Nagy István agrárminiszter lesz a Károli Szabadegyetem vendége

Június 3-án tartja évadzáró rendezvényét a Károli Szabadegyetem. A nyári szünet előtt agrárgazdasági témák kerülnek napirendre, az ismeretterjesztő rendezvénysorozat vendége Nagy István agrárminiszter lesz, akivel Trócsányi László rektor, az est házigazdája beszélget Múlt, jelen és jövendő – Az agrárium szerepe a 21. században címmel a Károlyi-Csekonics-palota báltermében (1088 Budapest, Múzeum u. 17.).

Hogyan segíti a hazai jog az áldozatokat? – megjelent a Károli Podcast legújabb adása

Nemtől és kortól függetlenül többféle módon válhat az ember áldozattá. Az utóbbi néhány évben egyre nagyobb hangsúlyt kapott az áldozatiság témája mind a társadalomban, mind a jogban egyaránt. De mikortól számít valaki áldozatnak a magyar jogban? A #Károli Podcast tizenötödik epizódjában Prof. Dr. Domokos Andreával, az Állam- és Jogtudományi Kar tudományos dékánhelyettesével, a Bűnügyi Tudományok Intézetének intézetvezetőjével, a Bűntetőjogi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárával beszélgettünk az áldozatiság jogi oldaláról.

Kutatási eredményeiket mutatták be a KIDA hallgatói

A Károli Interdiszciplináris Akadémia (KIDA) 2023. évi modulzáró poszterkonferencia eseményén a képzés legkiválóbb hallgatói tarthatták meg szakértői előadásaikat abban a témában, melyet az elmúlt egy évben kutattak az Akadémia keretei között.  Ahhoz, hogy a KIDA tehetséggondozói program hallgatói továbbléphessenek a második évfolyamba, a vizsgafeladat egy kutatási projekt kiválasztása és a konzultációkkal kísért kutatások első hónapjai alapján egy poszter összeállítása volt.

20 éves a Mentálhigiénés képzés a Károlin

A Pszichológiai Intézet Pszichológiai Továbbképző Központjában immár két évtizede folyik a hallgatók képzése a Mentálhigiénés segítő szakirányú továbbképzési szakon. A képzési programnak Budapesten kívül Illyefalván, Léván, Beregszászon és Szabadkán is vannak évfolyamai.

Scheiber Sándor-díjat kapott Egeresi László egyetemi docens

Az első teljes Bibliai héber-magyar szótár megírásáért Scheiber Sándor-díjat kapott Egeresi László, a Hittudományi Kar Ószövetségi Tanszékének egyetemi docense. Az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem (ORZSE) néhai vezetőjének emlékére alapított elismerést Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára adta át május 24-én, Budapesten.

Kincskereséssel egybekötött egyetemlátogatás

A Károli Junior Akadémia szervezésében kincskereső játékot hirdettek a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Német Nyelv és Irodalom Tanszéke által korábban megrendezett Denk Deutsch! német nyelvi verseny résztvevőinek a Károlin.

Kun Miklós professzor előadásával folytatódott a Károli Szabadegyetem

Kun Miklós telt házas előadásával folytatódott a Károli Szabadegyetem május 22-én. A Károlyi-Csekonics-palotában tartott rendezvényen Trócsányi László rektor köszöntötte egyetemünk professor emeritusát, aki 2003-ban kezdett tanítani az intézményben, 2005-ben pedig Professzor úr vezetésével jött létre a Kremlinológiai Intézet, mely új történeti tudományágat teremtett a hazai történetírásban.

Japán delegáció érkezett a Hyogo Egyetemről

2023. május 22-én Dr. Yuanyuan Gong, Ph.D. és Prof. Carmen Tamas látogattak egyetemünkre a Hyogo Egyetemről. A látogatás célja a két intézmény közötti tudományos kapcsolatok és a hallgatói, oktatói mobilitások előmozdítása volt.

Egyetemünk adott otthont a II. Magyar-Üzbég Rektori Fórum nyitóeseményének

2023. május 17–19. között a Magyar Rektori Konferencia szervezésében rendezték meg a II. Magyar-Üzbég Rektori Fórumot Budapesten. A háromnapos rendezvényre érkező üzbég rektori delegáció fogadására egyetemünkön, a Károlyi-Csekonics-palotában került sor május 17-én. A nyitóeseményen köszöntő beszédet mondott Trócsányi László rektor és Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke. A nyitórendezvényen állófogadás és a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékeinek néptáncbemutatója várta a résztvevőket. Az egyetem vezetése személyesen is fogadta Komiljon Karimov urat, az Üzbég Köztársaság felsőoktatási, tudományos és innovációs miniszterhelyettesét.

Károlis kiválóságainkat köszöntöttük

Május 16-án a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia díjazott károlis hallgatóit és felkészítő tanárait köszöntötte az egyetem vezetése a Károlyi-Csekonics-palota Báltermében. Trócsányi László rektor elismerő okleveleket adott át az egyetem négy karáról az összesen 47 helyezést elért vagy különdíjban részesült károlis hallgatónak és konzulenseiknek.

Bemutatták a 2022/2023. tanévi ÚNKP kutatási eredményeket

2023. május 16-án tartották a 2022/2023. tanév intézményi Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) konferenciáját a Károli Gáspár Református Egyetemen, ahol a program ösztöndíjasai bemutatták a támogatott időszak alatt végzett kutatási eredményeket.

Megalakult a Koreai Tanszék a Károlin

A Károli Gáspár Református Egyetem korábbi célkitűzéseként valósult meg a Keleti Nyelvek és Kultúrák Intézetén belül a Koreai Tanszék megalapítása, az ünnepségre május 15-én került sor a Károlyi-Csekonics-palota Szivartermében. A rendezvényt Szedzsong koreai király születésnapjára időzítették, hiszen az egykori király maga is sokat tett hazájában az oktatásért és a tehetséggondozásért, valamint az ő nevéhez fűződik a koreai írásmód megalkotása is.

Hit, kegyelem, akarat konferencia

A Károli Gáspár Református Egyetem Hit és kegyelem az egyházatyáknál és a kora újkori teológiai vitákbankutatócsoportja tisztelettel meghívja Önt, a Hit, kegyelem, akarat. Teológiai és filozófiai megközelítések az ókorban és a kora újkorban című konferenciára, amelyre 2023. május 22-én és 23-án 9:00-tól a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán  kerül sor.

Megalakul a Jog és Szabadság Kör a Károlin

Az európai és tágabb értelemben a nyugati gondolkodás jelenlegi betegsége annak a szellemi alázatnak a hiányából fakad, amellyel civilizációs örökségünk előtt kellene adóznunk – hangsúlyozta Sándor Lénárd, az Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi Jogi Tanszékének egyetemi docense az amerikai Federalist Society-hez kapcsolódó International Law and Liberty Society (ILLS) franciaországi Nointel-ben szervezett nemzetközi konferenciáján, ahol felkérték a magyarországi Jog és Szabadság Kör (Hungary Law and Liberty Circle) megalapítására és működtetésére. A Jog és Szabadság Kör a Károli Gáspár Református Egyetemen belül, közvetlenül a rektor alá tartozó egységként fog működni. 

Kun Miklós történész előadásával folytatódik a Károli Szabadegyetem

Május 22-én 18 órakor folytatódik a Károli Szabadegyetem a Károlyi-Csekonics-palotában. A rendezvénysorozat meghívott vendége Kun Miklós Széchenyi-díjas magyar történész, a Károli Gáspár Református Egyetem professor emeritusa. A Hanyatlás a szovjet birodalomban Brezsnyev idején (1968-1981)című előadása során Professzor úr azokat a kérdéseket járja körül, hogy miért futottak zátonyra a Hruscsov megbuktatása utáni szovjet reformkísérletek? Mit jelentett a Brezsnyev-doktrína? Melyik fél járt jobban a helsinki megállapodást követően: a Szovjetunió vagy a Nyugat? Mire költötték az olaj- és gázexport bevételét a Kreml urai? Kik voltak a gerontokraták?

Nemzetközi konferenciát tartott egyetemünk

A Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Közjogi Intézete és a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézete National Constitutionalism and European Integration címmel közös szervezésű angol nyelvű nemzetközi konferenciát tartott május 5-én a Károlyi-Csekonics-palotában.

Ír vándorkiállítás és nagyköveti látogatás egyetemünkön

Május 4-én Őexcellenciája Ronan Gargan, Írország magyarországi nagykövete és Szegedi Joó Marianna kulturális attasé látogatott a Károlyi-Csekonics-palotába, ahol Trócsányi László rektorral és egyetemünk Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának képviselőivel, Nagy Judit nemzetközi dékánhelyettessel és Pődör Dórával,  az Anglisztika Intézet intézetvezető-helyettes egyetemi docensével találkozott. A megbeszélés során az egyetem nemzetközi kapcsolatainak további bővítéséről, elsősorban a különböző írországi egyetemekkel való kooperációs lehetőségekről esett szó.

Nyelvtanulás az internet korában – megjelent a Károli Podcast legújabb adása

Az internet korában már filmek, videók és idegen nyelvű bejegyzések segítségével is fejleszthetjük a nyelvtudásunkat. A Károli Podcast tizennegyedik epizódjában Dr. Dringó-Horváth Idával, az IKT Kutatóközpont vezetőjével és Szőke Johannával, az IKT Kutatóközpont e-learning szakértőjével beszélgettünk.

Angol nyelvű nemzetközi konferenciát tart egyetemünk

A Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Közjogi Intézete és a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézete közös szervezésében 2023. május 5-én, National Constitutionalism and European Integration címmel angol nyelvű nemzetközi konferenciára kerül sor a Károli-Csekonics Palotában.

Az egyházi egyetemek képviselőivel találkozott Ferenc pápa

Április 30-án az egyetemi és kulturális élet képviselőivel találkozott Ferenc pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. A katolikus egyházfő magyarországi látogatásának utolsó helyszínén tartott eseményén az egyházi egyetemek képviselői is részt vettek, egyetemünket Furkó Péter tudományos rektorhelyettes képviselte.

Felvételt hirdet a Benda Kálmán Szakkollégium

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar hallgatóinak szakmai előmenetelének támogatása céljából alapított, a hallgatók körében nagy népszerűségnek örvendő Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium felvételt hirdet a 2022/2023. tanévre.

Egyetemünkre látogatott H.E.Mr. Park Chul Min koreai nagykövet

Prof. Dr. Trócsányi László rektor meghívására május 24-én először látogatott egyetemünkre H.E.Mr. Park Chul Min koreai nagykövet. Őexcellenciáját Prof. Dr. Trócsányi László rektor, Dr. habil. Horváth Géza, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja és Dr. Nagy Judit, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar nemzetközi dékánhelyettese fogadta a Károlyi-Csekonics-palotában.

Intézményünkben tett látogatást Szilágyi Áron olimpiai bajnok

Prof. Dr. Trócsányi László rektor meghívására intézményünkbe látogatott pszichológia szakon végzett alumni hallgatónk, Szilágyi Áron. A háromszoros olimpiai-, világ- és Európa-bajnok magyar kardvívó a Károlyi-Csekonics-palotában találkozott intézményünk vezetőjével.

Bemutatták Kukorelli István legújabb kötetét

Az Állam- és Jogtudományi Kar szervezésében bemutatták Kukorelli István 2021-ben megjelent, Három István, három nemzeti ünnep, három példakép című kötetét. A magyar jogtudós, egyetemi tanár könyvének bemutatójára május 24-én került sor a Károlyi-Csekonics-palotában Prof. Dr. Rixer Ádám, a Közigazgatási Jogi Tanszék és a Lőrincz Lajos Közjogi Kutatóműhely vezetőjének szervezésében.

Intézményi ÚNKP konferenciát tartott egyetemünk

2022. május 20-án tartották a 2021/2022. tanév intézményi Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) konferenciáját a Károli Gáspár Református Egyetemen, ahol a program ösztöndíjasai bemutatták a támogatott időszak alatt végzett kutatási eredményeiket. A rendezvény helyszíne a Benda Kálmán Szakkollégium volt.

Elindul a Károli Szabadegyetem

Megnyitja kapuit a Károli Gáspár Református Egyetem és elindul ismeretterjesztő előadássorozata, a Károli Szabadegyetem. A hiánypótló rendezvénysorozattal Prof. Dr. Trócsányi László rektor a Károli Gáspár Református Egyetem szellemiségének formálását és a szabadegyetemi értékrend és nyitottság harmóniájának megteremtését tűzte ki célul.

Megjelent a Károli Magazin legfrissebb száma!

A Károli Gáspár Református Egyetem hivatalos hallgatói folyóiratának legfrissebb, tavaszi száma már elérhető kari épületeink közösségi tereiben, illetve kiadványaink között online formában is olvasható.

Május végén ismét Református Zenei Fesztivál

Két év kihagyás után ismét református énekektől lesz hangos a budapesti belváros. A XVII. Református Zenei Fesztivált (RZF) május 27. és 29. között, jövőhét végén rendezik meg. A koronavírus-járvány miatt két éven át szünetelt a találkozó, amely most májusban régi és új helyszíneken támad új életre. Többek között pénteken fáklyás felvonulással, Ismerős Arcok koncerttel, míg szombaton gyermekfoglalkozásokkal, református kézműves és - termelői vásárral várják az érdeklődőket. Meghallgathatják – számtalan egyéb program mellett – Pál István Szalonnát és bandáját, a Központi Református Kórust és Magyar Örökség-díjasok fellépéseit is.

Károlis sikerek a Szép Magyar Beszéd versenyen

Az 50. jubileumi, Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd Verseny országos döntőjének idén a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Vitéz János Tanárképző Központ esztergomi képzési helyszíne adott otthont.

Elindul a Károli Interdiszciplináris Akadémia

Egyedülálló tehetségprogramot indít a Károli Gáspár Református Egyetem. A Károli Interdiszciplináris Akadémia (röviden: KIDA) Prof. Dr. Trócsányi László rektor rektori programjának egyik kiemelt célkitűzéseként létrehozott tehetséggondozói műhely, amelynek feladata a tehetséges hallgatók felkarolása és támogatása. A KIDA a Károli-egyetem szellemiségén és az universitas egyetemességén alapszik, s a 2022/2023. tanévben kezdi meg működését. A Károli Interdiszciplináris Akadémia létrehozásáról április 28-i ülésén döntött az egyetem Szenátusa.

Vezető sportszakemberekkel ülésezett az egyetem vezetése sportfejlesztés témában

A Károli Gáspár Református Egyetem vezetésének, illetve Prof. Dr. Trócsányi László rektor rektori programjának is hangsúlyos pontja, hogy kiemelt prioritásként kezelje a hallgatók sportolási lehetőségeinek és körülményeinek fejlesztését. Ennek érdekében április 21-én elindult a sportfejlesztéssel kapcsolatos egyeztetés egyetemünkön, melynek második ülésére május 11-én került sor. A május 11-i egyeztetésen az ország vezető hat sportegyesületének vezetői is meghívást kaptak, így a második alkalommal megtartott ülésen további előremutató, érdemi munka zajlott.

Szeptembertől indul a Károli Junior Akadémia

A hazai református nevelési-oktatási intézmények közötti folytonosság megteremtésének elősegítése érdekében egyetemünk a Károli Junior Akadémia létrehozásával szeretné megszólítani a középiskolás diákokat, akik valamelyik református középfokú intézményben tanulnak. Prof. Dr. Trócsányi László rektor fontosnak tartja, hogy a Károli-egyetem megerősítse a református köznevelési intézményekkel való kapcsolatot a közös oktatási-nevelési célok figyelembevételével, ezért a jövő generációjának, értelmiségének kinevelése kapcsán az egyetem elsődleges feladatának tartja a tehetséggondozást, a középiskolás diákok pályaválasztásának sikerességét.

Strandröplabda versenysorozatot indít egyetemünk

Hagyományteremtő céllal idén első alkalommal kerül megrendezésre a KRE Egyetemi Strandröplabda Versenysorozat a Lupa Beach-en. Az első fordulót* május 14-én, szombaton rendezzük, ahová minden sportszeretőt szeretettel várunk versenyezni, vagy akár csak szurkolni.

Neptun verziófrissítés

2022. május 6-án délelőtt, 09:00-12:00 óra között Neptun verziófrissítést végzünk. Ebben az intervallumban nem elérhető a hallgatói web alkalmazás és az Unipoll.

Május végén rendezi meg egyetemünk a Kányádi-versenyt

Május 28-án rendezik meg a Pedagógia Kar szervezésében a kar budapesti oktatási-képzési helyszínén immár második alkalommal a Kányádi Sándor versmondó és versillusztrációs versenyt. Az eseményhez közeledve beszélgettünk az esemény védnökével, Dr. Havas Judit, Radnóti- és Pilinszky-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett előadóművész, irodalomtörténésszel a verseny hátteréről, a Kányádi Sándorral való megismerkedéséről és a költővel ápolt barátságáról is.

Bringás reggeli a Kálvin téren

Az MRE Ökogyülekezeti Mozgalom is csatlakozott  a Magyar Kerékpárosklub országos kezdeményezéséhez, így május 17-én Budapesten, a Kálvin téren is reggelivel várják a kerékpárral közlekedőket.

Bronzérmes lett a KRE női kosárlabda csapata

2022. április 9-én, szombaton zajlott le a Budapesti Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (BEFS) kosárlabda bajnokságának utolsó fordulója a Tüskecsarnok B termében.

Meghívó a Collectio Hoppaliana megnyitó ünnepségére

2022. május 25-én ünnepélyes keretek között kerül átadásra Hoppál Mihály, Prima- és Széchenyi-díjas néprajzkutató által a KRE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar könyvtárának adományozott gyűjteménye. A hungarológia, magyar néprajz, összehasonlító folklorisztika, etnoszemiotika, vallás- és mitológiakutatás, illetve samanológia számos területét felölelő gyűjtemény a könyvtár egy önálló termében került elhelyezésre. A Collectio Hoppaliana nevet viselő terem megnyitó ünnepségére 2022. május 25-én, szerdán, 11 órakor kerül sor a Károlyi-Csekonics-palota konferenciatermében.

Isten a XXI. században

Vajon hol van Isten? S ha van, hogyan lehet ábrázolni? Lehet-e egyáltalán? Az ezeréves vita kérdései a XXI. században is élnek, talán jobban, mint bármikor korábban. Keressük Istent, mindenben, s megpróbáljuk ábrázolni. Legalább egy kis képet a hatalmas és megfoghatatlan Isten egy piciny darabkájáról, legalább egy apró morzsáját az igazságnak.

Kányádi Sándor versmondó és versillusztrációs verseny

Kányádi Sándor versmondó és versillusztrációs versenyt rendezett a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kara a magyarországi és a Kárpát-medencei felsőoktatási intézmények hallgatói számára. Az – Egyetemünk által első alkalommal megrendezett – országos verseny szervezésével intézményünk célja a kultúra- és hagyományápolás, emellett Kányádi Sándor eszmei hagyatékának megőrzése volt.

Egyetemünk támogatásával valósult meg a Jane Haining Angol Nyelvi Emlékverseny

A járvány miatt a tervezettnél ugyan későbbi időpontban, több csoportban, de személyes jelenlét mellett került idén is megrendezésre a Jane Haining Angol Nyelvi Emlékverseny. A Református Pedagógiai Intézet (RPI) és a budapesti Vörösmarty Mihály Általános Iskola közös szervezésében megvalósuló versenyen az általános iskola 8. osztályába járó gyermekek vehetnek részt. Az esemény a budapesti zsidó gyermekek és családjuk bújtatásáért mártírhalát halt skót misszionárius nevelőnő, Jane Haining (1897-1944) emléke előtt tiszteleg.  

Drámaíró pályázati felhívás fiataloknak!

A magyarországi jezsuiták Párbeszéd Háza, a rendalapító Loyolai Szent Ignác megtérésének 500. évfordulója alkalmából drámapályázatot hirdet két kategóriában. 

ÁJK-s hallgatónk sikere az MNB Oktatási Klubban

A Magyar Nemzeti Bank Oktatási és Tudományos Kör Egyesület a 2020/21. tanév 2. (tavaszi) szemeszterében ismét tanulmányi versenyt hirdetett a Magyar Nemzeti Bank támogatásával a Kárpát-medence valamennyi magyar egyetemista hallgatója számára.

Középpontban a kutatók - kutatói életpályát népszerűsítő kiadvány

Még lehet pályázni az Új Nemzeti Kiválósági Program kifejezetten végzős középiskolásoknak szóló pályázataira. A "Tehetséggel fel" program idei beadási határideje június 28. A pályázat célja a középiskolai tanulmányaikat sikeresen befejező, a tudományos tanulmányi versenyen eredményesen teljesítő, alapképzésre, osztatlan mesterképzésre jelentkező, elsőéves tehetséges hallgatók kutatási tevékenységének és szakmai fejlődésének támogatása.

„Tanítsunk Magyarországért!” – mentorálási lehetőség egyetemistáknak

Élményszerzés, pályaorientáció, kölcsönös tanulás és összetartó közösség: ez mind a „Tanítsunk Magyarországért” program, amihez tartozni és amit támogatni is nagyszerű dolog. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának közös kezdeményezésű, kortárs mentorálási tevékenységen alapuló, „Tanítsunk Magyarországért” programhoz Egyetemünk is csatlakozott.

Felszentelték Balog Zoltánt, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökét

Felszentelték Főtiszteletű Balog Zoltán dunamelléki püspököt a nagykőrösi református templomban. A püspökszentelés helyszíne méltó választás volt az ünnepi istentisztelethez, hiszen Nagykőrös „kipróbált bástyája a református hitnek, kultúrának és oktatásnak”: a nagykőrösi református gyülekezetet 1545-ben alapították, illetve a nagykőrösi Arany János Általános Iskola és Óvoda, valamint az Arany János Református Gimnázium mellett a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Karának is otthon ad a település.

Nagykőrös – a református oktatás egyik központja

Pünkösdhétfőn tartják meg Főtiszteletű Balog Zoltán dunamelléki püspök úr beiktatását a nagykőrösi református templomban. Nem véletlen a helyszínválasztás, hiszen Nagykőrös „kipróbált bástyája a református hitnek, kultúrának és oktatásnak”: a nagykőrösi református gyülekezetet 1545-ben alapították, illetve a nagykőrösi Arany János Általános Iskola és Óvoda, valamint az Arany János Református Gimnázium mellett a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Karának is otthon ad a település.

Klímasemleges Magyarország 2050 Konferencia

Klímasemleges Magyarország 2050 címmel 2021. június 3-án online konferenciát szerveznek, melyen Dr. habil. Kodácsy Tamás ökoteológus, a KRE Teremtésvédelmi Műhelyének vezetője is részt vesz, képviseli intézményünket.

Idén is tekerjünk a Holdig!

A Pécsi Tudományegyetem 2021-ben második alkalommal szervezi meg a MOON BIKE néven futó kerékpáros, egészségtudatos életmódra és környezeti fenntarthatóságra ösztönző programsorozatát, amelyhez a KRE Teremtésvédelmi Műhelye is csatlakozott. A kihíváshoz május 15-től bárki csatlakozhat a projekt Facebook oldalán. A tekerés szerelmeseinek nincs más dolguk, mint egy kerékpáros applikáció segítségével a megtett távot „screenshot kép” formájában, üzenetben vagy bejegyzésként elküldeni a PTE Moonbike Facebook oldalára. Ha szobakerékpáron venne részt valaki a kihívásban, a kilométeróra kijelzőjének fényképét kell feltölteniük.

Egyetemünk is részt vett a Szeretethídon

A Magyar Református Szeretetszolgálat Szeretethíd elnevezésű programját 2009 óta rendezik meg évente Kárpát-medence-szerte, ehhez csatlakozott ebben az évben is Egyetemünk. A károlis önkéntesek ezúttal a Bethesda Gyermekkórház belső kerítését festették le más önkéntesekkel együtt.

Eb-bronzérmet szerzett hallgatónk a magyar szinkronúszó válogatottal

Rényi Luca kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatónk vezetésével bronzérmes lett a magyar válogatott a szinkronúszók highlight kűrjében a budapesti vizes Európa-bajnokság szombati versenynapján, a Duna Arénában. A válogatott először nyert érmet szinkronúszásban világversenyen.

Oktatásinformatikai kurzusok Egyetemünkön

A félév során a KRE BTK Oktatásinformatikai Továbbképző Központ 24 oktatásinformatikai továbbképzést tartott, mintegy 227 oktató részvételével. A sikeres képzéssorozat szeptembertől összegyetemi szinten is folytatódik, a KRE IKT Kutatóközpont szervezésében.

Cigányzene – Roma Jazz online konferencia

Cigányzene – Roma Jazz: A cigánymuzsikusok kulturális örökségének és társadalmi helyzetének mintázataicímmel szervez kétnapos, online nemzetközi konferenciát a Károli Gáspár Református Egyetem Romológiai Kutatóműhelye és a Jazztanulmányi Kutatócsoport (Jatakucs) 2021. május 27–28-án.

Vízilabda bajnoki címet szerzett csapatával az ÁJK hallgatója

A KRE ÁJK gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatója, a nagyváradi születésű, román válogatott vízilabdázó Laboncz Nikolette, a CS Rapid Bucuresti vízilabda csapatával 2021. május 9-én veretlenül fejezte be az utolsó fordulót a román vízilabda bajnokságban, így a dobogó legfelső fokára állhatott a 2020/2021-es szezon végén. Az utolsó meccsen az örök rivális csapat, a CSA Steaua București játékosain kerekedtek felül Nikolette góljával, aki ezzel vitathatatlanul a mérkőzés játékosa lett.

Idén is építsük együtt a Szeretethidat!

A Magyar Református Szeretetszolgálat idén májusra is meghirdette évek óta tartó programsorozatát, a Szeretethidat. A Kárpát-medencei Református Önkéntes Napok keretében a Károli Gáspár Református Egyetem is csatlakozik a kezdeményezéshez, ezúttal az alábbi két programlehetőségre várjuk hallgatóinak és munkavállalóinak jelentkezését:

Pszichológus szemmel a Covid-válságról

Már több mint egy éve a koronavírus-járvány határozza meg a mindennapjainkat. Ez az embert próbáló időszak mindannyiunkat érint, nem véletlen, hogy a tavaszi Károli Közösségi Napok keretében Prof. Dr. Bagdy Emőke előadása annyi érdeklődött vonzott a képernyők elé. A Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének professor emeritusa a Covid-válság testi-lelki-szellemi vetületeiről beszélt a Mandiner legfrissebb számában is: a koronavírus-járvány okozta nehézségekről szóló interjúrészletet az alábbiakban közöljük.

Elhunyt Prof. Dr. Gergely András, Egyetemünk professor emeritusa

Türelemmel viselt hosszas betegség után 75. életévében elhunyt Gergely András, a történelemtudományok doktora, a Károli Gáspár Református Egyetem professzor emeritusa. Születése és családja révén Szegedhez kötődött, de filozófiai és történelem szakos tanulmányait az Eötvös Kollégium tagjaként, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte. Diplomájának megszerzését követően az MTA Történettudományi Intézetének munkatársaként kezdte pályáját, majd az 1970-es évek közepétől az ELTE Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszékén Szabad György közvetlen munkatársaként történészek és középiskolai történelemtanárok generációit tanította hosszú évtizedeken át.

Új Nemzeti Kiválóság Program

Új Nemzeti Kiválóság Program pályázati eredmények ide kattintva tekinthető meg.


2020. május 28-án megjelentek az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) 2020/21 tanévi kiírásai.

40 NAP ALATT A FÖLD KÖRÜL!

Országos kezdeményezést indít a Pécsi Tudományegyetem, amelyhez a KRE-ETK Teremtésvédelmi Műhely is csatlakozott.

Újra találkozhatunk istentiszteleti közösségben

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi tanácsa örömét fejezi ki, hogy 2020. május 18-tól a megfelelő szabályok betartásával már az egész országban tudunk istentiszteleteket tartani.

Felvételi a Benda Kálmán Szakkollégiumba

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar hallgatóinak szakmai, valamint tudományos előmenetele támogatása céljából alapított, a hallgatók körében nagy népszerűségnek örvendő Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium a 2020/2021-es tanévre is várja azon nappalis, alap- és mesterszakos, valamint osztatlan tanár szakos hallgatók jelentkezését, akik a 2020/2021-es tanév őszi félévében kezdik majd meg tanulmányaikat valamelyik képzési formában.

Új Nemzeti Kiválóság Program

2019. május 6-án megjelentek az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) 2019/20 tanévi kiírásai.

A Jogakadémia kötetének bemutatója Kecskeméten

Igazán felemelő ünnepség keretében valósult meg A Kecskeméti Református Jogakadémia története című kötet bemutatója április 17-én Kecskeméten, a Református Újkollégium Dísztermében.

Szeretethíd a Károlin

2018. május utolsó hétvégéjén szervezte meg a Magyar Református Szeretetszolgálat a tizedik Szeretethidat, melyhez idén két programmal is csatlakozott a Károli Gáspár Református Egyetem közössége.

Dr. Bánáti János előadása az ÁJK-n

Május 8-án, a Bűnügyi Tudományok Intézetének szervezésében Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke Tudományos Diákköri előadást tartott az ÁJK-n „Az újszerű védői feladatok az új büntetőeljárási törvény alapján” címmel.

Szeretethíd 2018

2018. május 25-én és 26-án szervezi meg a Magyar Református Szeretetszolgálat a tizedik Szeretethidat, melyhez idén két programmal is csatlakozott a Károli Gáspár Református Egyetem közössége.

XV. Református Zenei Fesztivál

Tizenötödik alkalommal rendezték meg idén az immár négynaposra bővült Református Zenei Fesztivált május 24-27. között a budapesti Ráday utcában és Bakáts téren.

Hajnáczky Tamás könyvbemutatója

Hajnáczky Tamás, a Károli Gáspár Református Egyetem cigányügyi referensének, az Egyház és Társadalom Kutatóintézet tudományos segédmunkatársának, Balogh-Ebner Mártonnal (Napi Történelmi Forrás főszerkesztő) és György Sándorral (Napi Történelmi Forrás főszerkesztő-helyettes) közösen szerkesztett tanulmánykötetének a bemutatására az Ünnepi Könyvhéten kerül sor.

Református Zenei Fesztivál 2017

Idén május 26–28. között került megrendezésre a 14. Református Zenei Fesztivál a Bakáts téren és vonzáskörzetében. „A Református Zenei Fesztivál mára a Kárpát-medence reformátusságának legnagyobb kulturális ünnepévé vált. A rendezvény elsődleges célja református zenei kincseink és kultúránk bemutatása, valamint a Kárpát-medencében élő magyar közösségek értékeinek, hagyományainak megismertetése, kulturális kapcsolatainak javítása, bővítése.” – mutatkozik be honlapján az esemény. A kétség kívül jó hangulatú és nagy érdeklődésnek örvendő fesztiválon, mint minden évben, idén is felléptek iskolai és gyülekezeti kórusok, népzenekarok és –tánckarok, illetve modern zenei együttesek is, továbbá kézműves vásáron és különböző kerekasztal-beszélgetéseken vehettek részt a látogatók.

Szeretethíd 2017

Május 18-án az Egyetem PR és Marketing csoportja Miskolcra látogatott el, hogy a 2017-es Szeretethíd - Kárpát-medencei református önkéntes napok keretein belül átadja a Lorántffy Zsuzsanna Református Kismamaház számára az Egyetemünk közössége által gyűjtött adományokat. A kismamaház dolgozói és lakói szeretettel fogadták a küldöttséget és nagyon örültek a károlis támogatásnak. A gyűjtési akció során nagyon sok felajánlás érkezett, több doboznyi ruhát, ágyneműt, törölközőt, gyerekjátékot, iskolatáskákat és egy babaágyat is átadhattunk a lakók számára.

Dr. Sepsi Enikő legújabb kötetének könyvbemutatója

Tisztelettel meghívjuk Dr. Sepsi Enikő: Kép, jelenlét, kenózis a kortárs francia költészetben és Valère Novarina színházában c. kötetének bemutatójára 2017. június 1-jén 17 órakor Budapesten.

Legáció – Interjú Bogyó Zsófia negyedéves HTK-s hallgatóval

Az ünnepek kiemelnek minket a sokszor szürke hétköznapok világából, hogy lelkünk feltöltődjön, felemelkedjen. A legáció a teológia-lelkész szakirányos hallgatók kötelező gyakorlata, amely fontos fejlődést rejt magában. Az ünnepek alkalmával a hallgatók egy-egy adott gyülekezetnél szolgálnak. Bogyó Zsófia negyedéves teológia szakos hallgatót, a Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom önkéntesét kérdeztük legációs élményeiről, aki Húsvét hétfőn szolgált Felcsúton és Tabajdon.

XIII. Református Zenei Fesztivál

2016. május 27-29. között kerül megrendezésre a XIII. Református Zenei Fesztivál, melynek idén is a budapesti Bakáts tér és környéke ad otthont. A fesztivál az elmúlt években Ferencváros kulturális életének szerves részévé vált színes, tartalmas, értéket és minőséget közvetítő programjaival. A fesztivál alapgondolata, hogy megőrizzük és megmutassuk református zenei kincsünket, kultúránkat a jelenkor számára. A programok között kórusművek, egyházi énekek, népzene, világzene, sőt tánc is megtalálható. Az egyházzenei programok között változatlanul fontos szerepet kap a különböző református intézmények kórusainak bemutatkozása, a pénteki diák-tanár felvonulás, valamint az esti fáklyás menet és az azt követő késő esti zenés áhítat, mely 21.45 órai kezdettel a Kálvin téri református templomban kerül megrendezésre Szabó István püspök úr szolgálatával, valamint a Kaláka együttes közreműködésével.


A rendezvényen keretein belül több KRE-vonatkozású program kerül megrendezésre:

- május 27-én, pénteken Dr. Bogár László (BTK) egyetemi docens részt vesz egy kerekasztal-beszélgetésen (19 óra, Ráday u. 28.).

- szombaton 17 órai kezdettel a „Hirdesd az igét!” elnevezésű ének- és igeszolgálaton a Magyarországi Református Egyház képviseletében egyetemünk rektorhelyettese, Prof. Dr. Zsengellér József tart igehirdetést. Az alkalmon az Evangélikus Egyház, Baptista Egyház, Pünkösdi Egyház, Metodista Egyház egy-egy vezetője szintén igét hirdet majd a Nemzeti Múzeum lépcsőjén, ahol az 500 fős Ökumenikus Fesztiválkórus is szolgál majd.

- vasárnap 17.30 órai kezdettel Prof. Dr. Bagdy Emőke (BTK) kerekasztal beszélgetésén vehetnek részt az érdeklődők.


A fesztivál lapozható programfüzete ezen a linken érhető el:http://www.rzf.reformatus.hu/musorfuzet

A fesztiválról további információ: www.rzf.reformatus.hu

Károlis siker az úszó Eb-n

Telegdy Ádám, harmadéves pszichológia szakos hallgatónk, versenyúszó is részt vett a május 22-én záruló londoni úszó Európa-bajnokságon, ahol a férfi 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként is rajthoz állt. A Telegdy Ádám, Kis Gergő, Bernek Péter, Kozma Dominik összeállítású magyar kvartett 7:12.46 perccel nemcsak megnyerte a futamot, hanem a legjobb idővel kvalifikálta magát a döntőbe, ahol végül 7. helyen értek célba, így a csapat minden bizonnyal megszerezte a riói olimpiai kvótát.
 
A magyar úszócsapat minden idők legjobb Európa-bajnoki szereplését produkálta. Magyarország nagy fölénnyel végzett az élen a londoni úszó Európa-bajnokság éremtáblázatán: 10 aranyat, 4 ezüstöt és 5 bronzot szereztek úszóink.
 
Gratulálunk a sikerekhez!

Forrás: Magyar Úszó Szövetség Facebook

Európai Uniós források rendszere 2014-2020

A HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ és a Károli Gáspár Református Egyetem meghívja Önt az Európai Uniós Források Rendszere 2014-2020 – Gyakorlati útmutató pályázóknak és pályáztatóknak című kötet bemutatójára. 
A könyvbemutató időpontja:  2016. május 25. 9:30
Helyszín: KRE-HTK díszterme (1092 Bp., Ráday u. 28.)
 
A kézikönyv pályázóknak és pályáztatóknak egyaránt hasznos tudnivalókat foglal össze az új EU-s támogatási időszakról. Rendezvényünk célja, hogy a kötetet egy szélesebb körnek bemutathassuk.  
 
Előadóink: 
Balás Gábor, közgazdász, a HÉTFA alapítója és ügyvezetője
Csepreghy Nándor, parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, Miniszterelnökség
Gér András László, zsinati tanácsos, Zsinati Iroda, Magyarországi Református Egyház
dr. Szabó Zsolt, egyetemi adjunktus, Károli Gáspár Református Egyetem ÁJK
Zupkó Gábor, az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője
 
A bemutató moderátora: Dr. Törő Csaba Attila, dékán, Károli Gáspár Református Egyetem ÁJK
 
A rendezvényen a részvétel ingyenes, de a helyszín befogadóképessége miatt kérjük, részvételi szándékát 2016. május 23-ig jelezze a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.
 
A rendezvény részletes programja itt érhető el.A kötetről további információkat ide kattintva találhat.

Keresztény szellemiségű könyvhét a Ferenciek terén

Idén huszonnegyedik alkalommal rendezi meg a Szent István Társulat a keresztény szellemiségű könyvkiadók hazai seregszemléjét, a Szent István Könyvhetet. A május 9-én induló könyvhéten a budapesti Ferenciek terén naponta 9 és 19 óra között 30 könyvkiadó várja az érdeklődőket. A kiállítók hazánk számos térségét képviselik: Budapesten kívül Szegedről, Nyíregyházáról, Pannonhalmáról, Kecskemétről, Sümegről, de Erdélyből és Délvidékről is érkezik egy-egy könyvkiadó. Az egyes kiadók által képviselt szervezetek, egyesületek, egyházak köre is szerteágazó. A könyvhétre ellátogató olvasókat idén közel 7000 kiadvánnyal, köztük 71 könyvheti újdonsággal és nagy kedvezményekkel várják a kiadók. Új irodalmi, lelkiségi, teológiai, történeti és filozófiai művek egyaránt megjelennek. 43 szerző dedikálja is a műveit az alábbi időpontokban:

Május 9. hétfő
1500–1600 Beran Ferenc, Kocsis Imre, Michael Hesemann
1600–1700 Nóvé Béla, Tóth Sándor
1700–1800 Czigány György, P. Havasi József SDB
   
Május 10. kedd
1600–1700 Czigány György, Kalász Márton
1600–1800 Csillag Éva
1700–1800 Czakó Gábor, Lukács László SchP
   
Május 11. szerda
1600–1700 Bertáné Varga Judit, Jelenits István SchP, Kerényi Lajos SchP, Lackfi János, Marcellus Mihály
1700–1800 Csókay András, Kertész-Bakos Ferenc
   
Május 12. csütörtök
1500–1600 Apáthy István, Bertalan Péter
1600–1700 Beer Miklós püspök, Budai Tibor, Elmer István, Katona István püspök, Kránitz Mihály, Schmidt Egon, Wittinger László
1600–1800 Jobbágyi Gábor, Szabó Ferenc SJ
1700–1800 Bodnár Dániel, Fülep Dániel, Győrfi Károly
   
Május 13. péntek
1600–1700 Dávid Katalin, Frenyó Zoltán, Kerényi Lajos SchP, Kránitz Mihály, Regöly-Mérei Andrea, Tóth Sándor
1600–1800 Bethlenfalvy Gábor, Kállai Nagy Krisztina
1700–1800 Benkő László, Szabó Ferenc SJ, Szele György, Wittinger László, Zsebők Csaba
   
Május 14. szombat
1000–1100 Kertész-Bakos Ferenc
1100–1200 Fülep Dániel
1200–1300 Fülöp Zsuzsanna, Szele György, Zsebők Csaba
1300–1400 Szerencsés Károly
1400–1500 Szalai Attila, Móser Zoltán
   
  Programok a Stephanus Könyvesházban
(1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 1.)
   
Május 10. kedd
1700–1800 Marguerite A Peeters: A Nyugat kulturális forradalmának globalizációja című kötetet Fülep Dániel teológus, a John Henry Newman Oktatási Központ igazgatója mutatja be.
   
Május 11. szerda
1600–1700 Csókay András: Idegsebészet és hétköznapi misztika című kötetének bemutatója. A szerzővel Kindelmann Győző beszélget.
1700–1800 Molnár Melinda: Mit mondjak magának? című kötetének bemutatója. A szerzővel Ft. Szőcs Csaba, a Verbum Kiadó igazgatója beszélget. Közreműködnek: Benedekffy Katalin operaénekes és Sorbán Enikő népdalénekes.
   
Május 12. csütörtök
1500–1600 A Szelíd határozottsággal című kötet bemutatója. – Katona István nyugalmazott egri segédpüspökkel Elmer István beszélget.
1700–1800 Marguerite A Peeters: A Nyugat kulturális forradalmának globalizációja című kötetet Fülep Dániel teológus, a John Henry Newman Oktatási Központ igazgatója mutatja be.
   
Május 13. péntek
1700–1800 Vatikáni titkos akták. Vizsgálat Pio atya ügyében. – A 10 éves Etalon Kiadó jubileumi könyvbemutatója. Előadó: Dr. Torgyán Attila.
   
  * * *
   
  Programok a Pio Vinotékában
(1053 Budapest, Ferenciek tere 7–8.)
   
Május 11. szerda
1700–1800 Lackfi János: Öt seb című kötetének bemutatója. A szerzővel Hernádi Mária beszélget. Közreműködik: Szirtes Edina Mókus.

Károlis hallgató az úszó Eb-n

Telegdy Ádám, harmadéves pszichológia szakos hallgatónk, versenyúszó kijutott a londoni úszó Európa-bajnokságra.
A Magyar Úszószövetség elnöksége jóváhagyta a Hargitay András szövetségi kapitány által előterjesztett névsort, így húsz férfi és tizenegy női úszó utazhat Londonba, a május 16–22. között esedékes Európa-bajnokságra. Telegdy Ádám négy számban nevezett a megmérettetésre (200 m gyors, 100 m hát, 200 m hát, 50 m pillangó).

Sok sikert kívánunk Ádámnak az Európa-bajnoksághoz!

Dráma és liturgia konferencia a Nemzetiben

Dráma és liturgia címmel konferenciát rendeznek május 7-én a Nemzeti Színházban. Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetés levezető elnöke Dr. Sepsi Enikő, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja.

Liturgia és dráma édestestvérek, színház és templom közeli rokonok - írja Dr. Hafenscher Károly lelkész, teológus a konferenciát bevezető gondolatként. A liturgia – fenomenológiailag tulajdonképpen színház: valaminek a megmutatása, bemutatása, megjelenítése zajlik, a szereplők nyilvánosan szólnak és cselekszenek, ebben a közönség vagy aktívan részt vesz, vagy egyszerűen figyel, megtekint. A tartalom a problémafelvetéstől a megoldásig húzódik. Bemutatva a feszültségeket és annak feloldását, a kezdetet, a folyamatot és a megérkezést. Liturgia és dráma a kultúr- és szellemtörténet útján különválni látszanak, de a kettő összetartozását a párhuzamos fejlődés is alátámasztja. Talán a mostani kezdeményezés egyik későbbi küldetése lehet megírni a liturgia és dráma világának, művelésének, gyakorlatának párhuzamos történetét. A liturgia és dráma kapcsolatának szentelt nap délután kettőkor konferenciával kezdődik, este pedig a Boldog Özséb Színtársulat Szűz Mária mennybevételéről szóló misztériumjátékával ér véget.

A részletes program ide kattintva letölthető. Mindkét eseményre szeretettel hívjuk az érdeklődőket!
A programokon való részvétel ingyenes, ám regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet.

Jótékonysági koncertet szervez a Károli

A Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kara jótékonysági hangversenyt rendez május 11-én, szerdán, 19 órakor, a Dunamelléki Református Egyházkerület Székházának Dísztermében (1092 Budapest, Ráday u. 28.). 

Az egyetem kórusainak év végi zárókoncertjével a Magyar Református Szeretetszolgálatot és a Tanítóképző Főiskolai Kar nehéz anyagi helyzetben lévő diákjait kívánják támogatni. A koncerten köszöntőt mond Veres Sándor, a Dunamelléki Református Egyházkerület világi főjegyzője. Közreműködnek az egyetem hallgatói, vezényelnek: Lázár Enikő, Hargita Péter és Berkesi Boglárka. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Rendhagyó Károlis délután a Bárkában

A Károli Gáspár Református Egyetem idén is csatlakozott a Magyar Református Szeretetszolgálat által szervezett Szeretethíd - Kárpát-medencei Református Önkéntes Napok programsorozathoz. Ebben az évben a Dunaharasztiban található Bárka Műhelyt keresték fel önkénteseink, hogy egy kellemes, játékos délután keretein belül ismerkedjenek meg a Műhely dolgozóival.

A magyarországi Bárka Alapítvány 1991 óta működik. 1993-ban a Bárka Otthon megalapítását követte a Bárka Műhely létrehozása azzal a céllal, hogy felnőtt korú középsúlyos, súlyos, illetve halmozottan sérült személyek részére nappali ellátást, foglalkoztatást és emberséges munkahelyet teremtsen. A szervezet célja, hogy a közösségben az értelmileg sérült emberek személyisége kibontakozhasson, megkapja az őt megillető elismerést, s átélhesse, hogy személye mennyire egyedi és értékes.

A délután folyamán négy önkéntesünk látogatta meg a Bárka Műhely dolgozóit. A bemutatkozás után több csoportban indultak meg a játékok. Páran krétával vagy ceruzával készítettek szebbnél szebb rajzokat, mások buborékfújással és kirakós játékkal töltötték az időt. Önkéntes segítőink egy rövid táncházzal is megörvendeztették sérült barátainkat, akik a következő szavakkal búcsúztak el tőlük:”Jöjjetek máskor is!”

Mind a Műhely dolgozói, mind az önkéntesek számára különleges élmény volt ez a délután. A közös játék, rajzolás és tánc felejthetetlenné tette ezt a napot.

További információ a szervezetről az alábbi oldalon olvasható.


Jótékonysági koncertet adott a TFK és a HTK

Rendhagyó módon ünnepelte a tanév végét a Tanítóképző Főiskolai Kar budapesti tagozatának tanítóképzős és óvodapedagógus hallgatói. A Hittudományi Karral együttműködve adtak jótékonysági koncertet a kárpátaljai magyar családok megsegítésére. Több, mint százezer forint gyűlt össze.
 
A tanévzáró jótékonysági koncerten többek közt egyházzenei darabok, kamarazenei művek, valamint sárközi, matyó, somogyi és erdélyi népdalok – köztük katonadalok és szerelmes dalok – is elhangzottak. A tanítói, óvodapedagógusi, hittanoktatói és lelkészi pályára készülő hallgatók közül néhányan fuvolán, cajonon (ütőhangszer), orgonán, hegedűn és klarinéton is játszottak.
A koncertről készült beszámolót, illetve Hargita Péter, kórusvezetővel készült beszélgetés részletesen itt olvasható.

 


Magyar elnök az Interlegal élén

Az Interlegal nemzetközi jogi, ügyvédi irodai network (www.interlegal.net) 2015. május 16-án tartotta tisztújító közgyűlését Lisszabonban. A szervezet elnökévé két éves időtartamra dr. Boóc Ádám ügyvédet, az ÁJK Polgári Jogi és Római Jogi Tanszékének egyetemi docensét választották.
Dr. Boóc Ádám személyében első ízben lett magyar elnöke egy nemzetközi, több kontinensen jelen lévő ügyvédi irodai networknek.
 
Az Interlegal független, kereskedelmi joggal foglalkozó (európai és Európán kívüli, harminc országot átívelő) ügyvédi irodák nemzetközi szervezete, melynek célja, hogy az egyes irodák ügyfeleik részére magas szinten tudjanak határokon átnyúló szolgáltatásokat biztosítani az egyes Interlegal-tagirodák közreműködésével.


A képen balra dr. Miguel Neto ügyvéd (Sao Paulo, Brazília), az Interlegal Network leköszönő és dr. Boóc Ádám ügyvéd (Kelemen, Mészáros, Sándor és Társai Ügyvédi Iroda, Budapest) az Interlegal Network most megválasztott elnöke látható.


Meghívó

2015. június 5-én, pénteken 16:00 órakor Jótékonysági Koncertet szerveznek a Magyarországi Református Egyház Drogmissziós Intézményei. A koncert bevételét fiatalkorúak terápiás kezelésére fordítják.
Helyszín: Kálvin téri református templom (1092 Budapest, Kálvin tér 7.)
Regisztrálni az esemény Facebook oldalán lehetséges, ahol további információ is rendelkezésre áll.

Szeretettel várnak minden érdeklődőt!


Áldott Pünkösdi Ünnepet kívánunk!

A Károli Gáspár Református Egyetem Vezetősége minden kedves hallgatójának, munkavállalójának és partnerének áldott Pünkösdi Ünnepet kíván.


A „Világ Magyarságáért” közéleti kitüntetést kapott Szakály Sándor

Fotó: nol.hu


2015. május 26-án veheti át a „Világ Magyarságáért” közéleti kitüntetést Prof. Dr. Szakály Sándor, Egyetemünk Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszékének oktatója, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója. A díj az V. Magyar Világtalálkozó díszünnepségének keretein belül kerül átadásra az Uránia Nemzeti Filmszínházban.


A kitüntetéshez ezúton is gratulálunk!


Jótékonysági koncert

 

Egyetemünk Hittudományi Kara és Tanítóképző Főiskolai Kara jótékonysági koncertet szervez a kárpátaljai családok megsegítésére 2015. május 20-án, szerdán 18 órai kezdettel a Dunamelléki Református Egyházkerület Székházának Dísztermében (1092 Budapest, Ráday u. 28.).
Közreműködnek a Károli Egyetem kórusai és tanárai. Vezényel: Lázár Enikő és Hargita Péter.
Köszöntőt mond: Prof. Dr. Zsengellér József, a HTK dékánja.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Vallás és művészet konferencia a Károlin

2015. május 8. és 9. között Vallás és művészet címmel kétnapos konferenciát tartottak a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán. A szervezőintézmény részéről Dr. Sepsi Enikő a Bölcsészettudományi Kar dékánja, a Művészettudományi és Szabadbölcsészeti Intézet alapítója és vezetője köszöntötte a konferencia résztvevőit. Ezt követően a társszervező Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Professor emeritus Fekete György szólt néhány szót az egybegyűltekhez. A konferencia harmadik társszervezője a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. volt, melynek vezetője Hóvári János egykori török nagykövet az első esti fogadáson üdvözölte a nagy volumenű kezdeményezést.
 

Dr. Sepsi Enikő dékán beszédet mond az Egyetem Dísztermében


A 2012-ben alapított Művészettudományi és Szabadbölcsészeti Intézet fogja össze azt a kutatási és oktatási munkát, amely a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán a művészettörténet, színháztudomány, vallástudomány, szabadbölcsészet, művészet- és médiapedagógia területén zajlik. A Vallás és művészet konferencia az intézményben elkezdett interdiszciplináris tudományos tanácskozások (A vallásfogalmak sokfélesége és A spirituális közvetítő című konferenciák, illetve az OTKA támogatásával működő interdiszciplináris Misztika–kutatócsoport Reflections on the Immediate Experience of God in the European Tradition című nemzetközi konferenciája) sorozatának következő eleme volt.


Professor emeritus Fekete György a megnyitó ünnepségen


A konferencia aktualitását a kulturális fordulatok jegyében zajló művészeti és vallási jelenségek értelmezése során használt alapfogalmak, a szent és a profán, a szakrális és a szekuláris vagy a transzcendens újragondolása adta. A konferencia célja az volt, hogy teret adjon olyan új kutatási eredményeket bemutató előadásoknak, amelyek egyfelől a különböző művészeti ágakhoz (irodalom, zene, képzőművészet, film, színház, népművészet), másfelől a különböző vallások és kultúrák tanulmányozásához kapcsolódó metanyelven íródtak.


A kétnapos konferencia programjában 10 szekcióban összesen 64 előadás szerepelt. (A részletes programot lásd)
 

A konferencia előadói a színház-, az irodalom- és a zenetudomány, a művészettörténet, a filmtörténet, valamint a vallástudomány, a kulturális antropológia, a teológia, a folklorisztika, az esztétika, a nyelv-, a kommunikáció- és médiatudomány, a kortárs művészeti kutatások jeles képviselői voltak.


A kétnapos konferencia előadásait kiegészítő programként került sor a „Gyógyító hangok” című film vetítésére, amely Lovász Irén lemezbemutató koncertjéről készült a Szent István Bazilikában, valamint Erdélyi Zsuzsanna néprajzkutatónak emléket állító film vetítésére „Majd az idő kipörgeti” címmel. Mindkét filmet Dr. Tari János egyetemi docens rendezte.


A konferencia anyagából tanulmánykötet készül a Károli Könyvek sorozatban.


A konferenciát követően a Kossuth Rádió Református Félóra című adásában 2015. május 13-án 13.30-kor került adásba Dr. Sepsi Enikő dékánnal, intézetvezetővel és Visky András íróval, dramaturggal, egyetemi docenssel készített riport.
A riport teljes szövege a következő linken olvasható és a teljes adás itt meghallgatható. A Mária Rádióban a konferencia előadások hanganyagai több alkalommal, júniustól kéthetente, kedd este 20.15-től hallhatóak.  A Dr. Sepsi Enikő dékánnal, intézetvezetővel készített, a konferenciáról szóló riport a Reformátusok Lapja 2015. május 17-i vasárnapi számában jelenik meg.


Doktoranduszok országos szakmai találkozója

 

Tizedik alkalommal kerül sor a Károli Gáspár Református Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kara szervezésében a jogász doktoranduszok országos szakmai konferenciájára, amelyen ezúttal külföldi doktoranduszok is részt vesznek. A rendezvény lehetőséget biztosít a doktoranduszok legfrissebb kutatási eredményeinek bemutatására.


A konferencián a következő szekcióüléseken vehetnek részt az érdeklődők:
1. Az üzleti élet jogi problémái
2. Gazdasági bűncselekmények
3. Etikus magatartás, üzleti tisztesség, jogszabályokon kívüli követelmények
4. A közigazgatás szolgáltató szerepe a jelenkori gazdaságban és társadalomban


A konferencia időpontja: 2015. május 16. (szombat)
Jelentkezési határidő: 2015. május 13. (szerda)
Helyszín: 1146 Budapest, Dózsa György út 25-27.

A rendezvényről bővebb információt itt talál.


Konferencia a tulajdonátruházás kereskedelmi és üzleti jogi kérdéseiről - Meghívó

 

A Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara nevében szeretettel meghívjuk  A tulajdonátruházás összehasonlító kereskedelmi és üzleti jogi kérdései című nemzetközi konferenciára.


A konferencia időpontja: 2015. május 15. (péntek)
Helyszíne: 1092 Budapest, Ráday u. 28.

A konferencia egy Kassán elindult tudományos konferenciasorozat újabb állomása, célja, hogy felhívja a figyelmet a modern kereskedelmi és beruházási ügyletekben meghatározó szerepet játszó tulajdonátruházási szabályok fejlődésének, lehetséges megújításának és alkalmazásának legjobb, legcélravezetőbb megoldásaira. Egyben kiváló alkalmat kínál két hazánkkal szomszédos ország gazdasági és jogi gyakorlatának összehasonlító áttekintésére.

A konferencián az alábbi egyetemek oktatói tartanak előadást:
Pavol Jozef Safarik Egyetem, Kassa – Univerzita Pavla Jozefa Safarika v. Kosiciach
Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kolozsvár
Károli Gáspár Református Egyetem, Budapest
Miskolci Egyetem
Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest
Debreceni Egyetem

Részvételi díj: 5000 (ötezer) Ft
Kérjük, a díjat a következő számlaszámra szíveskedjen utalni: 11705008-20436034
Kérjük, az átutaláson a közlemény rovatban tüntesse fel nevét és a következő 16012 AJ75-ös témaszámot.

Részvételi szándék jelzése: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen a részvételi díj befizetéséről szóló banki visszaigazolás egyidejű megküldésével.
Jelentkezési határidő: 2015. május 13. szerda

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Tisztelettel:
Prof. Dr. Miskolczi Bodnár Péter sk.
a KRE Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola vezetője


Psychologia Hungarica Caroliensis

Psychologia Hungarica Caroliensis

TARTALOM


EREDETI KÖZLEMÉNYEK

Szummer Csaba – Szántó András: Az ellenkultúra  és a humanisztikus pszichológia .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  7

Takács Szabolcs – Vass Zoltán – Szarka Renáta – Szövényi György -  Kis György: Kognitív torzítások mérése  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  39

Varga Zsuzsanna – Páli Judit: A Rey Komplex Ábra B változat értékelő rendszerének fejlesztése    .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  72

„Vallás és művészet” konferencia

2015. május 8-9.

Vallás és művészet konferencia


Helyszín: Károli Gáspár Református Egyetem,
Bölcsészettudományi Kar (1088 Budapest, Reviczky utca 4.)


A 2012-ben alapított Művészettudományi és Szabadbölcsészeti Intézet fogja össze azt a kutatási és oktatási munkát, amely a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán a művészettörténet, színháztudomány, vallástudomány, szabadbölcsészet, művészet- és médiapedagógia területén zajlik. A Vallás és művészet konferencia az intézményben elkezdett interdiszciplináris tudományos tanácskozások (A vallásfogalmak sokfélesége és A spirituális közvetítő című konferenciák, illetve az OTKA támogatásával működő interdiszciplináris Misztika–kutatócsoport Reflections on the Immediate Experience of God in the European Tradition című nemzetközi konferenciája) sorozatának következő eleme.

Jelenet Visky András-Tompa Gábor Tanítványok c. előadásából


A konferencia aktualitását az adja, hogy a kulturális fordulatok jegyében zajló művészeti és vallási jelenségek értelmezése során egyre gyakrabban – és a legkülönfélébb kontextusokban – fordul elő a szent, a szakrális, a transzcendens fogalma. Ez a jelenség az alapfogalmak újragondolására késztet minket. A konferencia célja, hogy teret adjon olyan új kutatási eredményeket bemutató előadásoknak, amelyek egyfelől a különböző művészeti ágakhoz (irodalom, zene, képzőművészet, film, színház, népművészet), másfelől a különböző vallások és kultúrák tanulmányozásához kapcsolódó metanyelven íródnak.

Előadóink, akik a színház-, az irodalom- és a zenetudomány, a művészettörténet, a filmtörténet, valamint a vallástudomány, a kulturális antropológia, a teológia, a folklorisztika, az esztétika, a nyelv-, a kommunikáció- és médiatudomány, a kortárs művészeti kutatások képviselői, vállaltan határátlépők e sokféle tudományterület, művészeti ág, vallás és kultúra megközelítésében.

A kétnapos konferencia programjában 10 szekcióban összesen 64 előadás szerepel, amelyek a szakralitás mindennapi megjelenéseivel és művészetekbe ágyazódásával, illetve a szent, a szakrális és a szekuláris, a rítus és a performansz, a liturgia és a színház viszonyával, a vallás művészeti megjelenésével, a szakrális kommunikáció különféle művészeti ágakban való megnyilatkozásával, az ikonográfia, a képaktus, a beszédaktus és a szakralitás kapcsolatával foglalkoznak.


Szervezők:
Dr. Sepsi Enikő KRE BTK dékán, intézetvezető egyetemi docens,
Művészettudományi és Szabadbölcsészeti Intézet
Dr. Vassányi Miklós KRE BTK dékánhelyettes, tanszékvezető egyetemi docens, Szabadbölcsészet Tanszék
Dr. habil. Kiss Gabriella tanszékvezető egyetemi docens, Színháztudományi Tanszék
Dr. Béres István tanszékvezető egyetemi docens, Művészet- és Médiapedagógiai Tanszék
Dr. Kulin Ferenc főszerkesztő, Magyar Művészet folyóirat
Dr. Lovász Irén egyetemi docens, Művészettudományi és Szabadbölcsészeti Intézet
Dr. Faludy Judit egyetemi docens, Szabadbölcsészet Tanszék
Dr. Tari János egyetemi docens, Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
Dr. Hóvári János egyetemi docens, Történelemtudományi Intézet,
főigazgató, Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK)

Konferencia-koordinátor: Boldog Dalma


A konferencia részletes programja elérhető itt.


Szeretethíd 2014 – Önkéntes nap a Károlin

Ne csak szóval szeressünk, hanem cselekedettel és valóságosan.” (1JN 3,18) – szólt az idei Szeretethíd jelmondata, amit a Károli Gáspár Református Egyetem meg is fogadott és csatlakozott 2014-ben a Szeretethíd – Kárpát-medencei Református Önkéntes Napokhoz.

Az Egyetem népdalköre az Őszikék Idősek Klubjába látogatott el és az egyetemisták lelkesedéséről sokat elmond, hogy minden idősre jutott két önkéntes. A 30 fős lánycsapat már csinos megjelenésével tapsvihart váltott ki, még mielőtt egy hang is elhagyta volna torkukat. Az önkéntesek nem csupán gyönyörű népdalokkal és versekkel készültek, de közös éneklésre invitálták az időseket, sőt, még citeraszó is elhangzott.

A KRE csapata a Budaörsi Állatmenhelyre is ellátogatott május 16-án, pénteken. A kezdeti rossz idő sem tántorította el a hallgatókat, hatalmas lelkesedéssel és bízva a jó időben érkeztek meg a menhely lakóihoz. Az önkéntes nap keretein belül segítettek a menhely dolgozóinak a macskakifutók kitakarításában, a felajánlásokból származó adományjátékok-takarók rendszerezésében, de természetesen jutott idő az állatok szórakoztatására is. Mivel az időjárás is kegyes volt a résztvevőkhöz, így nem maradhatott el a várva-várt kutyasétáltatás és a macskákkal való játék sem.Forrás: Magyar Református Szeretetszolgálat


Pályázat - A 20. század történelmi sorsfordulóinak emlékei a református gyülekezetekben

A Református Közéleti és Kulturális Központ pályázatot ír ki: „A 20. század történelmi sorsfordulóinak emlékei a református gyülekezetekben” címmel.
 
A pályázat célja a magyar reformátusság 20. századi történelmének jobb megismerése a személyes, családi, gyülekezeti és helyi gyülekezeti dokumentumok alapján. A pályaműveknek azt kell bemutatnia, hogy a 20. század nagy történelmi traumái (pl. háborúk, Trianon, üldözések, kitelepítések, kollektivizálás, 1956 stb.) miként hatottak a Kárpát-medencei magyar református közösségekre. Olyan személyes, családi, vagy gyülekezeti emlékek feldolgozásával lehet nevezni, amelyek segítenek megismerni a század történelmi sorsfordulóinak helyi egyházi megnyilvánulásait, történéseit.
Pályázni lehet korabeli tárgyi és írásos emlékek (naplók, levelek, fényképek, korabeli dokumentumok stb.) bemutató elemzésével, valamint írásban rögzített életinterjúkkal.
 
A pályázatok beadási határideje: 2014. november 20.
A pályázat díjazásának összértéke: 500.000 forint.
 
A pályázattal kapcsolatos részletes leírás  itt olvasható!


Tiszteletbeli doktorrá avatásról

Tiszteletbeli doktorrá avatás 2013. június 11-én 10 órakor
Egyetemünk Szenátusa a közelmúltban három jeles személyiséget tüntetett ki tiszteletbeli doktori címmel, amelyek ünnepélyes átadására 2013. június 11-én, kedden 10 órakor kerül sor a Hittudományi Kar Dísztermében. Dr. Nikolaus Schneider, a Németországi Protestáns Egyház (EKD) tanácsának elnöke, Dr. August Stahl irodalomprofesszor és Dr. Martyn Charles Rady történészprofesszor tiszteletbeli doktorrá avatásán a vendégeket Egyetemünk Vezetősége mellett köszönti majd Dr. Bölcskei Gusztáv Püspök úr. Az avatás alkalmából Dr. Nikolaus Schneider úr előadást tart „Állam és egyház: a kormányzók és kormányzottak felelőssége a Barmeni Hitvallás fényében” címmel. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!


Felhívás

Kedves Hallgatók!

Továbbra is toborzunk csapattagokat az egyetemi férfi és női kézilabda- és röplabdacsapatba, a férfi futball- és vízilabdacsapatba, az úszó- és futócsapatba, valamint az újonnan alakuló férfi és női kosárlabdacsapatba és a női futballcsapatba.

Jelentkezni a Dékáni Hivatalban Ujszászi Attilánál
(Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) lehet.

Szeretettel várunk minden jelentkezőt!


JUBILEUMI - 20. K&H olimpiai maraton és félmaraton váltó

Kedves sportolni vágyó Hallgatók!

Ajánljuk figyelmetekbe a következő lehetőséget:

http://www.futanet.hu/cikk/20-kh-olimpiai-maraton-es-felmaraton-valto

Aki jelentkezni szeretne az legkésőbb péntek (máj. 24.) 12:00-ig, a Dékáni Hivatalban Ujszászi Attilánál (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vagy pedig a Hallgatói Önkormányzat irodájában Kosnas Gyulánál teheti meg.

Szeretettel várunk minden jelentkezőt!


Meghívó

Szeretethíd központi megnyitó ünnepség és családnap
 
Az V. Szeretethíd – Kárpát-medencei református önkéntes napok budapesti központi megnyitójára 2013. május 24-én, pénteken délután 14 órakor kerül sor a belvárosban, az Erzsébet téren. Idén rendhagyó megnyitóra kerül sor, hiszen a hivatalos megnyitó részt követően az önkéntes munkán túl a helyszínen egész délutános programot szervezünk családok részére Szeretethíd Jótékonysági Családnap néven. A programok 15 órától 18 óráig tartanak majd, a Magyar Református Szeretetszolgálat a Napraforgók Játszóház közreműködésével szervezi az alkalmat. Minden érdeklődő családot nagy szeretettel várunk!
http://szeretethid.jobbadni.hu/hir/szeretethid_csaladnap


Nemzetközi konferencia

NEMZETKÖZI KONFERENCIA

Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar

Reviczky utca 4
Díszterem

2013. május 17-18.


Közvetlen istentapasztalásról szóló reflexiók
az európai hagyományban

Reflections on the Immediate Experience of God
in the European Tradition
Díszelőadók:

Veerle Fraeters - Antwerpen
Geert Warnar - Leiden
Gerd van Riel - Leuven
Beata Bishop - London

Részvételi díj napi 1000 Ft., két napra 1500 Ft.
Károlis diákoknak napi 500 Ft.


      SZERETETTEL VÁRUNK MINDENKIT

Misztikus Hagyományok Kutatócsoport
Néderlandisztika Tanszék
    Szabadbölcsészet Tanszék


 A konferencia programja elérhető a linkre kattintva


Teológiai kerekasztal meghívó

Az egyházak jövőképe a népszámlálás után
Kerekasztal beszélgetés  Miroslav Volf Képünkre és hasonlatosságunkra című
könyve megjelenése alkalmából

A Harmat Kiadó tisztelettel meghívja Önt és munkatársait a Miroslav Volf: Képünkre és hasonlatosságunkra / Az egyház, mint a Szentháromság képmása című könyvének bemutatójára, és a témában rendezett kerekasztal beszélgetésre.

Időpont: 2013. május 8., szerda 16:00 óra.

Helyszín: Károli Gáspár Református Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Díszterem (Bp., VIII. ker. Reviczky utca 4. 1. emelet).

A kerekasztal beszélgetés résztvevői:

     •    Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára, vallástörténész,
          az Ut Unum Sint Ökumenikus Intézet elnöke,
     •    Szűcs Ferenc, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának
          professzor emeritusa,
     •    Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház nyugalmazott püspöke.

A beszélgetést vezeti:

     •    Fabiny Tibor, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi
          Kara Anglisztika Intézetének és Hermeneutikai Kutatóközpontjának vezetője,
          az Angol Nyelvű Irodalmak és Kultúrák Tanszék vezetője.

Házigazda: Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója.

A keresztény egyház kétségtelenül új kihívások előtt áll a posztmodern kultúrában. A most nyilvánosságra került magyarországi népszámlálási adatok tükrében pedig még inkább aktuális kérdéssé vált az egyházak, felekezetek jövőképének újragondolására. Miroslav Volf számos nyelvterület után most végre magyarul is megjelenő, legjelentősebb teológiai művei közé tartozó kötete a kerekasztal beszélgetés résztvevőivel együtt arra keresi a választ, mi lehet napjainkban a keresztény hit megélésének megfelelő közösségi formája, amelyben a hit hitelessé és hatékonyan átadhatóvá válik.

A horvát származású Miroslav Volf a Yale Egyetem professzora, akit gyakran „korunk egyik legnépszerűbb teológusaként” emlegetnek. A közismert teológus-írónak eddig kilenc kötete és számos publikációja jelent meg. Közülük a Harmat Kiadó gondozásában Ölelés és kirekesztés címmel kiadott könyvét a Christianity Today folyóirat a huszadik század 100 legjobb vallásos könyve közé választotta.

További információk:
Harmat Kiadó,www.harmat.hu, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


Kulin-mehívó

Az Argumentum Kiadó

tisztelettel meghívja Önt

Kulin Ferenc

Küldetéstudat
és szerepkeresés

Irodalom- és eszmetörténeti
tanulmányok

című könyvének a bemutatójára.
A bemutató időpontja és helye:

2013. május 10., péntek, 17 óra

Károli Gáspár Református Egyetem
Bölcsészettudományi Kar

(Budapest VIII., Reviczky u. 4.
I. em. – Díszterem)

A könyvet bemutatja:
Szörényi László
és
Hermann Zoltán

A könyv a helyszínen kedvezményes áron vásárolható meg.

További információk


Meghívó könyvbemutatóra

   A Károli Gáspár Református Egyetem Kremlinológiai Intézete
és az Unicus Műhely Kiadó
 
tisztelettel meghívja Önt
 
Kun Miklós: Sztálin alkonya
Történelmi-lélektani kollázs
című könyvének a bemutatójára.
 
A könyvet méltatja:
Pálinkás József
, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
 
 
Időpont: 2012. június 4. hétfő, 16 óra
Helyszín:
Parlament Café, Budapest V. ker. Vértanúk tere 1.
 
Minden érdeklődőt szeretettel várnak!


Károli jótékonysági koncert a krasznahorkai várért 2012. május 31-én

FELHÍVÁS

Jótékonysági koncert a krasznahorkai várért

A Károli Gáspár Református Egyetem tisztelettel meghívja Önt

2012. május 31-én, 18 órakor kezdődő jótékonysági koncertjére, a
Budapest–Pozsonyi úti Református Templomba (1133 Budapest, Pozsonyi út 58).

Fellép:
Dr. Lovász Irén PhD egyetemi docens, a néprajztudomány kandidátusa (KRE-BTK)  népdalénekes, Szilasi Alex egyetemi tanársegéd (KRE BTK Történettudományi Intézet) zongoraművész, a Soli Deo Glória kamarakórus, karmester: Erdélyi Dániel, Lénárd Valentina Kazinczy- díjas főiskolai hallgató (KRE-TFK) és Kobzos Kiss Tamás kobozművész.

Jótékonysági koncertünk célja, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem aktívan hozzájáruljon a márciusi tűzvészben megsérült felvidéki Krasznahorkai vár mielőbbi felújításához.

Támogatói jegy:
Diák: 1000,- Ft    Felnőtt: 2000,- Ft

Ön hogyan segíthet?

Jöjjön el a koncertre, és a megvásárolt jegy értékével hozzájárulhat a magyarság egyik jelképének számító felvidéki vár helyreállításához!

A koncert programja


Konferencia felhívás

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának
Munkajogi Tanszéke


meghívja Önt

AZ ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE A RÉGI MT. TÜKRÉBEN
Koncepcionális változások a magyar munkajogi szabályozásban


című tudományos konferenciára

Támogatók:
ELTE Eötvös Kiadó
Károli Gáspár Református Egyetem, ÁJK, Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék,
Magyar Munkajogi Társaság
Magyar Munkaügyi Kapcsolatok Társaság

Időpont: 2012. MÁJUS 29., KEDD
Helyszín: PPKE JÁK II. János Pál terem (1088 Budapest, Szentkirályi u. 28

További információk


A Jezsuita Roma Szakkollégium felvételt hirdet

A Jezsuita Roma Szakkollégium felvételt hirdet a 2012/2013-as tanévre.

A budapesti Jezsuita Roma Szakkollégium felvételt hirdet a 2012/2013-as tanévre. Olyan budapesti egyetemekre, főiskolákra jelentkező, illetőleg már ott tanuló cigány/roma diákok számára, akik a felsőoktatási tanulmányaik magas szintű elvégzése mellett, azonosulni tudnak az intézmény értékrendjével, és vállalják a cigány/roma és magyar identitásra egyként építő tanulmányi, kulturális és közösségi programokat. Jelentkezhetnek a Jezsuita Roma Szakkollégiumba, olyan nem roma, vagy más nemzetiségű diákok is, akik vállalják a szakkollégium értékrendjét, programját és a közös diákéletet cigány/roma társaikkal.

A szakkollégium célkitűzése, hogy hozzájáruljon a közéleti feladatvállalás iránt elkötelezett, aktív társadalmi párbeszédet folytató sikeres cigány értelmiségiek formálódásához, akik a szakmai kiválóságot ötvözik a társadalmi és szociális kérdések iránti érzékenységgel.

A felvételi:

A Szakkollégium felvételi rendszere két körben zajlik.

Az első körben, a beküldött dokumentumokat értékeli a Szakkollégium Felvételi Bizottsága. A második körbe bejutottakat telefonon és személyes e-mailben is értesítjük.
A második körben a pályázati kiírásnak megfelelt pályázók egy rövid, szóbeli meghallgatáson vesznek részt, ezután alakul ki a felvételt elnyert hallgatók végleges listája. Végső döntésről értesítést a szóbeli meghallgatás után 5 nappal kapnak a jelentkezők.

Az első körben a következő dokumentumokat kell beküldeni elektronikus formában:

1. fényképes önéletrajz

2. kitöltött jelentkezési lap

3. legutolsó félévi bizonyítvány másolata érettségizettek és felvétel előtt állóktól, felsőoktatásban tanulóktól a legutolsó (aktív) félév indexmásolata (vagy ETR/NEPTUN kivonat)

4. motivációs levél

A hiányos pályázat azonnal kizárásra kerül!

A jelentkezéseket kérjük eljutatni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.   e-mail címre, vagy postai úton a Jezsuita Roma Szakkollégium, 1191 Budapest, Hunyadi utca 2-4. számára.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a felvételi jellegéből következően a felvételi döntéssel szemben fellebbezésnek helye nincs, illetve a döntés indokláshoz nem kötött!
 
Jelentkezési határidő:

Felsőoktatási jogviszonnyal rendelkezők és sikeres felsőoktatási felvételivel rendelkezők számára:

2012. augusztus 08. (MEGHOSSZABBÍTVA!)


A Jezsuita Roma Szakkollégiumról bővebben a www.jrsz.hu weblapon tájékozódhatnak.

Sikeres felvételi esetén:

      - 2 ágyas szobákban kapnak elhelyezést a hallgatók
      - ösztöndíj
      - idegen nyelvtanulási lehetőség
      - korrepetálás, tehetséggondozás
      - internet hozzáférés
      - könyvtár
      - konditerem
      - főzési, mosási lehetőség áll rendelkezésre

A Szakkollégium Igazgatósága nevében kívánunk sikeres felvételit!

Budapest, 2012.05.03. 

Antal István, Rektor
Hofher József SJ, Spirituális vezető
Oláh Adrienn, szakkollégiumi titkár
Danó Richárd Gábor, Diákbizottság elnöke


Fotópályázat

Szeretethíd


1. FOTÓPÁLYÁZAT

„Mit jelent számodra az önkéntesség? Mit jelent számodra a Szeretethíd?” címmel a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány fotópályázatot hirdet amatőr fotósok részére. A fotópályázat a Szeretethíd részét képezi. A kampány szlogenje: „Mozdulj, segíts, szeress!”

Beadási határidő
2012. június 30.

A zsűri a legjobbnak tartott fotókat kiválasztja, melyek eséllyel indulnak arra, hogy a 2013-as Szeretethíd plakát képét alkossák.
 
Nyeremények
1. díj. 30 000 Ft. 2. díj. 20 000 Ft. 3. díj. 10 000 Ft.

Technikai követelmények
filetípus: JPEG (Adobe PhotoShop jpeg 12-nek megfelelő tömörítés) vagy PNG, minimális méret: 2048 x 1536 pixel (3 M pixel)

Részvétel módja:
A pályázó maximum 5 képet küldhet be. A pályázaton digitális technikával készült képek vehetnek részt. A pályázaton csak olyan fényképek vehetnek részt, amelyek a pályázat benyújtásának időpontját megelőzően más fotóversenyen nem értek el eredményt. A pályázónak az elküldött képekhez csatolnia kell a kitöltött és aláírt nevezési lapot.

A pályázaton való részvétel feltétele, hogy a pályázó elfogadja a nevezési feltételeket és a nevezési lapot emailben (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vagy postai úton (1146 Budapest, Hungária krt. 200.) visszaküldje. A fotók elbírálását és a díjak odaítélését a Rendező által felkért Zsűri végzi. Mindegyik fotó csak egyszer díjazható.
 
A képeket és a jelentkezési lapokat, együtt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. emailcímre várjuk, jelentkezési lap ugyanitt igényelhető. Egy pályázó csak egy jelentkezési lapot küldhet be.

Szerzői és szomszédos jogok
A pályázaton csak első felhasználásúnak minősülő fotók vehetnek részt.

A résztvevő a pályázati anyag beküldésével automatikusan elfogadja a pályázati feltételeket és egyben hozzájárul, hogy a rendezők a pályázattal kapcsolatos publikációkban képeiket térítésmentesen használják.

A pályázó kijelenti, hogy rendelkezik a fotókon ábrázolt személyek nyilvános megjelentetéshez való hozzájárulásával.

A pályázó tudomásul veszi továbbá, hogy amennyiben személyiségi vagy szerzői jogok vonatkozásában harmadik személynek a képekkel kapcsolatban bármilyen kifogása felmerülne, az ezzel kapcsolatos felelősséget teljes egészében vállalja.

A nyertes pályázók hozzájárulnak, hogy a díjazott pályaművek a www.jobbadni.hu honlapon és a sajtóban ellenszolgáltatás nélkül megjelenjenek.

A zsűri köteles kizárni mindazokat a pályázókat, akik a fenti feltételeknek nem tesznek eleget. A pályázónak a zsűri esetleges kérésére az eredeti file-t be kell mutatnia.

A Rendező kijelenti, hogy elfogadja a Pályázó nyilatkozatát a Jelentkezési lapon és ezennel átveszi díjmentesen a szerző szerzői tulajdonjogait a benyújtott fotókkal kapcsolatosan.

Nevezési lap letöltése (PDF formátumban)


Sárkányhajó Fesztivál


Százhalombatta Város Önkormányzata Képviselő-testületének Polgármesteri Hivatala úgy döntött, hogy a május 12-13-ra meghirdetett Sárkányhajó Fesztivált és kísérőeseményeit az előrehaladott szervezőmunkák ellenére is ELHALASZTJA, mivel ezen a hétvégén két vizes rendezvény is lesz az országban (Balaton Regatta; Magyar Kajak-Kenu Szövetség  Sárkányhajó Road-showja, Győr).

Az új időpontról értesítjük Önöket, addig is várjuk a jelentkezéseket a Károli csapatába a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre küldött regisztrációval, megjelölve a pólóméretet. A Szervezők tájékoztatása szerint a felhívás hallgatóink mellett az oktató és nem oktató kollégáknak is egyaránt szól.


Digitális tananyagok - Oktatásinformatikai kompetencia a tanárképzésben - konferencia

A konferencia időpontja:
2012. május 4. (péntek), 10–18 h

A konferencia helyszíne: Károli Gáspár Református Egyetem BTK (1088 Budapest, Reviczky u. 4.)

A konferencia főbb témái és tervezett programja:
     •    délelőtt a szakmai
          programban plenáris
          előadások formájában
          zajlik majd, a 30 perces
          plenáris előadások
          megtartására szakmai-
          tudományos
          szempontból kiemelkedő
          kutatókat hívunk meg.
     •    délután több szekcióban
          (nyelvoktatás, humán
          tárgyak digitális oktatási
          lehetőségei) folytatjuk a
          témák tárgyalását.

Az alábbi témakörökben
várjuk a jelentkezéseket a
szekció-előadásokra:

Különféle eszközök (hardverek,
szoftverek, pl. tantárgy-
specifikus programok,
távoktatási keretrendszerek, web
2.0-ás alkalmazások stb.)
használatának tanulságai a
tanárképzésben és az iskolai
gyakorlatban. A szekció-
előadások időtartama 20 perc.

Részvételi díj: nincs


Konferenciafelhívás
A KRE BTK Német Nyelv és Irodalmi Tanszéke,
valamint a Magyar Nyelvtudományi Tanszéke a
Tanárképzési Szakbizottság támogatásával meghirdeti a

„Digitális tananyagok - Oktatásinformatikai
kompetencia a tanárképzésben”
konferenciáját.

Az oktatási rendszerek relatíve zárt világa talán túlságosan is sokáig tartotta magát távol a digitális világ mindennapjainkat átalakító hatásától. Az osztálytermek falai képletesen és fizikailag is zárttá tették a formális tanítás-tanulás folyamatát. Napjaink oktatásfejlesztési stratégiái azonban tudatosan építenek az információs kommunikációs technológiák új alkalmazási lehetőségeire. A formális oktatás kereteiből kilépve, egy tágabb kontextusban és életkori populációban megállapíthatjuk, hogy a digitális technológia kiszélesíti a tanulási lehetőségeket, és megváltoztatja a tanítási módszereket.

A konferencia célja, hogy szakmai nap keretében megvilágítsuk az IKT (infokommunikációs technológia) kompetencia fejlesztését, másrészt az eLearning/eTanulás módszertani kultúrájának, digitális taneszközeinek fejlesztését és elterjesztését a tanárképzésben. A konferencia továbbá lehetőséget biztosítana arra, hogy más tanárképző intézményekkel együtt vitassuk meg a fenti kérdést.

Jelentkezés:
A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Előadók 800-1000 karakteres absztrakt benyújtásával jelentkezhetnek szekció-előadásokra.
A jelentkezési lap letölthető itt.

A mellékelt regisztrációs lapot kitöltve és az absztraktokat kérjük 2012. március 20-ig visszaküldeni a lenti e-mail címre.

Az előadások elfogadásáról szóló döntésről 2012. március 30-ig értesítjük a jelentkezőket.

Az elfogadott tanulmányok a konferenciát követően külön tanulmánykötetben fognak megjelenni.

További információk és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A szervezőbizottság minden érdeklődőt sok szeretettel vár!

Támogatóink:
Károli Gáspár Református Egyetem
Bölcsészettudományi Kara

 

A konferencia programja
Meghívó-PHILTHER Színházi Net-Filológia konferencia

Theatron Műhely Alapítvány,
a Károli Gáspár Református Egyetem Színháztudományi Tanszéke,
a Pécsi Tudományegyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolája,
valamint a Magyar Tudományos Akadémia
Színház- és Filmtudományi Állandó Bizottsága

PHILTHER
MŰHELYKONFERENCIÁT RENDEZ
SZÍNHÁZI NET-FILOLÓGIA
címmel, amelyre tisztelettel meghívjuk.

A konferencia időpontja: 2012. május 4. (péntek) 10.00-13.00

A konferencia helye:
KRE BTK (Budapest VIII. Reviczky u. 4.) 319. terem (III. emelet)

További információk


Névtan és terminológia workshop

A Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszéke és
Terminológiai Kutatócsoportja,
az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézete, valamint
a Magyar Nyelvtudományi Társaság

2012. május 16-án, szerdán

NÉVTAN ÉS TERMINOLÓGIA
címmel workshopot rendez

A workshop helyszíne:

KÁROLI GÁSPÁR REFORMÁTUS EGYETEM
BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR


1088 Budapest, Reviczky u. 4. Díszterem (I. emelet).

A workshopot vezeti: Fóris Ágota és Farkas Tamás
Szervezőbizottság: Bölcskei Andrea, Slíz Mariann

A workshop célja a névtan terminológiai vonatkozásainak áttekintése, a két diszciplína érintkező területén a közös célok és kölcsönösen alkalmazható módszerek feltérképezése, gyümölcsöző vita folytatása a lehetséges közös célokról és vizsgálati területekről.

Program
13.00–13.10 Megnyitó: Fóris Ágota
13.10–14.30 Előadások:
Hoffmann István: Elmélet és terminológia a magyar névkutatásban
Farkas Tamás: A magyar névtani terminológia jellemzői és problémái
Slíz Mariann: Terminusok keletkezése és változása
Vita
14.30–14.50 Szünet
14.50–15.50 Előadások:
Bölcskei Andrea: A helynév-standardizáció terminológiájáról
Bauko János: A magyar és a szlovák (szláv) névtani terminológia összevetése
Vita
15.50–16.10 Szünet
16.10–17.20 Műhelybeszélgetés
17.20–17.30 Zárszó: Hoffmann István
        
Részletes információk találhatók a rendezvényről a következő honlapon:
www.kre.hu/nyelveszet

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Klebelsberg - konferencia

A Károli Gáspár Református Egyetem
Bölcsészettudományi Kar
Történettudományi Intézete
és

a Kodolányi János Főiskola
Történelem Tanszéke

tisztelettel és szeretettel meghívja a
Klebelsberg Kuno gróf halálának
80. évfordulója alkalmából rendezett

Klebelsberg
című
tudományos konferenciára

A konferencia ideje és helye:
2012. május 9. (szerda)
10.00-16.00
KRE BTK Díszterem
1088 Budapest, Reviczky u. 4.

Köszöntőt mond:
L. Simon László
elnök
Magyar Országgyűlés
Kulturális- és Sajtóbizottság,
Nemzeti Kulturális Alap
Üléselnökei:
Prof. Dr. habil. Szakály Sándor, DSc
(KRE, Budapest)

Dr. habil. Ö. Kovács József, CSc
(KRE, Budapest)

Prof. Dr. Csath Magdolna, DSc
(KJF, Székesfehérvár)

Előadnak:

Prof. Dr. Romsics Ignác
(az MTA tagja, EKF, Eger)
Bethleni konszolidáció – klebelsbergi kultúrpolitika

Dr. habil. Tőkéczki László, CSc (ELTE, Budapest)
Oktatás – művelődés – társadalom

Dr. habil. Ujváry Gábor, CSc (KJF, Székesfehérvár)
Klebelsberg és a magyar kulturális külpolitika

Dr. Makkai Béla, CSc (KRE, Budapest)
Klebelsberg Kuno nemzetpolitikai koncepciója

Dr. Kovács Dávid, PhD (KRE, Budapest)
Újkonzervativizmus és nemzetszemlélet:
Klebelsberg neonacionalizmusa

Dr. Csurgai Horváth József, PhD
(Székesfehérvári Városi Levéltár)
Klebelsberg és Székesfehérvár

Miklós Péter, történész-muzeológus
(Móra Ferenc Múzeum, Szeged)
Klebelsberg Kuno szerepe a szegedi
egyetemi és egyházi központ kiépítésében 1922-1930

Dr. Sarnyai Csaba Máté, PhD (KRE, Budapest)
Klebelsberg Kuno és a katolikus püspöki kinevezések

 

További információk

Aspektus - Nemzeti összetartozás a gyakorlatban

  Aspektus
  Nemzeti összetartozás – a gyakorlatban
  A vitaest Ideje: 2011. június 1., szerda, 18.00
  
A vitaest helye:
Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar Díszterem
;
1088 Budapest, Reviczky utca 4. I. emelet (100-as terem)
/a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral szemben található meg/

Vendégeink:
Romsics Ignác, Grynaeus András
Surján László, Ö. Kovács József
Lados Balázs, Száray Miklós
Szamborovszkyné Nagy Ibolya

Romsics Ignác történész, akadémikus,
Surján László, európai parlamenti képviselő, a Megbékélési Mozgalom kezdeményezője,
Ö. Kovács József, a Károli Gáspár Református Egyetem Történettudományi Intézetének igazgatója,
Szamborovszkyné Nagy Ibolya, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára, történész,
Száray Miklós, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumának vezető történelem tanára,
Grynaeus András, a Baár-Madas Református Gimnázium történelem tanára,
a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kara Történettudományi Intézetének oktatója
Lados Balázs, a Szent Margit Gimnázium történelem tanára.


Felkért hozzászóló:
Majoros István
, az ELTE BTK Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszékének vezetője.

Nemzeti összetartozás – a gyakorlatban
A Nagy-Triananon Palota, ahol Magyarországgal aláíratták a békediktátumot 1920.június 4-én
Trianon kérdései és azok oktatása a középiskolákban

Az szervezők nevében minden érdeklődőt sok szeretettel vár az Aspektus témafelelőse:
Gecse Géza

Előzmény:Trianon az egyetemi oktatásban - 2011. március 23-i Aspektus

PLAKÁT MEGTEKINTHETŐ ITT!


Közlemény a rektorválasztásról

 KÖZLEMÉNY

Rektorjelöltet választott a Szenátus
Budapest, 2011. május 25.

A 2011. május hó 2. napján megjelent Oktatási és Kulturális Közlöny III. évfolyam 9. számában a Károli Gáspár Református Egyetem (a továbbiakban KRE) Fenntartójának nevében – a Szenátus felkérése alapján – eljárva a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége a Felsőoktatásról szóló többször módosított 2005. évi CXXXIX. Törvény 96§ (6) bekezdése, valamint a Károli Gáspár Református Egyetem Alapító Okiratában, Szervezeti és Működési Rendjében és Foglalkoztatási követelményrendszerében foglaltak alapján pályázatot hirdetett a rektori megbízatás ellátásra.

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy Prof. Dr. Balla Péter által benyújtott pályázatot Egyetemünk rektori pályázatokat minősítő bizottsága 2011. május hó 23. napján megtartott ülésén egyhangúlag támogatta. A Szenátus a mai napon 23 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadott 94/2011. (V.25.) számú határozatában megválasztotta Prof. Dr. Balla Pétert a KRE rektorjelöltjének.


dr. Bohátka Gergely s.k.
Főtitkár


MEGHÍVÓ - ÉGI HANGOK c. hangverseny

 "ÉGI HANGOK"
Magyar-horvát kulturális ProjektA projekt vezetői:
Lovász Irén
(a Néprajztudomány Kandidátusa, PHD , egyetemi docens KRE, népdalénekes, Budapest)
Lidija Bajuk
(etnográfus, népdalénekes, Zágráb)


Ez a kulturális együttműködés a két ország közös európai kulturális alapjaira épül, melyek alapértékei évszázadok óta az európai keresztény kultúrából gyökereznek. Az európai kereszténység jelenetős hatást gyakorolt mindkét kultúra fejlődésére, a művészettörténet kölönféle műfajaiban a szakrális építészettől a  szakrális zenéig. Közös kulturális örökségünk elemei a mai napig élő és egymásra ható, szomszédos kultúráink része.
 
A 2011-es Eu-elnökség évében kiváló lehetőség adódik hazánk számára, hogy az  EU képviselőiként kezet nyújtsunk a szomszédos Horvátországnak, és segítsük demonstrálni az európai kultúrához való évszázados kötődésének magától értetődőségét a EU csatlakozási folyamat részeként egy közös a kulturális koncertsorozattal.

Az ÉGI HANGOK zenei project egyaránt tartalmaz  régi zenét, népzenét, európai zenét, magyar és horvát zenét, szakrális zenét és női hangot, mindezeket harmóniában egyesítve. Magyarország és Horvátország Európa termékeny kulturális peremén: a Kelet-Nyugat, Észak-Dél, az Ázsiai , a Balkáni határán fekszik. Ez különleges kultúrák közötti lehetőségeket, sajátos művészeti nyelvezetet alakított ki.

Lovász Irén és Lidija Bajuk célja, hogy megidézzék, bemutassák a közös európai, pre-keresztény és korakereszténységre jellemző, középkori zenei, nyelvi kulturális formákat. Koncertsorozatukat a két ország különös szakrális helyein tervezik: Zagreb, Varazdin, Lubenice, Osor, Zadar, Dvigrad,  Opatija Horvátországban, Budapest, Esztergom, Nyírbátor, Pannonhalma, Győr és Pécs Magyarországon.

Mindkét énekesnő saját triójával koncertezik.

A koncertsorozat első állomása:
BUDAPEST, 2011. május 24. 18:00 Belvárosi Szent Mihály Templom.

A koncert időtartama: 2X40 perc


1.Lovász Irén trio:
Lovász Irén ének
Mizsei Zoltán: ének, orgona, pszaltérium, középkori hárfa
Ágoston Béla: ének,furulya, duda, kaval, fujara,

 

2.Lidija Bajuk Trio:
Lidija Bajuk - ének, gitár
Marija Mlinar – hárfa
Stanislav Kovacevic - gordonka


Misztika konferencia

alt A konferencia helye és ideje:
 2011. május 20-21.

 Károli Gáspár Református Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Díszterem
(Budapest, VIII. ker., Reviczky utca 4.)

 Konferencia programja


A vallásfogalmak sokfélesége - konferencia felhívás

A vallásfogalmak sokfélesége - konferencia felhívás

2011. november 11-12. Károli Gáspár Református Egyetem, Bölcsészettudományi Kar
Szervezők: A KRE BTK Szabadbölcsészet Tanszéke és a SZTE BTK Vallástudományi Tanszéke

A vallástudomány az elmúlt évszázadban számos elméleti keretet alkalmazott a végső soron mindig rejtve maradó vallási dimenzió fogalmi leírására, és ennek nyomán sokféle tudományos vallásfogalom jött létre. Emellett számos vallásgyakorló közösség, vallásalapító és vallásteoretikus is kialakított magának egyfajta fogalmat a vallásról, amely érdemes a tudományos szempontú elemzésre. Konferenciánkkal a vallásfogalmak sokféle változatára szándékozunk koncentrálni. A történeti vagy szisztematikus vallástudomány területéről olyan előadásokat várunk, amelyek vagy a) a vallás fogalmát tárgyalják valamely társadalom- vagy természettudomány elmélete és módszertana alapján, vagy b) különböző vallások önreflexiójával (önreflexióival), egyes vallási gondolkodók vallásfogalmával (vallásfogalmaival) foglalkoznak.

Olyan hozzájárulásoknak kívánunk teret adni, amelyek nem valamely vallás, hanem a kívülálló elemző nézőpontjából fogalmazódtak meg. Követelmény, hogy az előadások a korszerű szakirodalom és a források elmélyült ismerete alapján korábban nem közölt, eredeti eredményeket mutassanak be. Külön hangsúlyt szeretnénk fektetni az interdiszciplinaritásra és a komparativitásra, továbbá bátorítjuk a társszerzős jelentkezést.

Terveink szerint a 20 előadós rendezvényen a 20 perces előadásokat 10-10 perces vita követi.

További tudnivalók....


EREDMÉNYEK - XXX. Jubileumi OTDK

 XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia eredmények

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) fővédnökségével az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT), valamint 16 egyetemi és főiskolai kar az ország 11 városában 2011. április 6-29. között rendezte meg a XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferenciát (OTDK).

A pályázók 16 tudományterületi szekcióban mutatkozhattak be.  A szekciókon belül meghirdetett tagozatok első helyezettjei 2011. május 9-ig pályázhattak a Pro Scientia Aranyérem kitüntetésre, amelyet az OTDT elnöke és a MTA elnöke közösen adnak át a MTA Dísztermében 2011. november 23-án.

Örömmel jelentjük, hogy hallgatóink kiemelkedő sikereket értek el a konferenciasorozaton. Szívből gratulálunk az Egyetemünket képviselő résztvevőknek, valamint témavezetőiknek, külön kiemelve a helyezetteket!

OTDK helyezések


Pályázati felhívás

 Rektori pályázat

A Károli Gáspár Református Egyetem Fenntartójának nevében - a Szenátus felkérése alapján - eljárva a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége a felsőoktatásról szóló többször módosított 2005. évi CXXXIX. törvény 96 § (6) bekezdése, valamint a Károli Gáspár Református Egyetem Alapító Okiratában, Szervezeti és Működési Rendjében és Foglalkoztatási követelményrendszerében foglaltak alapján pályázatot hirdet

a KÁROLI GÁSPÁR REFORMÁTUS EGYETEMEN
rektorimegbizatás ellátásásra.

Oktatási és Kulturális Közlöny, III. évfolyam 9. szám, 2011.05.02. kedd


FELHÍVÁS! - Kárpát-medencei református önkéntes napok

 
  Szeretethíd 2011-ben is!

  Meghosszabbított jelentkezési határidő: május 15.


A Magyarországi Református Szeretetszolgálat (MRSZ) idén ismét májusban tartja a Szeretethíd elnevezésű Kárpát-medencei református önkéntes napokat, amelyek keretében segítségnyújtó akciót szervez. Tavaly több mint 8000 önkéntes csatlakozott a megmozduláshoz. 2011-ben a rendezvény egyházi fővédnöke Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke, világi fővédnöke Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök úr felesége. A programra jelentkezhetnek önkéntes csoportok, de egyéni jelentkezőket is szeretettel várnak a szervezők.

A regisztráció a rendezvény honlapján történik, ahol az elvégzendő feladatok körét is meg kell jelölni:
http://szeretethid.jobbadni.hu/jelentkezes.

Jelentkezési határidő: 2011. május 15.

Várjuk Önt is 2011. május 20-21. között a Kárpát-medencei református önkéntes napokon!


FELHÍVÁS! - E.ON Tetterő

 Önkéntességi ötletpályázat – E.ON Tetterő

Az Önkéntesség Évéhez kapcsolódóan az E.ON Tetterő elnevezésű pályázaton a pályázók olyan szociális és közösségi célokat szolgáló kezdeményezéssel nevezhetnek, melyek összhangban vannak az E.ON Hungária Csoport társadalmi felelősségvállalási fókuszaival és az önkéntesség területén végzett munkájával, valamint lehetőséget biztosítanak a nyertes pályázat keretein belül E.ON munkatársak-önkéntesek munkájának igénybevételére is. A pályázatok beküldési határideje 2011. június 16. 8:00.

A teljes pályázati kiírást a következő linkről töltheti le: www.facebook.com/tettero.eon


FELHÍVÁS! - II. Felsőoktatási Marketing Verseny

II. Felsőoktatási Marketing Verseny

A Pécsi Tudományegyetem a IV. Felsőoktatási Marketing Konferencia program keretében pályázatot hirdet a magyar felsőoktatási intézményekben alapképzésben, mesterképzésben vagy doktori képzésben résztvevő nappali és levelező tagozatos hallgatóknak. A pályaművek terjedelme minimum 15, maximum 20 gépelt oldal kell, hogy legyen kiegészítő részek nélkül. Téma: Alumni.
Beadási határidő: 2011. szeptember 9. A részletes pályázati kiírás a konferencia honlapjáról elérhető: www.felsooktatasmarketing.pte.hu


Master of Theology in Missiology

  Master of Theology in Missiology
  Programme at the Central and
  Eastern European Institute
  for Mission Studies
  KÁROLI GÁSPÁR REFORMED 
  UNIVERSITY, HUNGARY


THE CENTRAL AND EASTERN EUROPEAN INSTITUTE FOR MISSION STUDIES
(CIMS)
The Central and Eastern European Institute for Mission Studies (CIMS) is a regional
learning and research centre situated in Budapest, one of Europe’s most beautiful
and lively capitals. It was established as a branch of the Károli Gáspár Reformed University (KRE)
in 2006 when the university celebrated its 150th anniversary. The KRE has more than 4500
students in four departments.

New Challenges
Practical mission work requires academic missiological reflection and research. Churches in Central
and Eastern Europe are facing increasingly complex challenges to witness in word and deed in their
”post-communist” societies, including globalisation, pluralism and secularisation. CIMS therefore seeks
to integrate the following aspects of mission in education and research:
- Mutual learning experiences about mission and mission related issues
- An international and interdenominational learning community
- Study of the biblical foundations of mission
- Analysis of the history of mission
- Contextual relevance
- Spiritual depth

Key Values
- Focus on “Post-communist” and secularised Europe: a context in transition
- Church and mission seeking new relevance
- Mission is God’s mission
- Bridge as symbol and as challenge

CONTACT
The staff of the Central and Eastern European Institute for Mission Studies
will provide further information and answers questions via email,
telephone as well as in a personal consultation.

KRE-CIMS
IX. Kálvin tér 7. II. floor
H-1461 Budapest, Pf. 73
Tel: +36(1) 216 2054/113
Fax: +36-1-216 2054/101
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

http://www.kre.hu/kmti
More information


Meghívó - Dr. Philip Jenkins “The European Future” című előadására

Meghívó
Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt
Dr. Philip Jenkins
  “The European Future” című előadására,
melyre 2011. május 11-én, szerdán 19.30-kor kerül sor a KRE HTK-n
az Exhortációs teremben (IX. ker., Ráday u. 28., II. em.; fordításról gondoskodunk)

 

Dr. Philip Jenkins főbb művei: God's Continent, The Next Christendom, The Changing Faces of Christianity, The Lost History of Christianity: The Thousand-Year Golden Age of the Church in the Middle East, Africa, and Asia -- and How It Died.

 D. Szabó Dániel  s.k. , a Református Presbiteri Szövetség és a Magyar Evangéliumi Aliansz elnöke


Meghívó - Kelet-Európa a Kreml árnyékában

 Kun Miklós professzor
 Széchenyi-díjas,  a KRE Kremlinológiai  Intézet  vezetője
 
 "KELET-EURÓPA 
 A KREML ÁRNYÉKÁBAN 1944-1953"  
 
című előadására
 
 2011. május 17-én 16 órai kezdettel

Részletek...

 

A budapesti Francia Intézet és a Ráció Kiadó szeretettel meghívja Önt

A budapesti Francia Intézet és a
Ráció Kiadó szeretettel meghívja Önt

Serge Joncour: A bálvány
című regényéből készült magyar fordítás bemutatójára.
Helyszín: Francia Intézet, Budapest I, Fő utca 17.
Időpont: 2010. június 3. csütörtök, 18.00

A regény fordítójával, Förköli Gáborral és a magyar fordítás gondozójával,
Sepsi Enikővel Lázár Imre, a Károli Gáspár Református Egyetem
Kommunikáció és Médiatudomány Tanszékének docense beszélget.

Részletek itt...


A Hittudományi Kar pótfelvételt hirdet Protestáns teológus és Református vallástanár-nevelő szakra

Protestáns teológus szakra: a protestáns teológia iránt érdeklődő, de lelkészi szolgálatot végezni nem kívánó testvéreink számára. A szakon oktatott diszciplínák sok esetben más hangsúlyt kapnak a lelkészi szakhoz képest.
Ennek célja, hogy a lelkészi jellegű gyakorlati tárgyak elsajátítása helyett a képzésben résztvevők a szabad bölcsészetben jobban elmélyülhessenek.
A szakra felekezeti hovatartozás nélkül lehet jelentkezni, amely osztatlan egyetemi 10 féléves, költségtérítéses képzés esti tagozaton.
Felvételi követelmény: magyar és történelem érettségi, a felsőoktatási Felvételi Tájékoztatóban megjelentek szerint.
Felvételi lap a Dékáni Hivataltól kérhető: tel.:+361-217-2403, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , 1092 Budapest, Ráday u. 28. II.

Református vallástanár-nevelő szak: teológiai, pedagógiai és pszichológiai ismereteket, valamint gyakorlati felkészültséget nyújt ahhoz, hogy a jelöltek mind az iskolákban, mind pedig a gyülekezetekben az 5-12. évfolyamok tanulói körében református vallástanárként a Hit és erkölcstan tantárgyat tanítsák.
A diplomát szerzettek az állami besorolás szerint is pedagógusnak számítanak.
A képzés 4 féléves, költségtérítéses képzés, levelező tagozaton.
Felvételi követelmény: református hittanoktató BA, vagy főiskolai református hittanoktató diploma, vagy teológiai szakon megszerzett lelkészi diploma a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztatóban megjelentek szerint.
Felvételi lap a Dékáni Hivataltól kérhető: tel.:+361-217-2403, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , 1092 Budapest, Ráday u. 28. II.


Egyetemi Napok - 2010. szeptember 3-5. között

Tisztelt Kollégák!

Ezúton szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy 2010. szeptember 3-5. között megrendezzük az „Egyetemi Napok” elnevezésű hétvégi programot Balatonszárszón, mely a közösségi, egyetemi munka és az egyetemről való beszéd társadalmasítását szolgálja.

A program létrejöttéhez Egyetemünk jelentős támogatással hozzá tud járulni, ezen kívül szükség lesz némi vállalható anyagi hozzájárulásra a résztvevők részéről is.

Előzetes jelentkezésüket szíveskedjenek Székely Gábor PR részére elküldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mailcímre 2010. június 1-ig.

Segítségüket ezúton is köszönjük.


Konferencia meghívó - május 7.

Tisztelt Kollégák!

Ezúton szeretném felhívni figyelmüket az MTA Színház- és Filmtudományi Bizottságának és a KRE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskola Színházi Alprogramjának konferenciájára, amelyet pénteken (7-én) tartunk a Díszteremben.
A programot  megtekintheti itt.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Üdvözlettel:
Kékesi Kun Árpád

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép