalább egy fő.

A pályázat kiírásakor - tekintettel az intézmény saját szabályzatában a jogszabályi háttér alapján megfogalmazott rendelkezésekre valamint ezen ösztöndíj hagyományaira - javasoljuk, a felsőoktatási intézmények fordítsanak kiemelt figyelmet az alábbi kérdésekre:

a.   az ösztöndíj egy teljes tanévre, azaz 10 hónapra szól, összege Nftv.114/D § (1) bekezdés c) pontja alapján 34.000 Ft havonta;

b. a köztársasági ösztöndíjra az intézmény azon államilag támogatott illetve költségtérítéses, teljes idejű alapképzésben, mesterképzésben illetve egységes, osztatlan képzésben részt vevő hallgatói pályázhatnak, akik jelenlegi vagy korábbi tanulmányaik során legalább két félévre bejelentkeztek és legalább 55 kreditet megszereztek.

c.    a pályázatot az intézmény a Kormányrendelet 24. § (4) bekezdésében részletezett határidő betartásával, valamint annak szem előtt tartásával írja ki, hogy a szenátusnak - az intézménybe beérkezett és elbírált pályázatok szerint, a hallgatók jogorvoslati lehetőségének biztosításával - legkésőbb 2013. augusztus 1-jéig javaslatot kell tennie az oktatásért felelős miniszter részére az ösztöndíj adományozására, az alapképzésben és a mesterképzésben részt vevő hallgatók tekintetében elkülönítetten;

d.   a 2014/2015. tanévre elnyert ösztöndíj csak a 2014/2015. tanévben folyósítható; Kormányrendelet 10.§ (3) bekezdés szerint a teljes idejű alapképzésben, mesterképzésben, illetve egységes, osztatlan képzésben részt vevő hallgató részére.

e.    amennyiben a hallgató - a képzési időnek megfelelően - páratlan tanulmányi félévben (tehát a 2014/2015. tanév első, őszi félévének végén) fejezi be tanulmányait, abban az esetben jogosult továbbra is az ösztöndíjra, ha tanulmányait a következő félévben (tehát a 2014/2015. tanév második, tavaszi félévében) folytatja;

f.  amennyiben a hallgató hallgatói jogviszonya az Nftv. 59. § (1) bekezdésében meghatározottak szerint megszűnik vagy szünetel - kivéve az előző, e) pontban meghatározott esetben -, számára a köztársasági ösztöndíj tovább nem folyósítható; nem szűnik meg azonban az alapképzésben részt vevő hallgatói jogviszonya – az Nftv. 59.§ (1) bekezdés d) pontjában foglaltak szerint -, ha az alapfokozat megszerzését követően a soron következő félévre mesterképzésre felvételt nyert (azaz az Nftv. alapján a köztársasági ösztöndíjra való pályázási lehetőség folyamatos, valamennyi hallgatóra kiterjed, aki a pályázást követő szemeszterben – a folyósítás időszakában – felsőoktatási tanulmányait folytatni kívánja fokozatváltó hallgatóként);

g.    abban az esetben, ha az ösztöndíjra pályázó, de elutasított hallgató a fenti feltételek és az intézményi keretszám alapján érdemes és jogosult az ösztöndíjra, de intézményi eljárási hiba folytán nem nyerte el azt, és e tény jogorvoslati eljárás keretében megállapítható, az oktatásért felelős miniszter - az intézmény hallgatói előirányzatának vagy saját bevételének terhére - jogosult ezen hallgató részére köztársasági ösztöndíjat adományozni a felsőoktatási intézmény kezdeményezése alapján;

h.    a köztársasági ösztöndíjat elnyert hallgató nem zárható ki a tanulmányi ösztöndíj támogatásból.


Az ösztöndíj-pályázatok elbírálásának rendjét és feltételeit az intézmény saját szabályzatában jogosult megállapítani és rögzíteni, figyelembe véve az egyenlő bánásmód követelményét. Ennek keretében az intézmény jogosult azt is megállapítani, hogy mely tevékenységek, eredmények alapján alakítja ki az intézményi rangsort, mely kritériumokat veszi figyelembe nagyobb vagy kisebb súllyal a pályázatok elbírálása illetve az intézményi rangsor felállítása során.


A pályázat beadásának helye, módja és ideje:


2014. július 4. péntek 14.00 óráig

kell zárt borítékban benyújtani a Karok Dékáni Titkárságára

az alábbi kötelező mellékletekkel együtt:

1.    pályázati űrlap
2.    az egyetem rektorának címzett levél
3.    indexmásolat
4.    nyelvvizsgabizonyítvány(ok)
5.    egyéb igazolások (ha vannak)


A Kari rangsor legkésőbb 2014. július 11-én péntek 14.00 óráig a Karon kihirdetésre kerül,
mellyel kapcsolatban a hallgatók

2014. július 18-án péntek 14.00 óráig jogorvoslati kérelemmel élhetnek a Kar vezetőjénél.


A szenátus javaslatát az ösztöndíjban részesítendő hallgatókról az Intézményi rangsor felterjesztése című nyomtatványon a felsőoktatási intézmények küldik el 2014. augusztus 1-jéig az oktatásért felelős miniszter részére.

Budapest, 2014. május 20.

Pályázati űrlap letöltése


Konferencia meghívó

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának Művészettudományi és Szabadbölcsészeti Intézete, valamint a Társadalom- és Kommunikációtudományi Intézete és a Magyar Vallástudományi Társaság konferenciát rendez.
 


Fiatalok a kultúráról - mindenkinek!

A Károli Gáspár Református Egyetem stábja a Bartók Rádióban
 
Ajánljuk szíves figyelmükbe a 2013. június 9-én, vasárnap 10 órakor, az MR3 Bartók Rádión adásba kerülő Miénk a mikrofon – Fiatalok a kultúráról c. műsort, melyet a Bölcsészettudományi Kar I. éves kommunikáció szakos hallgatói, Kiss Gábor, Mészégető Mária, G. Szabó Sarolta és Újvárosi Márk készítettek.
 
A készítők célkitűzése az volt, hogy "Megpróbáljuk megközelíteni, hogy az általunk sztárnak vélt közszereplők: sportoló, művész, lelkész, riporter, médiaszemélyiség, stb. milyen felelősséggel és szereppel bír a generációnk véleményének, értékrendjének formálásában.  Igyekszünk új tartalommal megtölteni a sztár szó elkoptatott és degradálódott  jelentésmezőjét.  Kik azok és vajon miért, akik követendő mintaként, példaképként jelenhetnek  meg generációnk számára  a kulturális értékek közvetítéséért felelős közmédiában.”

A műsorban a következő közéleti személyiségek szólalnak meg:
Pál Ferenc atya,
Harcsa Veronika jazzénekes,
Hegedűs Endre zongoraművész,
Borbás Mária, szerkesztő-műsorvezető, MTV, 
Buda Márton műsorvezető MR2 Petőfi Rádió, 
Szilágyi Áron, olimpiai bajnok kardvívó,
Kubik Anna, Kossuth-díjas színművész,
Kovács András Péter humorista, író.


Könyvhét - Bagdy Emőke dedikál

Bagdy Emőke a Könyvhét keretében ma (június 7. péntek) 16-17 között dedikálja a Károli Könyvek sorozatban megjelent Pszichofitness c. könyvét a L'Harmattan Kiadó standjánál.

Az Ünnepi Könyvhéten a Károli Könyvek sorozat újabb köteteinek szerzői közül néhányan dedikálnak a L'Harmattan standjánál:
Bagdy Emőke: Pszichofittnesz: 2013. június 7. péntek 16.00-17.00
Tari János: A néprajzi és az antropológiai filmezés: 2013. június 8. szombat, 13.00
Buda Béla: Empátia (bővített kiadás): 2013. június 8. szombat 14.00


Köztársasági ösztöndíj

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJRA

Tájékoztató a 2013/2014. tanévi köztársasági ösztöndíj pályázati felhívásához


Az oktatásért felelős miniszter köztársasági ösztöndíjat adományoz - tanévenként - a felsőoktatási intézmények kimagasló teljesítményt nyújtó hallgatói részére.
 
A köztársasági ösztöndíj adományozásának rendjét és feltételeit a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Nftv.) 64. § (5) bekezdése valamint a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2 007. (III. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) tartalmazza.

 
A Kormányrendelet értelmében az oktatásért felelős miniszter által adományozott köztársasági ösztöndíjra szóló pályázatot a felsőoktatási intézmény írja ki. A 24. § (4) bekezdése alapján az intézménynek a pályázásra kellő időt biztosítva, a benyújtási határidőt legalább 30 nappal megelőzően, az intézményben szokásos módon közzé kell tennie a pályázati felhívást.

A köztársasági ösztöndíjban részesíthető hallgatók száma - a 2012. október 15-i állapotot rögzítő statisztikai adatközlés szerint, a Kormányrendelet 24. § (2) bekezdésének megfelelően - az államilag támogatott teljes idejű alapképzésben, mesterképzésben valamint egységes, osztatlan képzésben részt vevő hallgatók számának 0,8%-a, de intézményenként legalább egy fő.
 
A pályázat kiírásakor - tekintettel az intézmény saját szabályzatában a jogszabályi háttér alapján megfogalmazott rendelkezésekre valamint ezen ösztöndíj hagyományaira - javasoljuk, a felsőoktatási intézmények fordítsanak kiemelt figyelmet az alábbi kérdésekre:

a.     az ösztöndíj egy teljes tanévre, azaz 10 hónapra szól, összege 2013-ban az Nftv.114/D § (1) bekezdés c) pontja alapján 34000 Ft havonta;

b.  a köztársasági ösztöndíjra az intézmény azon államilag támogatott illetve költségtérítéses, teljes idejű alapképzésben, mesterképzésben illetve egységes, osztatlan képzésben részt vevő hallgatói pályázhatnak, akik jelenlegi vagy korábbi tanulmányaik során legalább két félévre bejelentkeztek és legalább 55 kreditet megszereztek.   

c.     a pályázatot az intézmény a Kormányrendelet 24. § (4) bekezdésében részletezett határidő betartásával, valamint annak szem előtt tartásával írja ki, hogy a szenátusnak - az intézménybe beérkezett és elbírált pályázatok szerint, a hallgatók jogorvoslati lehetőségének biztosításával - legkésőbb 2013. augusztus 1-jéig javaslatot kell tennie az oktatásért felelős miniszter részére az ösztöndíj adományozására, az alapképzésben és a mesterképzésben részt vevő hallgatók tekintetében elkülönítetten;

d.  a 2013/2014. tanévre elnyert ösztöndíj csak a 2013/2014. tanévben folyósítható; amennyiben a hallgató - a képzési időnek megfelelően - páratlan tanulmányi félévben (tehát a 2013/2014. tanév első, őszi félévének végén) fejezi be tanulmányait, abban az esetben jogosult továbbra is az ösztöndíjra, ha tanulmányait a következő félévben (tehát a 2013/2014. tanév második, tavaszi félévében) folytatja;

e.  amennyiben a hallgató hallgatói jogviszonya az Nftv. 59. § (1) bekezdésében meghatározottak szerint megszűnik vagy szünetel - kivéve az előző, d) pontban meghatározott esetben -, számára a köztársasági ösztöndíj tovább nem folyósítható;

f.     abban az esetben, ha az ösztöndíjra pályázó, de elutasított hallgató a fenti feltételek és az intézményi keretszám alapján érdemes és jogosult az ösztöndíjra, de intézményi eljárási hiba folytán nem nyerte el azt, és e tény jogorvoslati eljárás keretében megállapítható, az oktatásért felelős miniszter - az intézmény hallgatói előirányzatának vagy saját bevételének terhére - jogosult ezen hallgató részére köztársasági ösztöndíjat adományozni a felsőoktatási intézmény kezdeményezése alapján;

g.  a köztársasági ösztöndíjat elnyert hallgató nem zárható ki a tanulmányi ösztöndíj támogatásból.

Az ösztöndíj-pályázatok elbírálásának rendjét és feltételeit az intézmény saját szabályzatában jogosult megállapítani és rögzíteni, figyelembe véve az egyenlő bánásmód követelményét. Ennek keretében az intézmény jogosult azt is megállapítani, hogy mely tevékenységek, eredmények alapján alakítja ki az intézményi rangsort, mely kritériumokat veszi figyelembe nagyobb vagy kisebb súllyal a pályázatok elbírálása illetve az intézményi rangsor felállítása során.


A pályázat beadásának helye, módja és ideje:

2013. július 5. péntek 14.00 óráig

kell zárt borítékban benyújtani a Karok Dékáni Titkárságára

az alábbi kötelező mellékletekkel együtt:

          1.    pályázati űrlap
          2.    az egyetem rektorának címzett levél
          3.    indexmásolat
          4.    nyelvvizsgabizonyítvány(ok)
          5.    egyéb igazolások (ha vannak)

 

A Kari rangsor legkésőbb 2013. július 12-én péntek 14.00 óráig a Karon kihirdetésre kerül,
mellyel kapcsolatban a hallgatók

2013. július 19-én péntek 14.00 óráig jogorvoslati kérelemmel élhetnek a Kar vezetőjénél
.

A szenátus javaslatát az ösztöndíjban részesítendő hallgatókról az Intézményi rangsor felterjesztése című nyomtatványon a felsőoktatási intézmények küldik el 2013. augusztus 1-jéig az oktatásért felelős miniszter részére.

Pályázati űrlap letöltése

Budapest, 2013. május 31.


A WISZ felvételt hirdet

A Wáli István Református Cigány Szakkollégium (WISZ) felvételt hirdet a 2012/2013-as tanévre, felsőoktatásban tanuló, elsősorban cigány származású fiatalok számára. Bővebb információ olvasható a honlapon 2012. június 8-ától.


Nyílt napok

Nyílt napok a KRE-n júniusban is!

A program részeként bebarangolhatjátok hallgatóinkkal az oktatási helyszíneket, megnyugtató információkat kaphattok a napjainkban gyorsan változó általános felsőoktatási felvételi eljárásról, illetve részt vehettek rövid zenés áhitaton. A nyílt nap szeretetvendégséggel zárul, itt kötetlen formában nyílhat mód gondolatok, tapasztalatok cseréjére, erőgyűjtésre. Ha úgy érzed, hogy szüleid, családtagjaid is kíváncsiak lehetnek arra, hogy hol szeretnéd a felsőfokú tanulmányaidat végezni az elkövetkezendő 3-5 évben, akkor hívd el őket is a rendezvényre. Az előregisztrációt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen teheted meg


KRE-BTK nyílt nap
2012.06.25. hétfő 15 óra
KRE-BTK Díszterem (I. emelet)
H-1088 Budapest, Reviczky utca 4.

Program

      1.       Köszöntés – Dr. habil Kurucz György oktatási és nemzetközi dékánhelyettes
      2.       A szakok  és a TO munkatársainak bemutatkozása, rövid tájékoztatás
      3.       Promóciós filmek bemutatása (KRE-BTK, KRE-TFK)
      4.       Kérdések, válaszok
      5.       Hallgatói életképek, az épület bebarangolása, rendezvények, ahol a KRE-vel találkozhat
      6.       Rövid zenés áhitat szeretetvendégséggel

A nyílt nap szeretetvendégség helyszíne az I. emeleti 104-es terem (H-1088 Budapest, Reviczky utca 4.) lesz.


KRE-ÁJK nyílt nap
2012.06.29. péntek 10 óra
KRE-ÁJK, A/2-es terem (Alagsor, Karrier Iroda mellett)
1042 Budapest, Viola u. 2-4.

Program
      1.       Vezetői köszöntő
      2.       Tanulmányi Osztály bemutatás – tanulmányi ügyek
      3.       Demonstrátori és ösztöndíjrendszer ismertetése
      4.       A Kar nemzetközi kapcsolatai (OTDK, Erasmus)
      5.       Szakkollégium, kollégium bemutatása
      6.       Hallgatói Önkormányzat tájékoztatója
      7.       Bemutatkozik a Karrier Iroda
      8.       Rövid zenés áhitat szeretetvendégséggel

KRE-ÁJK nyílt nap felhívás

Minden Érdeklődőt szeretettel várunk!


Meghívó könyvbemutatóra

Meghívó könyvbemutatóra

A Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara és a Lőrincz Lajos Közjogi Kutatóműhely nevében tisztelettel meghívjuk Önt az

   Állam és közösség – Válogatott közjogi tanulmányok Magyarország Alaptörvénye tiszteletére

c. kötet bemutatójára, 2012. június 27-én 15 órai kezdettel, a KRE ÁJK Kari Tanácstermébe (1042 Budapest, Viola u. 2-4. fszt.10).

Program:

1500      Köszöntő
                    Dr. Antalóczy Péter KRE ÁJK dékán 

1510       A Lőrincz Lajos Közjogi Kutatóműhely bemutatása
                     Dr. Rixer Ádám egyetemi docens, a KRE ÁJK Közigazgatási Jogi Tanszékének            
                     vezetője, a Kutatóműhely vezetője

1520      Az Alaptörvény előkészítésének néhány fontosabb eleme
                    Dr. Salamon László, az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi            
                    bizottságának     elnöke, a PPKE JÁK Alkotmányjogi Tanszékének mestertanára, az        
                    Országgyűlés     Alkotmány-előkészítő eseti bizottságának volt elnöke

1550      Az Alaptörvény a jövő szemszögéből – a kötet bemutatása
                    Dr. Kukorelli István, D.Sc. egyetemi tanár, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc        
                    Állam- és Jogtudományi Kar Alkotmányjogi és Politikatudományi                
                    Tanszékének vezetője, volt alkotmánybíró

A rendezvényen minden érdeklődőt szeretettel látunk!

Budapest, 2012. június 19.

Dr. Antalóczy Péter sk.        Dr. Rixer Ádám sk.


Konfi+ konferencia

Folytatódik a Konfi+ konferencia – ebben az esztendõben továbblépve a 15-18 évesekkel foglalkozóknak!


Ha Te is a konfirmáció utáni korosztállyal foglalkozol (lelkész, hittanoktató, ifivezetõ vagy tanár vagy), akkor itt a helyed!

A Konfi+ konferenciát ebben az évben, 2012. augusztus 21-24. között Balatonszárszón szervezzük meg; az identitás témát körbejárva Pécsi Rita főelőadónkkal, aki meggyõzõdéssel vallja, hogy a „nevelés az Élet szolgálata”.

Néhány fontos információt szeretnénk közölni a tervezett találkozóról – remélve, hogy még inkább fölkeltjük érdeklõdésedet a konferencia iránt.

A Konfi+ konferencia – terveink szerint – kb. 150 fõs, több napos szakmai mûhely, amelyben lehetõség nyílik az ifjúsági munka különbözõ modelljeinek megismerésére. A konferencia célja a gyakorlati képzésen túl a Kárpát-medencei hálózatépítés és szakmaimûhely-formálás.

A 15-18 éves korosztály kérdéseivel foglalkozunk, hosszabb távon a pályaválasztás, párválasztás, vagy éppen más – aktuális – témákkal.

A három fõelõadás, az összesen 18 mûhelyalkalom és 12 szeminárium igyekszik a fiatalok életének kérdéseit minél szélesebb spektrumon felölelni, és lehetõséget biztosítunk, hogy saját élethelyzetedhez mérten olyan mûhelyt vagy szemináriumot válassz, ahol a fejlõdésnek legnagyobb szükségét érzed.

A Konfi+ programterve és a fõelõadó, Pécsi Rita bemutatkozása már megtalálható a honlapon. A fõelõadás, a mühelyek és a szemináriumok pár soros kifejtése, az elõadók bemutatása és a végleges program július közepétõl lesz megtekinthetõ a honlapon. Ezekre feliratkozni szintén július közepétõl lehet majd egy linken keresztül, amelyet kiküldünk mindazoknak, akik jelentkeznek a konferenciára.

A konferencia díja különbözõ szempontok alapján változik. Minél hamarabb jelentkezel, illetve fizeted ki a díját, annál kedvezményesebb áron vehetsz részt a konferencián.

A kedvezményes határidõ: 2012. július 1.

Itt az alkalom, jelentkezz mihamarabb, hogy le ne maradj róla!

Bõvebb infó és jelentkezés itt!


ZSINATI IFJÚSÁGI IRODA
1146 Budapest, Abonyi u. 21.
Tel.: 1/460-0702; fax: 1/460-0703
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
http://www.reformatus.hu


Jonathan Edwards - meghívó

Meghívó

 

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kara szeretettel meghívja a
Hermeneutikai Kutatóközpont keretében megalakuló a Yale-i Egyetem Kutatóközpontjával
társult.

 Jonathan Edwards Centre – Hungary
angol nyelvű ünnepélyes megnyitójára, amely
2012. július 2-án hétfőn délelőtt 11 órakor lesz a KRE BTK Dísztermében 
(Budapest VIII. Reviczky u. 4. I. emelet)
------------------------------------
Program

Zene


Közreműködik a Budafoki Református Egyházközség kórusa Dr. Papp Anette vezetésével

Megnyitó:


Professzor Dr. Balla Péter rektor
Dr. Sepsi Enikő dékán
Dr. Fabiny Tibor kutatóközpont-vezető

Köszöntő:

Dr. Szabó István
a Magyarországi Református Egyház
Dunamelléki Egyházkerületének püspöke

Zene

 
Előadás

Professor Kenneth P. Minkema
(A Yale-i Egyetem Jonathan Edwards Központjának
vezetője, a kritikai kiadás sorozatszerkesztője):

,,The Significance of Jonathan Edwards and the Global Centers Today"

 Zene

 Könyvbemutató és könyvkiállítás:

 Jonathan Edwards: Oroszlán és Bárány. Krisztus szépsége című igehirdetése a
Hermeneutikai Kutatóközpont gondozásában

Az ünnepélyes megnyitót fogadás követi, amelyre minden érdeklődőt szeretettel
vár az Egyetem Bölcsészettudományi Karának vezetősége

Meghívó letöltése (angol nyelvű)


Tolkien konferencia felhívás

J. R. R. Tolkien: Fantázia és erkölcs
Tudományos konferencia és szabadegyetem

A Magyar Tolkien Társaság és a Károli Gáspár Református Egyetem Anglisztika Intézete a Magyar Tolkien Társaság alapításának 10. évfordulója alkalmából „J. R. R. Tolkien: Fantázia és erkölcs” címmel tudományos konferenciát szervez a szerző műveiről 2012. június 14. és 16. között Budapesten.

A negyedik magyarországi Tolkien-konferencia fő témája a Tolkien-életmű irodalmi és kulturális hatásainak vizsgálata, különös tekintettel a tolkieni részszövegek, illetve a teljes mitológiai rendszer etikai és értékrendszerbeli dimenzióira, akár filozófiai/teológiai, akár irodalomelméleti vonatkozásban, akár az értelmezési keretek tekintetében. Célunk, hogy minél tágabb oktatói-kutatói rétegnek teremtsünk fórumot, továbbmozdítva ezzel a Magyarországon is egyre gazdagabb Tolkien-recepciót.

A „Fantázia és erkölcs” téma a tolkieni életmű különleges etikai tartalmának, mitologikus, vallási és filozófiai mélységeinek kiemelését célozza, amely sokak szerint a művek valódi értéke, és népszerűségük igazi forrása.

A jubileumi konferencián 4 szekcióban (Tolkien mitológiája; Vallás és teológia Tolkien műveiben; Moralitás Tolkien műveiben; Megközelítések és nézőpontok) 24 előadást hallgathatnak meg az érdeklődők. Követve a Tolkien-konferenciák eddigi hagyományait, a 4 kiemelt előadó között neves magyar és nemzetközi kutatók, szerzők találhatók. Emellett teret adunk számos Magyarországon Tolkiennel foglalkozó tudományos kutatónak (egyetemi, főiskolai oktatók, hallgatók, középiskolai tanárok), dolgozzanak bármilyen területen, hogy munkájukat megismertessék egymással és a közönséggel, ezzel nem csak fenntartva, hanem növelve is a Tolkien iránti tudományos érdeklődést, megalapozva Tolkien kanonicitását és presztízsét tudományos tárgyként.

A konferencia tudományos tartalmának szélesebb nyilvánosság előtti publikálása érdekében, és egyben a Magyar Tolkien Társaság 10 éves évfordulójához kapcsolódóan tanulmánykötet megjelentetését is tervezzük.

A konferenciát megelőzően szintén a Károli Gáspár Egyetem Bölcsészettudományi Karán  kerül sor egy előkészítő jellegű szabadegyetemre, amelyen általános ismeretterjesztő és bevezető előadásokat hallhatnak az érdeklődők a Tolkien-kutatás általános eredményeiről, a tolkieni mitológiai rendszer alapvető összefüggéseiről. Ezek az előadások megfelelő bevezetést és előkészítést jelentenek a Konferencia komolyabb tudományos előadásaihoz - laikus hallgatók számára is.

A konferencia zárásaként kerül sor a Magyar Tolkien Társaság 10 éves születésnapi ünnepségére is.

A konferencia hivatalos e-mail címe: tolkien kukac kre pont hu

A konferencia programja

Szabadegyetem programja

Konferencia absztraktok

A zárórendezvény programja

Belépődíjak


Sárkányünnep Bódvalenkén

A Magyar Református Szeretetszolgálat keretein belül működő Bódvalenke - Freskófalu projekthez kötődően idén is megszervezik Bódvalenkén a Sárkányünnepet.
Az alkalmon hazai és külföldi zenészek, együttesek, táncosok adnak műsort a házak oldalára festett freskók mellett, illetve főzőversennyel és konferenciával színesített gazdag program várja az érdeklődőket.

További információ, részletes program, utazási és szálláslehetőségek a www.bodvalenke.eu oldalon találhatóak.

Konferencia - Újraírt Biblia 50 év múltán

„Újraírt Biblia” 50 év múltán: Szövegek, kategóriák vagy módszerek?

Nemzetközi konferencia az “Újraírt Biblia” jelenségről

Budapest, 2011. július 10-13.

a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán
(1092 Budapest, Ráday u. 28.)

A konferencia programja

Résztvevők honlapja

Konferencia témájának leírása

 


 

Rewritten Bible” after 50 years: Texts, Terms, or Technics?
International Conference on the phenomenon of „Rewritten Bible”

Budapest, 10-13. July 2011.

at the Theological Faculty of the Caspar Karoli Reformed University
(Ráday u. 28. 1092 Budapest)

Conference Program

Our Partners

Description of the conference theme

Abstract

 

 

Anders Klostergaard Petersen

Ágnes Vető

Balázs Tamási

Csaba Ötvös

David Friedman

Eugene Ulrich

Fodor György

George Brooke

Hodossy-Takács Előd

Jonathan Campbell

József Gátas

Marton Ribary

Sidnie White Crawford

 

 

 


PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - Köztársasági ösztöndíj

 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJRA

 

Tájékoztató a 2011/2012. tanévi köztársasági ösztöndíj pályázati felhívásához

 

A nemzeti erőforrás miniszter köztársasági ösztöndíjat adományoz - tanévenként - a felsőoktatási intézmények kimagasló teljesítményt nyújtó hallgatói részére.
 
A köztársasági ösztöndíj adományozásának rendjét és feltételeit - a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény (a továbbiakban: Ftv.) 104. § (5) bekezdése alapján - a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) tartalmazza.

A pályázat beadásának helye és ideje:

2011. július 11. hétfő 14.00 óráig kell benyújtani a Kar Dékáni Titkárságára.

Pályázati kiírás

Pályázati űrlap


Pulay Gyula Könyvbemutató

  
  A Harmat Kiadó tisztelettel meghívja Önt
  a Károli Gáspár Református Egyetem rektori tanácstermébe
  (Budapest IX., Kálvin tér 9.) 2011. június 22-én, szerdán 10 órára.
  Pulay Gyula: Tekintély és szabadság a nevelésben és vezetésben
  című könyvének ünnepélyes bemutatójára.


A műről beszélget:
Benkő Ágta a Nagycsaládosok Országos Egyesületének korábbi elnöke,
dr. Tomka János főiskolai tanár, ügyvezető igazgató, KPMG-BME Akadmémia,
Naszádi Krisztina főszerkeztő, Harmat Kiadó.

A szerző dedikálja a Harmat Kiadónál megjelent könyveit, melyek a helyszínen kedvezménnyel vásárolhatók meg.

A meghívó megtekinthető itt.


Inspirationen

Inspirationencímmel 2011. június 16-18. között a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán nemzetközi, német nyelvűszimpóziumon vehetnek részt az érdeklődők.


A szimpózium szervezője a Német Nyelv és Irodalom Tanszék. A rendezvény elsődleges célja azon új gondolkodási  irányok bemutatása, melyek a germanisztikában, de általában a bölcsészettudományokban is a szűkebb szakterületen  való túllépésre, más diszciplínák felé való nyitásra, multiperspektivitásra ösztönöznek, hiszen ez a hajlandóság a kultúratudományokban eleve adott. A szimpóziumon elhangzó előadások azokra a folyamatokra összpontosítanak, melyek során az ihletett pillanatból, egy hirtelen támadt kreatív ötletből olyan különleges szellemi tevékenység jön létre, amelynek művészi, költői, zenei csúcsteljesítményeket köszönhetünk. Az inspirációt általános filozófiai, az életből eredő benyomásként, hatásként fogjuk fel, amely minden kreatív teljesítmény alapja.
Az irodalomtudomány még mindig kevés figyelmet szentel a megvilágosodás pillanatának, melyben átütő erővel jelentkezik a megvalósítandó ötlet. Pedig az inspiráció mint a lelki és szellemi fejlődés mozgatórugója, mely alkotó kreativitással innovációt,azaz szakmai újítást, fejlődést tesz lehetővé, kitüntetett figyelmet érdemel.
A programról részletes tájékoztató (a háromnapos program beosztása, helyszínei, az elhangzó előadások sorrendje és azok absztraktjai) található a következő címen: http://inspirationen.eu.tc.


A rendezvény szervezői remélik, hogy az inspiráció sokoldalú fogalmának központba állításával hatékony,
nemzetközi és interdiszciplináris tudományos eszmecserét sikerül elindítani.


A szabad, kreatív munkalégkört ígérő szimpóziumra minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A konferenciáról készült interjú meghallgatható itt.


A 10 éves Magyar Patrisztikai Társaság XI. országos konferenciája

  MEGHÍVÓ
  A 10 éves Magyar Patrisztikai Társaság XI. országos 
  konferenciájára
  Témája: Szentség és Szentlélek az ókeresztény
  kultúrában
  Ideje: 2011. június 30-július 2. 
  Helye: Kecskeméti Piarista Iskola (Kecskemét, Piaristák tere 5.)


A szállás- és étkezés-igényeket, kérem, jelezzék a  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen,  függetlenül attól, hogy hallgatóként vagy előadóként vesznek részt a rendezvényen.
Az árak: szállás: 2000/nap; étkezés: 2500/nap (reggeli: 600; ebéd: 1000; vacsora: 900)
Minden érdeklődőt szerettel várunk.

A Magyar Patrisztikai Társaság elnöksége.

Részletes program letölthető itt.

Meghívó letölthető itt.


MEGJELENES - Studia Caroliensia

Megjelent a Studia Caroliensia 2010. 3-4. száma, amit a Történettudományi Intézet munkatársai töltöttek meg tartalommal. A Koraújkori, Történeti, Gazdaság-és Művelődéstörténeti Tanszék szervezésében tavaly, 2010. május 25-26-án Kiskunfélegyházán, a Kiskun Múzeumban tartott konferencia szerkesztett anyaga jelent meg: Édes ünnepek és cukormentes hétköznapok (Édes sült tészták és sütemények a kora újkortól Magyarországon. Szerepük és helyük az egykori és a mai falusi-városi táplálkozáskultúrában) - címmel. A kétnapos nagysikerű konferencia azt a kérdéskört járta körbe, hogy a répacukor megjelenése és hiánya hogyan befolyásolta a népi táplálkozást, illetve a 19. századi iparilag előállított répacukor és a Széchenyi István által először a Hitel-ben emlegetett foglalkozás, a cukrász mesterség, és a cukrászda, mint munkahely, mint a polgárosodó társadalom szintere, társasági alkalmi találkozóhelye, mit jelentett a magyarországi társadalomban, az édességek, a sütemények változó világában. A konferencia és a kötet a KRE  Koraújkori, Történeti, Gazdaság-és Művelődéstörténeti Tanszék, az MTA Néprajzi Kutató Csoportja, az MTA Agrártörténeti és Faluszociológiai Bizottsága, a Kiskun Múzeum, a Református Kultúrtörténeti Kutató Csoport, a Magyar Bortörténeti Társaság, a Centrál-Európa Alapítvány, a Néprajzi Társaság Anyagi Kultúra Szakosztálya támogatásával jelent meg. Szerkesztette és a konferenciát szervezte: Báti Anikó-Csoma Zsigmond-Mészáros Márta. A kötet számos képpel, dokumentációs anyaggal jelent meg, érdekessége, hogy a hallgatói gondozás eredményeként KRE-s hallgatók írásai, előadásai is megjelentek!
 

TARTALOMJEGYZÉK

SZERKESZTŐI  ELŐSZÓ

Semmel Tünde: Az étkezéskultúra változásai: az étkezési szokások átalakulása a kora újkori Magyarországon
Füreder Balázs: Balassa Ágnes szakácskönyvében található desszertek bemutatása és elemzése
Csoma Zsigmond: Édes ízek és édes borok a kora újkortól Magyarországon
Knézy Judit: Háztartási iskolák és tanfolyamok hatása a 20. században (Édes tészták és cukrászsütemények készítésének elsajátítása falusi közösségekben)
Tátray Zsuzsa: Ünnepi fánkok
Balatonyi Judit: Az édes tészták mint jólét - és etnikai identitás emblémák a gyimesi csángók lakodalmi rítusaiban
Pákay Viktória: A húsvéti pászka szerepe a kárpátaljai görög katolikusoknál
Silling Léda: A kupuszinai rétes és a mákos édességek
Schell Csilla:„Hefeknedli“és „strudli“. Régi sváb ételek – új gasztronómiai fesztiválok
Fuksz Márta:„…Mézesbábosok vagyunk 1865 óta…”  A Petrits mézeskalácsos dinasztia Szekszárdon
Sári Zsolt: Cukrászdák, mint a városi társadalom részesei. A szolnoki Kádár Cukrászda
Wolf Tamás: A cukrászoktatás Magyarországon
Báti Anikó: Megújuló receptek. (A sütemények változó kínálata napjaikban)


Rezümék

Semmel Tünde:
Az étkezéskultúra változásai:
az étkezési szokások átalakulása a kora újkori Magyarországon

A kora újkori étkezési szokások átalakulását mutatom be korabeli szakácskönyvek, naplóbejegyzések és egyéb források felhasználásával. A három részre szakadt Magyarország lépést tartott az Európában zajló megújulási folyamatokkal. A XVI. században az udvarok jelentették az etikai és viselkedésbeli szabályok kialakulásának és gyakorlásának társadalmi hátterét, és a civilizációs folyamatok is az udvarokból indultak ki.
A 18. századra Magyarországon is módosult az étkezések társadalmi szerepe. A mindennapok során már nem evett együtt a főúri réteg udvarának előkelő tagjaival, csupán családja vagy közeli barátai körében étkezett. Nemcsak az étkezések módosultak, hanem az időszemlélet is, ami befolyással volt az étkezések időpontjára is. Az étkezések beosztása eltért a 16-17. században, a főurak, nemesek és parasztok egyaránt csak napi két étkezést ismertek, az ebédet és a vacsorát. A 17. század közepén nyugat-európai hatásra a bécsi udvarban már a nap közepére tolódott az ebéd időpontja, amit eddig 10 órakor fogyasztottak, és a vacsora időpontja is 5 óráról 7 órára tolódott. Mindezekkel összefüggésben a kéttagú étkezési rend is háromtagúvá bővült.
A korszak alapélelmiszere a só, a kenyér, a hús és a bor volt, a 16. századtól azonban új ételek jelentek meg Magyarországon: a rizs, az amerikai eredetű növények, a krumpli, a paprika, a paradicsom, valamint a különböző tésztafélék és a leves, utóbbi először a böjti időszakokban tűnt fel. Új italokkal is találkozhatunk a korban, ilyen volt a kávé, a tea, a csokoládé. A kávézás és a teázás édesítve, apró édes süteményekkel a 17. századra a társasági élet részévé vált, továbbá a tea a hármas étkezési rend kialakulásában is jelentős szerepet játszott. Az étkezések átalakulásával, az új ételek és fűszerek megjelenésével megnőtt a cukor-édes íz jelentősége, az étkezéssel kapcsolatos írásbeliség is, azaz egyre több szakácskönyv jelent meg nyomtatásban.


Füreder Balázs:
Balassa Ágnes szakácskönyvében található desszertek bemutatása és elemzése

„Külömb-féle nádmézzel és más ahhoz alkalmaztatott elegyítésekkel ízesített sütemények” címmel készült el Balassa Ágnes kéziratos szakácskönyve 1769-ben. A könyvet Száblik István szerzetes fordította Vácon német nyelvről magyarra. A mű eredetileg 149 + 2 receptet tartalmaz, de a későbbiekben belekerült még 9 ételleírás és a könyv végén számos orvosi recept is megtalálható. A sütemények, desszertek csoportjába sorolhatjuk a czeltleket, letzelteket, a fánkokat, a tortákat, a kalácsokat, a piskótákat, az egyéb süteményeket, a szultzokat, gyümölcssajtokat és a sütemények előállítása során használt kiegészítőket.
Balassa Ágnes könyvében található receptek elemzését követően láthatjuk, hogy a mű címe ellenére nem teljesen azt tartalmazza, amit elvárnánk. A munkában a különböző sütemények (czeltlek, fánkok, torták, kalácsok stb.), lekvárok, becsináltak mellett az étkezések gerincét alkotó főfogások is szép számban vannak képviselve. A húsos és böjtös ételeket időnként „rejtett címmel” találjuk, de ennek ellenére fontos szerepet tulajdoníthatunk nekik, mivel általuk a könyvet nem csak a desszertkészítés során használhatták. A könyvben az új édességek közül – a fagylalt kivételével – megtalálható a czeltl, lébczeltl és a szultz. Ezek minden valószínűség szerint leginkább a német eredet miatt tölthetnek be fontos szerepet a műben. A receptek nyersanyagai és az alkalmazott technológiák más hasonló leírásokkal összevetve jelentősen nem különböznek, és megfelelően követik a korízlést. Néha természetesen fellelhetünk az alcsoportoknál csupán egy fajta módszer követését (például a tortáknál egy kivételével, mindnek mandula az alapja), de ezt nem tekinthetjük általánosnak.
Összességében azonban megállapíthatjuk, hogy Balassa Ágnes desszertjeinek többségét a 21. század elején a cukrászok, gasztronómiatörténészek inkább kultúrtörténeti érdekességnek, mintsem elkészíthető finomságoknak tekinthetik.


Csoma Zsigmond: 
Édes ízek és édes borok a kora újkortól Magyarországon

A répacukor megjelenése kiteljesítette és széles mértékben lehetővé tette az édes ízek elterjedését, élvezetét. A korábbi évszázadokban használt nádcukrot, illetve az ókortól ismert gyümölcs, méz és mustméz (must besűrítést) használatát is háttérbe szorította a gyárilag előállított répacukor. A répacukor elterjedésével a korábban polgári készítésű, majd egyre szélesebb mértékben készített paraszti édes sült tészták megjelenésével a félédes és desszert borok kategóriájába tartozó borok fogyasztása is elterjedt, a francia udvari kultúrájú európai térségekben. Már nem csak főúri, hanem polgári, kisnemesi társaságok, céhes összejövetelek résztvevői, sőt módos paraszti, női társaságok tagjai is fogyasztották az édes tészták, sütemények mellé ezeket a borkészítményeket. A paraszti mindennapokban a mustméz, az ürmösbor  készítése és fogyasztása terjedt el édes italként ott, ahol természetes desszertbort (édes tokajiakat) nem tudtak készíteni. Az édes íz igényének kielégítését - az Európa szerte legmagasabb mustcukorfok is  - a maradék cukrokkal rendelkező magyar borokkal sikerült kielégíteni.

Knézy Judit:
Háztartási iskolák és tanfolyamok hatása a 20. században
Édes tészták és cukrászsütemények készítésének elsajátítása falusi közösségekben

A mezőgazdasági, háztartási szakoktatás 20. századi megszervezése mind a városi, mezővárosi, mind a módosabb és kevésbé módos parasztok háztartás vezetésére hatással volt, bár nem egyforma mértékben. A falusi lakosságnál sokszor áttételesen is, helybéli műveltebb rétegek közvetítésével (értelmiségiek, iparos feleségek, boltosok, orvosok, védőnők, illetve a  közülük valók, de tanfolyamokon résztvevők), ezenkívül újságok, népkönyvtárak, rádió hatására, városi piacokon, vásárokon szerzett tapasztalatok révén következett be az átrendeződés az életmódban és az ízlésváltozást követő étrendek megvalósításában. A 20. századi konyhatechnikai újítások (gáz, villany bevezetése, darálók, gőzzel működtetett fazekak, darálók, praktikusabb, egészségesebb sütő-főző és tálalóedények stb.) ismertetése éppúgy feladata volt az iskoláknak, mint a táplálkozás kultúra alapos átalakítása. Fontos volt az egészségügyi szempontok, az egyes korcsoportok, betegek élettani, állapotbeli sajátságainak figyelembe vétele, a körültekintő higiénia megvalósítása. Ugyanakkor a tetszetős, étvágygerjesztő terítés, változatos étrend, a korábbinál sokkal többféle étel kivitelezése is elfogadást nyert általában. Hatott az igényesebb polgári konyha is, de a közétkeztetés ételei (katonaság, iskolák, óvodák, egészségügyi intézmények), és részben a vendéglátó ipari és a nemzetközi konyha is. A 19. század végétől általánosan meginduló savanyú-édes ízlésváltás az édes tésztafélék, többféle lekvár és kompót, édes csemegék előnyben részesítése irányába hatott. Ugyanakkor a vegetáriánus és a nyers ételes étrend falun nem honosodott meg, de városokban részben hívei voltak.
A paraszti közösségekben az 1920-as évek végétől észrevehető, hogy hatott a gazdasági és háztartási ismeretek szélesebb körű terjedése a korszerűbb életvitelre. Többféle zöldség, gyümölcs termelése, a konzerválási módszerek körének bővülése következett be. Megjelentek a főzelékfélék, különféle gyümölcskészítmények, átalakult a sertésfeldolgozás, többféle húsétel készítését tanulták el, melyeket többféle körettel, salátákkal tálaltak. A nagy dologidőben egészségesebben kezdtek táplálkozni falun (zöldfőzelékek, friss gyümölcsök). De a nagyobb ünnepekre nem az egészségesebb, hanem a presztizst mutató ételsorok gazdagítása következett be különösen a módosabb paraszti rétegeknél. Egyes vidékeken a szegényebbek is bekapcsolódtak ebbe a hetvenkedésbe erejükön felül is. Ez megmutatkozott az édes tészták, krémes, habos sütemények, tortafélék, csemegék térhódításában, melyeket eleinte cukrásztól rendeltek meg, de később sokan maguk is megtanulták ezek elkészítését. Például míg eleinte egy-egy torta jelent meg a lakodalmakban, később minden meghívott család vitt egyet, amelyből hazavitelre csomagoltak nekik. Nem szorították ki a korábban kedvelt tésztaféléket, esetleg csak az édes tejbekását, és a többféle (többnyire kétféle) leves helyett egyféle maradt például lakodalomban, aratási ebéden. Virágát élte a receptírás különösen a téli időszakokban. A táji táplálkozási különbségek részben csökkentek, átvették már tájak, más országok ételeit is. Változott a konyhatechnika, edény- és eszközkészlet. A tetszetősebb tálalási módok tért hódítottak. Ahogy a kuglófok általános terjedésével a cserép kuglófsütők elszaporodtak a háztartásokban, ebben tálalták eleinte a kész tésztát. A sütemények megjelenésével a Dél-Dunántúlon a fazekasok a szokásosnál laposabb és díszesebb cseréptányérokat kezdtek készíteni, amíg a virágos keménycserép, majd a porcelán süteményes tányérok ki nem szorították a használatból. Nagyobb ünnepi alkalmakon történt vendéglátásokkor inkább kölcsön kértek finomabb edénykészleteket a szomszédoktól, majd vendéglőből is, ha nem rendelkeztek ilyennel. Nem illett visszautasítani az ilyen kérést. A hétköznapokon is kezdtek jobban figyelni a tisztasági követelményekre, pl. nem ittak közös üvegből, nem ettek közös tálból, abrosz került az asztalra, hétköznap esetleg viaszosvászon, mindenkinek igyekeztek külön evőeszközt biztosítani. A magas kredencek terjedésével az edények sem porosodtak meg, mert zárt helyre kerültek. Változott a tároló edények anyaga is.

Tátray Zsuzsa: Ünnepi fánkok


A fejedelmi, úri, és a polgári konyhákon már évszázadok óta kedveltek a fánkfélék. A szakácskönyvekből azonban ritkán derül ki, hogy elkészítésük milyen ünnepi alkalmakhoz kötődött, kivéve a farsangi jelzővel ellátott fánkféléket. A fánkfélék mára mindennapi süteménnyé váltak, és az ún. amerikai fánkokkal kiegészülve minden évszakban ünnepeken és hétköznapokon is kaphatók.
Az interneten számos fánkreceptet találhatunk és az elkészítéséhez is tanácsokat adnak. Korábban, a házilag készített fánkokon kívül csak a vásárokon lehetett ehhez az édességhez hozzájutni. A fánkfélék közül a kelt, szalagos fánk mindmáig megtartotta ünnepi jellegét, mint a farsang jelképes süteménye.


Balatonyi Judit: Az édes tészták mint jólét- és etnikai identitás emblémák a gyimesi csángók lakodalmi rítusaiban

A lakodalmi sütemények, a gyimesi csángók által létrehozott jelentések tükrében, alkalmasak a jólét, és a kulturális- etnikai identitás kifejezésére. A közös, rituális süteményfogyasztás ezen túl a közösségi összetartozást, és a házasság által létrejött affinális kötelékeket is reprezentálja és megerősíti. A gyimesiek a hagyományosnak, illetve modernnek nevezett sütemények bőséges kínálatából választják ki az adott helyzetnek és funkciónak megfelelőt. Kitalált hagyománynak tekinthetjük a hagyományos és modern fogalmi kategóriák által két csoportba sorolt sütemények kulturális használatát és szimbólumrendszerét. A fenti fogalompár tagjai olyan társadalmi konstrukciók, amelyek elsősorban a változásra reflektálnak és a gyimesiek által újradefiniáltak.


Pákay Viktória: A húsvéti pászka szerepe a kárpátaljai görög katolikusoknál

A dolgozat a húsvéti pászka elkészítésének módját, az ebben bekövetkezett modernizációs folyamatokat mutatta be Kárpátalja két görög katolikus közösségében. Összességében elmondható, hogy Kárpátalján – hasonlóan más magyarországi görög katolikus közösségekhez – is kiemelt szerepet játszik a húsvéti ünnepkor a pászka. Ugyanakkor már megfigyelhetők a fiatalabb generáció körében azok a modernizációs folyamatok, amelyek a pászka vallási és reprezentatív funkcióit gyengítik.

Silling Léda:  A kupuszinai rétes és a mákos édességek

Kupuszinán a réteseknek megmaradt hierarchikus rendjük. A mákos rétes az ünnepi táplálkozás legrangosabb édessége maradt, bár egyre nagyobb teret hódítanak az újabb sütemények. Az ide látogatókat ezzel kínálják, s az ide érkezők ezt keresik. A kupuszinai rétes receptje nem hagyhatja el a falu határát. Különlegessége talán éppen ebben rejlik. Nagymamák, édesanyák adják át a rétes készítés tudományát a család nőtagjainak.

Schell Csilla:   „Hefeknedli“és „strudli“. Régi sváb ételek – új gasztronómiai fesztiválok


A “sváb” profilú gasztronómiai ünnepi események fontosabb jellemzői. Mindenekelőtt megemlítendő a játék a sváb nyelvvel: a “Knedl Rézi”, “káposztafeszt” (kevert nyelv) és más nyelvi kreációk, ill. humoros elnevezések (pl. geresdlaki versenyző csoportok neveit “Großmutters Küche”, “Fleißige Hände”) az esemény eredetiségét hivatottak aláhúzni. A fesztivál ünnepi külsőségeihez tartoznak lehetőség szerint a sváb viselet és sváb attributummal ellátott díszletek ill. figurák. A főzés versenyben zajlik, de a jutalmak “demokratikusak”, jelképesek, hiszen a résztvétel a fontos, nem a győzelem. Általánosan jellemzö jegy, hogy a helyi német önkormányzat gyakran élen jár a szervezésben, és az idősebb helyi lakosok (sváb nénik) is bekapcsolódnak a munkába,  a messziröl, tehát nemcsak a régióból, hanem gyakran külföldröl érkezett vendégeket számon tartják, bevonják. A fesztiválokat – turisztikai vonzerejük növelése érdekében – gyakran kulturális kisérőprogramokkal gazdagítják, pl. Geresdlakon babakiállítás, konyhaszerek kiállítása. Jellemzem végül a fesztiválok mottóinak különféle önreklámozási taktikái: tipikus tárgyak, figurák kiemelése (pl. kis káposztasavanyitó hordó mint emléktárgy a vecsési Káposztafeszt esetében), valamint a médiumok nagy érdeklődése, amely az esemény hírének terjesztését is szolgálja

Fuksz Márta: „…Mézesbábosok vagyunk 1865 óta…” A Petrits mézeskalácsos dinasztia Szekszárdon

A dolgozat témája egy tolnai eredetű család története, akik immár öt generáció óta foglalkoznak mézeskalácsos, gyertyaöntő és cukrász mesterséggel egy későn iparosodó, mezőgazdasági karakterű kisvárosban, Szekszárdon. A tanulmány első részében ismertetésre került a mesterségük, majd a család gazdasági és társadalmi helyzetét az egymást követő öt generáció sorrendjében ismerkedhetünk meg. A dolgozat lényeges eleme a család gazdasági stratégiájának mérlegelése, mely a parasztpolgári mentalitás lényeges összetevője: mely generáció, mikor fekteti pénzét szőlőbe/földbe, amely a létbiztonságra való törekvés eszköze, vagy a kézműiparban látják városi társadalmi pozíciójuk megtartását, erősítését. Nyitottak-e akármelyik gazdasági ágazatban az újításokra, új termékek, új technológiák bevezetésére, képesek-e arra a kockázatvállalásra, amely a tőke – és kölcsönügyletekkel jár együtt a változások rugalmas átvészelése és a megújulás érdekében. Végül, de nem utolsó sorban bemutatja  a szerző, hogy az államosítások utáni közel ötven évet hogyan vészelte át a család, és hogyan fejlesztette műhelyét Szekszárd egyik napjainkig működő és jól jövedelmező vállalkozásává. A Petrits család történetét az 1770-es évekig vezette vissza a szerző.

Sári Zsolt: Cukrászdák, mint a városi társadalom részesei. A szolnoki Kádár Cukrászda

A cukrászipar kialakulásában a nagyvárosok, Pest, Buda, Pozsony játszott vezető szerepet. A 19. század második felében azonban egyre több vidéki városban, többek között az alföldi mezővárosokban is megtelepedtek a tsemege-tsinálók, és a 20. század közepén már a vendéglátóipar jelentős figurái lettek a kisebb településeken is. A történettudomány jóval korábban felfedezte ezen iparág fontosságát, a néprajzosok viszont nem fordítottak kellő figyelmet rá. Több történeti munka mutatja be az édességkészítés kialakulását, az iparfejlődését, kiemelt szerepet adva Budapest cukrászdáinak. Ezeket a munkákat használtam fel magam is a következő rövid történeti összefoglalásban. A néprajz néhány elszórt adaton kívül, amelyek a vásárokban, búcsúkban árusított édességekről szóltak nem igen mutatott érdeklődést a szakma iránt.
A Kádár család az 1890-es években Kunszentmártonból költözött a nagyobb, jobb jövedelmezőséggel kecsegtető megyeszékhelyre, Szolnokra. Első üzletüket az akkori Molnár utcában nyitották meg. Négy gyermekük született, két leány és két fiú. Mindannyian bekapcsolódtak a cukrászda üzemeltetésébe. A lányok a felszolgálásban segédkeztek, míg a fiúk egyre többet tanultak a mesterségből, különösen Kálmán. 1930-ban újabb, de most már hosszú távollét következett, a fiatal Kálmán családjával Párizsba költözött, és tíz évet a francia fővárosban töltött, ahol a francia édességkészítés fortélyait is megismerte, kitanulta. Ez idő tájt a szolnoki üzletet az idősebb Kádár Kálmán vezette, lányával. Az öregedő mester egyre kevésbé bírta a fejlődő, nagy forgalmú üzlet irányítását. 1940-ben hazahívták Párizsból Kálmán fiát, aki azonnal át is vette idős szüleitől az üzlet működtetését. Az üzletet alapító Kádár Kálmán 1948-ban hunyt el, és már nem érte meg az üzlet államosítását.

Wolf Tamás: A cukrászoktatás Magyarországon


Az iskolák államosításáról az Országgyűlés 1948. június 16-án névszerinti szavazás során döntött. Az államosítás színvonalcsökkentéssel járt. Számos nagyhagyományú egyházi tulajdonú iskolát kárpótlás nélkül elvettek. 1948 őszén egységes középiskola kezdte meg működését. 1949-ben ezeket az iskolákat egységes gimnáziumi szervezetbe fogták. 1950-től az ipari gimnáziumokat ipari technikummá alakították.  Az iparos tanoncoktatás is megszűnt. Helyébe az egységes ipari tanuló képzés lépett. Az 1949-ben megalkotott IV. sz. törvény teremtette meg a szocialista szakmunkásképzést.
A rendszerváltás előtt pár évvel kezdett átalakulni ez a rendszer. Német mintára az élelmiszeripari iskolák megindították a pék-cukrász képzést is. A vendéglátó iskolák megmaradtak a cukrászképzésben. A két iskolatípus közötti különbség jelenleg is érezhető. Élelmiszeripari iskola például a Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény, Pesti Barnabás Szakiskola, Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakképző Iskola…stb. Az élelmiszeripari iskolák inkább termelés orientáltak: gyorsan, pontosan, sokat. De ez nem azt jelenti, hogy nem minőségi, díszes terméket készítenek az itt tanuló diákok. Vendéglátó ipari iskolák: Dobos C. József, Gundel Károly, Csepeli Vendéglátó ipari…stb.

Báti Anikó: Megújuló receptek.(A sütemények változó kínálata napjaikban)


A természettudományos megalapozottságú vizsgálatok súlyos problémákra világítanak rá. A gondoknak az emberi, kulturális, kulináris hátterét mi, táplálkozáskutatók tárhatjuk fel, hogy megérthessük miért fogyasztanak olyan sokan túl sok, felesleges szénhidrátot, miért nehéz később lefogyni. A hatékony egészségvédelem érdekében ezeknek a szálaknak össze kellene érnie a természet-, és az orvostudományokkal, így lehetne a néprajz is alkalmazott tudomány.
 
 
A kötet másik tanulmányát Mészáros Márta tanársegéd  írta, A Kiskunfélegyházi Egyesült Protestáns Egyház Története 1884-2010. címmel, végigkisérve az egyházközség megalakulását egy katolikus Duna-Tisza-közi városban, a személyiségek szerepét egy közösség életében. A társadalomtörténeti feldolgozás érdekes bepillantást nyújt a nehézségeket legyűrő egyházközség történetébe. A számos képpel, történeti dokumentummal színesített monográfia élvezetes olvasmánya az egyházközségek kutatói, a városkutatók, a történeti-néprajz kutatóinak. A monográfia egyben a Református Kultúrtörténeti Kutató Csoport első kiadványa is.

Dr. Csoma Zsigmond


FELHÍVÁS - Kollégiumi szálláslehetőség lányoknak!

Kollégiumi szálláslehetőség

A Protestáns Diakóniai Szakkollégium Egyetemünk bármely Karára felvett (lány) hallgatót szívesen lát. A Kollégium jó közlekedési megközelíthetőséggel (3-as metró Ecseri úti megállójától 5 percre található), ápolt és igényes környezetben, két emeletes épületben várja a hallgatókat. Az elhelyezés két ill. háromágyas szobákban történik. Minden szoba internetes elérhetőséggel rendelkezik.
A felvételhez lelkészi ajánlás és diákigazolvány szükséges.
A szálláshely kapacitása: 40 fő,  díja: 18,000,- Ft/hó/fő.

 

Jelentkezni Szabó Károly református lelkipásztornál lehet
telefonon (mobil: +36 30 319 0559) vagy e-mail-ben ( Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ).

A Kollégium címe:
Protestáns Diakóniai Szakkollégium
H-1107 Budapest, Belényes u. 9.

További információ a szálláshelyrőlMinden kedves leendő lánykollégistát szeretettel várnak!

Gyászjelentés - Elhunyt Bolyki János professzor

  Elhunyt Bolyki János professzor

"Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll."
Jób könyve 19,25

 

Május 29-én vasárnap elhunyt Bolyki János, a Károli Gáspár Református Egyetem nyugalmazott professzora. Bolyki János 80 éves volt.
Temetése június 10-én, pénteken reggel 9 órától lesz a Farkasréti Temetőben.

Bolyki János a Budapesti Református Lónyay utcai Gimnáziumban érettségizett, majd a Budapesti Református Teológiai Akadémián tanult. Nyolc évig teljesített szolgálatot Gyöngyösön, Sárbogárdon és Budapesten. 1962-1970 között Etyeken, majd 1970-1982 között Szentendrén szolgált lelkipásztorként. Ezután 14 éven át az Újszövetség professzoraként oktatott a Budapesti Református Teológián, majd annak jogutódján, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán, és emellett nyolc évig tanított a Komáromi Calvin Teológián. 1996-ban vonult nyugdíjba, két évvel később pedig emeritus professzornak választották.

Bolyki János 1978-ban szerzett teológiai doktorátust. 2004-ben a Magyar Tudományos Akadémián szerzett doktori címet.

A Kolozsvári teológia és a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara is tiszteletbeli doktorává fogadta. Magyar teológiai folyóiratokban és gyűjteményes kötetekben 1995 óta mintegy ötven ókortudományi tárgyú (Újszövetség, görög nyelvű, kánonon kívüli bibliai irodalom) cikkét és tanulmányát közölték. Három traktátusa és hat terjedelmesebb könyve jelent meg, köztük az „Igaz tanúvallomás” című, János evangéliumához írt kommentárja. Jézus asztalközösségeiről írt munkáját németül is kiadták. Külföldön tíz tanulmánya jelent meg.

Több évtizedes tudományos, kutatói munkássága, a jövő teológusnemzedékének pásztorolása terén végzett tevékenysége, példaértékű életútja elismeréseként Bolyki Jánost tavaly októberben kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével. A Magyarországi Református Egyház tudományos testületétől, a Doktorok Kollégiumától „aranygyűrűs teológiai doktor” oklevelet és a testület címerével ékesített aranygyűrűt kapott. Kitüntették Károli Gáspár Díjjal, Pázmány Péter díjjal, valamint az Ókortudományi Társaság Ábel Jenő emlékérmével.

Ügyintézői állás a Pszichológiai Intézetben

A KRE BTK Pszichológiai Intézet
Továbbképző Központja pályázatot hirdet ügyintézői állás betöltésére.

Feladatok:

A szakirányra járó hallgatók adminisztrációs ügyintézése, kapcsolattartás oktatókkal, hivatalokkal, hallgatókkal, az oktatás szervezése, elektronikus tanulmányi rendszer kezelése. 

Elvárások:

Legalább középfokú végzettség
Önállóság, alkalmazkodó és problémamegoldó készség, mobilitás
Kiváló kapcsolatteremtő képesség és kommunikációs készség
Felhasználó szintű számítógép ismeret
Hasonló területen szerzett gyakorlat előnyt jelent
Munkaidő: heti 20 óra (félállás),  

Munkavégzés helye: KRE BTK PI TK – 1037 Budapest, Bécsi út 324.

Munkába lépés kezdete: 2010 szeptember 1.
Jelentkezési határidő: 2010. július 20.

Bérezés: megegyezés szerint

A Jelentkezés módja:  Fényképes szakmai önéletrajzokat és motivációs levelet július 20-ig a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre kérjük.


Pályázat - Diákok a tudományért szakalapítvány

Diákok a tudományért szakalapítvány 

A Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány kiírta a Diákok a tudományért pályázatot 2010. október 12-i határidővel a felsőoktatásban dokumentáltan eredményes tudományos vagy művészi tevékenységet felmutató, magyarországi egyetemen vagy főiskolán, nappali tagozatos graduális tanulmányaikat végző, illetve rendkívül indokolt esetben esti, levelező és távoktatási formában tanuló egyetemisták és főiskolások részére.

 

Célja: a felsőoktatásban kiemelkedő tudományos teljesítményt elért fiatalok alkotó, tudományos tevékenységének segítése.
Pályázatokat kizárólag a már eredményekkel (TDK-konferenciákon és más szakmai fórumokon elnyert díjakkal, tudományos publikációkkal, megvalósult egyéb alkotásokkal stb.) dokumentált (1) egyéni hallgatói kutatómunka, valamint (2) az ahhoz kapcsolódó bel- és külföldi konferenciákon való aktív részvétel forintköltségeinek (részvételi díj, utazás, szállás) fedezésére, (3) továbbá kivételes esetben OTDT tevékenységhez kapcsolódó publikációk megjelentetésének támogatására fogadunk el.
(A szakalapítvány szerény anyagi lehetőségei miatt az egy pályázónak nyújtott összeg csak kivételes esetben haladhatja meg a 100 000 Ft összeghatárt. Az ezen összeghatárt is figyelembe vevő költségvetés intézményi infrastruktúra-támogatást nem tartalmazhat.)
Pályázati támogatásban részesülhetnek: (1) a felsőoktatásban dokumentáltan eredményes tudományos vagy művészi tevékenységet felmutató, magyarországi egyetemen vagy főiskolán, nappali tagozatos graduális tanulmányaikat végző, illetve (2) rendkívül indokolt esetben esti, levelező és távoktatási formában tanuló egyetemisták és főiskolások. Előnyben részesülnek az első egyetemi vagy főiskolai diplomájukat szerző fiatalok, továbbá a Pro Scientia Aranyérmesek. Ez utóbbiak kedvezménye, hogy a végzést, illetve az érem elnyerését követő naptári évben is kaphatnak pályázati támogatást.
A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:
1. A kitöltött pályázati űrlapokat, bennük a kért mellékleteket, két példányban;
2. a kutatási vagy művészeti tevékenység gyakorlására vonatkozó terv rövid (legalább 1, legfeljebb 3 oldal terjedelmű) összefoglalását,
3. részletes költségtervet,
4. a pályázó szakmai életrajzát (az űrlapon is pontosan megjelölve a szakot/szakokat és az évfolyamot, amelyre a pályázat benyújtásakor jár a hallgató),
5. a tudományos vagy művészi előéletére vonatkozó publikációs, illetve szereplési jegyzéket és a munkásságot reprezentáló nyomtatásban megjelent kiadványok - legalább első oldalának - másolatát,
6. két tanára által írott ajánlást,
7. korábbi szakalapítványi támogatás esetén annak ideje, összege és rendeltetése feltüntetését, valamint
8. amennyiben konferencia-részvételre kér támogatást, annak dokumentumait (előadása vagy posztere kivonatát, a fogadási készségről szóló nyilatkozatot, a konferencia meghívóját, stb.), valamint a munkanyelv ismeretének szintjére utaló nyelvvizsga-bizonyítványának másolatát.
Visszamenőleges támogatást az alapítvány nem nyújt. továbbá a támogatás elnyerésétől két éven belül nem fogad be új pályázatot.


A szakkuratórium csak a http://www.prof.iif.hu/prc honlapról letölthető, vagy a Pro Cultura Alapítványnál beszerezhető pályázati segédlet alapján készült pályázatokat fogadja el.
A pályázat benyújtásának határideje: 2010. március 30. és október 12.
Az elbírálást májusban és novemberben végezzük el.

ÁLTALÁNOS PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

 

valamennyi szakalapítvány felhívásához

Pályázatot csak alapítványi pályázati űrlapon, a szükséges mellékletekkel kiegészítve fogadunk el. Az űrlapok fénymásolhatók - a "Kollégiumokért" szakalapítványét kivéve - egységesek, minden szakalapítványi pályázathoz felhasználhatók, fénymásolhatók. Egyéni űrlapot kell kitölteni ha egy, kollektívet ha egynél több személy, csoport, intézmény pályázik. Pályázati űrlap igényelhető személyesen a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány titkárságán, (DOMUS Vendégház 1146 Budapest, Abonyi u. 10.), illetve postai úton nagyalakú, (A4-es)felbélyegzett válaszboríték küldésével.

A felhívásokat az INTERNETENhttp://www.prof.iif.hu/prc alatt is közzétesszük, ahonnan a szükséges pályázati űrlapok is letölthetők.
A teljes pályázati anyagot beleértve az olvashatóan kitöltött, aláírt űrlapot is
2 példányban, külön-külön összetűzve kell benyújtani; postai úton, vagy személyesen a titkárságon, legkésőbb a beadási határidő napján.Az űrlap jobb felső sarkába be kell írni a megpályázott szakalapítvány nevét. Amennyiben a formális feltételek nem teljesülnek, a pályázat automatikusan kizáródik. Pályázati anyagok megőrzése, illetve visszaadása nem áll módunkban. Pályázatot, vagy annak utólagos kiegészítését a határidő lejárta után nem fogadunk el.

A korábban már támogatásban részesített pályázók újabb pályázatot csak akkor nyújthatnak be, ha elszámolási (beszámolási) kötelezettségüknek eleget tettek. A fentiekkel kapcsolatban érdeklődni lehet az alapítvány titkárságán személyesen, vagy a 343-3913, 343-9706 számú telefonon hétfőtől csütörtökig 10-15 óráig, pénteken 10-12 óráig.


Pályázat - az 1956-os forradalom és szabadságharc 54. évfordulója tiszteletére

A Múzeum 1956 Emlékére Közhasznú Alapítvány
pályázatot hirdet egyetemi hallgatók számára
az 1956-os forradalom és szabadságharc 54. évfordulója tiszteletére


A pályázat célja:
A hazai egyetemi hallgatókban felkelteni, ébren tartani és elmélyíteni az 1956-os nemzeti forradalom és szabadságharc története és szellemisége iránti érdeklődést, megismerni akarást és tudást.
Az Alapítvány ezzel a pályázatával is elő kívánja segíteni, hogy 1956 történeti szerepének ismerete és megítélése méltó helyet foglaljon el az utókor emlékezetében.

A pályázók köre: magyar tannyelvű egyetemek, főiskolák hallgatói
A pályázat témája: Egyetemem 1956-os hősei
(Egyetemük, főiskolájuk egy 1956-os hősének (tanár, diák) bemutatása interjú, elbeszélés vagy tanulmány formában.)
A pályázat műfaja: interjú, elbeszélés, tanulmány
A pályázat lebonyolításának részletei:
A pályamű terjedelme ne haladja meg az 50 gépelt oldalt.
A pályaművet nyomtatott és digitális (CD, DVD) formában kérjük.
Egy pályázó több pályaművet is beadhat.
Kérjük, csatoljon az egyetemétől igazolást hallgatói jogviszonyáról.
A beadási határidő napján 24 óráig postázott pályázatokat tekintjük érvényesnek.
A pályázatok elbírálására az Alapítvány a témakör szaktekintélyeiből álló bíráló bizottságot kér fel.
A zsűri által javasolt pályaműveket az Alapítvány kiadványban jelenteti meg.
Az eredményről, a díjátadás helyéről és idejéről minden pályázót írásban értesítünk.
Beadási határidő: 2010. szeptember 30.
Eredményhirdetés: 2010. október 22.
Pályadíjak:
I. díj 150 ezer Ft
II. díj 100 ezer Ft
III. díj 50 ezer Ft

További tájékoztatás kérhető dr. Szieberth Istvánné kuratóriumi elnöktől az Alapítvány e-mail címén, telefonszámán vagy mobilon (30/99-85-273).


Múzeum 1956 Emlékére Közhasznú Alapítvány
1025 Budapest, Szépvölgyi út 144.
325-9485, 336-0157 Fax: 336-0158
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: http://www.1956muzeum.hu
OTP 11701004-20200587 Adószám: 18097474-1-41


Ügyintézői állás a KRE Pszchológiai Intézet Továbbképző Központjába

A KRE BTK Pszichológiai Intézet Továbbképző Központja pályázatot hirdet ügyintézői állás betöltésére.

Feladatok:

A szakirányra járó hallgatók adminisztrációs ügyintézése, kapcsolattartás oktatókkal, hivatalokkal, hallgatókkal, az oktatás szervezése, elektronikus tanulmányi rendszer kezelése. 

Elvárások:

Legalább középfokú végzettség
Önállóság, alkalmazkodó és problémamegoldó készség, mobilitás
Kiváló kapcsolatteremtő képesség és kommunikációs készség
Felhasználó szintű számítógép ismeret
Hasonló területen szerzett gyakorlat előnyt jelent
Munkaidő: heti 20 óra (félállás),  

Munkavégzés helye: KRE BTK PI TK – 1037 Budapest, Bécsi út 324.

Munkába lépés kezdete: 2010 szeptember 1

Jelentkezési határidő: 2010. július 20.

Bérezés: megegyezés szerint

A Jelentkezés módja:  Fényképes szakmai önéletrajzokat és motivációs levelet július 20-ig a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre kérjük.


Önkéntes programban való részvételi lehetőség Dél-Afrikában

Önkéntes programban való részvételi lehetőség Dél-Afrikában
„Eagles Rising”

Program koordinátor: Ms Tanja Botha,

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

További információ: www.wildlifestudents.co.za

A programba való bekapcsolódás folyamatos.

Eagles Rising Brochure.pdf

Eagles Rising Info.pdf

Eagles Rising –Volunteer CV.doc


Pályázati felhívás KRE logó tervezésére és szlogenírásra

Pályázati felhívás KRE logó tervezésére és szlogenírásra


Mit jelent számodra a KRE, mint intézmény és élettér? Mi az, ami meggyőzött arról, hogy itt a helyed? Mindezt meg tudod frappánsan és tömören fogalmazni? Vagy esetleg lerajzolni? A Károli Gáspár Református Egyetem pályázatot hirdet az intézményt szimbolizáló embléma és szlogen megalkotására.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2010. szeptember 15. 24:00

Pályázati felhívás KRE logó tervezésére és szlogenírásra.pdf

Pályázati adatlap KRE logó tervezésére és szlogenírásra.doc


Meghívó - A magyarországi németek 18. századi betelepítéséről

A Pécsi Tudományegyetem
Illyés Gyula Főiskolai Kar
és a Magyarországi Németek Országos
Önkormányzata

tisztelettel meghívja Önt

 

A magyarországi németek
18. századi
betelepítéséről
című konferenciára

Időpont:
Szekszárd. 2010. június 26.

Helyszín: PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar "E" épülete
(7100 Szekszárd, Szent István tér 15-17.)


Részletes program...


Károli Gáspár Egyetemi Napok időpontja módosult

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a Balatonszárszón megrendezésre kerülő „Károli Gáspár Egyetemi Napok” időpontja a Soli Deo Gloria Konferenciaközpont leterheltsége miatt módosult.

Az új időpont 2010. szeptember 1-3. A program létrejöttéhez Egyetemünk jelentős támogatással tud hozzájárulni, ezen kívül szükség lesz a résztvevők anyagi hozzájárulására is, ami a 3000 forintos részvételi díjat és az utazás költségeit tartalmazza.

Az alábbi jelentkezési lapot szíveskedjenek kitöltve Székely Gábor PR referens részére elküldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre 2010. június 15-ig.

Jelentkezési lap


Állásajánlat - Könyvtáros

A KRE BTK Pszichológiai Intézete 2010. július 1-jei belépéssel keres napi 6 vagy 8 órás munkakörbe könyvtárost.


A könyvtáros feladata:

- az Intézet kb. 5,000 tételes könyvtárának rendben tartása
- nyilvántartás készítése
- hallgatói és oktatói igények kielégítése
- olvasótermi felügyelet


Munkavégzés helye:

Károli Gáspár Református Egyetem
Pszichológia Intézet
1037 Budapest, Bécsi út 324.

A jelentkezéseket motivációs levéllel és szakmai önéletrajzzal kérjük Gál Éva ügyintézőnek elküldeni a következő címre: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Meghívó konferenciára

A Károli Gáspár Református Egyetem
Bölcsészettudományi Karának
Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszéke,
a Kremlinológiai Intézet és a
Gulágkutatók Nemzetkozi Társasága

Tisztelettel és szeretettel meghívja  Önt

A szovjet állami terror
intézményei és áldozatai
című nemzetközi tudományos konferenciájára


A konferenciát megnyitja:
Prof. Dr. Szabó András

a KRE Bölcsészettudományi Kar dékánja

Időpont:
2010. június 11. (péntek) 10. óra

Helyszín:
KRE - BTK
Díszterem
(1088 Bp. Reviczky u. 4.)


Könyvbemutató

Bognár Zalán: Magyarok hadifogságban Magyarországon
Hadifogoly-gyűjtőtáborok Magyarországon 1944-1945
Argumentum Kiadó, 2010.


 „Mai magyar társadalmunk egyik legégetőbb és legfájóbb kérdése a fogoly-ügy. Érdekelve van ebben annak minden rendű rétege és minden rangú tagja” – kezdte egyik, a miniszterelnökhöz 1945 nyarán írt levelét Teleki Géza közoktatásügyi miniszter, Teleki Pál fia. Nem véletlenül, hiszen az országban szinte nem volt olyan család, amelyet ne érintette volna közelről a hadifogoly-kérdés.

E könyv a XX. századi magyar történelem egyik méltatlanul elfeledett, eltitkolt részét mutatja be, a második világháború folyamán és azt követően létrejött magyarországi hadifogoly-gyűjtőtáborokat és a bennük őrzött foglyok történetét. A kötet a szerző által 2007-ben 100 %-os eredménnyel megvédett doktori (PhD) disszertációjának a kiadásra átalakított változata, amelyben az ország több mint 20 levéltárában, múzeumi és egyéb gyűjteményében a témában folytatott kutatásainak az eredményeit összegzi. A korabeli dokumentumokon kívül a mű több mint 100, az eseményeket átélt túlélő visszaemlékezésére, illetve a velük készült interjúkra épül. Így az olvasó egyrészt átfogó képet kap a magyarországi hadifogoly-gyűjtőtáborokról, másrészt részletekbe menő ismereteket szerezhet a lágerlakók megrendítő életéről.

Hazánk mai területén 1944/45 folyamán több mint félszáz hadifogoly-gyűjtőtábor működött szovjet, bolgár és román őrizet alatt, amelyekben mintegy 600 000 honfitársunk – 25-30 %-uk civilként – sínylődött rövidebb-hosszabb ideig. Közülük hozzávetőleg 70 000 fő ezekben a lágerekben lelte halálát. Róluk közelebbit ma sem tudunk, mivel – néhány kivételtől eltekintve – a táborok vezetésének tiltása következtében kilétükről semmiféle adatot sem volt szabad felvenni. Sajnálatos, hogy e borzalmas életkörülményű táborokra ma csak néhány helyen emlékeztet emléktábla vagy emlékmű.

E könyv mementója kíván lenni azon honfitársainknak, akik a XX. század legnagyobb világégésének és egy embertelen birodalomnak váltak az áldozataivá vagy szenvedő alanyaivá, és akik közül sokan meghaltak a szűkebb hazánk területén létrehozott gyűjtőtáborokban. Akár legyőzött katonaként – jogosan, akár polgári lakosként – jogtalanul vetették őket fogságba, áldozatok voltak, akiknek kijár a tisztelet, az emlékezés.


Köztársasági Ösztöndíj pályázat 2010/2011. tanévre

Tájékoztató a 2010/2011. tanévi köztársasági ösztöndíj pályázati felhívásához

 

Az oktatási és kulturális miniszter köztársasági ösztöndíjat adományoz - tanévenként - a felsőoktatási intézmények kimagasló teljesítményt nyújtó hallgatói részére.
 
A köztársasági ösztöndíj adományozásának rendjét és feltételeit - a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény (a továbbiakban: Ftv.) 104. § (5) bekezdése alapján - a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) tartalmazza.
 
A Kormányrendelet értelmében az oktatási és kulturális miniszter által adományozott ösztöndíjra szóló pályázatot a felsőoktatási intézmény írja ki. A 24. § (4) bekezdése alapján az intézménynek a pályázásra kellő időt biztosítva, a benyújtási határidőt legalább 30 nappal megelőzően, az intézményben szokásos módon közzé kell tennie a pályázati felhívást.
Tovább...

Pályázati űrlap


Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép