Egyetemünk ad otthont a IV. Leisure Konferenciának

2023. október 9-én folytatódik a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság konferencia-sorozata, amely az egészséges életmód, az egészségfejlesztés és a tevékeny pihenés fókuszba helyezésével egyszerre nyújt tudományos közösségi teret a szakembereknek és kínál edukatív tartalmakat az érdeklődőknek. A IV. Leisure Konferencia idén a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság és a Károli Gáspár Református Egyetem közös szervezésében valósul meg.

Alkotmánybíráskodás a Kárpát-medencében

A Károli Gáspár Református Egyetem és az Alkotmánybíróság kerekasztal-beszélgetést szervez Alkotmánybíráskodás a Kárpát-medencében címmel. A 2023. szeptember 29-i programon neves szakemberek fejtik ki véleményüket a véleményszabadság az alkotmánybíróságok gyakorlatában témában.

Őszi sportnap a Károlin

Szeptember 27-én ismét megtelt károlis hallgatókkal és munkavállalókkal a Margitszigeti Atlétikai Centrum. Az őszi Károli Sportnap keretében számos sportágban és csapatsportban kipróbálhatták magukat a résztvevők. Az eseményen a nagy népszerűségnek örvendő dunai evezés mellett az elmaradhatatlan kötélhúzó verseny és tizenegyesrúgó bajnokság is várta a hallgatókat, emellett a károlis csapatok a labdarúgó-, streetball- és strandröplabda kupában is megmutathatták tehetségüket, a vállalkozó szelleműek különböző challange-játékokat is kipróbálhattak, de az e-sport szerelmesei sem maradtak magukra.

Rendhagyó alkalommal folytatódik a Károli Szabadegyetem

Szeptember 28-án 18 órakor folytatódik az egyetem ismeretterjesztő rendezvénysorozata, a Károli Szabadegyetem. A 2023/2024. tanév első rendezvényének vendége ezúttal maga a házigazda lesz, hiszen egy rendhagyó alkalom keretében Trócsányi László rektort kérdezi Szalai Benedek, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke.

Szeptember végén tartja intézményünk az Egyetem Napját

Immáron második alkalommal, szeptember 30-án rendezi meg intézményünk a Károli Egyetem Napját. A tavalyi évhez hasonlóan a Ráday Ház dísztermében összegyűlő Károli Közösség ezen a napon emlékezik törvényi alapításának évfordulójára: az Országgyűlés 1993. október elsejei hatállyal fogadta el azt az előterjesztést, amely az egyetem megalapítását kodifikálta. Harminc éve, október 11-én tartotta az intézmény első ünnepélyes tanévnyitóját a Ráday Kollégium dísztermében.

Elindult a jelentkezés a KREaktív tehetségkereső versenyre!

Idén első alkalommal, hagyományteremtő céllal rendezi meg tehetségkutató versenyét a Károli. Várjuk mindazon hallgatók jelentkezését, akik valamelyik előadóművészeti területen szakmai zsűri előtt mutatnák meg tehetségüket, tudásukat.

A döntőre az alábbi népszerű és kedvelt művészektől kaptunk ígéretet, a döntő zsűritagjai: Veres Mónika - Nika énekes, Jancsó Gábor a Blahaluisiana zenekarból, Balla Gergely dalszerző, énekes, a Platon Karataev alapító tagja, Kardffy Aisha énekművész, Hegyes Berci táncművész, Schwartz Zoltán hegedűművész, Kéméndi Tamás harmonikaművész, Vitáris Iván zenész és Ódor Kristóf színész.

Pillants be az Ódry Színpadra Schwartz Zoltán hegedűművész és Ódor Kristóf színész társaságában:

 

A döntő helyszíne:

Ódry Színpad (1088 Budapest, Vas u. 2c)

A döntő időpontja:

2023. október 24. ǀ 10 óra


Kik jelentkezhetnek?

A Károli Gáspár Református Egyetem hallgatói, az egyetem várja mind az öt karról a jelentkezéseket.


Milyen kategóriákban lehet jelentkezni?
 

I. vers- és prózamondás (egyéni)

II. ének (szóló, duett és kamarakórus bármilyen műfajban, a klasszikustól a musicalen át a popig)

III. hangszeres zene (szóló, zenekari vagy kamara: klasszikus, jazz, pop)

IV. tánc (szóló, páros, csoportos kortárs: hiphoptól a néptáncig)

Díjazás:

Kategóriánként az első három helyezett pénzjutalomban részesül!

A díjazott hallgatók lehetőséget kapnak a Károli egyes rendezvényein történő fellépésre.

A Károli Közösségi Napok keretében felvehető kurzusként is meghirdetésre kerül.


Hogyan és mikortól lehet a jelentkezni?

2023. szeptember 30-ig adhatod be jelentkezésedet az online regisztrációs felületen: https://portal.kre.hu/kreaktiv/

Fontos: A jelentkezési felületen csatolnod kell a telefonnal rögzített produkciódat maximum 3 perces időtartamban (max. 90MB), a videónak tartalmaznia kell a bemutatkozásodat, a választott előadóművészeti kategóriában a jártasságodat (x éve tanult vagy autodidakta vagy-e) és a motivációdat, terveidet is egy-két mondatban.

A jelentkezési időszak végén (szeptember 30-án) a szakmai zsűri előválogató keretében megtekinti a feltöltött produkciókat, ezek után kategóriánként az 5 legjobb produkció kerül kiválasztásra az október 24-i döntőbe. A döntőbe került versenyzőket e-mailben értesítjük.

A döntő alkalmával a fellépők már színpadon mutathatják be a produkciókat. A döntő egyfordulós, a zsűri a versenyt követően hirdeti ki az eredményt. A döntőbe jutott versenyzők részére a döntőt megelőzően próbalehetőséget biztosítunk a helyszínen.

Hangtechnika és speciális igények:
A versenyzők, illetve a produkciók a technikai és az egyéb, a produkcióhoz szükséges speciális igényeket a versenyt megelőzően kötelezően megadják, mely a következőket tartalmazza: a közreműködők létszáma, hangosítási igény, kellékigény, a produkció leírása: a produkció műfaja, címe, a zenekar/együttes neve, a közreműködők neve, zenei alap stb.

A produkciókat kategóriánként egy szakmai, nyolc fős, elismert hazai szakemberekből, művészekből álló zsűri értékeli. 

Mutasd meg tehetséged, jelentkezz a tehetségkutató versenyre és légy részese egy fantasztikus közösségi programnak. Egyediséged a közösség ereje!

További kérdések esetén a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen várjuk levelét.

KREaktív tehetségkereső verseny

 

Harmadik alkalommal rendezik meg a Magyar Jogi Könyvszalont

A nagy sikerre való tekintettel immár harmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Jogi Könyvszalont 2023. október 7-én a Magyar Jogász Egylet és az Alkotmánybíróság. A Károli Gáspár Református Egyetemmel kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően a rendezvénynek idén is egyetemünk ad otthont. Az impozáns Károlyi–Csekonics-palotában kedvezményes könyvvásár, könyvbemutatók, exkluzív dedikálási lehetőségek, híres jogászok, színvonalas szakmai programok, díjátadók várják az érdeklődőket egy csodálatos helyszínen.

Megjelentek a 2023. évi NTP felhívásai!

Elérhetőek a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő, (a továbbiakban: NKT) által meghirdetett, a Nemzeti Tehetség Programból (NTP) megvalósuló és a Nemzeti Kulturális Alap (a továbbiakban: NKA) által kezelt 2023. évi NTP pályázati felhívások.

Kutatók Éjszakája a KRE BTK-n

2023. szeptember 29-30. között kerül megrendezésre az ország legnagyobb és legkedveltebb tudomány-népszerűsítő eseménysorozata, a Kutatók Éjszakája. Idén is sok száz izgalmas program közül válogathatnak a tudomány szerelmesei kortól és érdeklődési körtől függetlenül. Az eseményhez több érdekes előadással Egyetemünk Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara is csatlakozott.

A Károli Gáspár Református Egyetem Európa élvonalában

Tizenöt magyar egyetem szerepel Európa legjobb intézményei között az egyik legelismertebb egyetemi rangsor ma közzétett regionális listáján, melyből 3 egyházi fenntartású intézmény. A Kulturális és Innovációs Minisztérium által közzétett sajtóközlemény szerint a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási intézményeket értékelő nemzetközi rangsor európai listájára az egyházi egyetemek közül – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az Esterházy Károly Katolikus Egyetem mellett – a Károli Gáspár Református Egyetem is felkerült.

Bolyai-plakett kitüntetésben részesült Kun Attila professzor

Kun Attila, a Magánjogi Tudományok Intézete, Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára a Magyar Tudományos Akadémián rendezett díjátadó ünnepségen egyedüli jogászként vehette át a Bolyai-plakett elismerést Freund Tamástól, az MTA elnökétől.

Elhunyt Bruhács János, egyetemünk professor emeritusa

Életének 83. évében elhunyt Bruhács János, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem professor emeritusa, a nemzetközi jog nemzetközileg is elismert kutatója.

Egyetemünk delegációja Koszovóba és Albániába látogatott

A Károli Gáspár Református Egyetem képviseletében Trócsányi László rektor, Szuchy Róbert oktatási rektorhelyettes és Szalai Gábor nemzetközi igazgató tett hivatalos látogatást a koszovói AAB College, illetve az albániai European University of Tirana magánegyetemeken 2023. szeptember 10-13. között.

Magas rangú kitüntetések a magyar felsőoktatás napja alkalmából

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára kiemelkedő hivatásbéli szolgálatukért elismeréseket adott át a magyar felsőoktatás napja alkalmából tartott díjátadón szeptember 15-én a Károlyi-Csekonics-palotában. Ünnepi beszédében kiemelte, hogy a díjazottak szolgálata, hivatástudata, illetve az új felsőoktatási modell nélkül mindazon előrelépésekről nem beszélhetnénk, mint amit az ország a nagy elődök munkáját folytatva elért. Hankó Balázs a folyamatos megújulás, innováció fontosságára hívta fel a figyelmet, ugyanakkor leszögezte, bár fontosak a rangsorok, a tudományos eredmények, a digitalizálódó világban mégis legfontosabb, hogy embernek tudjuk maradni, ennek kulcsa pedig a közösségéért és a hivatásáért, családjáért felelősséget vállalni kész fiatal, akikért közösen vagyunk felelősek. Hozzátette, hogy a jövő egyetemén a hallgató nemcsak passzív szerepet tölt be, hanem közösséget teremtő, alkotó erő, a tanár pedig tudását, tapasztalatát megosztó mentor.

Telt házzal zajlott az idei károlis gólyatábor

Telt házzal zajlott az idei károlis gólyatábor Tatán szeptember 7-10. között. Az elsőéves hallgatók a gólyatábort megelőzően úgynevezett gólyatalálkozón vehettek részt, melyet kari szinten hirdetett meg a Hallgatói Önkormányzat és rekordszámú résztvevő jelent meg az eseményeken. Az előzetes találkozásoknak köszönhetően a gólyatáborra egy nap alatt minden jegy elkelt, így nagy várakozás és érdeklődés mellett indultak hallgatóink Tatára. Összesen 520 új hallgató vehetett részt a rendezvényen, ahol a sportprogramok mellett rengeteg szórakozási és ismerkedési lehetőség várta a résztvevőket az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat által szervezett programokon.

Novemberben kerül megrendezésre a Sárközy Tamás Sportjogi Konferencia

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF), a Károli Gáspár Református Egyetem és a Magyar Jogász Egylet közös szervezésében ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Sárközy Tamás Sportjogi Konferencia, amelynek ezúttal is a TF Athén terme ad otthont. A 2023. november 17-i  konferencia lebonyolításával a szervezők szeretnék kifejezni tiszteletüket a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem tanszékalapító rektori tanácsadója, a Magyar Jogász Egylet egykori elnöke, Prof. Dr. Sárközy Tamás előtt.

Ünnepélyes tanévnyitóval vette kezdetét a 2023/2024. tanév egyetemünkön

Tanévnyitó istentisztelettel nyitotta meg a Károli a 2023/2024. tanévet szeptember 4-én. Azidén fennállásának 30. évfordulóját ünneplő intézmény a Kálvin téri református templomban tartott rendezvényén köszöntötte a Károli Közösséget, köztük az egyetem elsőéves hallgatóit. A közel kilencszáz fő befogadására alkalmas templom teljesen megtelt. Az intézmény új hallgatói a hagyományoknak megfelelően a tanévnyitó rendezvényen mondták el ünnepi fogadalomtételüket, majd az egyetem vezetősége egyetemi polgárrá fogadta őket.

Prof. Dr. Bagdy Emőke volt a szeptemberi Károli Szabadegyetem vendége

Szeptember 28-án teltházas közönség fogadta Prof. Dr. Bagdy Emőke professzor asszonyt a Károli Szabadegyetem soron következő rendezvényén. A Korszellem és pszichológus hivatás című témában elhangzott pódiumbeszélgetés során Professzor asszony kérdezőtársa pályatársa, korábbi tanártársa, Dr. F. Földi Rita klinikai szakpszichológus, neuropszichológus, intézményünk Fejlődés és Neveléslélektani Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense volt.

Kutatók Éjszakája a Károlin

2022. szeptember 30. és október 1. között kerül megrendezésre az ország legnagyobb és legkedveltebb tudomány-népszerűsítő eseménysorozata, a Kutatók Éjszakája. Idén is sok száz izgalmas program közül válogathatnak a tudomány szerelmesei kortól és érdeklődési körtől függetlenül. Az eseményhez több érdekes előadással Egyetemünk Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara és Hittudományi Kara is csatlakozott.

Elkezdődött az oktatás a Károli Junior Akadémián

Több mint 80 középiskolás diák vett részt szombaton a Károli Junior Akadémia négynapos alapismereti képzéseinek első napján a Károlyi-Csekonics-palotában. A legtöbb diák református gimnáziumból érkezett az ország különböző részeiről.

Október elsején tartja intézményünk az Egyetem Napját

Prof. Dr. Trócsányi László rektor kezdeményezésére 2022. október elsején kerül megrendezésre a Károli Egyetem Napja. Az ünnepi rendezvény időpontja utal az Országgyűlés által 1993. október elsejei hatállyal elfogadott előterjesztésre, mely a Károli Gáspár Református Egyetem megalapítását kodifikálta.

Vezetői konferenciát tartott intézményünk

2022. szeptember 23-24-én tartotta vezetői konferenciáját intézményünk Balatonszemesen. A kétnapos rendezvényt Prof. Dr. Trócsányi László rektor nyitotta meg, aki beszédében elmondta, hogy a konferenciát a közös gondolkodás jegyében az egyetem életét érintő legfontosabb stratégiai kérdések megvitatására, szakmai beszélgetések fórumaként kezdeményezte.

„nekünk a nagy egész emberről kell gondolkodnunk” – interjú Bagdy Emőkével

„nekünk a nagy egész emberről kell gondolkodnunk” –interjú Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológussal, a Károli Szabadegyetem pódiumbeszélgetésének következő vendégével. A rendezvény szeptember 28-án, 18 órakor kezdődik a Károlyi-Csekonics-palotában, Korszellem és pszichológus hivatás címmel. A Károli Szabadegyetem szeptemberi alkalmára készülve kérdeztük Professzor asszonyt a pszichológus hivatásról, saját szakmai pályájának alakulásáról is. A szeptember végi beszélgetésre készülve ízelítőként ajánljuk az alábbi interjút.

Tanévnyitó ünnepség Marosvásárhelyen

Prof. Dr. Szuchy Róbert, intézményünk oktatási rektorhelyhelyettese 2022. szeptember 25-én részt vett a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Karának kihelyezett képzési helyszínén tartott tanévnyitó ünnepségen, Marosvásárhelyen. Egyetemünk a tanító alapképzési szakot és a kántor alapképzési szakot  hirdeti meg székhelyen kívüli képzési helyszínén, magyar nyelven. Az ünnepi rendezvényre a Vártemplomban került sor.

Tóth Károly emlékkonferencia

Szeptember 20-án tartotta egyetemünk az Állam- és Jogtudományi Kar alapító dékánjának tiszteletére rendezett Tóth Károly emlékkonferenciát a Károlyi-Csekonics-palotában.

Egyházi fenntartású intézmények vezetőinek találkozója egyetemünkön

Prof. Dr. Trócsányi László rektor kezdeményezésére szeptember 19-én az egyházi egyetemek és főiskolák rektorai látogattak a Károlyi-Csekonics-palotába. Az egyeztetésen Prof. Dr. Trócsányi László rektor meghívására Csák János kulturális és innovációs miniszter, Dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár és Dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár találkozott a meghívott 15 egyházi felsőoktatási intézmény vezetőjével, köztük intézményünk képviselőivel is.

Nagy érdeklődés övezte a II. Magyar Jogi Könyvszalon rendezvényt

A nagy sikerre való tekintettel immár második alkalommal rendezte meg a Magyar Jogász Egylet és az Alkotmánybíróság a Magyar Jogi Könyvszalont 2022. szeptember 17-én – a Károli Gáspár Református Egyetemmel kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően – az impozáns Károlyi-Csekonics-palotában. A csodálatos helyszínen kedvezményes könyvvásár, exkluzív dedikálási lehetőségek, híres jogászok, színvonalas szakmai programok és díjátadók is várták az érdeklődőket.

Évnyitó a tehetséggondozás jegyében – elindult a KIDA

Szeptember 14-15-én kétnapos tanévnyitóval indult el egyetemünk legújabb szervezeti egysége, a Károli Interdiszciplináris Akadémia (KIDA). A többlépcsős, nyáron lezajlott felvételi eljárás keretében összesen 40 károlis hallgató – köztük bölcsészek, jogászok, teológusok, nemzetközi kapcsolatok szakos hallgató – nyert felvétel a Prof. Dr. Trócsányi László rektor által kezdeményezett elitképzési intézménybe.

Meghosszabbított határidővel várja a jelentkezéseket a Károli Junior Akadémia

A 2022 szeptemberétől induló Károli Junior Akadémia keretében a középiskolások számára egyedülálló lehetőség nyílik arra, hogy az egyes karok képzéseihez kapcsolódó alapismereteket szerezzenek. A programokon történő részvétel hozzásegítheti őket ahhoz, hogy az érdeklődésüknek leginkább megfelelő szakot válasszák az egyetemi jelentkezés során.

Megjelent a Károli Magazin legfrissebb száma!

A Károli Gáspár Református Egyetem hivatalos hallgatói folyóiratának – új köntösbe öltözött – legfrissebb, őszi száma már elérhető kari épületeink közösségi tereiben, illetve kiadványaink között online formában is olvasható.

Átadták az egyetemi tanári kinevezéseket

Átvette egyetemi tanári kinevezését intézményünk négy oktatója Novák Katalin köztársasági elnöktől szeptember 14-én a Sándor-palotában.

Meghívó Tóth Károly Emlékkonferenciára

A Károli Gáspár Református Egyetem tisztelettel meghívja Önt az Állam- és Jogtudományi Karának alapító dékánjának tiszteletére rendezett Tóth Károly Emlékkonferenciára.

Egyetemünk ad otthont a II. Magyar Jogi Könyvszalonnak

A nagy sikerre való tekintettel immár második alkalommal rendezi meg a Magyar Jogász Egylet és az Alkotmánybíróság a Magyar Jogi Könyvszalont 2022. szeptember 17-én – a Károli Gáspár Református Egyetemmel kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően – az impozáns Károlyi-Csekonics-palotában. A csodálatos helyszínen kedvezményes könyvvásár, exkluzív dedikálási lehetőségek, híres jogászok, színvonalas szakmai programok és díjátadók várják az érdeklődőket.

Újra megnyílt a Ráday kollégium

Az elmúlt hétvégén beköltözhettek a Ráday kollégiumba annak korábbi és új lakói. Kilencvenhat, zömmel hitéleti szakos diák vehette birtokba a megújult épületet.

Societas Homiletica nemzetközi konferenciát tartott a Károli-egyetem

Augusztus 12-17. között egyetemünkön tartotta 15. nemzetközi konferenciáját a Societas Homiletica, a prédikálást oktató professzorok és kutatók tudományos testülete Preaching toward truth címmel. Öt földrész csaknem húsz országából összesereglett több mint hatvan professzor, oktató, PhD hallgató és prédikátor hat napon át együtt kereste a választ a prédikálás és az igazság kapcsolatának kérdéseire. A konferencia helyszíne a Károlyi-Csekonics-palota volt. Az egybegyűlteket a megnyitó alkalmon Prof. Dr. Kocsev Miklós dékán köszöntette, aki kifejezte, hogy az egyetem megtisztelve érzi magát, hogy egy ilyen magas színvonalú konferenciának adhat otthont. A konferencia szervezőbizottságának elnöke Dr. Literáty Zoltán, a Hittudományi Kar docense, a Societas Homiletica nemzetközi igazgatói testületének tagja volt.

Megjelent Prof. Dr. Trócsányi László interjúja a Mandiner legfrissebb számában

Prof. Dr. Trócsányi László rektor augusztus végén adott interjút a Mandiner hetilapnak. A beszélgetés során Rektor úr beszélt intézményvezetői céljairól, jövőbeni terveiről, emellett hangsúlyozta intézményünk értékrendjét és hagyomány iránti tiszteletét.  A beszélgetés során természetesen szóba került európai parlamenti képviselői munkája és az Európai Unió és Magyarország helyzete is.

Elhunyt Harmathy Attila

Életének 83. évében elhunyt Harmathy Attila akadémikus, korábbi alkotmánybíró, az ELTE professzora.

Károlis Poket zsebkönyv jelenik meg októberben

A Károli Gáspár Református Egyetem Egyház és Társadalom Kutatóintézet RefCOO – a Református Művelődésért Kutatóműhely A bebábozódás után címmel verspályázatot hirdetett 2020-ban a járványidőszak és a visszatérés dilemmái témában.

Megjelent az új Református énekeskönyv

Elkészült a Magyarországi Református Egyház új énekeskönyve.  A kiadvány 210 új éneket tartalmaz, szeptember 27-től kapható a Kálvin Kiadónál. A kötettel több mint tízéves folyamat végére került most pont.

Kutatók Éjszakája a Károlin

2021. szeptember 24-25-én kerül megrendezésre az ország legnagyobb és legkedveltebb tudomány-népszerűsítő eseménysorozata, a Kutatók Éjszakája. Idén is sok száz izgalmas program közül válogathatnak a tudomány szerelmesei kortól és érdeklődési körtől függetlenül. Az eseményhez több érdekes előadással Egyetemünk Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara is csatlakozott.

Nagy érdeklődés övezte az Első Magyar Jogi Könyvszalont

2021. szeptember 18-án francia mintára, első ízben tartották meg a jogi könyvek ünnepét a Károlyi-Csekonics-palotában, melynek Egyetemünk adott otthont. A Magyar Jogász Egylet és az Alkotmánybíróság - a Károli Gáspár Református Egyetemmel kötött együttműködési megállapodás értelmében megvalósuló - hagyományteremtő rendezvénye elsősorban a Kárpát-medencében jogi könyvkiadással foglalkozó kiadók kínálatának, valamint az ehhez kapcsolódó innovatív közéleti gondolkodásnak kívánt fórumot biztosítani.

Megjelent a Roma Writings című kötet

Roma Writings - Romani Literature and Press in Central, South-Eastern and Eastern Europe from the 19th Century until World War II címmel megjelent Hajnáczky Tamás (KRE Egyház és Társadalom Kutatóintézet Romológia Kutatóműhely) legújabb társszerzős kötete külföldön.

Bringás reggelivel vár a Károli

A Károli Gáspár Református Egyetem Egyház és Társadalom Kutatóintézetének Teremtésvédelmi Műhelye a tavalyi évhez hasonlóan ismét csatlakozott a Magyar Kerékpárosklub Inkább bringázz! 2021elnevezésű kampányához.

Misszió, embermentés, sajtó – konferencia a Soli Deo Gloria megalakulásának 100. évfordulóján

2021. szeptember 15-én a Soli Deo Gloria (SDG) Református Diákmozgalom megalakulásának 100 éves évfordulója alkalmából a KRE ETKI Reformáció Öröksége Műhelye Egyetemünk Hittudományi Karának Egyháztörténeti Kutatóintézetével, valamint a Soli Deo Gloria Református Diákmozgalommal közösen tudományos konferenciát szervezett a Hittudományi Kar Csopaki utcai épületében.

Egyetemünk ad otthont az Első Magyar Jogi Könyvszalonnak

A szakmai és tudományos vitákhoz, a szellemi gyarapodáshoz jogászi és nem jogászi világban egyaránt nélkülözhetetlen a szakirodalom ismerete és a megfelelő fórumok megteremtése. Az Első Magyar Jogi Könyvszalon – mely 2021. szeptember 18-án kerül megrendezésre – ehhez kíván hozzájárulni. Kedvezményes könyvvásár, könyvbemutatók, exkluzív dedikálási lehetőségek, híres jogászok, színvonalas szakmai programok, díjátadók egy csodálatos helyszínen, a felújított Károlyi-Csekonics-palotában.

Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram

A Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram (MKÖ) kiváló lehetőség a diplomaszerzést követően a magasan képzett és idegen nyelveket beszélő fiatalok számára, hogy szakmai karrierútjukat a hazai és nemzetközi közigazgatásban szerzett munkatapasztalattal alapozzák meg.

II. Ipar 4.0 konferencia-felhívás

A technológiaváltás, a digitalizáció és robotizáció átalakítja életünket, megváltoztatja a munka fogalmát. A folyamat évtizedek óta tart, de az elmúlt másfél év vírusválsága minden bizonnyal felgyorsította az átalakulást.

Ünnepélyes tanévnyitót tartott Egyetemünk

A Károli Gáspár Református Egyetem 2021. szeptember 6-án (hétfőn) 9.30 órakor tartotta tanévnyitó istentiszteletét a Pozsonyi Úti Református Egyházközség Hálaadás Templomában.

Ökogyülekezeti cím és díj pályázat 2021.

A Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti Mozgalma (KRE Teremtésvédelmi Műhely) idén is meghirdeti pályázatát az Ökogyülekezeti cím és díj elnyerésére!

Ünnepélyes tanévnyitó

A Károli Gáspár Református Egyetem 2021. szeptember 6-án (hétfőn) 9.30 órakor tartja tanévnyitó istentiszteletét, melynek helyszíne a Pozsonyi Úti Református Egyházközség Hálaadás Temploma lesz (1133 Budapest, Pozsonyi út 58.).

Oktatásinformatika a felsőoktatásban II. – konferencia sorozat

A Károli Gáspár Református Egyetem IKT Kutatóközpontja Oktatásinformatika a felsőoktatásban címmel 2020-ban indította el évente megrendezésre kerülő konferenciasorozatát, amely célja a digitális technológiák alkalmazásának elősegítése, támogatása az oktatói és kutatói munka során a felsőoktatásban.

Egyetemi tanári kinevezés

Dr. Palkovics László, az innovációért és technológiáért felelős miniszter javaslatára Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke 2021. szeptember 1. napjával egyetemi tanárrá nevezte ki Dr. habil. Boóc Ádámot, az Állam- és Jogtudományi Kar Polgári Jogi és Római Jogi Tanszék tanszékvezetőjét. Az erről szóló határozat itt található.

Református óvodaként működik tovább a kecskeméti Kaszap Utcai Óvoda

2021. szeptember 1-jén új alapítású intézményként, hitéleti tartalmakkal gazdagodva folytatja nevelő munkáját Kecskemét nagymúltú gyakorló óvodája, a Károli Gáspár Református Egyetem fenntartásában működő Kaszap Utcai Református Óvoda.

Minőségbiztosítási megállapodás

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem megállapodást kötött a két intézmény minőségbiztosítási rendszereinek kölcsönös külső auditálásáról.

VírusRadar mobilalkalmazás

Tisztelt Hallgatók! Tisztelt Kollégák!
A koronavírus járvány második hulláma jelentősen eltér az előzőtől: míg korábban főként a leginkább veszélyeztetett idősek betegedtek meg, a vírushordozók ma már elsősorban a fiatalabbak közül kerülnek ki. Ők gyakrabban mozdulnak ki otthonról, többekkel találkoznak, így szélesebb körben terjeszthetik a vírust. Ezzel felértékelődik az eredményes kontaktkutatás jelentősége, amelynek hagyományos módja az igazolt betegek kikérdezése.

Lezárult a Tekerésre fel, Károli! kampány

A Zöld Egyetem célkitűzés részeként „Tekerésre fel, Károli!” néven hirdetett nyári biciklis versenyt a Teremtésvédelmi Műhely az Egyetem hallgatói, oktatói és egyéb munkavállalói számára. A résztvevőknek július 1. és augusztus 31. között kellett gyűjteniük a kilométereket bármilyen típusú kerékpárral. A dokumentált és beküldött útvonalak alapján a legtöbbet mozgó résztvevők értékes vásárlási utalvánnyal gazdagodtak.

V4 Green Universities nemzetközi konferencia és workshop

A Károli Gáspár Református Egyetem elkötelezett  a fenntarthatósági célok megvalósításában, ezért több magyar felsőoktatási intézményhez hasonlóan  megméretteti magát az egyetemek fenntarthatósági erőfeszítéseit mérő programban. Az Universitas Indonesia (Indonéz Egyetem, UI) által 2010-ben kezdeményezett egyetemi világrangsor, UI GreenMetric  mára a világ első és egyetlen, fenntarthatóságról szóló egyetemi rangsora. Online felmérés alapján ábrázolja az egyetemek fenntarthatósági irányelveit és programjait világszerte.

A Károli Gáspár Református Egyetem vezetőségének közleménye

A Károli Gáspár Református Egyetem kiemelten fontosnak tartja a véleménynyilvánítás szabadságát, és ez minden jelenlegi vagy volt hallgatójának kiemelten védett alapvető joga. Az Alapító Okiratában foglalt értékek védelmével ugyanakkor nem tartja összeegyeztethetőnek, hogy politikai kérdésben állást foglaljon. Az Egyetem jelenlegi és volt hallgatói egy kis csoportjának a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak és oktatóinak tiltakozásával összefüggésben tett szolidaritási nyilatkozata ezért nem tekinthető a Károli Gáspár Református Egyetem hivatalos állásfoglalásának.

Elhunyt Barátossy Jenő

Életének 95. évében szeptember 9-én elhunyt Barátossy Jenő, a Károli Gáspár Református Egyetem egykori főtitkára, a Pécsi Tudományegyetem címzetes főiskolai tanára, a Pozsonyi Úti Református Egyházközség korábbi főgondnoka, volt dunamelléki egyházkerületi tisztségviselő.

Doktoranduszaink köszöntése

2020. szeptember 14-én került megrendezésre a Károli Gáspár Egyetem doktoranduszainak tanévnyitója és köszöntése. A Dr. Czine Ágnes rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes kezdeményezésére és védnöksége alatt létrejött rendezvény egyben hagyományt kívánt teremteni azzal, hogy ünnepélyes keretek között összehozza Egyetemünk Doktori Iskoláinak vezetőit és doktoranduszait. A rendezvény fő szervezője és levezető elnöke Prof. Dr. Kurucz György fejlesztési rektorhelyettes, a Doktori Iskolák közötti tudományos együttműködés elkötelezett támogatója volt. A doktoranduszokat Dr. Czine Ágnes rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes és Prof. Dr. Kurucz György fejlesztési rektorhelyettes mellett a Doktori Iskolák vezetői – Prof. Dr. Jakab Éva (ÁJDI), Prof. Dr. Hermann Róbert (TDI) és Prof. Dr. Balla Péter prorektor (HDI) – is köszöntötték, akik gyakorlati tanácsokon túl betekintést engedtek saját doktorandusz éveik alatt gyűjtött személyes élményeikbe is.

Ünnepélyes tanévnyitót tartott a Károli

2020. szeptember 7-én, hétfőn rendkívüli körülmények között  tartották meg a Károli Gáspár Református Egyetem tanévnyitó ünnepségét a Pozsonyi Úti Református Egyházközség Hálaadás Templomában. A hagyományos zászlós bevonulás után Főtiszteletű Dr. Bogárdi Szabó István püspök úr tartott istentiszteletet, majd a vendégek és az  elsőéves hallgatók köszöntése után Dr. Czine Ágnes rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes asszony mondott ünnepi beszédet, egyben megnyitotta a 2020/2021-es tanévet.

Református Ösztöndíj - Új ösztöndíj a Károlin

Az Egyetem a Magyarországi Református Egyház céljaival összhangban Református Ösztöndíjat alapít annak érdekében, hogy ezen keresztül segítse a hitük iránt elkötelezett református fiatalok felsőoktatási tanulmányait.

Hajnáczky Tamás könyvbemutatója az Írók Boltjában

Megjelent a „Magyar Cigányzenészek Országos Egyesülete – Cigányzenészek harca a két világháború közötti Magyarországon” című kötet Hajnáczky Tamás cigányügyi referens, a KRE Egyház és Társadalom Kutatóintézet Romológia Kutatóműhelyének munkatársa szerkesztésében.

Közös házban élünk – Teremtés heti programok

A teremtett világ megőrzésében nagy szerepük van a helyi közösségeknek. Kis lépésnek tűnő cselekedeteink is sokat számíthatnak környezetünk védelmében. Az egyházi közösségek mintaadóként és értékközvetítőként különösen fontos szerepet játszanak ebben a folyamatban.

Új épületet vett birtokba a TFK

A Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kara 2019. szeptember 9-én, hétfőn ünnepélyes keretek között vette birtokba új oktatási helyszínét, a 1042 Budapest, Árpád út 161–163. szám alatti épületegyüttest.

Tanévnyitó 2019

A Károli Gáspár Református Egyetem 2019. szeptember 9-én tartotta tanévnyitó ünnepségét, amelynek keretében sor került az Egyetem új rektora, Prof. Dr. Zsengellér József beiktatására.

Új kar a Károlin

2019-től új, immár az ötödik karral bővül a Károli Gáspár Református Egyetem. Az új szervezeti egység Szociális és Egészségtudományi Kar néven kezdi meg működését (hivatalos rövidítése SZEK). A kar az Egyetem eddig is széles képzési spektrumát tovább bővíti.

Erasmus pótpályázat

Kiírásra került a 2018/19-es tanév tavaszi félévére szóló Erasmus tanulmányi pótpályázat, mely páratlan lehetőséget biztosít arra, hogy hallgatóink tandíjmentesen tanulhassanak egy félévet akár Európa legjobb egyetemeinek egyikében.

Újra lehet pályázni a rendszeres szociális ösztöndíjra

A 2018/2019. I. félévben is megpályázható a rendszeres szociális támogatás azoknak a hallgatóknak, akik szociális alapon rászorulnak. Pályázni a pályázati adatlap kitöltésével és a szociális helyzetet igazoló dokumentumok, igazolások benyújtásával lehet. A pályázatokat a Hallgatói Önkormányzat és az Egyetemi Szociális Bizottság bírálja el.

Elhunyt Dr. Gróf Bethlen István

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy hetvenkét éves korában, szeptember 4-én elhunyt Dr. Gróf Bethlen István, egyetemünk jogi karának nagyra becsült oktatója, egykori országgyűlési képviselő, a Magyar Páneurópa Unió Egyesület volt elnöke.

Elkezdődött a tanév a Károlin

2018. szeptember 3-án Prof. Dr. Balla Péter rektor hivatalosan megnyitotta a 2018/2019-es tanévet a Károli Gáspár Református Egyetemen. A Budapest-Fasori Református Egyházközség templomában tartott tanévnyitó ünnepségen egyetemi polgárrá fogadták az elsőéves hallgatókat, valamint kitüntetéseket és díjakat adtak át.

Szép Ernő-díjat kapott Visky András

A drámaírókat jutalmazó Szép Ernő-díjakat a magyar dráma napján, szeptember 21-én a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban tartott ünnepségen adták át.

Október a Reformáció hónapja

„…változzatok meg értelmetek megújulásával…” (Róm 12,2)A megnyitó istentisztelet október 1-jén, vasárnap 18:00 órakor Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban lesz.

Trefort Ágoston-díjat kapott Prof. Dr. Zsengellér József

A felsőoktatási területen, az oktatás érdekében hosszabb időn át végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Trefort Ágoston-díjat kapott Prof. Dr. Zsengellér József, Egyetemünk stratégiai rektorhelyettese.

Tanévnyitó a Károlin

2017. szeptember 4-én Prof. Dr. Balla Péter rektor úr hivatalosan megnyitotta a 2017/2018-as tanévet a Károli Gáspár Református Egyetemen. A Budapest-Fasori Református Egyházközség templomában tartott tanévnyitó ünnepségen egyetemi polgárrá fogadták az elsőéves hallgatókat, valamint kitüntetéseket és díjakat adtak át.

Október a Reformáció hónapja

„Beszéljétek el dicsőségét a nemzeteknek…” Zsolt 96,3

2016. október 1-jén, szombaton 18 órakor kerül megrendezésre az Október a Reformáció Hónapja (ORH) programsorozat nyitó istentisztelete  Budapesten, a Kálvin téri református templomban. Igét hirdet és köszöntőt mond  Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök, a MEÖT (Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa) alelnöke. A liturgiában részt vesz a református, evangélikus, baptista, metodista és pünkösdi egyház egy-egy főpásztora, valamint református, evangélikus, baptista, metodista, pünkösdi gyülekezeti kórusok szolgálnak a zenés istentiszteleten. Az istentiszteletet megelőzően 17.30-tól a templom előtt térzene lesz, közreműködik a Bocskai István Református Oktatási Központ és az Egressy Béni Művészeti Szakközépiskola Fúvószenekara Tóth Tamás vezetésével.

Interjú Egyetemünk lelkészével

Fiatalos, nyitott közösség várja az egyetemistákat a Budapesti Református Egyetemi és Főiskolai Gyülekezetben, ahol Márkus Tamás András, a KRE egyetemi lelkésze rendszeresen igét hirdet. Beszélgettünk az egyetemista korosztály megszólításáról, az alkalmakról, valamint arról, hogy miért is érdemes a gyülekezethez tartozni.

Szeptember végéig lehet jelentkezni ERASMUS ösztöndíjra

Meghirdették a pótpályázati felhívást felsőoktatási hallgatók tanulmányi célú mobilitására a 2016/17-es tanév tavaszi félévére. A pályázat célja, hogy lehetővé tegye oktatási, nyelvi és kulturális tapasztalatok megszerzését egy másik programországbeli felsőoktatási intézményben. A tanulmányi célú mobilitásnak elő kell segítenie a hallgató tanulmányi előmenetelét és személyes képességeinek fejlesztését.

Meghívó az MRE Zsinatának emlékülésére

Az 1956. évi forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, az áldozatok és üldözöttek emlékére a Magyarországi Református Egyház Zsinata emlékülést szervez 2016. október 14-én pénteken 13 órától a  Dunamelléki Református Egyházkerület Székházának dísztermében (1092 Budapest,Ráday u. 28.). A nyilvános ülésen emlékbeszédek, köszöntések hangzanak el, majd a Zsinat memorandumot fogad el. Ezt követően 16 órakor a Kálvin téri templomban hálaadó istentiszteletre kerül sor úrvacsoraosztással.

Nemzetközi Egyetemi Sportnap futóversennyel és jótékonysági sétával

Szeptember 20-án a világon először megvalósított, az UNESCO által kezdeményezett Nemzetközi Egyetemi Sportnapot szerveznek, melyhez hazánk is csatlakozott. A budapesti sportnap kiemelt eseményei közé tartozik a XXXI. 5vös 5km futóverseny és Jótékonysági Egészségséta,  utóbbi bevételét teljes egészében a Bethesda Gyermekkórház alapítványa javára ajánlják fel.

Meghalt Csoóri Sándor

Ezt most így kell mondani. Róla a leginkább, akit ismert mindenki – az is, aki sosem hallotta a nevét. Mert ő ismert mindenkit, azt is, aki menekült fel s alá ingó frontok között, akinek kertjében röhögve kidöntötték a kedves körtefát, aki látott zsarnokságot és szeplőtelen forradalmat, akinek nevével, ha hagyja, zsonglőrködtek volna a hazugság hatalmasai, akit lepöcköltek a pol-korrent urai fényességes asztalukról, aki tudta, hogy anyja fekete rózsa, életbe és reménybe feketült szépség, aki volt szerelmes, akinek csontjait kihányták dúlt temetőkből, aki volt hadifogoly és száműzött szabadság-lovag, hazatérő huszár, egy a nyolcvanból, szabadságba szerelmes és elárult barát, Jóbként Istennel perlő, és határon túli magyar az inneni irigyeknek, vagyis, úgymond, román és tót – egyszóval magyar, mint mi mindannyian itt, a 20. és 21. században.

Megkezdődött a tanév a Károlin

Szeptember 12-én hivatalosan is megkezdődött az oktatás a Károli Gáspár Református Egyetemen. A magyar felsőoktatásban egyedülálló módon növekszik és gazdaságilag is stabil lábakon áll az egyetem – hangzott el a tanévnyitó ünnepségen szeptember 5-én, a budapesti fasori református templomban. Az ünnepségen egyetemi polgárrá fogadták az elsőéves hallgatókat, valamint kitüntetéseket és díjakat adtak át.

Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj

A Sportért Felelős Államtitkárság tájékoztatása alapján az eredetileg megadott jelentkezési határidőt (2016. szeptember 20.) meghosszabbították, így az ösztöndíjra 2016. szeptember 23-ig, e hét péntekig lehet jelentkezni a korábban megadott módon.

Csatlakozás a Magna Charta Universitatum- hoz

2015. szeptember 18-án ünnepélyes ceremónia keretében Prof. Dr. Balla Péter rektor - más egyetemek képviselői mellett - Bolognában aláírta a Magna Charta Universitatumot, amellyel a Károli Gáspár Református Egyetem csatlakozott az immáron már több mint 80 országban közel 800 tagot számláló nemzetközi felsőoktatási szervezethez. 

A felsőoktatási intézmények autonómiáját és az akadémiai szabadságot hirdető nyilatkozat, a Magna Charta Universitatum, és az ahhoz kapcsolódó szervezet 1988-ban, a Bolognai Egyetem megalapításának 900. évfordulóján és helyszínén jött létre.

Forrás: www.magna-charta.org

25 éves a KRE kihelyezett tagozata

A Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kar kihelyezett erdélyi tagozata 2015. szeptember végén ünnepli fennállásának jubileumi, 25 éves évfordulóját, mely alkalmából Marosvásárhelyen ünnepségsorozatot rendeznek.
A jubileum keretein belül 2015. szeptember 26-án, szombaton kerül megrendezésre az ünnepélyes tanévnyitó istentisztelet a Marosvásárhelyi Vártemplomban.
 
A Marosvásárhelyi Kántor-Tanítóképző Főiskolát 1990-ben alapították. Az intézet célja evangéliumi szellemű, szolgáló életre való nevelés; a pedagógus-és kántorképzésnek megfelelő széleskörű ismeretanyag és általános műveltség közvetítése.
A főiskola rendeltetése olyan tanítókat, vallástanítókat, értelmiségieket nevelni, akik célt, bizakodást, tudásvágyat ébresztenek a felnövekvő nemzedékekben és akik munkásságukkal bizonyítják, hogy a hit, az ének és az anyanyelv védőszárnyai alatt lehet és érdemes a szülőföldön keresztényként és magyarként élni, dolgozni, egyházi és nemzeti közösségként megmaradni.

 

Együttműködés az NSKI-vel

Stratégiai Együttműködési Megállapodást kötött Egyetemünk a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel (NSKI), amelynek aláírására 2015. szeptember 23-án ünnepélyes szenátusi ülés keretében került sor. 

Az együttműködés célja a Kárpát-medence egységes gazdasági, kulturális és oktatási térként kezelésének elősegítése, valamint e nemzeti integrációt szolgáló folyamatban a magyar nemzeti közösségek aktív részvételének biztosítása. Az együttműködés keretében az NSKI aktívan támogatja többek között a Kárpát-medencei Magyar Lelki Segítő Szolgálat munkáját is. 

A megállapodást a Nemzetstratégiai Kutatóintézet képviseletében Szász Jenő elnök úr, Egyetemünk részéről Prof. Dr. Balla Péter rektor úr írta alá.

Kutatók Éjszakája a Károlin

 

2015. szeptember 25-én kerül megrendezésre a Kutatók Éjszakája. A rendezvényhez idén is csatlakozott Egyetemünk Bölcsészettudományi Kara. 

18-21 óra között a „Hit, kereszténység és modern világ” témájában érdekes előadásokon vehetnek részt az érdeklődők.
 

Helyszín: KRE BTK, 1088 Budapest, Reviczky u. 4

A részletes program és terembeosztás az alábbi linken érhető el.

Sikerrel zárult Egyetemünk számára a 2015. évi felvételi eljárás

A Károli Gáspár Református Egyetemre 2015-ben (az általános és pótfelvételi eljárás során) világi képzésekre összesen 2.750 fő nyert felvételt, ami 309 fővel több a tavalyi tanévre szeptemberi kezdéssel felvett létszámnál.
 
Egyetemünkön 2008-tól kezdődően folyamatosan emelkedett a felvettek létszáma, míg 2008-ban – a 2008. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban – összesen 736 főt vett fel az Egyetem, addig 2015-ben ez a szám – a felvételi vonalhúzás napján, 2015. július 23-án – már 2.540 fő. Így elmondható, hogy közel 3,5-szeresével nőtt a felvettek létszáma 7 év alatt.

Hungarobox összefoglaló

Sikerrel lezárult a Hungarobox Learning Partnership (Hungarobox Tanulási Kapcsolatok) elnevezésű kétéves projekt, amely öt felnőttoktatással, valamint a magyar nyelv felnőttek számára való tanításával foglalkozó finnországi, észtországi, német, magyar és olasz intézmény tevékenységét hangolta össze. Magyarországot a Károli Gáspár Református Egyetem képviselte a projektben. 

A projekt fő célja az volt, hogy a partnerintézmények megoszthassák és kicseréljék egymással tapasztalataikat, jó gyakorlataikat főként a friss szókészlet tanításának terén, bővítsék lexikográfiai és terminológiai ismereteiket, valamint hogy megismerkedhessenek más oktatási intézmények gyakorlataival. 

Az együttműködés keretében elkészült egy online szójegyzék az infokommunikáció témakörben gyakran használatos szavakkal (B1 és B2 szinten) a partnerek nyelvén, és a gyakorlást elősegítendő, egy 100 tételes feladatbank is. 

A projekt eredményei hamarosan elérhetőek lesznek a Hungarobox partnerek közös honlapján: www.hungarobox.eu

Prof. Dr. Bagdy Emőke nyílt levele

Az alábbiakban olvasható Dr. Bagdy Emőke professzor asszony nyílt levele az első budapesti református „Makovecz templom” építésének kezdeményezéséről.

 
A nyílt levél itt érhető el.


Köztársasági ösztöndíjasaink a 2014/2015. tanévben

Legkiválóbb hallgatóink a 2014/2015. tanévben is pályáztak a Köztársasági Ösztöndíjra.
Az Emberi Erőforrások Minisztere ebben az évben a Károli Gáspár Református Egyetem 17 hallgatójának adományozott Köztársasági Ösztöndíjat.
 Állam- és Jogtudományi Kar:

Gyarmati Emese
 
Bölcsészettudományi Kar:
Alapképzés:
Weidinger Amelie
Cser Dóra Mária
Mucsányi Nikoletta
Kakócz Rebeka
Jámbor Szonja
Farkas Martin
Lovass Annamária
Bujanovics Borbála
D. Nagy Balázs Milán
 
Mesterképzés:
Borián Csilla Mária
Molnár Gabriella
Sápi Ágnes
Bajzák Anna Manuéla
 
Hittudományi Kar:
Lázár Eszter Csenge
 
Tanítóképző Főiskolai Kar:
Kolozsvári Anna Krisztina
Fodor Melinda
 
 
Gratulálunk köztársasági ösztöndíjas hallgatóinknak!

Dr. Domokos Andrea egyetemi tanári kinevezése

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Magyarország Köztársasági Elnöke megbízásából egyetemi tanári kinevezést adott át Dr. Domokos Andrea egyetemi docens részére 2014. szeptember 17-én, Budapesten.
Prof. Dr. Domokos Andrea a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi, Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszék oktatója, a Kar Doktori Iskolájának törzstagja.


Fotó: EMMI, Bartos Gyula


Átadta Prof. Dr. Balla Péter rektori megbízását Balog Zoltán miniszter úr

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Magyarország Köztársasági Elnöke megbízásából rektori megbízási okiratot adott át Budapesten, 2014. szeptember 3-án Dr. Balla Péter egyetemi tanár részére. Prof. Dr. Balla Péter a Károli Gáspár Református Egyetem rektori feladatait 2014. szeptember 1. napjától 2019. augusztus 31. napjáig látja el.


Fotó: EMMI, Bartos Gyula 


Egyetemünk hallgatói különdíjat kaptak a Szatmárcsekén rendezett I. Kulturális Filmek Fesztiválján

2014. szeptember 6-7. között Szatmárcsekén került megrendezésre az I. Kulturális Filmek Fesztivál, ahol a Bölcsészettudományi Kar kommunikáció és médiatudomány szakos végzős hallgatói, Rózsa Tamás és Ujvárosi Márk különdíjat kaptak. A díjat „Az én Jászdózsám” c. kisfilmjükért Bolyáki Attilától, a tudositok.hu alapítójától vehették át hallgatóink. Az alkotást itt tekinthetik meg.

A rendezvény célja a magyarországi, illetve kárpát-medencei falvak kulturális életének bemutatása volt. Összesen 41 pályázó közül 10 film jutott a döntőbe. Rózsa Tamás és Ujvárosi Márk mentorai  Dr. Tari János Mihály (egyetemi docens) és Kovács Gergely Botond (egyetemi tanársegéd) voltak.

Az elismeréshez ezúton is gratulálunk és további hasonló szakmai sikereket kívánunk!

 


PRoMISSZ: Rendszeres egyetemi istentiszteletek

A 2013/2014-es tanévtől egyetemi istentiszteleteket tart a Pesti Református Egyetemi Misszió, a PRoMISSZ a Klauzál téri Református Gyülekezet (1085 Budapest, Gyulai Pál u. 9.), minden kedden 19 órától. A félév témája: „Hegyi beszéd - tanítás felsőfokon”. Az istentiszteleteken az egyetemi lelkészek mellett többségében meghívott igehirdetők szolgálnak. A programban részt vesz egyetemünk lelkésze, Dr. Kodácsy Tamás is.

 

Szabó Gabriella világbajnoki aranyérmes

Egyetemünk hallgatója, Szabó Gabriella olimpiai bajnok a duisburgi kajak-kenu világbajnokságon aranyérmet szerzett kajak kettesben 1000 méteren Fazekas Krisztinával és szintén aranyérmet szerzett kajak négyesben 500 méteren. Ezúton is gratulálunk a szép eredményhez és további sikereket kívánunk, mind a sportban, mind pedig egyetemi tanulmányaihoz.


forrás: Kovács Tamás/MTI


forrás: Kovács Anikó/MOB


Pályázati felhívás

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
pályázatot hirdet az

„Út a felsőoktatásba – Esélyteremtő Ösztöndíj- és
Önköltségtámogatási program”


címen (pályázat kódja: ÚTR-ÚF-12)

Az esélyteremtő ösztöndíj- és önköltség-támogatási program célja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, kiemelten a roma hallgatók felsőoktatási esélyegyenlőségének javítása, felsőfokú tanulmányaik megkezdésének támogatása.

Az ösztöndíj- és önköltség-támogatási programra első éves hallgatók jelentkezhetnek. A támogatott hallgatóknak kötelező részt venniük a HÖOK Mentorprogramban.

     „A” komponens: Ösztöndíj támogatási komponens

     „B” komponens: Önköltség-támogatási komponens

Egy hallgató egyszerre csak az egyik komponensre pályázhat. Nem pályázhat az a hallgató, aki Roma szakkollégium tagja.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2012. október 17. 24:00

Rendelkezésre álló keretösszeg: 79 000 000 Ft

A pályázat kezelője:

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
Székhely: 1054 Budapest, Alkotmány utca 25.
Telephely: 1054 Budapest, Báthory utca 10.
Telefon: (06-1) 795-2908
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A pályázati felhívás és mellékletei elérhetőek az alábbi linken »

A pályázattal kapcsolatban további információkat az alábbi elérhetőségeken kaphatnak:

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: (1) 795-2908
Hétfő-csütörtök: 8.00-16.30 Péntek: 8.00-14.00


Illés Lajos emlékkoncert – A Sárga Rózsától Betlehem Csillagáig!

INGYENES JEGYEK: Illés Lajos emlékkoncert –
A Sárga Rózsától Betlehem Csillagáig!

A koncert időpontja: 2012. szeptember 22. (szombat) 19 óra
Helyszín: Papp László Sportaréna

A legendás Illés együttes alapító billentyűse Illés Lajos református kántor idén lenne 70 éves. Ebből az alkalomból az Illés Lajos Produkciós Iroda nagyvonalú felajánlással élt és 200 db térítésmentes diákjegyet adományozott Egyetemünknek, amelyet ezúton is nagyon köszönünk hallgatóink nevében is!

Az ingyenes jegyek 2012. szeptember 20-ától átvehetők a PR és marketing csoport irodájában 10-17 óra között (H-1091 Budapest, Kálvin tér 9. I. emelet 14-es szoba). A jegyek limitált számban hozzáférhetők, így akkor gyere értük, ha valóban lesz lehetőséged elmenni a koncertre. A jegyeket érkezési sorrendben a készlet erejéig tudjuk átadni.
 
Ezúton is köszönjük az Illés család gáláns felajánlását, egyúttal Isten áldását kérjük további alkotó munkájukra!
 
Illés Lajos zeneszerző, kántor és egyházi művei:
A program több mint négy évtizeden átívelő életművet ölel fel. Illés Lajos zenéiben az ősi magyar dallamok és a protestáns egyházi zene ötvözete szólal meg.

Az emlékkoncert célja, hogy a fiatalok számára is bemutassa, hogy milyen dalokra táncolt a "nagygeneráció". Ugyanakkor arra is szeretne rávilágítani, hogy a zeneszerző élete utolsó két évtizedében a református egyház kántora volt. Az itt kapott lelki élmények érlelték a gondolatot, hogy a megújuló egyházi élet fiataljainak egy oratorikus rock istentiszteletet írjon „Veled, Uram” címmel, amelyet 1991-ben mutattak be. Nemzeti ihletésű darabja, a Magyar Ének – Cantus Hungaricus, Betlehem csillaga több mint kétszáz előadást élt meg. 2003-ban a Magyar Te Deum zsoltáros muzsikával köszöntötte a kisoroszi református templom kétszáz éves fennállást, ahol kántorként is szolgált. 2005-ben a Karácsonyi Te Deummal ünnepelte Jézus születését.  A Pünkösdi Te Deum betegsége miatt befejezetlen maradt. A zeneszerző 2007. január 29-én hunyt el.

Az emlékkoncert fellépői: Varga Miklós, Bergendy István, Homonyik Sándor, Tolcsvay Béla, Kocsis Tibor, Szabó Előd, Szvorák Kati, Janicsák Veca, Bolyki András és László, Benkó Sándor, valamint Kalapács József. További előadók lesznek: Malek Andrea, Szakcsi Lakatos Béla, Filep Anita, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és az A’la carte.

Korosztálytól függetlenül mindenkit szeretettel várnak az ünnepre a Szervezők!
A programról bővebben az emlékkoncert honlapján, valamint hivatalos facebook oldalán olvashatsz.

Plakát letöltése


Kántorképző konferencia

MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ
DOKTOROK KOLLÉGIUMA
HIMNOLÓGIAI ÉS EGYHÁZZENEI SZEKCIÓ

Meghívó

A KRE TFK Kántorképző Intézete által
2012. október 5-én, pénteken,
 a Károli Gáspár Református Egyetem Nagykőrösi Karán megrendezésre kerülő

Merre tovább kántorképzés?
című konferenciára

 9:00   Igei köszöntés – Prof. Dr. Balla Péter, a KRE rektora
           A konferencia megnyitása
           Bevezető gondolatok – Dr. Bölcskei Gusztáv, az MRE Zsinatának lelkészi elnöke
 9:30   Prof. Dr. Gárdonyi Zsolt: Kántorképzés – tágabb összefüggésekben nézve
10:00  Prof. Dr. Fekete Károly: Lelkész és egyházzenész – egy szolgatársi kapcsolatról
10:30  Dr. Hoppál Péter: Egyházzene és politikum
11:00  kávészünet
11:30  Dr. Bubnó Tamás: Keleti egyház és magyar zenei hagyományok
12:00  Szűcs Endre: A tanfolyami kántorképzés helyzete
12:30  Dr. Kovács Barnabás: A kántorképzés helye a mai magyar felsőoktatásban
13:00  Dr. Molnár Pál: Kántortörvény – jogász szemmel
13:30  Fórum – a konferencia zárása
14:00  ebéd

Egyetemünk keretében a csaknem két évtizede folyó kántorképzés azt a célt szolgálta és kívánja a továbbiakban is szolgálni, hogy egyházzenei örökségünk továbbéltetésére alkalmas szakembereket hívjon és állítson munkába. Az elmúlt időszak annak szükségességét is megmutatta, hogy a Magyarországi Református Egyház Zsinata mint legfőbb döntéshozó testület egységes egyházzenei koncepció megfogalmazásával mielőbb az ilyen irányban szolgálatot végzők segítségére siessen.
E gondolatkör elmélyítésével szeretnénk foglalkozni ezen a konferencián, melynek célja, hogy egyházi és egyházzenei szakemberek közösen vitathassák meg, milyen szerepet szánnak a zenének és a kántorképzésnek az elkövetkező időben. Ezúttal nem csak tudományos eredmények továbbadására, hanem együttgondolkodásra és a közös stratégiára helyezzük a hangsúlyt.

További információ: http://www.karolitfk.hu/
Visszajelzést 2012. október 1-ig várunk a következő e-mail címre: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Dr. Dávid István s.k.     Dr. Méhes Balázs s.k.     Dr. Szenczi Árpád s.k.
     intézetvezető               dékánhelyettes                       dékán


FELÍHVÁS: Protestáns Újságírók SzövetségeMeghívó médiaműhelyre!
Minőségi újságírás a tömegmédia korában
Protestáns MédiaMűhely – Berekfürdő
2012. szeptember 28--30.
(Pontos kezdés: péntek, 17 óra!)

A Protestáns Újságírók Szövetsége várja mindazon médiamunkások és leendő médiamunkások jelentkezését, akik a tömegmédia korában is szeretnének hiteles, minőségi munkát végezni, akár az írott, akár az elektronikus sajtóban. A berekfürdői konferencián ehhez kívánunk segítséget nyújtani neves, tapasztalt szakemberek közreműködésével. A rádiós, televíziós, nyomtatott és/vagy online sajtóban dolgozó kollégák nem csupán előadóként, hanem beszélgetőtársként is vendégei lesznek közösségünknek.

A Protestáns MédiaMűhely részvételi díja 9900 forint/fő. Prúsz-tagoknak 50% kedvezmény (5000 Ft), amely a helyszínen (Megbékélés Háza – Református Konferencia-központ, 5309 Berekfürdő, Berek tér 19.) fizetendő, és magában foglalja a szállás, valamint
(péntek vacsorától vasárnapi ebédig) az étkezés költségét is.

Jelentkezési határidő: szeptember 25., kedd.

Jelentkezni Faggyas Ilonánál a +36-20-824-9657-es telefonszámon vagy e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet. (A jelentkezés elfogadását a végleges program megküldésével igazoljuk vissza.)

Részletes program

Szept. 28. péntek délután

Előadók: Csoma Áron református lelkész, a Prúsz elnökségi tagja
             Novotny Zoltán sportriporter, a Prúsz elnöke

Szept. 29. szombat délelőtt

Előadók: Dr. Havasi János, az MTVA vezérigazgató kabinetfőnök-helyettese
             Dr. Fábri György filozófus, a Közszolgálati Testület elnöke

             szombat délután

Előadók: Szőnyi Szilárd, a Heti Válasz felelős szerkesztője
             Nagy Katalin, a Hír Tv szerkesztő-műsorvezetője
             Dobsonyi Sándor, az Evangélikus Élet olvasószerkesztője

Kerekasztal-beszélgetés az egyházi hetilapok főszerkesztőivel

Szept. 30. vasárnap délelőtt

Előadó: Arany Lajos, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem anyanyelvi lektora, a Lícium Médiaportál főszerkesztője
Műhelymunka: Dobsonyi Sándor, az Evangélikus Élet olvasószerkesztője

Délben: áhítat

Esténként a helyi termálfürdőben fürdőzés, borozgatás: 1200 Ft/fő áron.


KRE közlemény TFK dékáni és dékánhelyettesi megbizatásról

KÖZLEMÉNY

Új dékán és dékánhelyettes a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karának élén
Budapest, 2012. szeptember 5.


Prof. Dr. Balla Péter, az Egyetem rektora a KRE Tanítóképző Főiskolai Karán a dékáni tisztséggel Dr. Szenczi Árpád intézetvezető főiskolai tanár urat bízta meg. A dékánhelyettesi tisztséggel ugyanezen a Karon rektor úr Dr. Méhes Balázs főiskolai docens urat bízta meg. 

Megbízatásuk 2012. szeptember 1-jei hatállyal 2013. június 30-ig szól.

Gratulálunk Dr. Szenczi Árpád dékán úrnak és Dr. Méhes Balázs dékánhelyettes úrnak. Munkájukhoz erőt, életükre Isten gazdag áldását kérjük!

Egyúttal köszönjük Dr. Nagy István prodékán úrnak a Karért végzett fáradhatatlan és áldozatos munkáját.

dr. Bohátka Gergely s.k.
Főtitkár


Kulturális Örökség Napjai a KRE ÁJK-n

Ingyenes épületlátogató hétvége rendezvény keretében a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt 2012. szeptember 15-16-án.  A helyszín szombaton 10-13-ig és vasárnap 10-13-ig várja az érdeklődőket Budapesten, IV. kerület  VIOLA U. 2-4. alatt!
A Kar Újpesten, csendes, parkosított környezetben helyezkedik el. Az érdeklődők megismerhetik az egykori általános iskolából kialakított egyetemi épületet és tereket, a Bocskai István Kollégiumot, valamint a Bocskai István Szakkollégiumot is, továbbá látogatást tehetnek szakkönyvtárukban és a Karrier Irodában is.
A program keretében szavazni is lehet a KRE ÁJK épületére.  További információ a Kulturális Örökség Napjai honlapján.


REGIONÁLIS KATECHETIKAI KONFERENCIA

A HITTANOKTATÁSI KERETTANTERV TERVEZETÉRŐL

ÉS A HITTANOKTATÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEIRŐL

Nagykőrös, 2012. szeptember 14. 9.30-15.00


Szeretettel hívjuk az egyházközségek és a köznevelési intézmények vezetőit, lelkipásztorait, hittanok-
tatóit és a téma iránt érdeklődő presbitereket, gyülekezeti tagokat
a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karára.

A konferencia védnöke:
Dr. Németh Dávid egyetemi tanár,
a KRE HTK dékánhelyettese, a Valláspedagógiai és Pasztorálpszichológiai Tanszék vezetője

A nap célja: A résztvevők szakmai tájékozódásának segítése a köznevelési törvény hittanoktatási vonatkozásai-ról, valamint a hittanoktatási kerettanterv tervezetének bemutatása. Egy-egy részterület közelebbi áttekintése előadá-sok, fórum és szekcióbeszélgetések során.

Célközönség: A katechézis különböző területén tevékenykedő szakemberek: lelkészek, hittanoktatók, vallástan-árok, főiskolai hallgatók, intézményvezetők, református pedagógusok, presbiterek, gyülekezeti tagok.

A kitöltött jelentkezési lapot a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre kérjük elküldeni 2012. szeptember 12-ig.

Jelentkezési lap: www.karolitfk.hu és rpi.reformatus.hu

További információk


Szupervizor képzés felhívás

FELHÍVÁS

ELŐSZUPERVÍZIÓS CSOPORT indul 2012. október 4-én, csütörtökön 16,00 órai kezdettel.

Helyszín:
III. Bécsi út 324. 5. épület 204. terem

A csoport folyamat hossza 60 óra.

A csoportban szerzett szupervíziós tapasztalat megfelel a 2013. szeptemberében a KRE BTK Pszichológiai Intézet Továbbképző Központjában induló Szupervizor Szakirányú Továbbképzéscsoportos előszupervíziós jelentkezési feltételének.

Tájékoztatás, jelentkezés:
dr. Nemes Éva szakfelelős
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 602 8981

A szupervizor szakirányú továbbképzésre való jelentkezés feltételeiről, menetéről, a képzésről részletes információ a KRE honlapján az alábbi linken található:

http://www.kre.hu/btk/index.php/szupervizor-egyetemi-szakiranyu-tovabbkepzes.html

A szupervízió szakmai személyiségfejlesztés, hivatásgondozás, a ma elérhető egyik legjobbnak ismert szakmai személyiséggondozó módszer. Lényegi gondolata az egészség mértéke, célja, hogy megtartson az egészségben, hogy segítsen megőrizni és fejleszteni munkabírásunkat és lelki stabilitásunkat.

A szupervízió elősegíti a szakmai elfáradás, kiégés megelőzését, a kapcsolatok fejlődését, a hatékonyabb együttműködést. Támogató funkciója révén komoly segítséget jelent a munka okozta stressz és problémák feldolgozásában.

Célja elősegíteni a szakmai kompetencia megerősödését, a szakmai szerepek tisztázását, a munkahelyi hatékonyságot. Elősegíti a konfliktus- és agressziókezelés eredményesebbé tételét, a változásokhoz való alkalmazkodás, a rugalmas helyzetértékelés módszerének megismerését és használatát.


Kárpát-Medencei Magyar Református Tanintézmények Tanévnyitó

MEGHÍVÓ

A székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium Igazgatósága tisztelettel és szeretettel meghívja Önt a Kárpát-Medencei Magyar Református Tanintézmények Tanévnyitójára, valamint az 1912-ben elkészült főépület centenáriumi ünnepségére, amelyet 2012. szeptember 8-án, délelőtt 10 órakor tartunk a Belvárosi Református Templomban.


Forrás: http://szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/uj-arcat-mutatja-a-refi-foepulete

Meghívó
Program - Kárpát-Medencei Magyar Református Tanintézmények Tanévnyitója


Protestantizmus Konferencia

International conference on

Protestantism, Knowledge, and the World of Science:
Chapters from the History of Europe’s and Hungary’s Higher Education from the Sixteenth to the Twentieth Century

First Announcement and Call for Papers

29-30 November 2012, an international conference will take place at Károli Gáspár University of the  Reformed Church in Hungary, Budapest, on Protestantism, Knowledge, and the World of Science. Since the Reformation Protestant schools, colleges and universities have been instrumental in developing and furthering sciences as well as creating a unique background to interdisciplinary cooperation through their openness to new ideas and thoughts.

-    Papers should present new research on the different aspects of Protestantism and scientific as well as social
     development, the dissemination of ideas in the given period;
-    Papers can also reflect on paradigms of ethics in contemporary scholarly discourse.

Organizer
The conference will be hosted by the Faculty of Humanities, Károli Gáspár University of the 
Reformed Church in Hungary, Budapest.

Plenary speakers
Plenary speakers include Hans Erich Bödeker and Jan Peter Balkenende.

Short paper presentations
In addition to the plenary papers, the conference programme includes the possibility for a number of short presentations of research on various aspects of the interrelationship between Protestantism and the development of scientific thought. The organizers invite interested scholars to send in their proposals.

The following conditions have been set:

- papers should have a length of maximum 20 minutes;
- languages should be English or German;
- presenters should have a doctorate ;
- proposals should consist of an abstract of 1-2 pages ( max. 500 words) and a short CV

The plenary papers and a selection of the short papers will be published in a conference volume.

Please send proposals before 30 September 2012 to:

Dr György Kurucz
Károli Gáspár Református Egyetem – BTK
Reviczky u. 4
Budapest
H-1088
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Registration fee: EUR 70 (bank charges not included), or HUF 15 000 for Hungarian participants.


Payment
Payment of the total amount via bank transfer should be made to:
ERSTE Bank Hungary H-1082 Budapest Baross utca 1. Account IBAN: HU54 1160 0006 0000 0000 1014 8552
BIC: GIBA HUHB
To: Karoli Gaspar University, H-1091 Budapest Kalvin ter 9. Hungary
Please mention: “Protestantism, Knowledge and the World of Science + your full name + total fee”


MEGHÍVÓ: MRSZ - Lelkigondozás katasztrófahelyzetben – konferencia

 

 „Bízzatok, én vagyok, ne féljetek!” (Mt 14,27.)
Lelkigondozás katasztrófahelyzetben – konferencia

A Magyar Református Szeretetszolgálat konferenciát szervez „Lelkigondozás katasztrófahelyzetben” címmel lelkipásztorok, lelkigondozók, segítő foglalkozásúak, egyetemi hallgatók, és minden érdeklődő számára.

Az előadók a katasztrófa-lelkigondozás kérdésének lehetőségeit és egyházi exportálását különböző aspektusokból közelítik meg. A konferencia célja, hogy bemutassuk és teológiailag értékeljük a katasztrófa-lelkigondozás elméletét és gyakorlatát, további konzekvenciákat levonva az egyház gyakorlatára nézve. Célunk, hogy a korábban megalapított MRSZ Krízisintervenciós Katasztrófa-lelkigondozói Csoportba önkéntesen jelentkezett lelkipásztorok, segítő szakemberek megismerkedjenek, estelegesen új önkéntesek jelentkezzenek, s szakmai kérdésekről, tervekről, lehetőségekről gondolatokat cseréljünk.

Az MRSZ Krízisintervenciós Katasztrófa-lelkigondozói Csoport és a konferencia szakmai mentora Dr. BODÓ Sára egyetemi docens (Debreceni Református Hittudományi Egyetem).


Helyszín: Magyar Református Szeretetszolgálati Iroda, 1146 Budapest, Hungária körút 200.
Időpont: 2012. szeptember 29. 09:00-13:00

A konferencián való részvétel ingyenes és regisztrációhoz kötött.


Regisztráció 2012. szeptember 21-ig
e-mailben:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
postai úton: MRSZ Krízisintervenciós Katasztrófa-lelkigondozói Csoport, H-4026 Debrecen Hatvan utca 1/a. 

További információk

Drogprevenciós előadás a Károlin

Meghívó –„A KÁBÍTÓSZERRŐL MÁSKÉPPEN...”
Drogprevenciós előadás a Károlin

Időpont: 2011. október 3. 18:00
Helyszín: KRE ÁJK 1042 Budapest, Viola u. 2-4. 105-ös terem

Előadók:
Dr. Balogh Sándor, igazságügyi orvosszakértő, mentőorvos
Dr. Lakatos Viktor, ügyvéd

Nagy tisztelettel hívjuk és várjuk a KRE Bocskai István Állam- és Jogtudományi Szakkollégium és az ELTE ÁJK Instruktori Köre által közösen szervezett „A kábítószerekről másképpen…” című  drogprevenciós előadásra, mely több nagy sikerű alkalmat követően 2011. október 3-án 18. órától  a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán (1042 Budapest, Viola u. 2-4.; 105-ös terem) kerül megrendezésre.
Az előadáson való részvétel ingyenes.

Dr. Balogh Sándor, igazságügyi orvosszakértő, mentőorvos előadásában óriási tapasztalat birtokában, sajátos nézőpontból, utánozhatatlan, egyedi stílusban osztja meg a hallgatósággal azt, amit a drogokról és a drogok hatásairól tudni érdemes.
Ezt követően Dr. Lakatos Viktor ügyvéd ad ismertetést a kábítószerrel való visszaélés büntetőjogi szabályozásáról.

Az előadások után személyes konzultációra is lehetőség nyílik.

Az est házigazdái az Instruktori Kör és a Szakkollégium képviseletében:
Keczán Pál, Mészáros Sándor és Nemeshegyi Benjámin


MEGHÍVÓ - Fiatal Kutatók és Doktoranduszok II. Nemzetközi Teológuskonferenciája

MEGHÍVÓ
A Doktoranduszok Országos Szövetségének Teológiai Tudományos Osztálya (DOSZ TTO) sok szeretettel és tisztelettel várja önt a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán2011. október 14-16. között megrendezésre kerülő  Fiatal Kutatók és Doktoranduszok II. Nemzetközi Teológuskonferenciája c. rendezvényére


A konferencián 5 ország (Magyarország, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Egyesült Királyság)17 egyetemének összesen 70, római katolikus, görög katolikus, református, evangélikus, baptista, unitárius és izraelita PhD-hallgatója ismerteti kutatási eredményeit magyar és angol nyelvű előadások keretében.

Védnökök:
Szászfalvi László
református lelkész; egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár
Dr. Kránitz Mihály
egyetemi tanár (PPKE HTK), az Ut Unum Sint Ökumenikus Intézet elnöke
Dr. Fabiny Tamás
püspök (Magyarországi Evangélikus Egyház, Északi Egyházkerület)

2011. október 14., péntek
15:30 – 17:00 Regisztráció
17:00 – 19:00 Előadások
19:30 – Vacsora
2011. október 15., szombat
9:00 – 9:45: Ünnepélyes megnyitó a DOSZ, a felekezetek, az egyetemek és doktori iskolák képviselőivel és vendégeivel.
Igei köszöntőt mond Dr. Szabó István református püspök
9:30 – 12:30 Előadások
13:00 – 14:00 Ebéd
14:00 – 15:30 Előadások
15:30 – 16:00 Szünet
16:00 – 19:00 Előadások
19:30 – 20:30 Vacsora
21:00 – Fakultatív borkóstoló, kötetlen beszélgetés
2011. október 16., vasárnap
11:00 Ökumenikus záró istentiszteleti alkalom
a Deák téri evangélikus templomban Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök szolgálatával

Szekcióbeosztás megtekintheti itt.


FELHÍVÁS! - Nyílt nap a Károlin

  ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR

  Infokommunikációs szakjogász
  Szakfelelős: Dr. Tóth András PhD

 A képzés olyan diplomás jogászoknak ajánlható, akik érdeklődnek a média, távközlés, adatvédelem szabályozása, a szerzői jog iránt és a már megszerzett gyakorlati tapasztalataikat kívánják elmélyíteni, rendszerezni, esetleg ezeken a jogterületeken kívánnak működni, amelyhez megfelelő mélységű ismeretanyag elsajátítására van szükségük.
Jelentkezési határidő: 2011.09.23. MEGHOSSZABBÍTVA!

Jogi szakokleveles lelkész
Szakfelelős: Dr. Rixer Ádám

A képzés célja, hogy a lelkészként egyházi szolgálatban álló szakemberek számára biztosítsa az ellátott munkakörökhöz kapcsolódó mindazon jogi ismeretek megszerzését, amelyek birtokában hatékonyabban képesek a lelkészi és egyéb segítői feladatok ellátására.
Jelentkezési határidő: 2011.09.23.

 


Külügyi szaktanácsadó

Szakfelelős: Dr. Pákozdi Csaba PhD

A képzés célja a kortárs diplomácia és nemzetközi kapcsolatok működésének magasabb szintű megértését is alátámasztó ismeretek átadása, a külkapcsolatok szerteágazó területein megjelenő tevékenységek általánosan alkalmazható gyakorlati szempontjainak, illetve céljainak, valamint megvalósítási formáinak elsajátíttatása, valamint a külkapcsolati tevékenységekkel összefüggő feladatok ellátásához szükséges értelmezési és működési keretek megismertetése.
A képzésre minden olyan jelentkezőt várunk, aki – amellett, hogy az előírt felvételi feltételeknek megfelel – nemzetközi kapcsolatokkal, illetve a nemzetközi kapcsolatok működtetésének szakmai feladataival – elsősorban állami intézmények keretei között – kíván foglalkozni.
Jelentkezési határidő: 2011.09.23. MEGHOSSZABBÍTVA!

 

További információt jogi karunk szakirányú továbbképzéseiről itt talál.

Minden kedves Érdeklődőt szeretettel várunk Nyílt Napunkon az alábbi időpontban és helyszínen:

2011.09.23. péntek 18:00-tól
KRE BTK (Díszterem), H-1088 Budapest, Reviczky utca 4. I. emelet
Regisztráció a helyszínen: 17:30-18:30

A regisztrációt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen tudja előzetesen megtenni, valamint a helyszínen is lehet regisztrálni.
A regisztráló, kérdőívünket kitöltő kedves Érdeklődők részt vesznek egy sorsoláson, ahol a nyeremény egy meglepetés KRE ajándékcsomag lesz.

 

Program
17:30-18:00 Regisztráció a helyszínen (KRE BTK Aula)
18:00-18:05 Dr. Miskolczi Bodnár Péter rektorhelyettes úr köszöntőj
18:05-19:00 Szakfelelőseink szakirányonkénti tájékoztatása külön asztaloknál

Bárki, akit részletesebben érdekel ez a képzéstípus, avagy kérdései lennének a felvételivel, a tárgyakkal, a tanárokkal stb. kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal a rendezvényen.


ELISMERÉS - Gnilka-díj díszdoktorunknak

Prof. Dr. Ulrich Luz berni emer. professzor, a KRE dísztoktora Gnilka-díjat vett át


Prof. Dr. Balla Péter rektor laudációt mondott abból az alkalomból, hogy Egyetemünk díszdoktora, Prof. Dr. Ulrich Luz berni emer. professzor Gnilka-díjat vehetett át Szegeden, a XXIII. Nemzetközi Biblikus Konferencia keretében. Az ünnepségre a Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán került sor, 2011. szeptember 9-én.


The King James Bible (1611-2011) meghívó

A Károli Gáspár Református Egyetem Anglisztika Intézete, Hermeneutikai Kutatóközpontja és a Magyar Bibliatársulat rendezésében

″The King James Bible″
(1611-2011)


Jakab király Bibliája (1611):
keletkezésének angliai előzményei és kulturális hatása

címen angol nyelvű nemzetközi konferencia lesz
Budapesten a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán.

2011. szeptember 16-18. között a Károli Gáspár Református Egyetem Anglisztika Intézete, Hermeneutikai Kutatóközpontja és a Magyar Bibliatársulat „The King James Bible (1611-2011). Jakab király Bibliája (1611): keletkezésének angliai előzményei és kulturális hatása” címen nemzetközi konferenciát szervez. Az egyházi jelentőségű konferencia a King James Bibliával kapcsolatos kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. A konferencia azzal a kettős céllal jött létre, hogy lehetőséget teremtsen az angol Bibliával kapcsolatos magas szintű tudományos kutatások bemutatására, a különböző témákban felmerülő kérdések és problémák megosztására és megvitatására, és elősegítse a kutatók egymással, valamint a szakma többi képviselőjével folytatott tudományos kommunikációját.
 
Egyetemünk azért is elkötelezett a témát illetően, hiszen névadónkhoz, Károli Gáspárhoz kötődik a Biblia első teljes magyar fordítása, melynek hatása legalább olyan kiemelkedő jelentőségű a magyar nyelvben és kultúrában, mint a King James Biblia az angol nyelvterületen.Időpont:
2011. szeptember 16-18.

Helyszín: Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar
1088 Budapest, Reviczky utca 4.

Elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Részletes program:
www.kre.hu
Tájékoztató letöltése

Támogatóink:
Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kara
Dunamelléki Református Egyházkerület
Magyarországi Evangélikus Egyház
Magyar Bibliatársulat 

TanévnyitóNégyezer diák kezdhette meg a tanévet a Károlin.
Az egyetem a fasori református templomban tartotta ünnepi tanévnyitóját. Az Állam- és Jogtudományi Karon 505, a Bölcsészettudományi Karon 965, a Hittudományi Karon 28, a Tanítóképző Főiskolai Karon 119 elsős diák tanul majd idén.
A Károli legkisebb kara a hittudományi, mégis ez a húzóereje az egyetemnek.

2011. szeptember 5.
http://parokia.hu/hir/mutat/2702/


MEGHÍVÓ-KRE Tanévnyitó

 

A 2011/2012-es tanév ünnepélyes tanévnyitója az alábbi időpontban és helyszínen kerül megrendezésre.

Időpont: 2011. szeptember 5. 10:00-tól

Helyszín:  Fasori Református Templom (H-1071 Budapest, Városligeti fasor 7.)

Konferencia: MTA - KRE

A European Association for Terminology, a Károli Gáspár Református Egyetem,
és a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya

SATELLITE CONFERENCE ON TERMINOLOGY ASPECTS OF BIBLE’S
TRANSLATION
CONFERENCE SATELLITE SUR LES ASPECTS TERMINOLOGIQUES DE LA
TRADUCTION DE LA BIBLE
SZATELLIT KONFERENCIA – A BIBLIAFORDÍTÁS TERMINOLÓGIAI
VONATKOZÁSAI

címmel konferenciát rendez

A rendezvény időpontja:
2010. november 11. 15.00 – 18.00
A rendezvény helyszíne:
MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA
KISTEREM
Budapest, V., Roosevelt tér 9. I. emelet

Részletek...

 


2010. november 12–13-án, pénteken és szombaton

5TH TERMINOLOGY SUMMIT.
TERMINOLOGY 2010: QUALITY MATTERS.
VE SOMMET DE TERMINOLOGIE.
TERMINOLOGIE 2010 : UNE QUESTION DE QUALITÉ
5. TERMINOLÓGIA ‘SUMMIT’ KONFERENCIA.
TERMINOLÓGIA 2010: MIN SÉGÜGYI KÉRDÉSEK
címmel konferenciát rendez

A rendezvény helyszíne:
MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA
NAGYTEREM
Budapest, V., Roosevelt tér 9. II. emelet

Részletek...


KRE logó- és szlogenötletek leadási határideje módosult

Tisztelt Pályázók!


A KRE logó- és szlogenötletekre benyújtható pályamunkák leadási határidejét meghosszabbítottuk.

A pályázat benyújtásának határideje: 2010. szeptember 27. hétfő 10:00

A pályázati leírás és adatlap korábbi kiírásunk alatt elérhető. (Hírarchívum 2010 június 23.)

A pályamunkákat, valamint a pályázati űrlapot elektronikusan a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre küldjék, valamint lezárt borítékban, jeligével ellátva Dr. Sepsi Enikő főtitkár asszonynak címezve is juttassák el Egyetemünk Rektori Hivatalába (Levelezési cím: 1091 Budapest, Kálvin tér 9.). Kérem a borítékra vezessék fel, hogy „A borítékot kizárólag a Zsűri jelenlétében lehet felbontani!”.

Köszönettel,

Rektori Hivatal


Meghívó a KRE pszichológia szakának tíz éves jubielumi ünnepségére

MEGHÍVÓ


A KÁROLI GÁSPÁR REFORMÁTUS EGYETEM PSZICHOLÓGIA SZAKÁNAK
TIZ ÉVES JUBILEUMI ÜNNEPSÉGÉRE

HELYSZÍN: Pszichológiai Intézet, Budapest, 1037. Bécsi út 324. V. épület Díszterem (304.)
IDŐPONT: 2010. október 1. 10-14 óra

ÜNNEPI PROGRAM

10.00-10.10    Megnyitó: Vargha András intézetvezető
10.10-10.30    Történeti visszapillantás: Bagdy Emőke, Császár Noémi és Mirnics Zsuzsanna
10.30-10.45    Személyes emlékezés: Erdélyi Ildikó
10.45-től         HONNAN HOVÁ…..? Az Intézet tanszékeinek prezentációi
10.45-11.00    Az általános lélektani és módszertani tanszék: Benczúr Lilla
11.00-11.15    A személyiség- és klinikai pszichológiai tanszék: Mirnics Zsuzsanna és Nyitrai Erika
11.15-11.30    A fejlődés- és neveléslélektani tanszék: Földi Rita és Páli Judit
11.30-11.45    Az interkulturális és szociálpszichológiai tanszék: Erdélyi Ildikó és Kende Anna
11.45-től        SZÜNET

12.00              HONNAN HOVÁ……? A Továbbképző Központ szakirányú képzései
12.00-12.10    A Továbbképző Központ születése, fejlődése és jelene: Grezsa Ferenc központvezető
12.10-12.20    A mentálhigiénés szakirányú továbbképzés határon innen és túl: Takács Péter és Farkas Magdolna
12.20-12.30    A szupervizorképzés és a coach szakirány: Wiesner Erzsébet és Nemes Éva
12.30-12.40    A képi kifejezés pszichológiája szakirányú képzés: Vass Zoltán
12.40-12.50    AKIKRE BÜSZKÉK VAGYUNK: Pályadíjas hallgatóink bemutatása: Vargha András
12.50-13.00    Smohai Máté és Tóth Dániel: A számítógépes játékok pszichés összefüggései (vezető tanár: Mirnics Zsuzsanna)
13.00-13.10    Képzésünk első diplomásainak visszatekintése: Horváth Zoltán
13.10-13.20    Az első ciklusban a képzésben részt vevő oktatók emléklapjainak átadása (Bagdy Emőke)
13.20             Zárszó
13.30-            ÁLLÓFOGADÁS A HELYSZÍNEN


Tájékoztató a BTK diplomaosztó ünnepélyről

Tisztelt Végzős Hallgatók!

 Idén 2010. szeptember 25-én (szombaton) lesz a diplomaosztó ünnepség külön a BA képzésben résztvevő, és  külön a kifutó kredites képzésben valamint az MA képzésben résztvevő végzős hallgatóknak. A diplomaosztó menetét és az ezzel kapcsolatos teendőket a következőkben ismertetem:

Helyszín: Kálvin Téri Református Templom, 1091, Budapest, Kálvin tér 7.

Időpont:
• BA képzés végzős hallgatóinak:
9.00.: Gyülekező és próba (a megjelenés kötelező azoknak, akik oklevelüket az ünnepélyes átadón szeretnék átvenni)
10.00.: Ünnepély kezdete 

A meghívott vendégek 10 perccel az ünnepség kezdete előtt foglalhatják el helyeiket a templomban. Ezúton kérem, hogy az ünnepség befejeztével minél hamarabb tegyék szabaddá a helyszínt, mivel a 12.00-kor kezdődik a kredites diplomázók próbája és átadó ünnepélye.

• Kredites képzés és MA képzés végzős hallgatóinak:
12.00.: Gyülekező és próba (a megjelenés kötelező azoknak, akik oklevelüket az ünnepélyes átadón szeretnék átvenni)
13.00.: Ünnepély kezdete 

A meghívott vendégek 10 perccel az ünnepség kezdete előtt foglalhatják el helyeiket a templomban.

Öltözék
Kérjük, hogy a délelőtti BA képzésben résztvevők átadóünnepélyén az oklevelet átvevő hallgatók alkalomhoz illő öltözetben, sötét öltönyben illetve kosztümben jelenjenek meg. A BA képzés hallgatói nem kölcsönöznek talárt, így ezen ünnepségnek számukra nincs anyagi vonzata.

A kifutó képzésben és az MA képzésben résztvevő végzős hallgatók talárban veszik át diplomájukat, melyek méret szerinti kiválasztása és átvétele személyesen, a diplomaosztó előtti héten történik. A talárpróba és azok átvételének pontos helye és ideje:

• 2010. szeptember 21. (kedd): 10.00 – 12.00. óráig a Reviczky utcai épület Pinceklubjában
és
• 2010. szeptember 23. (csütörtök): 14.00 – 16.00. óráig a Reviczky utcai épület Pinceklubjában

A talárok 8000 Ft letéti összeggel vehetők át, melyből 3000 Ft a talár használati díja, így a talár visszaszolgáltatásával a hallgatók 5000 Ft-ot visszakapnak. Ezért kérjük a diplomázó hallgatókat, hogy a diplomaosztó helyszínén közvetlenül az ünnepély után váltsák vissza talárjaikat. Ennek elmulasztása esetén az egyetemnek nem áll módjában visszafizetni a letéti díjat.

Meghívók átvétele
Minden végzős hallgató fejenként 2db meghívót vehet át a diplomaosztóra. A BA-s végzős hallgatók a Hallgatói Önkormányzatban vehetik át meghívójukat szeptember 20-tól, míg a kredites kifutós hallgatók talárjuk átvételekor a meghívójukat is megkapják.

További fontos információk:

KORÁBBAN ZÁRÓVIZSGÁZÓK FIGYELEM!
A diplomaosztó névsorába automatikusan azok a hallgatók kerültek, akik idén, a második félévben tettek záróvizsgát. Aki korábban (tehát nem a 2009/2010. tanév tavaszi félévében) tett záróvizsgát, és a 2010. szeptember 25-i diplomaosztón szeretné átvenni a diplomáját, az külön jelezze részvételi szándékát a Tanulmányi Osztályon és a Dékánhelyettesi Titkárságon egyaránt. Jelentkezni az első talárátvételi időpontig lehet.

2 DB PAPÍRALAPÚ MEGHÍVÓ
Az átvehető 2 db papíralapú meghívó csupán formális jellegű, nem feltétele az ünnepségen való részvételnek, így a meghívottak létszámát sem korlátozza. Arra azonban megkérjük kedves végzőseinket, hogy a vendégeik meghívásakor vegyék figyelembe a Kálvin Téri Templom befogadóképességét.

Prof. Dr. Szabó András
dékán


MEGHÍVÓ konferenciára

hasznos mulatságok;)

Az KRE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskola konferenciája az irodalom popularitásáról

Helyszín: Károli Gáspár Református Egyetem, VIII. Reviczky utca 4., Díszterem

2010. szeptember 17., péntek 15:00
„A cirkusz még ma is népszerűbb a tragédiánál, beleértve a »népszerű« fogalmába nemcsak a karzatot, hanem a páholyokat is.” (Jókai)

Kalavszky Zsófia: „A kimunkált banalitás trubadúrja” – Szergej Dovlatov, a bestseller
Bánki Éva: Viciszláv gróf kastélya - Angolszász sémák, kelet-közép-európai motívumok
Hermann Zoltán: A „néma” Tempefői – Csokonai és az egykorú szóbeliség
Domokos Mariann: Hallgatók és olvasók – Ponyvamesék a 19. századból
Palkó Gábor: Könyvpiac, pszichés könnyítés, kettős kódolás
Hansági Ágnes: Dickenstől Jókaiig – A folytatásos regény canossája

A szekció elnöke: Mészáros Márton

2010. szeptember 18., szombat 9:00
„…a rendíthetetlen »klasszikus« szépség axiómáját sokáig még a gépészmérnökök fejéből is nehezen lehetett kiverni.” (Moholy-Nagy)

Wolf Zita: A szórakoztató meseregény
P. Nagy Ildikó: „Unokabátyám sarokablakán”avagy Hoffmann meséinek(?) fogadtatása
N. Budaházi Anikó: Tánccal a forradalomban – A kultúra egyéniségformáló szerepe a reformkorban
Édes Borbála: Mészáros Ignác: Kártigám
Vadas János: Tudományos értekezés szépirodalmi köntösben?
Varga Betti: A krimi és a lezáratlan 20. század
Bodrogi Csongor: Kosztolányi, a „szórakoztató klasszikus”
Nemeh Diana: Krúdy Álmoskönyve
Kovács Ferenc Dávid: Az irodalom hasznáról és káráról - Az irodalmi szöveg funkcióváltozásai avagy olvasástörténet és médiaarcheológia
Nagy-György Katalin: Jelinek prózai pózai – Kit szórakoztat a sablonok visszautasítása?

A szekció elnöke: Hansági Ágnes

2010. szeptember 18., szombat 14:00
Kis Magyar Noir – Kerekasztal-beszélgetés a magyar krimiirodalomról

Bánki Éva, Horváth Csaba, Mészáros Márton, Szilágyi Zsófia, Török Lajos, Varga Betti
A beszélgetést Hansági Ágnes és Hermann Zoltán vezeti

A rendezvényt támogatja: a KRE, a Kossuth Klub, a TIT és a Kalligram folyóirat


Akkreditáció - Theolingua olasz egyházi szaknyelvi nyelvvizsga

Akkreditálták a Theolingua olasz egyházi szaknyelvi nyelvvizsgát


Egyetemünk Idegen Nyelvi Lektorátusa kérelmére az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ 2010. augusztus 27-i határozatával engedélyezte a Theolingua nyelvvizsgarendszer olasz vizsganyelvvel történő bővítését. Ezzel a Theolingua Vizsgaközpont saját, akkreditált – állami nyelvvizsga bizonyítványt nyújtó - egyházi szaknyelvi vizsgája az angol és német nyelv mellett olaszul is letehető.


MEGHÍVÓ könyvbemutatóra

 

 

 

 

 

Meghívó könyvbemutatóra

Tisztelettel meghívjuk Önt

a KRE  BTK  Történeti Intézet ORPHEUS  NOSTER című történeti és filológiai folyóirata II.évf. 1.számának könyvbemutatójára
2010. szeptember 16-án csütörtökön 17h-kor

a  KÁROLI  GÁSPÁR  REFORMÁTUS  EGYETEM BÖLCSÉSZKARA DÍSZTERMÉBE
(Cím: 1088 Budapest, Reviczky utca 4. I. emelet),

melyen kedves Szerzőinknek is átnyújtjuk tiszteletpéldányaikat.

Várjuk szeretettel:

A szerkesztők


Megnyitotta kapuit a Református Egyetem

Szeptember 6-án egyetemi polgárrá fogadták az elsőéveseket a Károli Gáspár Református Egyetem ünnepélyes tanévnyitóján Budapesten, a fasori református gyülekezet templomában. Az akadémiai közgyűlésen Kodácsy Tamás egyetemi lelkész igehirdetése után Balla Péter, az egyetem rektori teendőkkel megbízott rektorhelyettese szólt az intézmény nehéz helyzete ellenére elkönyvelt sikereiről, az oktatói kar bővüléséről, valamint az éppen zajló akkreditációs eljárásokról.

Bővebben...


Elhunyt Bánffy György színművész

Elhunyt Bánffy György színművész, a KRE Társadalmi Tanácsának tagja

Fájó szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy elhunyt Bánffy György Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a József Attila Színház és az Evangéliumi Színház művésze, a Károli Gáspár Református Egyetem Társadalmi Tanácsának tagja. A művészt pénteken, életének 84. évében, tragikus hirtelenséggel érte a halál Korfu szigetén. 

Bánffy György 1927. június 19-én született Budapesten, Hunyadi-Buzás György néven. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1950-től a Nemzeti Színházban, 1953-tól egy évig az Állami Bábszínházban, majd 1954-1960 között az Operettszínházban játszott. 1960-tól Pécsett ért el nagy sikereket, 1971-től közel négy évtizeden át a József Attila Színház tagja volt.

Sok száz színdarabban, több mint ötven játékfilmben nyújtott emlékezetes alakítást. A magyar nyelv szerelmese volt, színészek generációit oktatta a szép kiejtésre. Jellegzetes orgánumát minden magyar televíziónéző ismerte, szavalataival, előadóestjeivel számos magyar verset tett ismertté és közkedveltté.

A közönség egyebek mellett Goethe Faustjaként, Rostand Cyranojaként, Shakespeare Lear királyaként, Othellóként, a Liliomfi Szilvay professzoraként vagy Miller Pillantás a hídról című művének Alfierijeként emlékezhet rá. Örökre emlékezetes marad Széchenyiként Siklós Olga A legnagyobb magyar című monodrámájában. Egyik utolsó, felejthetetlen alakítása Freud megformálása volt Terry Johnson Freud éjszakája, avagy Dalín a szekrénybe című darabjában.

A XX. század második felének meghatározó, nagy színésze volt, nagyszerű mester, kiváló kolléga és felejthetetlen barát - olvasható a József Attila Színház méltatásában.

Az egyik legszebben beszélő színészként 1978-tól a Zeneművészeti Főiskola beszédtanára, 1990-től az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke. 1971-ben érdemes művész, 1983-ban a kiváló művész minősítéssel ismerték el munkásságát. 1989-ben Kazinczy-díjat, 1999-ben Magyar Örökség-díjat, 2001-ben Kossuth-díjat kapott a magyar nyelvi kultúra fejlesztése terén szerzett elévülhetetlen érdemeiért, irodalmi értékeink kiváló tolmácsolásáért, emlékezetes színészi alakításaiért, egész életútja elismeréseként. 2008-ban, 80. születésnapja alkalmából a magyar nemzet megmaradása érdekében kifejtett tevékenységéért a Tőkés László díjat vehette át. 2010-ben megkapta a Magyar Szabadságért-díjat.
Olyan filmekben játszott, mint a Magasiskola, a 141 perc a befejezetlen mondatból, Az ötödik pecsét, a Mephisto, a Redl ezredes, az És mégis mozog a föld, a Tüske a köröm alatt vagy a Tiltott terület, amelyet 1969-ben díjaztak a Velencei Filmfesztiválon is, 2006-ban pedig a Rokonokban. A Magyar Televízió sorozatában Benedek Elek meséit tolmácsolta.

1985 és 1994 között országgyűlési képviselő is volt. Közben 1989-ben belépett az MDF-be, és a második ciklusban a párt frakciójában és több parlamenti bizottságban dolgozott. Ő volt a Magyar Vadászok Országos Szövetségének elnöke is 1990-1995 között.
Bánffy György hívő keresztény családból származott, és ezt egész életén keresztül büszkén vállalta. Alapító tagja volt a református, az evangélikus és az unitárius egyház támogatásával létrejött Evangélium Színháznak. A tavaly nagy sikerrel bemutatott Madách: Az ember tragédiája című műben az Úr szerepét alakította. Családi örökségként képviselte azt a keresztény alapon nyugvó szemléletet, amellyel akár színészként, akár politikusként, akár tanárként végzett szolgálatot, mindig szem előtt tartva a közösség érdekeit.

Családjának őszinte részvétünket fejezzük ki Isten vigasztaló kegyelmét kérve. Életéért, szolgálatáért hálát adva emlékét megőrizzük.

Fotó: MTI


Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép