A reformáció ma is aktuális

A reformáció évfordulója ünnepnap. 1517. október 31-én kezdődött és 506 éve tart. Ebben a távlatban pedig ott rejlik a lehetőség, hogy elgondolkodjunk azon, ennyi idő múltán hogyan kapcsolódunk a reformációhoz. Mi él bennünk ma elevenen, ha erre az ünnepre gondolunk?
Október a reformáció hónapja. Ebben a hónapban különböző programokon megemlékezéseket tartunk, ahol gyakran felelevenítjük a reformátorok életét, tetteit, hitüket. Ápoljuk a ránk hagyott félévezrednyi örökséget és őrizzük annak tiszta tanítását. Tesszük azért, hogy méltó utódaiként a reformátoroknak mi is helyt tudjunk állni saját korunkban. Az ünnepélyes emlékezésekben és a programok sűrűjében egy dologról mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Arról, hogy a reformáció nem csak a múlté, hanem ma is aktuális, ma is a miénk lehet. Hogyan? Úgy, hogy a reformátoraink nem a tökéleteset alkották meg, hanem csak hozzáláttak a reformáció nagy és talán soha véget nem érő munkájához.

Megjelentek a 2023. évi NTP felhívásai 3 újabb kategóriában!

Újabb 3 kategóriában elérhetőek a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő, (a továbbiakban: NKT) által meghirdetett, a Nemzeti Tehetség Programból (NTP) megvalósuló és a Nemzeti Kulturális Alap (a továbbiakban: NKA) által kezelt 2023. évi NTP pályázati felhívások.  

Lázár János miniszter lesz a novemberi Károli Szabadegyetem vendége

2023. november 7-én 18 órakor a Károli Szabadegyetem meghívott vendégével, Lázár János építési és közlekedési miniszterrel beszélget Trócsányi László rektor. Az est folyamán életútinterjú keretében ismerhetik meg az érdeklődők Lázár János szakmai- és karrierútját, életének fontosabb állomásait.

Sikeresen lezajlott az European Convention on Human Rights nemzetközi konferencia

A Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara Közjogi Intézetének szervezésében kétnapos angol nyelvű nemzetközi konferenciát rendeztünk 2023. október 19-20.-án a Károlyi-Csekonics Palotában Az emberi jogok európai egyezményének nemzetközi konferenciája – Az Emberi Jogok Európai Egyezményének 30 éve Magyarországon, a lelkiismereti és vallásszabadság az Emberi Jogok Európai Egyezményének 70 éves történetében címmel. A rendezvényt, amelynek fő szervezője Dr. habil. Köbel Szilvia volt, Prof. Dr. Trócsányi László, az Egyetem rektora nyitotta meg. A konferencián együttműködő partnerként jelen volt két nemzetközi szervezet (ORFECT, ICLARS) is. A magyar előadók mellett olasz, spanyol, holland, lengyel és görög előadók magas színvonalú előadásaikkal járultak hozzá a konferencia sikeréhez.

Az egyetemi hitéletről beszélt Balla Péter rektorhelyettes

Egyre több hallgató és oktató tart igényt a lelkészi és lelkigondozói jelenlétre, a közös magvetés pedig már most a gyümölcstermés ígéretével kecsegtet. Balla Péterrel a Károli Gáspár Református Egyetem hitéleti megújításáról beszélgettünk.

A mesterséges intelligencia életeket ment

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatójának A smart egészségügy víziója az Országos Mentőszolgálat szemszögéből című előadásával folytatódott a Károli Szabadegyetem október 19-én. A meghívott vendéggel Trócsányi László rektor, az esemény házigazdája beszélgetett az előadás után.

Az őszi tréninghét a KREaktív tehetségkereső versennyel veszi kezdetét

Október 24–27. között kerül megrendezésre a Károli Közösségi Napok rendezvénysorozat, melynek nyitórendezvénye az őszi félévben az első KREaktív tehetségkereső verseny döntője. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadán mutatkoznak be a tehetségkereső verseny döntőjébe jutott hallgatók, összesen harmincnégyen mutathatják be produkcióikat a nézőközönségnek.

Együttműködési megállapodás a Pénzügyminisztériummal

Október 18-án Trócsányi László rektor együttműködési megállapodást írt alá Varga Mihály pénzügyminiszterrel, mely együttműködés lehetővé teszi, hogy egyetemünk hallgatói a Pénzügyminisztériumban töltsék gyakornoki idejüket. Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásán Rektor úr mellett Szuchy Róbert oktatási rektorhelyettes is részt vett.

Megnyílt a jelentkezés a Buddy programra!

A KRE Buddy program önkéntes, nemzetközi hallgatókat segítő mentorprogram, amelyre az egyetem nappali tagozatos hallgatói jelentkezhetnek. Az önkéntes munka 3-5 nemzetközi hallgató segítéséből áll, akiknek a megérkezés és a beilleszkedés segítésén túl, a tanulmányi adminisztratív ügyek kibogozásán át, számos program megszervezésével támogatható Magyarországon és a Károlin való tartózkodása. A Buddyknak kötelező a részvétel a GoBuddyk által szervezett egyes rendezvényein és a BuddyCare havi egyszeri találkozóin.

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója lesz a Károli Szabadegyetem vendége

A smart egészségügy víziója az Országos Mentőszolgálat szemszögéből címmel tart előadást Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója október 19-én 18 órakor a Károli Szabadegyetem következő rendezvényén. Az előadást követően Trócsányi László rektor, az esemény házigazdája beszélget a témában a meghívott vendéggel.

Nemzetközi konferenciával zárult egyetemünk jubileumi rendezvénysorozata

Október 12-én nemzetközi konferenciával zárta alapításának 30. évfordulóját ünneplő programsorozatát egyetemünk. A Parlament főrendiházi üléstermében tartott rendezvény telt ház mellett zajlott, az esemény helyszíne szimbolikusan utalt a Parlament által 1993. október elsején elfogadott törvényhatározatra, mely az egyetem alapítását kodifikálta.

A rekreáció ünnepéről szólt a IV. Leisure Konferencia

2023. október 9-én hatalmas sikerrel és rekordszámú résztvevővel került megrendezésre immáron negyedik alkalommal a Károli Gáspár Református Egyetem Károlyi-Csekonics-palotájában a IV. Leisure Konferencia.

Rekordszámú látogató vett részt a III. Magyar Jogi Könyvszalonon

Október 7-én immáron harmadik alkalommal rendezte meg a Magyar Jogi Könyvszalont a Magyar Jogász Egylet és az Alkotmánybíróság, a rendezvénynek idén is a Károli Gáspár Református Egyetem adott otthont. A Károlyi-Csekonics-palota aulájában huszonegy magyar nyelvű jogi könyvkiadással foglalkozó kiadó várta az érdeklődőket az erre az alkalomra megjelenő friss kiadványaival és könyvbemutatókkal. A látogatók száma idén a tavalyit is felülmúlta, több mint 700 érdeklődő vett részt a rendezvényen.

Lezárult a KREaktív tehetségkereső verseny nevezési időszaka

Nagyszámú érdeklődés kísérte az első alkalommal meghirdetett KREaktív tehetségkereső verseny jelentkezési időszakát. Köszönjük a hallgatók lelkesedését, a leadott jelentkezéseket, az alábbiakban néhány fontos információra szeretnénk felhívni a figyelmet.

Egyházművészet és felelősség

A Károli Gáspár Református Egyetem alapításának 30. jubileumi évében a Pedagógiai Kar nagykőrösi székhelyén egyházművészeti konferenciát rendez. 

Hóvári János temetése

Mély fájdalommal értesültünk Dr. Hóvári János, egyetemünk Koraújkori Történeti, Gazdaság- és Művelődéstörténeti Tanszék oktatójának, a Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium történész műhelyvezetőjének augusztus 6-i elhunytáról. Temetésének időpontja és helyszíne: 2023. október 9., 11:00 óra - Farkasréti temető, Makovecz-ravatalozó.

Rekordszámú résztvevővel indultak el a Károli Junior Akadémia kurzusai

A Károli Junior Akadémia idei alapismereti kurzusai szeptember 16-án indultak el. A tavalyi 80 résztvevőhöz képest idén megháromszorozódott a jelentkezők száma, ugyanis a különböző egyetemi képzéseket bemutató kurzusokra összesen 267 érdeklődő jelentkezett.

Károli Egyetem Napja: emlékezés, hálaadás és köszönetnyilvánítás

Szeptember 30-án, második alkalommal került sor a Károli Egyetem Napja rendezvényre. A Ráday Ház dísztermében összegyűlő Károli Közösség ezen a napon emlékezett törvényi alapításának évfordulójára. A rendezvény helyszíne – a tavaly átadott Ráday Ház – a Károli Gáspár Református Egyetem életében szimbolikus: harminc éve, október 11-én tartotta az intézmény első ünnepélyes tanévnyitóját az akkori Ráday Kollégium dísztermében.

Kerekasztal-beszélgetést tartottak az alkotmánybíráskodásról

A Károli Gáspár Református Egyetem és az Alkotmánybíróság kerekasztal-beszélgetést szervezett az Alkotmánybíráskodás a Kárpát-medencében címmel szeptember 29-én a Károlyi-Csekonics-palotában. A rendezvényen neves szakemberek osztották meg gondolataikat a véleményszabadság az alkotmánybíróságok gyakorlatában témában.

A Dr. Kováts J. István Alapítvány pályázati felhívása

A Dr. Kováts J. István Alapítvány kuratóriuma pályázatot hirdet a Károli Gáspár Református Egyetem bármely hallgatója részére Dr. Kováts J. István életével és munkásságával kapcsolatos, bármilyen teológiai, jogi, bölcsészet- és társadalomtudományi szakterületről érkező, tudományos igényű szaktanulmány megírására.

A Reformáció mai üzenetei - Károli Podcast

A reformáció a nyugati keresztyénség történetének egyik legmeghatározóbb egyháztörténeti korszaka volt. A Luther Márton által 1517-ben elindított mozgalom az egyház megreformálását tűzte ki maga elé célként. A reformáció kapcsán talán a legismertebb képünk, amikor Luther Márton 1517. október 31-én a wittenbergi vártemplom ajtajára kiszegezi 95 tételét, ezzel útjára indítva a reformáció hosszú és viszontagságos folyamatát.

Reformáció és/vagy hitújítás

„Majd ismét kiásta Izsák azokat a kutakat, amelyeket apjának, Ábrahámnak az idejében ástak, de Ábrahám halála után a filiszteusok betömtek; és ugyanúgy nevezte el azokat, ahogyan apja nevezte őket.” (1Móz 26,18)

Intézményi többletpontok a Károli Gáspár Református Egyetemen

A 2024-ben induló felsőoktatási képzésekre jelentkezők több új pontszámítási szabályra készülhetnek. A többek között Prof. Dr. Trócsányi László rektor által kezdeményezett változásokkal az egyetemek és főiskolák nagyobb szabadságot kapnak a felvételi követelmények meghatározásában.

Sport és közösség – egyetemi sportnap a Károli Közösségi Napokon

Nagy érdeklődés mellett került megrendezésre a Károli Közösségi Napok keretében az egyetemi sportnap október 25-én. Az összegyetemi sportnapnak az FTC Népligeti Sportközpontja adott otthont, hiszen intézményünk még 2022. június 27-én együttműködési megállapodást írt alá hat fővárosi sportegyesülettel, köztük a Ferencvárosi Torna Clubbal a Károli-egyetem sportéletének fejlesztése érdekében, így a Sportközpont használatával egy helyszínen, számos sportágban kipróbálhatták magukat hallgatóink és munkavállalóink. Az első összegyetemi sportnapot a Károli Sportiroda csapata szervezte.

Prof. Dr. Freund Tamás volt a Károli Szabadegyetem októberi vendége

Október 24-én ismét telt ház mellett tartotta ismeretterjesztő előadás-sorozatát a Károli Szabadegyetem a Károlyi-Csekonics-palotában. Az este meghívott vendége Prof. Dr. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt, aki Agyhullámok, memória, kreativitás - belső világunk és az információrobbanás hatásai címmel tartott előadást.

Trócsányi László: Az egyetemi polgárságnak egy megbecsült státusnak kell lennie

A magányosság ma az egész világot sújtó probléma, úgy, ahogy az értéktelen dolgok értékként való feltüntetése és az egyén mindenhatóságának a hirdetése is. A közösségek szerepe pedig ezzel párhuzamosan meggyengült. Éppen ezért legfontosabb feladatomnak a Károli-közösség kialakítását tekintem – minderről Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora, a Fidesz európai parlamenti képviselője beszélt az Origónak adott interjújában.

Közösségteremtés a Károli-egyetemen

Október 24-én vette kezdetét a Károli Közösségi Napok, melynek témája ezúttal a Közösségteremtés. Az őszi tréninghetet az október elsején átadott Ráday Házban tartott istentisztelet nyitotta meg, ahol Vass Réka Adrienn, a Pedagógiai Kar intézményi lelkipásztora szolgált.

Az 1956-os forradalomra emlékezünk

2022. október 22. és november 27. között tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanhat éves évfordulója kapcsán szervezett szabadtéri fotókiállítás Remény és dráma. Magyarország '56 címmel.

Károli Sportnap

2022. október 25-én 8-16 óra között összegyetemi Sportnapot hirdetünk, melynek a FTC Népligeti Sportközpontja (1101 Budapest, Vajda Péter utca) ad otthont. Hallgatóink a sportnapon különböző sportágakban mérhetik össze a tudásukat, úgy mint a kézilabda, röplabda, kosárlabda, labdarúgás, kidobós, buborékfoci, vagy teqball, de ezen kívül belekóstolhatnak a rugby, cheerlading vagy a darts-foci világába is.

Elindult a Károli Podcast

Elindult a Károli-egyetem ismeretterjesztő podcast sorozata Tudományról, hitről, hivatásról – könnyedén, érthetően címmel. Az egyetem legújabb podcast műsorában változatos témákkal várjuk a Károli Közösség tagjait: a továbbtanulással kapcsolatos témák mellett életvezetési tanácsokkal is foglalkozunk, egyetemi oktatóink segítségével pedig a társadalmat foglalkoztató aktuális témákat igyekszünk feltárni és körbejárni, emellett hitéleti tartalmakkal is várjuk hallgatóinkat.

Fake News, avagy miért hiszünk el mindent?

A Fake news – Avagy miért hiszünk el mindent? címmel tanácskozást szervez a Protestáns Újságírók Szövetsége, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Károli Gáspár Református Egyetem. Az őszi konferencia 2022. október 25-én, kedden 10 és 13 óra között kerül megrendezésre a Károlyi-Csekonics-palotában (Budapest, Múzeum utca 17.).

Freund Tamás neurobiológus lesz a Károli Szabadegyetem októberi vendége

A Károli Közösségi Napok keretében folytatódik a Károli Szabadegyetem következő rendezvénye. A Prof. Dr. Trócsányi László rektor által elindított ismeretterjesztő rendezvénysorozat következő vendége Prof. Dr. Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Az október 24-én, hétfőn, 18 órakor kezdődő előadás az Agyhullámok, memória, kreativitás - belső világunk és az információrobbanás hatásai címmel várja az érdeklődőket.

Károli Közösségi Napok (őszi tréninghét)

2022. október 24-28. között kerül megrendezésre egyetemünkön a Károli Közösségi Napok. Az őszi tréninghét témája ezúttal a Közösségteremtés lesz.

Bronzéremmel térhettek haza sárkányhajósaink a Dunai Regattáról

Hetedik alkalommal rendezték meg a Dunai Regattát október elsején, ahol idén egyetemünk is elindult a sárkányhajós futamban. Az egyetemi csapatok 15-20 fős legénységgel szálltak vízre, egyetemünk csapatát Hevér Adél, Kardos Dorina, Heilman Viktória, Kuli Réka, Szabó Csenge, Merkouris Mirella, Popelka Liliána, Gregor Sára, Gál Péter,  Kemény Miklós, Máté Miklós, Endrédi Tamás, Bujdosó Gergő, Dorozsmai Gábor, Sárfalvi Péter és Csókás Henrietta alkották. A sárkányhajó dobosa Trócsányi Hanna volt.

A Károli Egyetem Napja

Első alkalommal tartotta intézményünk az Egyetem Napja rendezvényt az újonnan átadott Ráday Ház dísztermében, az újranyitás megünneplésére szerveződött Ráday-napok keretében október elsején. Az ünnepség alkalmával a Károli Gáspár Református Egyetem munkatársainak kitüntetései, az egyetem díszpolgára címek, továbbá az egyetem Támogatói Díjak kerültek átadásra.

Meghívó a Dies Natalis ünnepségre

A Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara 2022. október 10-én 17 órai kezdettel tartja első Dies Natalis ünnepségét a megújult Ráday Ház épületében.

25 éves jubileumát ünnepelte a Német Nyelv és Irodalom Tanszék

A Károli Gáspár Református Egyetem Német Nyelv és Irodalom Tanszéke 2021. október 20-22. között több eseményből álló rendezvénysorozattal ünnepelte a tanszék alapításának 25. évfordulóját. A jubileumi események nyitóünnepsége a Károlyi-Csekonics-palota Aulájában zajlott. Az esemény nyitóbeszédében Prof. Dr. Czine Ágnes rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes asszony a tanszék elmúlt 25 évének eredményeit és küldetését méltatta.

Az 1956-os forradalomra emlékezünk

Az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc 65. évfordulója tiszteletére kiállítás nyílik a Pesti Vigadóban a Magyar Református Jövőért Alapítvány szervezésében. A Hazádnak rendületlenül elnevezésű tárlat Görgényi István festőművész 1956-os forradalmat tematizáló alkotásait mutatja be.

Újra igényelhető a Diákhitel Plusz

2021. október 1-től ismét bevezetésre került a kamatmentes, teljesen szabad felhasználású Diákhitel Plusz, mely 2022. szeptember 30-ig lesz igényelhető. A termék a felsőoktatási hallgatók számára továbbra is maximum 500.000 Ft összegben érhető el.

Megjelent a Károli Magazin legfrissebb száma!

A Károli Gáspár Református Egyetem hivatalos hallgatói folyóiratának legfrissebb, őszi száma online formában már olvasható, hamarosan pedig kari épületeink közösségi tereiben is elérhető lesz!

Az aradi vértanúk utolsó szavai

Az aradi vértanúk emléknapján Prof. Dr. Hermann Róbertnek, a Történelemtudományi Doktori Iskola vezetőjének az aradi vértanúk utolsó szavait bemutató írását olvashatják.

Közbeszerzési Kiválósági Díj – 2021 pályázat felsőoktatási hallgatók számára

A Közbeszerzési Hatóság és a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány a kiemelkedő színvonalú közbeszerzési szakmai munkásság elismerésére pályázatot hirdet. A  Közbeszerzési Kiválósági Díj - 2021 célja, hogy a pályázatban meghatározott témában készült szakdolgozatokat, évfolyamdolgozatokat vagy tanulmányokat díjazza.

Száz esztendeje iktatták be Ravasz László püspököt

Október 1-jén, száz éve iktatták hivatalába Ravasz László dunamelléki püspököt. A centenárium alkalmából a Dunamelléki Református Egyházkerület ünnepi közgyűlést tartott Budapesten, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának épületében.

Október 31. – a Reformáció ünnepe

A Reformáció ünnepén és emléknapján, október 31-én világszerte arról emlékeznek meg a keresztyén, protestáns felekezetek, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét Németországban, a wittenbergi vártemplom kapujára.

Sikeresen lezajlott az őszi tréninghét

Egyetemünkön hagyományosan minden szemeszterben megrendezésre kerül a Károli Közösségi Napok (Tréninghét) programsorozat, amelynek keretein belül a KRE hallgatói és munkavállalói szakmai – a tanulmányokhoz közvetlenül és közvetve kapcsolódó – kurzusokon, lelki alkalmakon, valamint egészség- és természetvédelmi programokon vehetnek részt.

Állami kitüntetésben részesültek munkavállalóink

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott ünnepségen adta át az állami kitüntetéseket október 22-én, a Karmelita kolostorban.

Közbeszerzési Kiválósági Díj 2020

A Közbeszerzési Hatóság a kiemelkedő színvonalú közbeszerzési szakmai munkásság elismerésére pályázatot hirdet a Közbeszerzési Hatóság elnökének a Közbeszerzési Kiválósági Díj alapításáról és adományozásáról szóló 2/2018. (VI. 8.) KH utasítása alapján a Közbeszerzési Kiválósági Díj – 2020 elnyerésére, melynek célja a 2020. április 17. napján a Hivatalos Értesítő 2020. évi 20. számában megjelent pályázatban meghatározott témában készült szakdolgozat, évfolyamdolgozat vagy tanulmány díjazása felsőoktatási intézmények tanulói számára.

Elhunyt dr. Adorján Gusztáv tiszántúli főgondnok

Ma hajnalban magához hívta Teremtője dr. Adorján Gusztávot, a Zsinati Elnökségi Tanács tagját, a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnokát, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatóját. Isten 66 évet adott neki. Életét az „Orando et laborando!” – Imádkozva és dolgozva jelszava mentén élte.

Pályázati felhívás – Média Ösztöndíj leendő Károlisoknak

A KRE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara pályázatot hirdet az Egyetem kommunikáció- és médiatudomány alapképzés, kommunikáció- és médiatudomány mesterképzés, valamint média-, mozgókép- és kommunikációtanár osztatlan tanári mesterképzés leendő hallgatói számára.

Megkezdődött a Tréninghét!

A Károli Közösségi Napok (Tréninghét) 2020. október 19-én, hétfőn 9 órakor vette kezdetét a Pozsonyi úti református templomban, ahol Főtiszteletű Dr. Szabó István püspök tartott istentiszteletet. Orgonajátékkal Wulfné Dr. Kinczler Zsuzsanna, a Tanítóképző Főiskolai Kar, Hittanoktató- és Kántorképző Intézetének főiskolai docense szolgált.

Megválasztották a Doktorandusz Önkormányzat tagjait

Egyetemünk doktoranduszhallgatói egy eredményes választási eljárás keretében megválasztották a Doktorandusz Önkormányzat (DÖK) 11 tagját és a küldöttgyűlés megtartotta alakuló ülését.

Ludovika Collegium - egyetemközi szakmai műhely egyetemisták számára

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói tehetséggondozó programot indít Ludovika Collegium néven. Az ingyenes lakhatást, kiemelt ösztöndíjat és személyre szabott képzést nyújtó Ludovika Collegium célja, hogy a világról felelősen gondolkodó, stratégiai szemléletű, közérdeket szem előtt tartó szakemberek kerüljenek a közigazgatásba. Bárki pályázhat tudományterülettől és képzési szinttől függetlenül, aki magyarországi székhelyű felsőoktatási intézményben alap-, mester-, osztatlan vagy doktori képzésben, nappali munkarendben folytatja tanulmányait. A program azok számára bizonyulhat a leghasznosabbnak, akik érdeklődnek a közügyek, közszolgálat, kormányzás és közigazgatás iránt, vagyis a társadalomtudományi területek, különösképpen a jogi, a gazdasági és a menedzsmenttartalmú képzések illeszkednek a Ludovika Collegium programjához.
A program a nappali tagozatos tanulmányokat egészíti ki. A jelentkezési korhatár: 30 év.

Megkezdődött a Károli Közösségi Napok munkavállalói jelentkezési időszaka

Október 19. és 22. között kerül megrendezésre a Károli Közösségi Napok (Tréninghét) „Jövőkép az egyházi egyetemen” címmel. A tréninghét keretein belül nem csak hallgatóink, hanem munkavállalóink is változatos programok, wokshopok közül választhatnak.
A járványügyi helyzetre tekintettel valamennyi program regisztrációköteles. (A teljes programkínálatot a hír végén találják.)

Az online bíróságok szerepéről

Prof. Dr. Osztovits András, az EU Jogi és Nemzetközi Magánjogi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, a Kúria Polgári Kollégiumának bírája a digitális forradalomnak az igazságszolgáltatásra gyakorolt hatásáról, az online bíróságok szerepéről beszélt egy interjúban.

A 30 éves jubileumát ünneplő Tanítóképző Főiskolai Kar köszöntése

Harminc évvel ezelőtt kezdte meg működését a nagykőrösi tanítóképző – hivatalos nevén a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kara – hazánk egyik legrégibb, a rendszerváltás idején elsőként induló egyházi pedagógusképző intézménye.

Meghívó a Károli Közösségi Napok (Tréninghét) nyitó áhítatára

Idén ősszel a Károli Közösségi Napok (Tréninghét) október 19. (hétfő) és október 22. (csütörtök) között kerül megrendezésre, „Jövőkép az egyházi egyetemen” címmel. A Károli Közösségi Napok témájához szorosan kapcsolódik protestáns ünnepünk legfőbb üzenete is, miszerint a folyamatos megújulás igénye mellett a már megismert biztos alapra építkezünk. A reformáció 503. évfordulójára készülve szeretettel hívjuk Önöket a Károli Közösségi Napok (Tréninghét) nyitó áhítatára, amelyet a Pozsonyi úti református templomban tartunk 2020. október 19-én, hétfőn 9 órai kezdettel. Igét hirdet: Főtiszteletű Dr. Szabó István püspök úr.

Szabadbölcsész disputák: Nicholas de Lange tart előadást a Károlin

A KRE BTK Szabadbölcsészet Tanszéke szeretettel vár minden érdeklődőt a Szabadbölcsész disputák  című rendezvénysorozatának következő, angol nyelvű előadására: The Septuagint in the Byzantine Synagoge.
Előadó: Nicholas de Lange, hebraisztika és judaisztika professzora (University of Cambridge)

Nyílt napok

A Károli Gáspár Református Egyetem öt kara a 2020. évi általános felvételi eljáráshoz kapcsolódóan az alábbi időpontokban tartja nyílt napjait.

Tudomány, identitás, közösség

Ha már az egyháznak van egyeteme, akkor az szolgálja annak életét, épülését, erősödését – fogalmaz a Reformátusok Lapjának adott interjúban Zsengellér József, aki szeptember elsejétől rektorként vezeti a Károli Gáspár Református Egyetemet.

Kiírásra került a Károli Kiválósági Ösztöndíj

Károli Kiválósági Ösztöndíjra jogosultak mindazok a beiratkozott és aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező első éves állami ösztöndíjas vagy önköltséges hallgatók, akik:

In memoriam Xeravits Géza: A nagy zarándok végleg célhoz ért

Egyetemünk Hittudományi Karának kutatóprofesszora, Xeravits Géza életének 48. évében hitben viselt hosszú betegség után visszatért Teremtőjéhez. Temetése ortodox szertartás szerint az Óbudai temetőben (Budapest, Bécsi út 3365-371) lesz 2019. október 4-én 15.00 órakor.

Kiírásra került a Károli Gáspár Ösztöndíj!

Az ösztöndíjra minden önköltséges hallgatónk jelentkezhet, aki teljes idejű (nappali munkarendű) alapképzésben, osztatlan képzésben vagy mesterképzésben vesz részt és 1. helyen jelölte meg egyetemünket a felvételi eljárásban.

Egység a gólyabálon (is) – hallgatói beszámoló

Összegyetemi egységünk bizonyítéka az újdonsült hallgatótársak köszöntésére november 20-án megrendezett Gólyabál, melynek az Akvárium Klub szolgáltatott helyszínt. Közel ezren jöttek el egyetemünk egyik legelegánsabb rendezvényére, és végre minden kar együtt ünnepelhetett. Az esemény súlyát az is fokozta, hogy ez alkalomból a Károli fennállásának 25. évfordulójáról is megemlékeztünk. Elmondhatjuk, hogy még a vizsgaidőszak előtt legalább egyszer volt lehetőségünk kimulatni magunkat, és emlékezetessé tenni a gólyák első szemeszterét.

HIT 2018 konferencia a Károlin

„Az ilyen és ehhez hasonló konferenciákon szeretnénk hálát adni az elmúlt negyed évszázadért.” – mondta köszöntőjében prof. Dr. Balla Péter, az idén 25 éves fennállását ünneplő Egyetemünk rektora. „Különösen is nagy öröm egy olyan konferencia, amikor nemcsak az  anyaországbeli, hanem a határon túli testvérintézményeink képviselőivel is együtt lehetünk” – tette hozzá Rektor úr.

Károli Közösségi Napok – Őszi tréninghét

2018. október 24-27. között kerül megrendezésre Egyetemünkön a Károli Közösségi Napok – Őszi Tréninghét, melynek ebben a félévben témája Egyetemünk fennállásának 25 éves évfordulója.

A hálaadás éve a Károlin

„Olyan szakembereket szeretnénk képezni országunknak, nemzetünknek, akiknek az értékrendje, a mások iránti segítőkészsége a jézusi etika és értékrend alapján áll" – hangsúlyozza Prof. Dr. Balla Péter rektor, akivel a Reformátusok Lapja készített interjút a Károli Gáspár Református Egyetem alapításának huszonötödik évfordulója alkalmából.

Szíriai református egyházi vezetők a Károlin

Harout Selimian, a szíriai örmény reformátusok elnöke és Joseph Kassab, a Szíriai és Libanoni Nemzeti Református Zsinat (NESSL) főtitkára a Magyarországi Református Egyház meghívására október 8. és 12. közötti Magyarországra látogattak.

KRE Gazdasági Igazgatóságának gyakornoki programja

A Károli Gáspár Református Egyetem Gazdasági Igazgatósága pályaválasztási célú szakmai gyakorlatot indít pályaválasztás előtt álló (11. és 12. osztályos) diákok és pályát választott egyetemi hallgatók részére.

Japán vendégek a Károlin

Október 5-én került sor a japán Josai International University és a Josai University Educational Corporation küldöttségének látogatására a Károlin.

Meghívó szír és örmény református egyházi vezetők előadására

Az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és Humanitárius Segítségnyújtásért Felelős Államtitkárság szervezésében tisztelettel meghívjuk Dr. Harout Selimian, az örmény reformátusok elnöke és Joseph Kassab, szír református lelkész, a Szíriai és Libanoni Nemzeti Református Zsinat (NESSL) főtitkára „Protestáns egyházi körkép a közel-keleti régióban” című előadására.

Megemlékezés a kommunizmus egyházüldözésének magyar áldozatairól

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége, a Református Közéleti és Kulturális Központ Alapítvány, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tisztelettel meghívja Önt az ún. „nagy októberi szocialista forradalom” kitörésének 100. évfordulóján szervezett eseményére.

Dél-koreai látogatás

Sepsi Enikő, a KRE BTK dékánja, Nagy Judit nemzetközi dékánhelyettes és Sepsey Gábor jogi és igazgatási kari igazgató Dél-Koreában jártak, hogy a néhány éve meglévő egyetemi cserekapcsolatokat megerősítsék, valamint további oktatási és kutatási együttműködési lehetőségekről tárgyaljanak a keresztyén hátterű Baeksok, Handong, Keimyung és Hanshin Egyetemekkel, illetve a szöuli állami egyetemmel.

A katolikus–református párbeszéd fórumán

Erdő Péter bíboros, prímás és Bogárdi Szabó István református püspök előadást tartott, majd párbeszédet folytatott a két felekezet közötti teológiai és történeti különbségekről, a keresztény egységtörekvés, az ökumené jövőjéről október 17-én Budapesten.

Károli Közösségi Napok

2017. október 24-27. között kerül megrendezésre Egyetemünkön a Károli Közösségi Napok – Őszi Tréninghét, melynek ebben a félévben témája az „Értelmiségi szerepvállalás”.

Az egyház valósága

2017 októberében a Reformáció 500 éves évfordulója alkalmából a KRE Hittudományi Kara és a Magyarországi Református Egyház megemlékezéseinek kiemelt eseményeként egy disputát és egy beszélgetést rendezett.
A rendezvénysorozat célja, hogy a magyarországi keresztyén/keresztény közösségek számára egy kötetlenebb csatornán keresztül nyilvánvalóvá válhasson a katolikus, református és evangélikus egyházak viszonya és a jövőbeni együttműködés keretei.

Gyászhír: Elhunyt Prof. Dr. Kengyel Miklós

Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy Prof. Dr. Kengyel Miklós, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának nagyrabecsült egyetemi tanára 2017. október 4-én, életének 64. évében elhunyt.

Hatalmas ugrás

A közép-európai felsőoktatási intézmények között unikális a Károli, hiszen az egyetlen olyan református egyetem, amelynek vannak világi karai is. Szeptemberben több mint 7700 hallgató ült be a padokba, többségük a Bölcsészettudományi Karon tanul. Sepsi Enikővel, a BTK dékánjával beszélgettünk.

Pályázati felhívás

Kiírásra került a 2018. évi Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram és a Területi Közigazgatási Ösztöndíjprogram.

Budapesti református teológusok az 1956-os forradalomban

Hit, erő és humor. Mindháromra komoly szükség volt egy olyan rendszerben, amely nem tisztelte az emberi méltóságot, a társadalom és az egyén szabadságjogait, mely ideológiákat gyártott arra, hogy miért lehet emberek tízezreit minden létező valós ok és előzetes tájékoztatás nélkül megfosztani a szabadságától, tulajdonától – illetve mindkettőtől. 

 

Voltak, akik felemelték hangjukat, mert már nem tűrhették tovább azt az elnyomást, amely a legapróbb részletekig meg akarta tervezni az emberi élet minden egyes mozzanatát, mely eldöntötte, hogy az állampolgároknak mit és miért kell gondolniuk a világról: mit kell szeretniük és mire/kire kell ellenségként tekinteniük. 

1956 – A szabadságért és függetlenségért

Az 1956-os emlékév fontos eleme, hogy a forradalom névtelen hőseiről is beszéljünk. 2016 februárjában az 1956-os Emlékbizottság támogatásával „1956 – A szabadságért és a függetlenségért” címmel nyílt kiállítás a budapesti Terror Háza Múzeum előtti utcafronton. A tablókiállítás, melynek fókuszában a pesti srácok állnak, ingyenesen letölthető az alábbi oldalon bárki számára magyar, angol, német, francia, spanyol és olasz nyelven.
A magyar nyelvű 20 plakátos kiállítás itt tekinthető meg.

Világszínvonalú médiaműhely a Károlin

Csúcsminőségű számítógépekkel felszerelt médiaműhelyt adott át a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke a Károli Gáspár Református Egyetemen.

Napjaink technológiafüggő világában a médiahatóság küldetése, hogy a legmodernebb technikát bocsássa rendelkezésre, mert ez elengedhetetlen a versenyképes oktatáshoz – jelentette ki az NMHH elnöke a médiaműhely ünnepélyes átadóján. Karas Monika elmondta, hogy a rendelkezésre álló információtömeg kilencven százaléka az elmúlt két évben keletkezett.
– Ahhoz, hogy ez a rengeteg információ feldolgozható, felhasználható legyen, jól képzett szakemberekre van szükség. A kommunikáció területén a versenyképes tudás megszerzésének egyik alapvető feltétele, hogy rendelkezésre álljon a csúcsszínvonalú technika. A felsőoktatás számára létkérdés, hogy lépést tartson a fejlődéssel.  – tette hozzá.

Megélni a valódi szabadságot

Bár gyermekkorában egy súlyos betegség miatt az orvosok lemondtak róla, gyermeki hittel bízott és felépülése megváltoztatta az életét, lelkész lett. Életének legmeghatározóbb eseményének mégis az 1956-os forradalom és szabadságharcot tartja, mely azóta is több évtizedes munkásságának kitörölhetetlen időszaka. Segédlelkészként volt, hogy 150 fős ifjúsági csoporttal foglalkozott, de komolyabb atrocitást nem kellett, hogy elszenvedjen. Varga László nyugalmazott lelkésszel, a Pallasz Athéné Domus Mentis Alapítvány kuratóriumi elnökével, Kecskemét fáradhatatlan polgárával beszélgettünk a forradalomban való részvételéről, arról, hogy mit jelentett a totális diktatúrában teológus hallgatónak, a rendszerbe nem illőnek lenni.

Károli Közösségi Napok (Őszi tréninghét)

2016. október 24-28. között került megrendezésre Egyetemünkön a Károli Közösségi Napok, vagyis az őszi tréninghét.
A  teljes egyetemi tréning kínálat ide kattintva érhető el.

KRE Kárpát-medencei Magyar Lelki Segítő Szolgálat II. Hálózatépítő Konferenciája

A KRE Kárpát-medencei Magyar Lelki Segítő Szolgálat programja keretében 2016. október 13-14-15-én Csíksomlyón rendezték meg a szolgálat II. Hálózatépítő Konferenciáját, amelyre Magyarországról, Erdélyből, Kárpátaljáról és Felvidékről mintegy 160 fő érkezett, valamennyien mentálhigiénés segítő szakunk végzett és jelenlegi hallgatói, illetve tanáraik.

Könyvbemutatók a Tréninghéten

A Károli Gáspár Református Egyetem szeretettel meghívja a Studia Caroliensia Nyelv, kultúra, identitás 2015-ös évkönyvének (szerk.: Sepsi Enikő, Deres Kornélia, Czeglédy Anita, Szummer Csaba),
és a Tükör által című tanulmánykötetének (szerk.: Czeglédy Anita, Sepsi Enikő, Szummer Csaba) bemutatójára.
A rendezvény időpontja és helyszíne: 2016. október 25. 15 óra; KRE BTK, Buda Béla Terem (1088 Budapest, Reviczky u. 4., 100. terem)
A köteteket bemutatják: Lázár Imre és Horváth Géza

Az arab tavasz után öt évvel

A Tunéziai Nagykövetség és a Károli Gáspár Református Egyetem szervezésében „Az arab tavasz után öt évvel: Tunéziában a remény továbbra is él” címmel előadást tartott Habib Kazdaghli úr, a tunéziai La Manouba Egyetem Bölcsészettudományi Kar dékánja október 6-án, pénteken a KRE BTK Buda Béla termében. A konferencia nyelve francia volt, magyar tolmácsolással. A konferencia moderátora: Kecskés D. Gusztáv volt, az MTA Történelemtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

Pályázati felhívás sporttevékenységért járó ösztöndíjra

Pályázati felhívás
a Károli Gáspár Református Egyetem keretei között végzett
sporttevékenységért járó ösztöndíjra
2016/2017. tanév őszi félév

1. Kik pályázhatnak:

A pályázati felhívás azoknak a Károli Gáspár Református Egyetemmel (a továbbiakban: Egyetem) aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, nappali munkarendű hallgatóknak szól, akik egyetemi keretek között, a tanulmányi követelmények teljesítése mellett aktívan versenyszerű sporttevékenységet végeztek, és ezzel nagymértékben hozzájárultak a sportélet sikereihez és fejlődéséhez.

Finnországban jártam… – élménybeszámoló az Erasmus+ személyzeti mobilitás programjáról

Egy hely, amely – többek között – egyszerűsége, letisztultsága és az emberek kedvessége miatt rendkívül vonzó. Egy ország, amely bár több mint háromszor nagyobb Magyarországnál, népessége mégsem éri el az öt és fél millió főt. Németh Petra, aki a BTK Dékáni Hivatalában dolgozik dékáni asszisztensként, már késő kamaszkorában Finnország és a finn kultúra szerelmese lett. 2005-ben az Erasmus program keretében cserediákként tanult a Helsinki Egyetemen, s azóta minden alkalmat megragad, hogy ellátogasson ebbe a számára rendkívül kedves országba. Legutóbb az Erasmus + program keretében a Turkui Egyetemen járt.

Az igazságszolgáltatás büntetőjogi oltalmazása

A Károli Gáspár Református Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar konferenciát szervez az Igazságszolgáltatás büntetőjogi oltalmazása címmel.

Az igazságszolgáltatás tisztasága, zavartalan, akadálytalan működése egy társadalom, jogrend alapvető érdeke. A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében megrendezésre kerülő konferencia célja azon büntetőjogi eszközök megvizsgálása, amelyek e tisztaságot védelmezik, óvják.

Időpont: 2015. november 5. csütörtök 

Helyszín: 1092 Budapest, Ráday utca 28. Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kar

Program itt érhető el. 

A részvétel ingyenes, de korlátozott és előzetes regisztrációhoz kötött.

Prof. Dr. Ritoók Zsigmond Egyetemünk Díszpolgára lett

A Károli Gáspár Református Egyetem Szenátusa 2015. szeptember 23-i ülésén Egyetemi Díszpolgár címet adományozott Prof. Dr. Ritoók Zsigmond akadémikus részére, melyet Prof. Dr. Balla Péter ünnepélyes keretek között adott át az őszi Károli Közösségi Napok nyitó áhítatán. 
 
Egyetemünk Rektora az alábbi megindító méltatással köszöntötte Prof. Dr. Ritoók Zsigmondot:
 
„Prof. Dr. Ritoók Zsigmond akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kutatási területe a római és ógörög irodalom, ezen belül a költészet és az esztétika. Több tucat könyv szerzője és társszerzője, több száz tudományos publikáció fűződik a nevéhez. 1970-ben a MTA kutatócsoportjának tudományos munkatársa, később főmunkatársa lett. 1986-ban az ELTE latin nyelv és irodalom tanszékének egyetemi tanára, majd egy évvel később tanszékvezetővé nevezték ki, mely tisztséget 1993-ig töltötte be. 1999-ben a rendes professzori nyugdíjkorhatárt elérve nyugalomba vonult, ám professor emeritusként tovább tanított. Számos kitüntetése közül a Széchenyi-díjat (2001), a Bolyai-díjat (2009), a Prima-díjat (2012) emelhetjük ki. A Magyarországi Református Egyháznak gyermekkorától kezdve aktív és elkötelezett tagja, hosszú időn keresztül a Kálvin téri gyülekezet presbitere és főgondnoka. A hazai hitvalló református értelmiség emblematikus alakja. Egyetemünk sok oktatójának is mestere volt; több alkalommal tartott előadásokat a Hittudományi Karon, s a BTK doktori képzésében óraadóként is részt vállalt. „A Károli Gáspár Református Egyetem Díszpolgára” címre aligha találhatunk nála méltóbb személyt 2015-ben Magyarországon.” 
 
Ezúton is gratulálunk a Díszpolgári címhez!

Fotó: KRE 

Dr. Herczeg Pál tiszteletbeli professzori címet kapott

Dr. Herczeg Pál, Egyetemünk professor emeritusa 2015. október 14-én vehette át a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet által adományozott tiszteletbeli professzor címet.

„Dr. Herczeg Pál, a Budapesti Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának emeritus tanára a Kolozsvári Teológiai Intézet oktatóival régóta szoros kapcsolatot ápol. A magyar teológiai intézetek közötti kapcsolatot erősítő Coetus Theologorum konferenciáknak állandó résztvevője és lelkes támogatója volt. A Kolozsvári Teológiai Intézet tiszteletbeli professzori címet adományozott Herczeg Pálnak. A laudációt Dr. Adorjáni Zoltán, egyetemi docens, református lelkipásztor, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dékánja mondta el.”

(forrás:  http://www.proteo.cj.edu.ro/hu/hirek/7755)

A megtisztelő címet Professzor Úr a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet fennállásának 120. jubileuma alkalmából tartott ünnepségén vehette át. Egyetemünket az ünnepi alkalmon Prof. Dr. Kocsev Miklós, a HTK dékánhelyettese képviselte. 

Ezúton gratulálunk a tiszteletbeli professzor címhez!

Károli Közösségi Napok - Őszi Tréninghét

2015. október 19-22. között kerül megrendezésre Egyetemünkön a Károli Közösségi Napok – Őszi Tréninghét, melynek ebben a félévben témája a „Minőségi oktatás és nemzetköziesítés”. A részletes programterv kari bontásban az alábbi linken érhető el, az adott kar nevére kattintva.

Károli Ösztöndíj

Amit a Károli ösztöndíj pályázatról tudni érdemes
Pályázati útmutató 2015/2016. tanév tavaszi félév


Az ösztöndíj célja: tehetséges, tanulmányukat kiemelkedőenvégző önköltséges hallgatók támogatása.

Általános pályázati feltételek, pályázók köre:

 • aki a felvételi eljárás során Egyetemünket első helyen jelölte meg,
 • aktív státuszú nappali tagozatos hallgató, aki teljes idejű alapképzésben; vagy egységes, osztatlan képzésben; vagy mesterképzésben részt vevő; önköltséges (költségtérítéses) hallgató.
 • elsőéves, másodéves, és harmadéves hallgató,
 • tanulmányi eredménye eléri a pályázati felhívásban közzétett minimum korrigált kreditindexet (KKI),


Pályázást kizáró okok:

 • a pályázati kiírásban szereplő minimum tanulmányi eredményt (KKI) nem teljesíti,
 • a felvételi eljárás során nem első helyen jelölte meg Egyetemünket,
 • levelezős és szakirányú továbbképzéses hallgatók, valamint felsőoktatási szakképzést végző hallgatók nem vehetnek részt a pályázaton,
 • állami ösztöndíjas teljes idejű képzésben kezdte tanulmányát, de az ösztöndíj benyújtását megelőző félévben tanulmányi okból, átsorolás miatt önköltséges finanszírozási formábanfolytatja tanulmányait
 • pályázatot megelőző félév tárgyi feltételeit nem teljesítette, tehát az ösztöndíj benyújtását megelőző félévben felvett tantárgyak valamelyikét nem teljesítette
 • az a hallgató, aki a jelen félévben Károli ösztöndíjban részesül, a pályázat elbírálását követően azonban szünetelteti hallgatói jogviszonyát, elveszti az ösztöndíjat.
 • az a hallgató, aki az előző félévi Károli ösztöndíjszerződésben vállalt kötelezettségét nem teljesítette, a következő félévi pályázatból kizárásra kerül.
 • a pályázó nem a valóságnak megfelelő adatokat szolgáltat, 
 • a pályázó hiányosan adta le a pályázati anyagát (a dokumentumok pótlólagos benyújtására a pályázati határidő lejárta után nincs lehetőség)


Az a hallgató, aki a jelen félévben Károli ösztöndíjban részesül, a pályázat elbírálását követően azonban szünetelteti hallgatói jogviszonyát elveszti az ösztöndíjat.
Azon hallgató, aki várhatóan 2015/2016. tanév tavaszi félévében abszolutóriumot szerezne nem pályázhat.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy amennyiben az a hallgató, akinek a pályázat benyújtásának időpontjában költségtérítés/önköltség tartozása van, vagy a tárgyi félévben vele szemben fegyelmi eljárást kezdeményeztek a karon, pályázati anyaga automatikusan elutasításra kerül!


Pályázás módja: 
A sikeres pályázáshoz a meglévő feltételek és csatolandó dokumentumok szükségesek. 

A pályázás menete: 
A pályázat benyújtásának határideje: Legkésőbb  2016. március 21. (hétfő) 15.00 óráig

A pályázatokat nyomtatott formában a Kari Szervezeti Egységeknél lehet leadni: 
Állam- és Jogtudományi Kar, Dékáni Titkárság; Bölcsészettudományi Kar, Karrier Iroda
Hittudományi Kar, Dékáni Titkárság; Tanítóképző Főiskolai Kar, Dékáni Titkárság 

Hol találom meg a megfelelő önkéntes munkalehetőségek listáját?
• a részletes  önkéntes munkalehetőségek listáját az alábbi linkrekattintva tudja megtekinteni.

• Jelentkezni az önkéntes munkalehetőségek listáján meghirdetett kari Szervezeti Egységeknél, ill. az Egyházi szervezeteknél lehet. A két példányban kitöltött és aláírt önkéntes munka befogadó nyilatkozatok leadási határideje 2016. április 13 (szerda). 

• Az ösztöndíj szerződések aláírása legkésőbb: 2016. április 20 (szerda). napjáig a Kari Dékáni Hivatalokban, a BTK esetében a Karrier Irodában lehetséges.

A munkalehetőségek listája elérhető lesz 2016. március 8.-tól az alábbi linken: http://www.kre.hu/karoli_osztondij/regisztracio/ 

Pályázatok elbírálása: 
A pályázatokat a Károli Ösztöndíjbizottság bírálja el. Az elbírálás során érvényesítendő fő szempont a pályázó tanulmányi eredménye.
Az elbírálás pontrendszerben történik a felhívásban megjelent szempontok szerint. 

Az ösztöndíjat elnyert hallgatók listájának közzététele:
2016. április 6. (szerda)


Részletes pályázati felhívás, 2015/2016. tanév tavaszi félév

Jelenléti ív önkéntes munkához

KRE Befogadó nyilatkozat önkéntes munkához

Teljesítésigazolás önkénteseknek

Kutatási támogatásra írt ki pályázatot a Reformáció Emlékbizottsága

2017. évben emlékezünk meg a reformáció 500 éves jubileumáról. Reformáció Emlékbizottság munkájában kiemelt szerepet kap a 2017-es jubileummal kapcsolatosan az egységes nemzetben gondolkozás. Ez mind tudományos, mind művészeti, mind pedig hitéleti programokban egyaránt megjelenik, ezért a reformáció 500 éves jubileumára készülve a Reformáció Emlékbizottság nevében az emberi erőforrások minisztere megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő pályázatokat hirdet meg.
 
Pályázat nyújtható be valamennyi tudományterületen, illetőleg tudományágban, elsősorban is a reformáció témájához kapcsolódóan (a reformáció a 16. századtól napjainkig; annak társadalmi, politikai, irodalmi, művelődéstörténeti, teológiai, antropológiai, kulturális, jogi stb. vonatkozásai).
 
A támogatásra pályázhat az a felsőfokú végzettséggel rendelkező magyar állampolgár vagy a szomszédos országok magyar nemzetiségű állampolgára, aki a pályázat benyújtási határidejének időpontjáig a 40. életévét még nem töltötte be. Kutatásait tudományos/kutatói/felsőoktatási intézményben (felsőoktatási intézményben, akadémiai kutatóintézetben, egyéb tudományos kutatóhelyen) kívánja végezni, és ehhez az intézmény fogadókészségéről szóló nyilatkozattal rendelkezik.
 
A pályázat benyújtásának határideje: 2015. november 5.
 
A részletes felhívás és pályázati adatlap itt érhető el.

Kép forrása: http://reformacio2017.hu/

Október a reformáció hónapja

Októberben számos központi és gyülekezeti programmal ünnepelnek a magyarországi protestáns egyházak. 2015-ben az Október a reformáció hónapja rendezvénysorozat fő témáját a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa a Zsoltárok könyvéből választotta: „Taníts engem az ismeretre és a helyes felismerésre!" (119,66a)
 
Az idei ünnepi hónapot Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban nyitották meg október 1-jén.  Október 18-án, vasárnap 17 órakor kezdődik az ünnepi reformációi gála a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban, az országos reformációi istentiszteletre a balatonalmádi református templomban kerül sor október 25-én, ahol Gáncs Péter, evangélikus elnök-püspök, a MEÖT alelnöke hirdet igét. A reformáció emléknapján, október 31-én, szombaton ünnepi megemlékezésttartanak a budapesti Reformációi Emlékparkban (1071 Budapest, VII. kerület, Városligeti fasor, Bajza utca sarok).

Szimbólummá vált a KRE TFK

Tanítóképző Főiskolai Karunk 25 évvel ezelőtti újraindítása alkalmából a Kar ünnepségsorozatot rendezett. A nagykőrösi intézményben harminchárom év kényszerszünet után 1990. október 6-án indult újra az oktatás. Nagykőrös szimbólumává vált annak, hogyan lehet nagyon nehéz helyzetből továbblépni és felvirágoztatni egy intézményt. A főiskola vállalta a kultúra, az oktatás, az egyház és a nemzet szolgálatát – hangzott el az egész napos ünnepségen.
 
Az október 6-i rendezvényen Prof. Dr. Balla Péter rektor, Dr. Rádli Katalin minisztériumi főtanácsos (Emmi), Dr. Czira Szabolcs nagykőrösi polgármester, Dr. Sepsi Enikő, a KRE BTK dékánja, Szövényi Zsolt nyugalmazott minisztériumi főosztályvezető, Platthy Iván nyugalmazott államtitkár, valamint Dr. Szenczi Árpád, a KRE TFK dékánja tartottak beszédet. 
 
Az egész napos rendezvény A hit erejével című tudományos konferenciával ért véget. 
Az ünnepségről készült részletes beszámoló az alábbi linken olvasható.


Fotó: Füle Tamás/parokia.hu

A gyökerektől az innovációig

Az oktatás és a tudomány mellett keresztyén szellemiséget és értékrendszert is közvetít hallgatóinak a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kara. Az iskola október 6-án ünnepelte a rendszerváltás utáni újraindulásának 25. évfordulóját, ebből az alkalomból készítettek interjút a parokia.hu portál Dr. Szenczi Árpáddal, a Kar dékánjával, mely az alábbi linken olvasható.

Fotó: parokia.hu

A gulágra elhurcoltakra emlékezünk

A gulágra elhurcoltakra emlékezünk

Egyetemünk Tanítóképző Főiskolai Kara bemutatja Tiszaladányi Jeremiádcímű gulág-oratóriumát. A színjátékot Dobozi Eszter Csak a napnyugtát níztük című dokumentumkötetéből, továbbá ószövetségi szövegekből szerkesztette és rendezte Radnóti-díjas oktatónk Debreczeni Tibor.
 
A darab bemutatója 2015. október 29-én csütörtökön 18 órakor lesz a Holokauszt Emlékközpontban (1094 Páva utca 39).
 
A dokumentum-oratórium a Tiszaladány községből elhurcolt tizenéves lányok és fiúk kálváriáját idézi meg, mint gyűjtötték be őket a szovjet katonák 1944 telén és marhavagonokba zárva mint vitték őket Dombaszba, az ukrajnai szénbányákba, malenkij robotra. Dobozi Eszter József Attila–díjas költőnek még 1989-ben sikerült a visszatértek közül néhány idős asszonyt megszólaltatni. A dokumentumoratórium első bemutatója 1990-ben volt, s utána tíz éven át – három szereposztásban – százötvennél is többször léptek közönség elé a Kárpát-medence különböző településein.
 
A mostani előadás egyedülállónak mondható sajátossága, hogy a Jeremiád szereplői - az egykori főiskolások, mára az ország különböző helyén dolgozó pedagógusok, diakónusok - úgy döntöttek, hogy tanár-rendezőjükkel - mert emlékezni kell -, felújítják a drámát. 
 
A szereplők:
Bálint Márta, Bényei Erzsébet, Bíró Anikó, Bölcsföldiné Türk Emese, Csomos Katalin, Fekete Erzsébet, Fésűs Judit, Hézser Katalin, Jenei László, Kovács Borbála, Németh Judit, Pintér Péter, Sándor Zsombor

 

Etikus Közgazdasági Gondolkodás és Versenyképesség konferencia

2015. október 15-én került sor a Károli Gáspár Református Egyetem szervezésében az Etikus Közgazdasági Gondolkodás és Versenyképesség című konferenciára Budapesten. 

Prof. Dr. Balla Péter rektor köszöntőjét követően Dr. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének, majd Domokos László, az Állami Számvevőszék elnökének előadásával kezdődött a konferencia plenáris része. Ezután külföldi vendégelőadókra került sor: Dr. Jacques Jaussaud professzor, a franciaországi Pau-i Egyetem oktatója, és Dr. Johan Graafland, a hollandiai Tilburgi Egyetem közgazdász és teológus professzora osztották meg nézeteiket a gazdaság és a jog viszonyáról.

A plenáris rész kerekasztal beszélgetéssel zárult Dr. Halmai Péter professzor (Pannon Egyetem), Dr. Lentner Csaba professzor (Nemzeti Közszolgálati Egyetem), Dr. Miskolczi Bodnár Péter professzor (Károli Egyetem), Dr. Zéman Zoltán professzor (Szent István Egyetem), valamint Dr. Zsengellér József professzor (Károli Gáspár Református Egyetem) részvételével. A délután folyamán 6 szekció keretében nyílt lehetőség a tudományos eredmények bemutatása mellett a magas színvonalú szakmai párbeszédre.

A komoly szakmai érdeklődést kiváltó konferenciával a Károli Gáspár Református Egyetem hosszú távú célja, hogy az etika, a gazdaság és a jog összetett viszonyrendszeréről a hazai és a nemzetközi tapasztalatokat feltáró, nemzetközi konferenciasorozatot indítson el. A rendezvényről konferencia-absztrakt készül.

Tibolya Péter

Tibolya Péter

Világ- és Európa bajnok öttusázó

 

teszt

agdfgadfgdhg

Nemzetközi szimpózium a Károlin

A 2014-re meghirdetett I. világháborús megemlékezések sorozatába illő, két napos szimpóziumot rendeznek a Károli Gáspár Református Egyetemen

2014. november 3-5. között megrendezésre kerülő, két napos, az Osztrák-Magyar Monarchia és az Oszmán Birodalom közti katonai együttműködés témájában szervezett, Nemzetközi szimpózium az első világháború kitörésének 100 éves évfordulója alkalmából című rendezvény szervesen beleillik a 2014-re meghirdetett I. világháborús megemlékezések sorába.

A Károli Gáspár Református Egyetem, a török Hacettepe Egyetem, az Atatürk Modern Történeti Intézet, az Atatürk Kutató Központ, valamint az Atatürk Nyelvi, Kulturális és Történeti Intézet közös szervezésben zajlik az esemény.

A konferencia helyszíne: KRE BTK, 1088 Budapest, Reviczky u. 4., Díszterem

A konferenciát ünnepi beszédével Dr. habil Kurucz György a KRE oktatási dékánhelyettese, Dr. Hóvári János Magyarország volt Törökországi Nagykövete, Prof. Dr. Adnen Sofuoglu az Atatürk Modern Történeti Intézet igazgatója, Prof. Dr. Mehmet Ali, BEYHAN az Atatürk Kutató Központ igazgatója, valamint Prof. Dr. Derya ÖRS, az Atatürk Nyelvi, Kulturális és Történeti Intézetének igazgatója nyitja meg.

A megnyitót követően külön szekciókban, több mint 80 előadó részvételével hangzanak el előadások az osztrák-magyar és török haderő I. világháborús részvételének dokumentumai, az I. világháborút megelőző nemzetközi helyzet török és osztrák-magyar vonatkozásai, az I. világháború osztrák-magyar és török kapcsolati vonatkozásai, ill. a háború utáni helyzet közös történelmi keresztmetszete témákban, török, angol és magyar nyelven.

A konferencia részletes programja itt érhető el.


JELENTKEZÉSI FELHÍVÁS a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogramban való részvételre

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj célja a magyarországi felsőoktatási intézményekben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező olimpiai/paralimpiai versenyrendszerben sportoló azon hallgatók támogatása, akik tanulmányaik ideje alatt eséllyel rendelkeznek arra, hogy olimpiai/paralimpiai versenyszámban Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai/paralimpiai érmet szerezzenek.

Az ösztöndíjprogramban való részvétel feltételei:

•    be nem töltött 35. életév,
•    magyarországi  felsőoktatási intézményben aktív hallgatói jogviszony,
•    olimpiai/paralimpiai versenyrendszerben szereplő sportágban aktív egyesületi tagság,
•    olimpiai/paralimpiai versenyrendszerben szereplő sportágban a magyar nemzeti válogatott keretben való tagság,
•    a hallgatói jogviszony fennállása alatt kiemelkedő, olimpiai/paralimpiai versenyszámban nemzetközi éremszerzési esélyre jogosító sportteljesítmény.

Az érvényes jelentkezéshez valamennyi feltétel megléte szükséges.

Jelentkezési (postára adási) határidő: 2014. október 31. (péntek)
Figyelem: hivatalos jelentkezésnek a postai úton történő jelentkezés minősül!

Jelentkezési felhívás

Jelentkezési lap

Jelentkezési útmutató

 


Átadták Egyetemünk új oktatási épületét

2014. október 7-én ünnepélyes keretek között Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hivatalosan is átadta Egyetemünknek a Dózsa György út 25-27. szám alatti új oktatási épületet.

Az átadó ünnepségen beszédet mondott Prof. Dr. Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora, Dr. Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház lelkészi elnöke, és Balog Zoltán, az emberei erőforrások minisztere.

A Dózsa György út 25-27. szám alatti épület oktatási helyszínné alakításával Egyetemünk jelentős mértékben gyarapodott. Az épület-felújításnak köszönhetően oktatási célú kapacitásunk 1053 fővel bővült, hallgatóink 2014 szeptemberétől 29 felújított teremben kezdhették meg tanulmányaikat. Három géptermünkben összesen 74 számítógép áll rendelkezésre, míg a könyvtár számos fiatalnak nyújt majd tanulási, kutatási lehetőséget. Az épület új tornaterme kiváló sportolási helyszínt kínál hallgatóinknak.


Fotó: MTI Fotó: Soós Lajos


Buda Bélára emlékezünk


A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet tisztelettel meghívja Önt és munkatársait a Buda Béla emlékére rendezett konferenciára.

Időpont: 2013. november 7. csütörtök 10.00 óra
Helyszín: 1134 Budapest, Tüzér utca 33-35.

Program:

 
10.00-10.20 A Társadalomtudományi Szakkönyvtár ünnepélyes névadása, emléktábla leleplezése
Megnyitó  
Kiss Norbert helyettes államtitkár, EMMI
dr. Tóth Tibor főigazgató, NCSSZI

10.20-10.50 Buda Béla a mester, a beleélés lélektana alapító művelője 
Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, egyetemi tanár, KRE

10.50-11.20 Család és társadalom – Buda Béla a családügy komplex vizsgálója
Farkas Péter szociológus, családpolitikai és kutatási igazgató NCSSZI

11.20-11.50 Szünet

11.50-12.20 Az új drogprevenciós nemzeti stratégia s annak előzménye: Buda Béla addiktológiai munkássága
Koós Tamás addiktológus, az NCSSZI–Nemzeti Drogmegelőzési Iroda munkatársa
   
12.20-12.50 Buda Béla kommunikációelméleti munkássága   
Komlósi Piroska egyetemi docens, KRE Társadalomtudományi és Kommunikációs Intézet

12.50-13.20 Buda Béla az elme gyógyításának tudósa
Tringer László pszichiáter egyetemi tanár, SOTE

Meghirdették a 2014-es Európai Ifjúsági Károly-díjat

A mai naptól - 2008 óta immár hetedik alkalommal - ismét lehet pályázni az Európai Ifjúsági Károly-díjra. A díjat olyan fiataloknak ítélik oda, akik tevékenységükkel hozzájárultak az európai országok lakói közötti kölcsönös megértés javításához. A pályázatok beadási határideje 2014. január 20.

Az Európai Parlament és az aacheni Nemzetközi Károly-díj Alapítvány közös díjáért 16 és 30 év közötti fiatalok projektjei szállhatnak versenybe. A nyertes projektek példaképként szolgálnak az Európában élő fiatalok számára és megmutatják nekünk, európaiaknak, hogyan élhetünk együtt egy közösségként. Fiatalokat célzó csereprogramok, európai vonatkozású művészeti és online projektek tartoznak az elmúlt évek kiemelt kezdeményezései közé.

"Pályázz az Ifjúsági Károly-díjra! Vegyél részt Európa jövőjének alakításában és hallasd a hangod! Számít a véleményed!" - mondta az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz a díj meghirdetése kapcsán.

10 000 eurós összdíjazás

A három nyertes pályázat, amelyet a 28 nemzeti zsűri által továbbjuttatott projektből választanak ki, 5000, 3000, valamint 2000 eurós díjban részesül. A győztesek ősszel meghívást kapnak az Európai Parlamentbe is.

A nemzeti győztes projektek képviselői nem csupán a 2014 májusában tartott díjkiosztóra kapnak meghívást, hanem két nappal később egy négynapos utazás keretében a Nemzetközi Károly-díj aacheni ünnepségén is részt vehetnek.

A 2013-as évi győztesek

Az 'Európa sínen' című spanyol médiaprojekt kapta 2013-ban az Európai Ifjúsági Károly-díjat. A második díjat egy Európáról szóló lengyel fotópályázat, a harmadik helyezést pedig a generációk közti szolidaritást elősegítő észt projekt kapta.

Az Ifjúsági Károly-díj honlapja és jelentkezési lap
A tavalyi nyertesek
Európai Ifjúsági Károly-díj: az Európai Parlamentben jártak az idei nyertesek
Interjú a 2013-as nyertesekkel
Az aacheni Nemzetközi Károly-díj Alapítvány honlapja

További információ
LŐVEI Andrea
irodavezető
mb. sajtóattasé
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Tel: +36 1 411 3540
Mobil: +36 20 334 6258
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Fotó: www.europaparl.europa.eu
(A képen a 2012-es év díjazottjai láthatók.)

Ujvári János diplomadíj-pályázat a szellemitulajdon-védelemről

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célja segíteni a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy szakdolgozatuk, illetve diplomamunkájuk témájának szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait feltérképezzék. A pályamű írása közben a hallgatók megismerhetik a szellemitulajdon-védelem elméleti alapjait, és betekintést kaphatnak eszközrendszerének gazdasági és jogi jelentőségébe gyakorlati oldalról is. A pályázat megírását a hivatal szellemitulajdon-védelmi képzéssel és egyéni szakmai konzulens biztosításával támogatja.

A pályázaton azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók vehetnek részt, akik a 2013/14 tanév őszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat. A tavaszi félévben végzős hallgatókra másik kiírás vonatkozik.

A pályázati szándék regisztrálásának határideje: 2013. november 7.

A pályázók négy kategóriában indulhatnak három díjért, melyek értéke 150, 125 és 100 ezer forint.

Bővebb információ és részletes pályázati kiírás elérhető az SZTNH honlapján:

http://www.sztnh.gov.hu/hivatalrol/IP_oktatas/ujvari_diplomadij.html

Doktori védés meghívó

A Károli Gáspár Református Egyetem Doktori Tanácsa
és a
Hittudományi Doktori Iskola
tisztelettel meghívja Önt

Győrffy Eszter Rozália

"A magyar református egyetemi misszió története, helyzete, különös
tekintettel a Budapesti Református Egyetemi és Főiskolai
Gyülekezetre"

című értekezésének védésére
hittudományok tudományágban

A védés időpontja: 2013.10.08. 14:00

helye: KRE Hittudományi Kar 1092 Budapest, Ráday u. 28. II.
emelet Díszterem

 

   Zsengellér József                                            Horváth Erzsébet
     iskolavezető                                                    témavezető


KRE Őszi Tréninghét

ŐSZI TRÉNINGHÉT - 2013. október 21-25.


Az Egyetemünk idén is megrendezi az „Őszi Tréninghét” elnevezésű programsorozatát.
Ennek keretében összegyetemi-, valamint kari szinten szervezett oktatások, foglalkozások, előadások, rendezvények várják az érdeklődőket.


A részletes programtervről az itt található táblázatban tájékozódhat.

-    A programok háromféle oszlopban (hallgató, oktató és nem
       oktató munkavállaló
) találhatóak.
-    A programok háromféle színnel vannak jelölve:
                       Pirossal     -  a kötelezőek 
                       Zölddel     -  a kötelezően választhatóak
                       Szürkével  -  a szabadon választhatóak


A programokra vonatkozó részletes információkat és a jelentkezés körülményeit hamarosan egy kari tájékoztató levélben is elküldjük.

Várunk minden kedves érdeklődőt!


A Tréninghét szervezői


Meghívó

A Károli Gáspár Református Egyetem idén ünnepli megalapításának 20. évfordulóját. Ezúton szeretettel meghívjuk Önt e jeles alkalomból rendezett, Confessionality and University in the Modern World – 20th Anniversary of „Károli” University című nemzetközi konferenciánkra.

Időpont: 2013. október 15-17.
Megnyitó időpontja: 2013. október 15. 10:00
Helyszín: A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának Díszterme (1088 Budapest, Reviczky u. 4., I. emelet)

A konferencia három panelből áll, eltérő tematikával, az alábbi rendben:

      1.    panel: Christian Universities
Időpont: 2013. október 15., 10:00 – 18:00, 2013. október 16., 9:00 – 12:00
A panel nyelve: angol

     2.    panel: Confession and Nation
Időpont: 2013. október 16., 14:00 – 19:00
A panel nyelve: angol

      3.    panel: Religiosity and Protestantism Today
Időpont: 2013. október 17., 10:00 – 17:15
A panel nyelve: angol (10:00 – 12:00), magyar (14:00 – 17:15)

A programról részletes információt a www.kre.hu/konf20ev oldalon talál.

Szeretettel várjuk konferenciánkon!


Regeneráció – Kormányzati Karrier Expo

Kedves Hallgatók!

Ezúton szeretnénk meghívni Titeket 2013. október 19-én a Millenáris Park „E” épületébe, ahol negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Regeneráció – Kormányzati Karrier Expo.

Az Expo keretében betekintést nyerhettek a közigazgatási szféra rejtelmeibe, valamint megismerkedhettek a kormányzat kiemelt témáival. Találkozhattok a 8 minisztérium államtitkárságainak és háttérintézményeinek vezetőivel, dolgozóival, kérdéseket tehettek fel az általatok preferált intézmény standjánál. Mindemellett pódiumbeszélgetésekkel és számos egyéb programmal, élménnyel várunk Benneteket!

Bővebb információt a programról a www.facebook.com/regeneracio oldalon olvashattok.

Sportolni vágyó hallgatók figyelmébe!

Kedves Hallgatók!

Továbbra is toborzunk csapattagokat az egyetemi férfi és női kézilabda- és röplabdacsapatba, a férfi futball- és vízilabdacsapatba, valamint az újonnan alakult férfi és női kosárlabdacsapatba és a jelenleg még alakuló női futballcsapatba.

A férfi és női kézilabda csapatba jelentkező hallgatókat októberben várja az egyetemek közötti I. Budapesti Egyetemi – Főiskolai kézilabda Bajnokság! Különös szeretettel várjuk kapusok jelentkezését!

Jelentkezni személyesen a BTK Dékáni Hivatalában az 1. emelet 106-os szobában Ujszászi Attilánál vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet.

Szeretettel várunk minden jelentkezőt!


Közlemény

  Tisztelt Látogatók!


Az Állam- és Jogtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar honlapja egy hiba miatt nem elérhető.

Dolgozunk a hiba mihamarabbi javításán.

Megértésüket köszönjük.

Webadmin


Eötvös Károly konferencia

A Károli Emlékérem kitüntetettje: Prof. Dr. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi

A Károli Gáspár Református Egyetem október 26-án az „Eötvös Károly a védőügyvéd” címmel szervezett konferencia keretében Károli Emlékérmet adományozott Prof. Dr. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbinak, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a zsidókeresztyén párbeszédben, az egyházak és vallások közötti közeledésben.

A KRE-ÁJK Dósa Elek Jogtörténeti Kutatóműhelye és a Magyar Ügyvédi Kamara szervezésében megrendezett konferencia elsősorban a „tiszaeszlári perre” koncentrált, amellyel Eötvös bevonult a történelembe, emellett az előadások politikusi, közírói munkásságát is felidézték. A rendezvény az ügyvédi hivatás aktuális kérdéseit is górcső alá vette.

***

Életpálya
Schweitzer József 1922. október 13-án született Veszprémben. 1940-ben érettségizett. Ezután az Országos Rabbiképző Intézet, s egyben a bölcsészettudományi kar hallgatója is volt, ahol sémi nyelvészetből, ókori keleti történelemből és szociológiából doktorált. Rövid vallástanári működése után - miközben 1947-ben rabbivá avatták -, 1981-ig Pécsett volt rabbi, majd ettől az évtől Budapesten végezte hivatását, többek között a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában, ahol korábban a nagyapja is. 1964-től tanára, majd 1985-től igazgatója az Országos Rabbiképző Intézetnek. Időközben országos főrabbivá választották. Rektori és főrabbi tisztségéről saját elhatározásából 80 éves korában mondott le és vonult nyugdíjba. Schweitzer József az ELTE Bölcsészettudományi Karának címzetes tanára, az MTA Vallástudományi Szakbizottságának tagja, a Keresztény-Zsidó Társaság társelnöke, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hebraisztikai Tanszékének előadó tanára. A Jewish Theological Seminary (New York) és a Károli Gáspár Református Egyetem díszdoktora. Munkáját állami- és kormánykitüntetésekkel (Magyar Köztársaság Tisztikeresztje, a Köztársasági Elnök Érdemérme, Széchenyi-díj) jutalmazták. Egyetemi oktatói és közéleti tevékenységéért, különösen a keresztény-zsidó kapcsolatok ápolásáért Pázmány-díjban részesült. Forrás: Sárospataki Református Teológiai Akadémia

Forrás: www.reformatus.hu  
   
   

Eötvös Károly a védőügyvéd - konferencia meghívó

A Károli Gáspár Református
Egyetem Állam- és Jogtudományi
Kar Dósa Elek Jogtörténeti
Kutatóműhelye


és a
Magyar Ügyvédi Kamara

tisztelettel meghívja Önt az

„Eötvös Károly a védőügyvéd”
című konferenciára.

Időpont: 2012. október 26. (péntek)
9.00 -12.00 óra

Helyszín: A Magyarországi Református
Egyház Zsinati Épülete
(1146 Budapest, Abonyi u. 21.
Bejárat: a Szabó J. u. 16. felől)


Kérjük, hogy részvételi szándékát
2012. október 24-ig
jelezze a
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
címen.

További információk

1042 Budapest, Viola u. 2-4.
Tel.: 06-1-370-8601 • Fax: 06-1-370-8601/109


Meghívó - Ravasz László szoboravatása

MEGHÍVÓ

Tisztelettel meghívjuk Önt

Ravasz László mellszobrának avatására.

A szobrot avatja:
Dr. Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke

A szobrot készítette:
Babusa János

Mecénás:
Dr. Nagy Piroska

A szoboravatás időpontja: 2012. október 25., csütörtökön 12:00-kor kezdődő egyetemi istentiszteletet, „exhortációt” követően kerül sor 12:45-kor
Helyszíne: Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kar Ráday utcai épületének udvarán (1092 Budapest, Ráday u. 28.).


Előszupervízió Szupervizor képzés - felhívás

FELHÍVÁS

ELŐSZUPERVÍZIÓS CSOPORT indul 2012. november 16-án, pénteken 15,00 órai kezdettel.
  
   Helyszín:
III. Bécsi út 324. 5. épület fsz.
  
   A csoport folyamat hossza 60 óra.

A csoportban szerzett szupervíziós tapasztalat megfelel a 2013. szeptemberében a KRE BTK Pszichológiai Intézet Továbbképző Központjában induló Szupervizor Szakirányú Továbbképzés csoportos előszupervíziós jelentkezési feltételének.

Tájékoztatás, jelentkezés:

   dr. Nemes Éva szakfelelős
   Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
   +36 30 602 8981

   A szupervizor szakirányú továbbképzésre való jelentkezés feltételeiről, menetéről, a képzésről részletes információ
   a KRE honlapján az alábbi linken található:
   http://www.kre.hu/btk/index.php/szupervizor-egyetemi-szakiranyu-tovabbkepzes.html

A szupervízió szakmai személyiségfejlesztés, hivatásgondozás, a ma elérhető egyik legjobb szakmai személyiséggondozó módszer. Lényegi gondolata az egészség mértéke, célja, hogy megtartson az egészségben, hogy segítsen megőrizni és fejleszteni munkabírásunkat és lelki stabilitásunkat.

A szupervízió elősegíti a szakmai elfáradás, kiégés megelőzését, a kapcsolatok fejlődését, a hatékonyabb együttműködést. Támogató funkciója révén komoly segítséget jelent a munka okozta stressz és problémák feldolgozásában.

Célja elősegíteni a szakmai kompetencia megerősödését, a szakmai szerepek tisztázását, a munkahelyi hatékonyságot. Elősegíti a konfliktus- és agressziókezelés eredményesebbé tételét, a változásokhoz való alkalmazkodás, a rugalmas helyzetértékelés módszerének megismerését és használatát.


Felhívás - 50 tehetséges magyar fiatal

A kezdeményezésben a kiemelkedően tehetséges harminc év alatti fiatalokat keressük. Azokat, akik kivételes adottságuk, szorgalmuk révén a jövő formálói, meghatározó személyiségei lehetnek Magyarországon és a világban. Nincs műfajmegkötés, nincsenek kategóriák! Csak a tehetség számít! Jelentkezési, jelölési határidő: 2012. október 31.

Az 50 tehetséges magyar fiatal számára személyre szabott hat hónapos támogató program készül. A La femme által felkért mentorok a művészet, a tudomány, a gazdaság meghatározó szereplői, a fiatal tehetségek számára páratlanul értékes tudás birtokosai is egyben. A program Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter fővédnökségével valósul meg, aki aktív szerepet is vállalva, mentorként is hozzájárul egy fiatal tehetség fejlődéséhez, sikeres jövőjéhez.

A programról bővebb információ, jelölés és jelentkezés az online oldalainkon található: www.lafemme.hu/tehetseg valamint www.facebook.com/tehetseg

A program jelentkezésre, jelölésre ösztönző felhívása, kinyomtatható méretű plakátok formájában innen letölthetők: www.lafemme.hu/tehetseg/felhivas_A4 valamint www.lafemme.hu/tehetseg/felhivas_A3

További információkkal állunk rendelkezésére a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. mailcímen, illetve kérdés esetén örömmel adunk további tájékoztatást.KRE - Tréninghét programtervezet

Idén is megrendezésre kerül 2012. október 24-27. között az
„Őszi Tréninghét” elnevezésű programsorozat.
Ennek keretében összegyetemi programok, valamint kari szinten szervezett oktatások, foglalkozások, előadások, rendezvények várják az érdeklődőket.
A RÉSZLETES PROGRAMTERVRŐL AZ ALÁBBI LINKEN TALÁLHATÓ TÁBLÁZATBAN TÁJÉKOZÓDHAT:
Őszi Tréninghét Programtervezet (összefoglaló)

Hallgatói tájékoztatólevél a központi (fakultatív) programokról

Önkéntesség - Kerekasztal beszélgetés és kiállítás az önkéntes munkáról - ELMARAD!   


     
     -       TÁBLÁZATBAN PIROSSAL SZEREPLŐ PROGRAMOK KÖTELEZŐ JELLEGŰEK.
     -       A ZÖLDDEL JELÖLTEK A KÖTELEZŐEN VÁLASZTHATÓ PROGRAMOK.
     -       A SZÜRKE MEZŐKÖN TALÁLHATÓ PROGRAMOK FAKULTATÍV, SZABADON VÁLASZTHATÓ JELLEGŰEK.
 
A PROGRAMOKRA A HALLGATÓK A NEPTUNON KERESZTÜL JELENTKEZHETNEK.


A MUNKAVÁLLALÓK A JELENTKZÉS MÓDJÁRÓL MEGKÜLDÖTT TÁJÉKOZTATÓ LEVÉLBEN ÉRTESÜLHETNEK.


Meghívó könyvbemutatóra

MEGHÍVÓ

A Károli Gáspár Református Egyetem és
az Erdélyi Egyháztörténeti Könyvek,
Kriterion Könyvkiadó – Tortoma Könyvkiadó
tisztelettel meghívja Önt

Gudor Kund Botond


Rediviva Chartophylax Igeniensis.
Az erdélyi hegyaljai Magyarigen református közösségének története

és

Az eltűnt Gyulafehérvári Református Egyházmegye és egyházi
közösségei, Inquisitoria Dioceseos Alba-Carolinensis Reformatae
Relatoria (1754)


című köteteinek bemutatójára

2012. október 16-án kedden, 18 órakor.

a KRE BTK Dísztermében (VIII. Reviczky utca 4.)


Meghívó

M E G H Í V Ó


Kedves Barátunk!

A GULAG-okban Elpusztultak Emlékének Megőrzésére Alapítvány kuratóriumának nevében:
 
Dr. Stark Tamás elnök,

Nagyné Pintér Jolán az alapító leánya, elnökhelyettes,

valamint Rózsás János túlélő

tisztelettel meghívja Önt és Kedves Hozzátartozóját


a GULAG táboraiból való hazatérés 59. évfordulója alkalmából rendezendő megemlékezésre.
 
2012. október 13 . (szombat) 14.00 óra

Budapest, V. Honvéd tér, a GULAG Rabok EmlékművénélMegemlékező beszédet mond:

Kun Miklós
Széchenyi Díjas egyetemi tanár,
a Károli Gáspár Református Egyetem, Kremlinológiai Intézetének vezetője.

Az elhunyt sorstársakért imát mond: Lendvai Zoltán római katolikus plébános, Rédics.


Kérjük, hogy aki a megemlékezésen koszorúzni kíván, szándékát 2012. október 12., péntekig a 06/30-456-2478-as telefonszámon szíveskedjék jelezni.


A betű varázslata

Móricz Zsigmond: A betű varázslata

Rékai Nándor, Szlúka Brigitta, Jánosi Ferenc, Lénárt László


A Hét krajcár, a Sárarany, a Légy jó mindhalálig írójának élete tárul elénk színpadi környezetben. Megismerkedhetünk életének fontosabb szereplőivel, bepillantást nyerhetünk az írói élet mindennapjaiba. Tanúi lehetünk a „betű varázslata” megszületésének.

További információk

Vértanúink, hitvallóink konferencia meghívó

MEGHÍVÓ

A Keresztény Demokrata Fórum egyesület,
a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya és a
Magyarországi Mindszenty Alapítvány tisztelettel meghívja Önt a

Vértanúink, hitvallóink
című ökumenikus konferenciára a XX. század keresztény magyar tanúságtevőiről

A tanácskozás

helye: a jezsuiták Párbeszéd Háza, Budapest, VIII. ker. Horánszky u. 20.
ideje: 2011. október 28., péntek 10–16 óra

Bővebb információ


vallásfogalmak sokfélesége - konferencia meghívó

 

MEGHÍVÓ


a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar
Szabadbölcsészet Tanszéke
és a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Vallástudományi Tanszéke által

A VALLÁSFOGALMAK SOKFÉLESÉGE
címmel szervezett konferenciára

A rendezvény helye: KRE, BTK, I. emelet, Díszterem,
Budapest, Reviczky u. 4.

Ideje: 2011. november 11-12.

A konferencia a Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat része.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Sajtótájékoztató letöltése


 „A Makkai-család jelentősége az erdélyi és magyarországi
református egyház művelődéstörténetében”


Kezdés: 2011. november 29. 9:00
 

KRE BTK-Makkai-konferencia-MTÜ Regisztráció


 „A vallásfogalmak sokfélesége”
Kezdés: 2011. november 11., 9:00 óra
Befejezés: 2011. november 12., 18:00 óra

 KRE BTK-Vallásfogalmak sokfélesége-MTÜ Regisztrációs lap


 A Magyar Tudomány Ünnepének eseményei az alábbi linkre kattintva érhető el


ÁJK pályázat hallgatóknak

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS HALLGATÓKNAK

A MUNKAJOGI ÉS SZOCIÁLIS JOGI TANSZÉK PÁLYÁZATOT HIRDET 5 FŐ
RÉSZÉRE, ERASMUS INTENSIVE PROGRAMBAN TÖRTÉNŐ RÉSZVÉTELRE

 


Téma: Implementation of the Lisbon Strategy (Europe 2020), 2nd edition (EU)

Résztémák (csoportok): Humán-erőforrás menedzsment; Munkajog; Gazdasági növekedés
(KKV-k szerepe); CSR (Vállaltok Társadalmi Felelősségvállalása); Social Security (szociális védelem)

Időtartam: 2011. októbertől 2012 áprilisáig, benne 2 hét Finnországban (2012. március)

Az IP valójában egy részben távoktatás (online kapcsolattartás, mentorálás, felkészülés, írás
stb.), részben egy 2 hetes külföldi intenzív képzési blokk (Finnország, Oulu) útján
megvalósuló nemzetközi, újszerű kurzus (gondosan kiválasztott, arra érdemes hallgatók
számára, 4 kredit-értékkel, angol nyelven).

•    Minden partner (7 egyetem) részéről (így a Károliról is) 5-5 hallgató, 2-2 oktató (coach)
     vesz benne részt.
•    A félév során a mentorok segítik a hallgatók munkáját. Cél: kutatás, a témában nemzeti
     jelentés megírása, prezentációra felkészülés, kapcsolattartás a külföldi hallgatókkal /
     mentorokkal. A munkát egy célzott online felület fogja segíteni (Blackboard). Erre az on-
     line felületre kell majd feltölteni a csapat szakmai írását (jelentés), illetve az egyetemünket
     (+ országunkat, városunkat stb.) bemutató prezentációt.
•    Mindez a hallgatóknak 4 kreditet kell, hogy jelentsen.
•    A hallgatóknak itthon be kell számolniuk tapasztalataikról.
•    Fontos a program „disszeminációja” is, akár a média útján is.
•    A program multidiszciplináris jellegű. Szakmai, oktatói koordinátor Tanszékünk.

Miért érdemes pályázni?:

     -   Új típusú (pl. távoktatás, csapatmunka, projekt-alapú munka) tanulmányi
         tapasztalatok, kihívások
     -   Rendkívül aktuális, EU-s vonatkozású, multi-diszciplináris téma
     -   Nemzetközi csapatban való munka, kapcsolatépítés 7 EU-s ország 7
         egyetemének hallgatóival, oktatóival
     -   Későbbi szakmai önéletrajzban feltüntethető, a diploma értékét és a hallgató
         későbbi munka-erőpiaci esélyeit minden bizonnyal növelő jelentőségű projekt
     -   A kurzus 4 kreditet ér + bizonyítvány (certificate) a részvételről
     -   A kurzus 2 hetes finnországi tartózkodást foglal magában, számos szabadidős
         programmal is megtűzdelve
     -   Nagy presztizsű, a (nemzetközi) sajtóban is népszerűsíteni szándékozott program
     -  Jó lehetőség a nyelvtudás elmélyítésére is


Pályázati feltételek:

     -   Jó angol nyelvtudás, mind írásban, mind szóban (legalább középfokú)
     -   Harmad- vagy Negyedéves hallgatói jogviszony
     -   Jó tanulmányi eredmények
     -   Jó kommunikációs készség, nemzetközi csapatban való munkára való készség
         és képesség
     -   Érdeklődés az EU gazdaság-, szociális- és foglakoztatás-politikája iránt,
         motiváció
     -   Alapvető számítástechnikai ismeretek (a távoktatási program használatához)
     -   A kiválasztott hallgató vállalni tudja az esetlegesen felmerülő kisebb, csekély
         mértékű anyagi önrészt, ráfordítást (max. a teljes kiutazási költség 20-25%-a; a
         szállást és a tartózkodást a program fedezi, az utazás 75%-át is a program
         fedezi, a fennmaradó 25%-ot feltehetően az egyetem fedezi, de ennek egy
         részére elképzelhető a hallgatói önrész − feltehetően csupán szimbolikus −
         bevonása + egyéni költőpénz Finnországban).
     -   A hallgató biztosan vállalja a programban való részvételt, beleértve annak
         intenzív részét a finnországi Ouluban (2012. 03. 18-31, 2 hét)
     -   Előnyt jelent: munkajogi, szociális jogi, gazdasági, EU jogi speciális ismeretek
         (pl. demonstrátorság, TDK / OTDK, szakdolgozat e témakörökben stb.)

Benyújtandó dokumentumok:

     -   Rövid szakmai önéletrajz (CV) angol és magyar nyelven
     -   Max. 1 oldalas Motivációs levél (angol és magyar nyelven is)
     -   A tanulmányi eredményeket igazoló dokumentumok (pl. index-másolat;
         Tanulmányi Osztály igazolása a félévi átlagokról)
     -   Angol nyelvtudást igazoló bizonyítvány másolata
     -   Esetleges további nyelvtudást igazoló dokumentumok másolata

Pályázati határidő: október 19. szerda, 12 óra

A Pályázat benyújtásának módja: írásban, 2 példányban, Bach Katalin, Nemzetközi és Tudományos Referensnél, IP jeligével

A Pályázat elbírálása:
A Pályázatot a Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék bírálja el, legkésőbb okt. 26-ig.
A végleges döntést szóbeli meghallgatás előzheti meg (várható időpontja: okt. 21. péntek).


A Pályázatról további információ kérhető Dr. Kun Attilától ( Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ),
A tanszéki demonstrátortól, illetve Bach Katalintól.


Budapest, 2011. 10. 05.                      Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék


Könyvbemutató - Antal Zsolt: Közszolgálati média Euróbában

 MEGHÍVÓ

A KRE Kremlinológiai Intézete
és a
KRE BTK Társadalom- és Kommunikációtudományi Intézete
bemutatja


ANTAL ZSOLT:
Közszolgálati média Európában
című könyvet.

A bemutatót megnyitja:
L. Simon László
országgyűlési képviselő,
az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke,
a Nemzeti Kulturális Alap elnöke

A könyvet méltatja:
Dr. Lovász Irén
néprajzkutató, egyetemi docens

Dr. Kozma Gábor
a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola rektora

Dr. Kun Miklós
intézetvezető, egyetemi tanár

Időpont:
2011. október 20. (csütörtök) 14.00 óra

Helyszín:
KRE Bölcsészettudományi Kar
Díszterem
(1088 Budapest, Reviczky u. 4.)


Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk !


Székely címeres levelek, 2011.10.17

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának Reviczky u. 4. alatt található épületében, a  Bod Péter Könyvtárban 2011. október 17-én hétfőn 10.00-kor székely címeres oklevelekből összeállított kiállítás nyílik.

A megnyitót követően a Magyar Országos Levéltár állagait felhasználó kiállítás szakmai kurátorai, Dr.Oborni Teréz (MTA Történettudományi Intézet) valamint Dr.Tüdősné Simon Kinga (Román Tudományos Akadémia Nicolai Iorga Történeti Intézetének tiszteletbeli tagja) egy rövid konferencia keretében előadást tart az erdélyi fejedelmek oklevél adományozó gyakorlatáról. A rendezvény a 2011. szeptember végén Sepsiszentgyörgyön szervezett kiállítás és nemzetközi konferencia eredményeinek magyarországi bemutatását szolgálja.


Gratulálunk!!!

Gratulálunk a KRE mind az öt csapatának a 26. SPAR Budapest Nemzetközi Maraton Ekiden váltón elért eredményéhez. Ezzel az öt csapattal a magyarországi felsőoktatási intézmények között eddig az egyetlen, ilyen teljesítménnyel!

Valamennyi csapat teljesítette a maratoni távot a 42,195 km-t, 03:25:09 - 03:47:33 óra között.

Congratulations to Calvin College's Marathonist division which  had an outstanding run in Karoli's colours!!!

 


 
 
   

Átadták a közgyűjteményi és közművelődési díjakat 2010. október 22-én

Átadták a közgyűjteményi és közművelődési díjakat 2010. október 22-én


A Néprajzi Múzeum aulájában múlt hét pénteken Szőcs Géza kulturális államtitkár átadta – dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nevében – a kiemelkedő teljesítményt nyújtó muzeológusoknak, könyvtárosoknak, levéltárosoknak és közművelődési szakembereknek a szakma legmagasabb kitüntetéseit.

Móra Ferenc-díjjal tüntették ki a muzeológia terén elért kimagasló munkájáért, a kultúra szolgálatáért Egyetemünk Bölcsészettudományi Karának egyetemi docensét Dr. Tari János Mihályt.

A kitüntetett adományozást igazoló okiratot és érmet kap. Az érem Palotás József Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása, első oldalán középen Móra Ferenc domború arcképe, fölötte a MÓRA FERENC-DÍJ félkörívű felirat helyezkedik el. Hátoldalát a múzeumügyet szimbolizáló dombormű és „A tudományért, a művelődésért” felirat díszíti.


Francia kitüntetést vehetett át a közelmúltban a Bölcsészettudományi Kar újonnan megválasztott dékánja


A közelmúltban vehette át Dr. Sepsi Enikő dékán asszony a francia Akadémiai Pálmák Lovagi fokozata kitüntetést a Francia Intézetben


Sepsi Enikőnek, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kara újonnan megválasztott dékánjának a Franciaországi Kormányösztöndíjasok Egyesülete elnökének, a Francia Intézet stratégiai tanácsa tagjának, aki tizennégy éven át volt az Eötvös Collegium Francia Műhelyének vezetője, egy évtizedig igazgatóhelyettese és egy ideig ügyvezető igazgatója is, a Francia Köztársaság miniszterelnöke, François Fillon - a francia oktatási miniszter felterjesztése alapján - 2010. január 11-i rendeletében az Akadémiai Pálmák Lovagi fokozata (Chevalier dans l'Ordre des Palmes Académiques) kitüntetést adományozta az oktatás, a tudomány és a tudományszervezés, valamint a francia-magyar kapcsolatok építésében elért kiemelkedő eredményeiért.

A kitüntetés ünnepélyes átadására 2010. október 19-én került sor a budapesti Francia Intézetben.

Dr. Sepsi Enikő munkájának köszönhetően épült az egyetemi curriculumba az országban elsőként a kortárs francia költészet oktatása, fordítása (Yves Bonnefoy, Jean-Michel Maulpoix művei), és szervezőmunkájának köszönhetően az Eötvös Collegium a kortárs francia költészetnek és színháztudománynak nemzetközileg elismert magyarországi központja lett (a színháztudományi kézikönyvként szolgáló Színházi szótár és Valère Novarina magyarországi bevezetése és fordítása okán). Az általa vezetett  összefogás eredményeként az új felsőoktatási törvény megfelelő jogszabályi hátteret teremtett a szakkollégiumi kiválósági központok magyarországi létrehozásához, mely az Eötvös Collegium számára is lehetővé teszi a nemzetközi kiválósági hálózatba történő méltó bekapcsolódást.

A 2007-es, Ecole Normale Supérieure-ben rendezett Simone Weil konferencia után (a kötet megjelent a párizsi Kimé Kiadónál) ezév januárjában részt vett a budapesti magyar-francia-olasz Simone Weil centenáriumon előadóként és szervezőként egyaránt. A rangos nemzetközi csapat publikációja lesz a Budapesten és Párizsban két nyelven megjelenő centenáriumi kötet.

Fotó: Kalocsai Richárd


Elhunyt Prof. Dr. Boross Géza, professzor emeritus

Fájó szívvel tudatjuk, hogy
Prof. Dr. Boross Géza 

nyugalmazott professzor emeritus,
életének 79. évében elhunyt.

Temetése 2010. október 25-én negyed 3-kor a Farkasréti temető Makovecz termében lesz.

Igét hirdet Dr. Szabó István püspök.

 

Hittudományi Kar


MEGHÍVÓ - Magyar Arión c. konferencia


Magyar Arión címmel konferencia Pálóczi Horváth Ádám (1760-1820) születésének 250. évfordulója tiszteletéreIdőpont:
2010. október 20-21. (szerda - csütörtök)


Helyszín:
 
MTA Irodalomtudományi Intézet, Illyés Gyula Archívum és Műhely
Budapest (VI. kerület), Teréz krt. 13. I. emelet

Pálóczi Horváth Ádámot a debreceni református kollégiumban tanult költőt Ötödfélszáz énekek címmel összeállított vers- és dallamgyűjteménye tette irodalomtörténeti jelentőségűvé, de előadások hangzanak el majd más műveiről is. A konferencián előad Dr. Hermann Zoltán egyetemi docens, Egyetemünk Bölcsészettudományi Karának Klasszikus Magyar Irodalmi Tanszékének vezetője is, aki Kazinczy Ferenc és Pálóczi Horváth Ádám, a kor irodalmi életének két meghatározó, református személyiségének kapcsolatát vizsgálja.

Keretprogram: Nyilvános hangverseny az Ötödfélszáz énekek (1813) repertoárjából

Időpont: 2010. október 21. (csütörtök) 19:00

Helyszín:

Óbudai Társaskör
Budapest (III. kerület), Kiskorona utca 7.

Részletes program letölthető innen...


MEGHÍVÓ - Fiatal Kutatók és Doktoranduszok Nemzetközi Teológuskonferencia


Teológus doktoranduszok konferenciája


A DOSZ Teológiai Tudományos Osztálya szeretettel vár minden érdeklődőt a Fiatal Kutatók és Doktoranduszok Nemzetközi Teológuskonferenciájára. A konferencián előadhat mindenki, aki a teológiával kapcsolatos témában doktorál, kutat. A rendezvényen az összes, a Kárpát-medencében magyar nyelvű teológiai doktori képzést nyújtó intézmény képviselteti magát.

Helyszín: Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kar, 1092 Budapest, Ráday u. 28.
Időpont: 2010. október 8-10.
Szállás: Lónyai Utcai Református Gimnázium és Kollégium, 1092. Kinizsi u. 1-7.

Részvételi költség 11900 Ft, szállást nem igénylőknek 6900 Ft, befizetés a helyszínen.
Igény esetén a szervezők útiköltség hozzájárulást tudnak biztosítani.

A konferencián magyar, angol, vagy német nyelven lehet előadni, 25 perces időkeretben. Az előadásokat 20 perces vita követi. Az előadni szándékozókat kérjük, hogy az előadások témamegjelölését rövid, max. 1500 karakteres összefoglalóban küldjék el a csurosandras(kukac)gmail.com elektronikus levélcímre.

Jelentkezési és beküldési határidő: 2010. október 1. péntek

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

DOSZ Teológiai Tudományos Osztály nevében a szervezők:
Csűrös András és Faragó Dávid

Meghívó 

Részletes program innen letölthető.

Az előadások témái


MEGHÍVÓ George Chempakathinal indiai szalezi szerzetes angol nyelvű előadására

MEGHÍVÓGeorge Chempakathinal indiai szalezi szerzetes angol nyelvű előadása a szegénység gyökereiről


Az előadás címe:
A szegénység gyökereinél: keresztyén munka utcagyerekekkel Kalkuttában

Időpont: 2010. október 5. kedd 14:00

Helyszín:
Károli Gáspár Református Egyetem, Hittudományi Kar
1092 Budapest, Ráday utca 28., II. emelet Exhortációs terem

George Chempakathinal indiai szalezi szerzetes, a Don Bosco Ásálajam (www.ashalayam.org) igazgatója.
Az Ásálajam  az egyik legnagyobb veszélyeztetett gyermekekkel foglalkozó intézmény Kalkuttaban,
mely különböző kasztú, vallású és nemű, hátrányos helyzetű illetve utcagyerekekkel foglalkozik.
Fennállásának 25 évében több ezer gyermeket juttatott vissza családjához, vagy segített ismét beilleszkedni a társadalomba.
Az ez idő alatt kialakult metodológia sokakat ösztönzött Indiában és külföldön.
Előadásában George atya megosztja Ásálajamban szerzett több évtizedes tapasztalatát.

Konszekutív (követő) tolmácsolás biztosított.

---

Invitation to the Indian Salesian monk, George Chempakathinal's lecture in English

Title of the lecture: At the Roots of Poverty: Christian work with Street Children in Calcutta
Date: Tuesday 5th October, 2010 2.00 p.m.

Location:
Károli Gáspár University of the Reformed Church in Hungary
1092 Budapest, Ráday st. 28. 2nd floor, Room of Exhortation

George Chempakathinal is an Indian Salesian monk, director of Don Bosco Ashalayam. Don Bosco Ashalayam is an Indian NGO, working with street children in Calcutta, irrespective of race, religion or gender. During the 25 years of its existence it has helped several thousand children get back to their families or assimilate to the society. The methodology that has been formed during this period, motivated a lot of people in India and abroad. In his lecture Fr George shares his experience of several decades, that he obtained at Ashalayam.

Consecutive interpretation is granted.

For further information please visit: www.ashalayam.org


Új dékán a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának élén

KÖZLEMÉNY


Új dékán a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának élén
Budapest, 2010. október 1.

A 2010. július 15-én megjelent Oktatási és Kulturális Közlöny II. évfolyam 19. számában a Károli Gáspár Református Egyetem (a továbbiakban KRE) pályázatot hirdetett a Bölcsészettudományi Kar dékáni tisztségének betöltésére.

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Sepsi Enikő főtitkár asszony 2010. július 30-án benyújtott pályázatát a fentebb említett vezetői álláshely betöltésére a Kar összoktatói értekezletén az érvényesen szavazók 81%-a, a Kari Tanács kétharmados többséggel, a Prof. Dr. Balla Péter rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes úr által felkért ad hoc bizottság egyhangúlag, valamint a Szenátus kétharmados többséggel támogatta, ezért 2010. október 1-jei hatállyal a KRE Bölcsészettudományi Karán a dékáni feladatok ellátásával Dr. Sepsi Enikőt bízta meg a rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes.

Gratulálunk Dr. Sepsi Enikő dékán asszonynak, és egyúttal köszönjük Prof. Dr. Szabó András prodékán úr elmúlt időszakban végzett tevékenységét.

Halász Krisztina
PR munkatárs

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép